...

Analyse: Hang Seng, Nikkei, Taiwan

27 mei 2009, 20:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De aan­de­lenin­dex­en zijn begin maart een hausse ges­tart die nu reeds meer als vijftig dagen telt. De sen­ti­mentindi­ca­toren bli­jven aangeven dat een cor­rec­tie er aan komt, we bevin­den ons dicht bij de 200-daags dal­ende gemid­delden, indi­ca­toren zijn over­bought. De macd bijvoor­beeld geeft op zowat alle index­en een verkoopsig­naal en in de dmi zien we diver­gen­ties. Instap­pen op deze niveaus is dus niet aangewezen. Instap­pen op deze niveaus is een gok. Ofwel breken we toch door naar boven toe en dan zit je goed maar net zo goed kri­jg je vlak na je instap een ver­lies te ver­w­erken. Stel dan nog dat we nu reeds zon­der enige cor­rec­tie naar boven zouden uit­breken dan maakt dat een lat­ere sti­jging nog gevaar­lijk­er. En voor ons Euro­pea­nen is er alti­jd weer dat overnightrisi­co, wat doet de VS, wat doet de usd, wat doet Azië na slot van de Europese beurzen…

Analyse: Hang Seng, Nikkei, Tai­wan Weighted

Vorige woens­dag analy­seer­den we de Boves­pa, de Sen­sex en de Shangai. Deze week is het dus de beurt aan de Hang Seng, de Nikkei en de Tai­wan Weight­ed. Behalve de index van Tai­wan zijn alle hier ver­melde index­en trouwens steeds te vol­gen in de TA-sec­tie op deze site. Daar wor­den deze index­en op woens­dag en in het WE bijgew­erkt en voorzien van een korte commentaar…

Ik toon voor elke index drie grafiekn: de maand‑, de week- en de dag­grafiek. We bek­ijken in vol­go­rde de Hang-Seng, De Nikkei en de Tai­wan Weighted.

In de maand­grafiek van de Hang Seng (16991) zien we dat deze index in een zone is aangekomen waar behoor­lijk wat weer­standen liggen te wacht­en. We hebben de top van mid­den 2000 als wer­stand en er zijn de lows van maart en augus­tus 2007. Ook de lows van van maart en augus­tus 2008 zijn weer­stand­sniveaus en ook het 20- en het 50-maands gemid­delde geven weer­stand. Neem daar­bij nog het 50% Fibo-niveau op 18500 en het moge duidelijk zijn dat we van deze index geen onmid­del­lijke opwaartse door­braak hoeven te verwacht­en. Inte­gen­deel, een cor­rec­tie op de sti­jging lijkt me veel logischer.

De lij­nen uit de maand­grafiek heb ik in de week­grafiek overgenomen. We zien een sti­j­gend kanaal en de index ligt op de ste­un­li­jn van het kanaal, dus er is wel nog wat ruimte naar boven maar de weer­stand­sniveaus zijn dus tal­rijk en wie long zit kan mijns inziens maar beter een stop bepalen want een uit­braak door de ste­un­li­jn is gezien het verzwakkende macd-his­togram niet uitgesloten.

In de dag­grafiek zien we duidelijk dat we reken­ing dienen te houden met een cor­rec­tie. In de koers­grafiek lijkt alles nog in orde maar bij de dmi zien we diver­gen­tie en de indi­ca­tor geeft een verzwakking aan in de trend. In de macd zien we een negatieve diver­gen­tie. Wie longs in bez­it heeft kan deze dus maar beter bescher­men. Longs innemen is vanzelf­sprek­end geen optie. Wie shorts inneemt moet een stop aan­houden boven de top van mei.

De maand­grafiek van de Nikkei (9310) laat zien dat de bodems van sep­tem­ber 2001 en feb­ru­ari 2002 nage­noeg bereikt wor­den. Bei­de bodems geven een weer­stand van belang en ook al zouden we deze bodems iet­sje door­breken, de bodems van novem­ber en decem­ber 2003 liggen al onmid­del­lijk te wacht­en als weer­stand. Ook bij deze index is het dus logisch wan­neer we een cor­rec­tie krijgen.

In de week­grafiek zien we een sti­j­gende wig en omdat die wig zich dus situeert nabij zware weer­stand zou ik hier zek­er geen longs innemen. Bestaande longs zek­er bescher­men hier ofwel ineens win­st­ne­men want we zien dat de index zijn sti­j­gend kanaal in feite al verlaat. 

Ook in de dag­grafiek zien we waarschuwin­gen in de indi­ca­toren: in de dmi is er negatieve diver­gen­tie en ook in de macd is dit het geval. Longs dus zek­er bescher­men maar wie short gaat moet een stop nemen op de top van mei want het 20-daags gemid­dlde kan bij een dal­ing mogelijks al onmid­del­lijk voor ste­un zorgen.

De index van Tai­wan (6683) laat in de maand­grafiek een gap zien tussen de can­dle van april en die van mei. Nu zijn gaps in dag­grafieken heel nor­maal maar bij maand­grafieken is dat veel min­der vanzelf­sprek­end. Ik neem aan dat deze gap niet lang open bli­jft omdat we ook al met de weer­stand van het 61.8 Fibo-niveau zit­ten. Daar­naast zien we ook nog de hor­i­zon­tale weer­standen van maart 2004, april-mei 2006 en jan­u­ari-juli 2008. Teveel weer­standen en we kun­nen er dus vanu­it gaan dat ook deze index even moet corrigeren.

De week­grafiek laat zien dat de index zich nog in een sti­j­gend kanaal bevin­dt maar de hor­i­zon­tale weer­standen ver­hin­deren natu­urlijk een verdere opmars. Het kanaal is qua hellings­graad ook veel te scherp om betrouw­baar te zijn. De macd is nog sti­j­gend maar wel wat overgekocht.

In de dag­grafiek zien we net als bij de Hang Seng en de Nikkei negatieve diver­gen­tie in de dmi en in de macd. Ook bij deze index dus longs bescher­men. Nieuwe longs aan­gaan lijkt me ook hier geen ver­standi­ge keuze te zijn en wie short gaat houd een stop aan. De bodem van de can­dle van 25 jan­u­ari op 7408 is bijvoor­beeld een mogelijk niveau voor die stop.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de NIkkei. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.