Analyse: Hang Seng, Nikkei, Taiwan Weighted
We kijken vandaag naar drie indexen, met name de Hang Seng, de Nikkei en de Taiwan Weighted-index. Ik toon voor elke index de maand‑, de week‑, en de daggrafiek voorzien van een korte commentaar.
In de maandgrafiek van de Hang Seng (14878) zien we dat de index de afgelopen twee maand na het koopsignaal in de stochastics tot dicht bij zijn 20-maands gemiddelde is gestegen. We hebben daarbij wel horizontale weerstand bereikt: we liggen dichtbij een Fibo-niveau en de toppen van januari en februari 2001 geven weerstand. Die niveaus dienen te worden doorbroken voorlaeer w een verdere stijging kunnen krijgen. Het risico op een daling of in het beste geval een zijwaartse beweging is hier zeker aanwezig. Wie longposities heeft moet deze dus beschermen.
In de weekgrafiek zien we een nakend verkoopsignaal in de stochastics. Het is duidelijk dat longposities aangaan op dit niveau niet aangewezen is en dat bestaande longposities dienen te worden beschermd met een stop.
In de daggrafiek zien we nog duidelijker dat we in een weerstandszone van belang zijn aanbeland. Het 200-daags gemiddelde werd bereikt en de macd staat vanuit een overbought-situatie dichtbij een verkoopsignaal. Het histogram staat eveneens op het punt de 0‑lijn te doorbreken. We mogen dus terdege rekening houden met lagere koersen. Longs beschermen of sluiten is dus zeker aangewezen. Niuwe longs aangaan doen we op dit niveau niet.
In de maandgrafiek van de Nikkei (8727) zien we dat we een Fibo-niveau hebben bereikt maar ook de bodems van de candles van september 2001 en februari 2002 zorgen voor weerstand. Ook het dalende 9‑maands gemiddelde ligt dichtbij. Het lijkt me dus niet aangewezen op dit niveau longs in te nemen.
In de weekgrafiek zien we de steun van het 9- en 20-weeks gemiddelde en het kan best dat de candles van de vorbije drie weken de opzet vormen voor een vlagpatroon maar met een dreigend verkoopsignaal in de stochastics lijkt me de horizontale weerstand van de candles oktober-november 2008 en januari 2009 toch belangrijker. Komen we boven deze weerstandszone dan zijn longs weer een stuk veiliger. Op dit ogenblik zou ik geen nieuwe longs aangaan en bestaande longposities toch maar beschermen met een stop.
In de daggrafiek zien we een verkoopsignaal in zowel de macd als het macd-histogram. Nu kun je denken: ikneem hier shortposities op in met een stop op de top van april maar dat lijkt me persoonlijk ietsje voorbarig omdat de gemiddelden nog steun geven. Wie longs heeft en een rustige slaap verkiest sluit die maar. Wie iets meer risico aankan of aandurft zorgt voor een stop.
In de maandgrafiek van de Taiwan Weighted (5886) zien we een duidelijke horizontale weerstandszone uit de periode 2003 – 2005. Deze zone lijkt me heel zwaar en zal dus niet zomaar doorbroken worden. Nieuwe longposities innemen op dit niveau dan ook geen verstandige keuze.
In de weekgrafiek zien we een koersvorming boven de stijgende kortlopende gemiddelden en dat is positief maar we zien ook een overgekochte stochastics en er is de weerstand van de bodems van juni-juli 2006. Bestaande longposities moeten dus beschermd worden met een stop.
In de daggrafiek zien we een verkoopsignaal in de macd. Niettemin zijn shorts nog voorbarig want de korte termijn gemiddelden zijn stijgend. Doorbreken we het 20-daags naar beneden toe dan zijn shorts wel aangewezen met een stop op de candle van 17 april. De kans dat het gemiddelde neerwaarts wordt doorbroken is niet uit te sluiten gezien de relatief hoge afstand tussen de gemiddelden onderling.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Nikkei. Geen posities op de Hang Seng en de Taiwan Weighted.