...

Analyse: Kon Olie, BP en Total

16 april 2008, 23:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Op 10 april heeft Jan Van Besauw op deze site een col­umn gewi­jd aan ” De wereld­top-10 onderne­min­gen”. U kunt het artikel er eens op nalezen. In deze analyse bek­ijken we drie onderne­min­gen vanu­it tech­nisch oog­punt. De keuze is gevallen op drie oliewaar­den. Vol­gende week kijken woens­dag kijken we nog naar Wal-Mart en naar Daim­ler. Wat de index­en betre­ft zien we de Amerikaanse index­en deze avond zwaar sti­j­gen richt­ing de nek­li­jn van hun top­pa­tro­nen. Sla­gen die index­en er niet in die weer­standen te door­breken dan kun­nen we ons verwacht­en aan een wellicht zware cor­rec­tie…

Analyse: Kon Olie, BP en Total

We behan­de­len de aan­de­len in de vol­go­rde zoals ze in de titel staan ver­meld. Voor elk aan­deel wor­den er vier grafieken getoond: de kwartaal­grafiek, de maand, de week- en de daggrafiek.

In de kwartaal­grafiek van Konin­klijke Olie zien we dat vorig kwartaal de ste­un­li­jn hebben moeten pri­js­geven. We kun­nen dit bezwaar­lijk posi­tief noe­men zek­er wan­neer we weten hoe hard de oliepri­js wel is geste­gen. De koers ligt nu nage­noeg op de ste­un­li­jn van het nog steeds sti­j­gende kanaal maar met het verkoopsig­naal in de macd is het maar de vraag of dit kanaal stand zal kun­nen houden.

In de maand­grafiek zien we dat de macd een negatieve diver­gen­tie heeft neergezet. De koers is teruggevallen tot op een Fibo-niveau en ter hoogte van dit niveau ligt er tevens een zware hor­i­zon­tale ste­un­zone. De gemid­delden lat­en een dead-cross zien. Ook deze grafiek ziet er dus niet zo best uit wat natu­urlijk niet uit­sluit dat er geen cor­rec­tie in het aan­deel kan plaats­gri­jpen. Die mogelijkheid is er zek­er omdat de relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden wel heel groot is.

De macd in de week­graiek ligt er zwaar over­sold bij en laat een opwaarts knikje zien. De mogelijkheid op een cor­rec­tieve sti­jging is wat dat betre­ft dus wel een real­is­tis­che veronderstelling.

In de dag­grafiek zien we trouwens een koopsig­naal in de macd. In de koers­grafiek zien we dat de scherp dal­ende weer­stand­sli­jn werd door­bro­ken maar de hellings­graad van deze lijn is te scherp. We kri­j­gen dus wellicht een opver­ing naar de lijn die ik onder de bodems van okt-nov 2007 heb getrokken. Die lijn valt samen met een Fibo-niveau en ligt op 24.5 euro. Daar ligt ook de feb­ru­ari-top. Dus dit koers­doel lijkt me wel real­is­tisch. In een sterk posi­tieve beurs kun­nen we mogelijks dit niveau door­breken en dan liggen de vol­gende doe­len op 25.7 en op 27 euro.

Bij BP zien we in de kwartaal­grafiek een totaal ander beeld maar posi­tief is het ook hier niet. Het aan­deel heeft al een hele tijd terug de sti­j­gende trend ver­lat­en en beweegt nu in een ruime band­breedte zijwaarts. De Macd gaf een negatieve diver­gen­tie. 500 is hier een duidelijke steun.

In de maand­grafiek zien we eve­neens de ste­un op 500 en zolang die niet door­bro­ken wordt bli­jft de kans bestaan dat we in een vlag­pa­troon bezig zijn. De macd is echter duidelijk negatief en ik zou de ste­un dus niet al te zeer vertrouwen.

In de week­grafiek zien we dat de macd eerder de weer­stand­sli­jn heeft door­bro­ken. We zien in die indi­ca­tor ook een dubbele bodem en we zien een ombuig­ing. Het is dus logisch aan te nemen dat het aan­deel iets kan sti­j­gen. De dal­ende gemid­delden beperken echter het potentieel.

In de dag­grafiek wordt het nog duidelijk­er hoe beperkt dit poten­tieel wel is. 570 kri­jgt al af te reke­nen met een hor­i­zon­tale weer­stand en komen we daar toch boven dan is 585 en max­i­maal 610 haalbaar

Het Franse Total toont duidelijk de sterk­ste grafiek van dit dri­etal maar ook hier zijn er duidelijk negatieve sig­nalen. De macd laat in deze kwartaal­grafiek negatieve diver­gen­tie zien geeft een verkoopsig­naal. Het smal sti­j­gend kanaalt­je in de koers­grafiek werd recent neer­waarts doorbroken. 

In de maand­grafiek zien we een duidelijke topvorm­ing die naar onderen toe werd ver­lat­en. We ste­unen op een hor­i­zon­taal niveau bij de top­pen van 2000/2001 en 2002 en we hebben ook ste­un van het 200maands gemid­delde en van een Fibo-niveau. Afgezien van deze ste­unen nodigt het plaat­je niet uit dit aan­deel te kopen. Het glob­ale beeld is negatief en de macd maakt dit duidelijk met een nakende door­braak van de 0‑lijn.

In de week­grafiek zien we in het koerspa­troon dat we vier gol­ven kun­nen tellen (aangegeven met de stip­pel­li­j­nen) De macd heeft de neig­ing om te buigen maar in de koers­grafiek zal een sti­jging wellicht onmid­del­lijk afge­blokt wor­den door de dal­ende gemid­delden en de hor­i­zon­tale weerstanden.

In de dag­grafiek liet de macd een posi­tieve diver­gen­tie zien maar het poten­tieel in de koers­grafiek is duidelijk beperkt. Een sti­jging moet al in staat zijn de weer­stand­sli­jn uit te nemen zoals ik die heb ingetek­end. In voorkomend geval liggen de vol­gende koers­doe­len dan op 52 en 54 euro waar zware weer­stand wacht.

Con­clusie:

Bij de drie aan­de­len is een cor­rec­tie logisch. Echter: geen enkele van deze drie aan­de­len is wat mij betre­ft koop­waardig vanu­it oog­punt lan­gere ter­mi­jn. Short gaan op deze aan­de­len lijkt me even­min aangewezen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in Konin­klijke olie, niet in Total noch in BP.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.