![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: Japan, India, China
Als aanvulling op de inleiding het volgende: ik heb het over een significante bodem, niet over een definitieve bodem. Ik ga er dus van uit dat we een opleving krijgen die langere tijd zal aanhouden (enkele weken tot een drietal maanden). Die opleving maakt vervolgens kans te worden gevolgd door een nieuwe zware daling die mogelijks de bodems die we nu hebben gezien zal doorbreken maar dat wordt iets voor volgend jaar.
We kijken in deze mid-week analyse terug naar de indexen van Japan, India en China.
Ik toon voor elke index de maand‑, de week‑, en de daggrafiek.
De Nikkei viel terug tot op de lijn die we trekken over de top van april 2000 en de top van juli 2004. Met de low van oktober werd ook het Fibo-niveau bereikt. Ik kies voor het trekken van de Fibo-niveaus als referentiepunten de top van juli 2007 en de bodem van november 2007 omdat ik de beweging tussen deze twee punten aanneem als zijnde de top en de bodem van de eerste daling. Het 4,236 projectieniveau werd dus bereikt en het feit dat we dergelijk niveau hebben gehaald is werkelijk extreem te noemen. De macd heeft een steungebied bereikt. Deze indicator houd nagenoeg altijd rekening met zijn vroegere niveaus at maakt dat hij van hieruit kan ombuigen.
Zelden te zien op weekgrafiek die gaps in indexen maar bij de Nikkei hebben we er eentje -) . Het bewijst nog maar eens hoe extreem hard koersen naar beneden zijn gestuikt. De beleggers wilden ten allen prijze van hun stukken af eender voor welke prijs. Als de lemmingen de rotsen af. De gap ligt bij 10870 en omdat ook onze vriend Leonardo daar een projectieniveau liggen heeft beschouwen we dit koersdoel als realistisch. Bemerk in de mac de oververkochte toestand en vergelijk die even met de vorige twee bodems in die indicator. Trek er uw conclusies uit zou ik zeggen -)
Het systeem dat ik in de daggrafiek gebruik is een filter voor de middellange tot langere termijn analyse. De macd gaf een koopsignaal en staat op het punt dit te bevestigen middels de doorbraak van de weerstandslijn. De volatiltylijn werd doorbroken en de adx noteert ruim boven de 20-grens. Alles in orde dus voor een verdere stijging. Nu nog eens die dmi positief zien kruisen -)
In de maandgrafiek van de Bombay-index werd het 50% Fibo-correctieniveau gehaald. Een forse stijging die er op volgde brengt de index weer boven het 100-maands gemiddelde en dit is positief. De macd is onnoemelijk oververkocht.
In de Indiase index zien we op weekgrafiek een horizontale weerstandszone van belang. Rekening houdende met de Fibo-correctieniveaus zou ik een doelzone vooropstellen van 11000 tot 12000 (aangegeven met de rode hozizonale lijnen in de koersgrafiek)
In de daggrafiek zien we net zoals bij de Nikkei dat we alle voorwaarden die duiden op een verdere stijging aanwezig zijn behalve eentje: in de dmi willen we een positieve cross zien. Anders uitgedrukt: we willen de positieve krachten de bovenhand zien halen op de negatieve krachten.
In de maandgrafiek zien we dat de Shangai de zware horizontale steunlijn op de toppen van juni 2002 en juli 2004 heeft bereikt. In opleidingen TA geef ik als regeltje mee dat zeven dagen dalen vraagt om een correctie op de beweging. Hier hebben we zes opeenvolgende candles op maandbasis. Dit om maar eens aan te geven hoe extreem de daling wel is. Verwacht U ook bij deze index maar aan een stijging die de daling fors zal corrigeren.
In de TA-sectie op deze site geef ik het al weken aan: de macd vertikt het en blijft het verikken het dalingsmomentum te ondersteunen. Ik blijf het dus ook vertikken mijn mening te herzien -) Houd U maar rekening met een doorbraak van de weerstandslijn in de koersgrafiek en een koopsignaal in de indicator.
In de daggrafiek zien we een lichtjes ander beeld in de filter in vergelijking met de Nikkei en de Bombay-index. Bij de Shangai staan de positieve krachten op het punt de negatieve krachten te verslaan. De adx noteert ruim boven de 20-grens wat positief is. De macd gaf een koopsignaal en zet verscheidene positieve divergenties neer. We missen nog de doorbraak van de Welles-lijn in de koersgrafiek maar naar het zich laat aanzien kan dit spoedig gebeuren.
Conclusie: mijn algemene conclusie blijft en dit is niet enkel van toepassing voor de besproken indexen. Ik ga voor een langerdurende stijging wereldwijd. Hoe graag anderen ook roepen dat alles nog veel harder en nog veel veel dieper zou moeten dalen, dit is niet wat de grafieken mij vertellen. Ik blijf dus beschrijven wat ik zie en ik blijf ook persoonlijk handelen naar de uitkomsten van mijn eigen analyses. Geen kat die er mij van kan weerhouden -)
De enige ramp die ons kan overkomen is dat we dwars door de bodems vallen maar tot op heden zijn er geen signalen die deze mogelijkheid ondersteunen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist zit long op de Nikkei en op de Shangai.