![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: Kon Olie, BP en Total
We behandelen de aandelen in de volgorde zoals ze in de titel staan vermeld. Voor elk aandeel worden er vier grafieken getoond: de kwartaalgrafiek, de maand, de week- en de daggrafiek.
In de kwartaalgrafiek van Koninklijke Olie zien we dat vorig kwartaal de steunlijn hebben moeten prijsgeven. We kunnen dit bezwaarlijk positief noemen zeker wanneer we weten hoe hard de olieprijs wel is gestegen. De koers ligt nu nagenoeg op de steunlijn van het nog steeds stijgende kanaal maar met het verkoopsignaal in de macd is het maar de vraag of dit kanaal stand zal kunnen houden.
In de maandgrafiek zien we dat de macd een negatieve divergentie heeft neergezet. De koers is teruggevallen tot op een Fibo-niveau en ter hoogte van dit niveau ligt er tevens een zware horizontale steunzone. De gemiddelden laten een dead-cross zien. Ook deze grafiek ziet er dus niet zo best uit wat natuurlijk niet uitsluit dat er geen correctie in het aandeel kan plaatsgrijpen. Die mogelijkheid is er zeker omdat de relatieve afstand tussen koers en gemiddelden wel heel groot is.
De macd in de weekgraiek ligt er zwaar oversold bij en laat een opwaarts knikje zien. De mogelijkheid op een correctieve stijging is wat dat betreft dus wel een realistische veronderstelling.
In de daggrafiek zien we trouwens een koopsignaal in de macd. In de koersgrafiek zien we dat de scherp dalende weerstandslijn werd doorbroken maar de hellingsgraad van deze lijn is te scherp. We krijgen dus wellicht een opvering naar de lijn die ik onder de bodems van okt-nov 2007 heb getrokken. Die lijn valt samen met een Fibo-niveau en ligt op 24.5 euro. Daar ligt ook de februari-top. Dus dit koersdoel lijkt me wel realistisch. In een sterk positieve beurs kunnen we mogelijks dit niveau doorbreken en dan liggen de volgende doelen op 25.7 en op 27 euro.
Bij BP zien we in de kwartaalgrafiek een totaal ander beeld maar positief is het ook hier niet. Het aandeel heeft al een hele tijd terug de stijgende trend verlaten en beweegt nu in een ruime bandbreedte zijwaarts. De Macd gaf een negatieve divergentie. 500 is hier een duidelijke steun.
In de maandgrafiek zien we eveneens de steun op 500 en zolang die niet doorbroken wordt blijft de kans bestaan dat we in een vlagpatroon bezig zijn. De macd is echter duidelijk negatief en ik zou de steun dus niet al te zeer vertrouwen.
In de weekgrafiek zien we dat de macd eerder de weerstandslijn heeft doorbroken. We zien in die indicator ook een dubbele bodem en we zien een ombuiging. Het is dus logisch aan te nemen dat het aandeel iets kan stijgen. De dalende gemiddelden beperken echter het potentieel.
In de daggrafiek wordt het nog duidelijker hoe beperkt dit potentieel wel is. 570 krijgt al af te rekenen met een horizontale weerstand en komen we daar toch boven dan is 585 en maximaal 610 haalbaar
Het Franse Total toont duidelijk de sterkste grafiek van dit drietal maar ook hier zijn er duidelijk negatieve signalen. De macd laat in deze kwartaalgrafiek negatieve divergentie zien geeft een verkoopsignaal. Het smal stijgend kanaaltje in de koersgrafiek werd recent neerwaarts doorbroken.
In de maandgrafiek zien we een duidelijke topvorming die naar onderen toe werd verlaten. We steunen op een horizontaal niveau bij de toppen van 2000/2001 en 2002 en we hebben ook steun van het 200maands gemiddelde en van een Fibo-niveau. Afgezien van deze steunen nodigt het plaatje niet uit dit aandeel te kopen. Het globale beeld is negatief en de macd maakt dit duidelijk met een nakende doorbraak van de 0‑lijn.
In de weekgrafiek zien we in het koerspatroon dat we vier golven kunnen tellen (aangegeven met de stippellijnen) De macd heeft de neiging om te buigen maar in de koersgrafiek zal een stijging wellicht onmiddellijk afgeblokt worden door de dalende gemiddelden en de horizontale weerstanden.
In de daggrafiek liet de macd een positieve divergentie zien maar het potentieel in de koersgrafiek is duidelijk beperkt. Een stijging moet al in staat zijn de weerstandslijn uit te nemen zoals ik die heb ingetekend. In voorkomend geval liggen de volgende koersdoelen dan op 52 en 54 euro waar zware weerstand wacht.
Conclusie:
Bij de drie aandelen is een correctie logisch. Echter: geen enkele van deze drie aandelen is wat mij betreft koopwaardig vanuit oogpunt langere termijn. Short gaan op deze aandelen lijkt me evenmin aangewezen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in Koninklijke olie, niet in Total noch in BP.