...

Analyse: Japan, India, China

11 november 2008, 21:16 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Telkens de index­en een top bereiken wor­den er euforische koers­doe­len voor­speld. Dalen de index­en en is het sen­ti­ment extreem negatief dan komen de doem­denkers op de prop­pen. Angst en hebzucht zijn de vijan­den van de beleg­ger en bij keer­pun­ten van belang is het zaak de oren te stop­pen voor diege­nen die extreme koers­doe­len voor­spellen. Vergeet in dergelijke tij­den niet te kijken naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren. Een paar belan­grijke indi­ca­toren geven aan dat we nu veel kans mak­en de bodem te zetten. De week­ly Record High Per­cent Index in de SP 500 noteert na een 0‑stand te hebben gehaald nu op 7 en dat is extreem laag. Het aan­tal aan­de­len dat in de SP500 boven het 50daags gemid­delde ligt is nu hoger dan bij de top van 21 okto­ber. Bij lagere index­s­tanden zijn er dus meer aan­de­len die boven hun 50-daags noteren. Dit is een posi­tief sig­naal. Ik sluit een hertest van de bodems niet uit maar zolang de lows niet wor­den door­bro­ken is er een grote kans op een sig­nif­i­cante bodem en een komende sti­jging…

Analyse: Japan, India, China

Als aan­vulling op de inlei­d­ing het vol­gende: ik heb het over een sig­nif­i­cante bodem, niet over een defin­i­tieve bodem. Ik ga er dus van uit dat we een oplev­ing kri­j­gen die lan­gere tijd zal aan­houden (enkele weken tot een dri­etal maan­den). Die oplev­ing maakt ver­vol­gens kans te wor­den gevol­gd door een nieuwe zware dal­ing die mogelijks de bodems die we nu hebben gezien zal door­breken maar dat wordt iets voor vol­gend jaar.

We kijken in deze mid-week analyse terug naar de index­en van Japan, India en China.

Ik toon voor elke index de maand‑, de week‑, en de daggrafiek.

De Nikkei viel terug tot op de lijn die we trekken over de top van april 2000 en de top van juli 2004. Met de low van okto­ber werd ook het Fibo-niveau bereikt. Ik kies voor het trekken van de Fibo-niveaus als ref­er­en­tiepun­ten de top van juli 2007 en de bodem van novem­ber 2007 omdat ik de beweg­ing tussen deze twee pun­ten aan­neem als zijnde de top en de bodem van de eerste dal­ing. Het 4,236 pro­jec­tieniveau werd dus bereikt en het feit dat we dergelijk niveau hebben gehaald is werke­lijk extreem te noe­men. De macd heeft een ste­unge­bied bereikt. Deze indi­ca­tor houd nage­noeg alti­jd reken­ing met zijn vroegere niveaus at maakt dat hij van hieruit kan ombuigen.

Zelden te zien op week­grafiek die gaps in index­en maar bij de Nikkei hebben we er een­t­je -) . Het bewi­jst nog maar eens hoe extreem hard koersen naar bene­den zijn ges­tuikt. De beleg­gers wilden ten allen pri­jze van hun stukken af een­der voor welke pri­js. Als de lem­min­gen de rot­sen af. De gap ligt bij 10870 en omdat ook onze vriend Leonar­do daar een pro­jec­tieniveau liggen heeft beschouwen we dit koers­doel als real­is­tisch. Bemerk in de mac de oververkochte toe­s­tand en vergelijk die even met de vorige twee bodems in die indi­ca­tor. Trek er uw con­clusies uit zou ik zeggen -)

Het sys­teem dat ik in de dag­grafiek gebruik is een fil­ter voor de mid­del­lange tot lan­gere ter­mi­jn analyse. De macd gaf een koopsig­naal en staat op het punt dit te beves­ti­gen mid­dels de door­braak van de weer­stand­sli­jn. De volatiltyli­jn werd door­bro­ken en de adx noteert ruim boven de 20-grens. Alles in orde dus voor een verdere sti­jging. Nu nog eens die dmi posi­tief zien kruisen -)

In de maand­grafiek van de Bom­bay-index werd het 50% Fibo-cor­rec­tieniveau gehaald. Een forse sti­jging die er op vol­gde brengt de index weer boven het 100-maands gemid­delde en dit is posi­tief. De macd is onnoemelijk oververkocht.

In de Indi­ase index zien we op week­grafiek een hor­i­zon­tale weer­stand­szone van belang. Reken­ing houdende met de Fibo-cor­rec­tieniveaus zou ik een doel­zone voorop­stellen van 11000 tot 12000 (aangegeven met de rode hoz­i­zonale lij­nen in de koersgrafiek)

In de dag­grafiek zien we net zoals bij de Nikkei dat we alle voor­waar­den die duiden op een verdere sti­jging aan­wezig zijn behalve een­t­je: in de dmi willen we een posi­tieve cross zien. Anders uitge­drukt: we willen de posi­tieve kracht­en de boven­hand zien halen op de negatieve krachten.

In de maand­grafiek zien we dat de Shangai de zware hor­i­zon­tale ste­un­li­jn op de top­pen van juni 2002 en juli 2004 heeft bereikt. In oplei­din­gen TA geef ik als regelt­je mee dat zeven dagen dalen vraagt om een cor­rec­tie op de beweg­ing. Hier hebben we zes opeen­vol­gende can­dles op maand­ba­sis. Dit om maar eens aan te geven hoe extreem de dal­ing wel is. Verwacht U ook bij deze index maar aan een sti­jging die de dal­ing fors zal corrigeren.

In de TA-sec­tie op deze site geef ik het al weken aan: de macd ver­tikt het en bli­jft het verikken het dal­ingsmo­men­tum te onder­s­te­unen. Ik bli­jf het dus ook ver­tikken mijn mening te herzien -) Houd U maar reken­ing met een door­braak van de weer­stand­sli­jn in de koers­grafiek en een koopsig­naal in de indicator.

In de dag­grafiek zien we een licht­jes ander beeld in de fil­ter in vergelijk­ing met de Nikkei en de Bom­bay-index. Bij de Shangai staan de posi­tieve kracht­en op het punt de negatieve kracht­en te ver­slaan. De adx noteert ruim boven de 20-grens wat posi­tief is. De macd gaf een koopsig­naal en zet ver­schei­dene posi­tieve diver­gen­ties neer. We mis­sen nog de door­braak van de Welles-lijn in de koers­grafiek maar naar het zich laat aanzien kan dit spoedig gebeuren.

Con­clusie: mijn algemene con­clusie bli­jft en dit is niet enkel van toepass­ing voor de bespro­ken index­en. Ik ga voor een langer­durende sti­jging wereld­wi­jd. Hoe graag anderen ook roepen dat alles nog veel hard­er en nog veel veel dieper zou moeten dalen, dit is niet wat de grafieken mij vertellen. Ik bli­jf dus beschri­jven wat ik zie en ik bli­jf ook per­soon­lijk han­de­len naar de uitkom­sten van mijn eigen analy­ses. Geen kat die er mij van kan weerhouden -)

De enige ramp die ons kan overkomen is dat we dwars door de bodems vallen maar tot op heden zijn er geen sig­nalen die deze mogelijkheid ondersteunen.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist zit long op de Nikkei en op de Shangai.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.