Analyse: Hang Seng, Nikkei, Taiwan Weighted
Vorige woensdag analyseerden we de Bovespa, de Sensex en de Shangai. Deze week is het dus de beurt aan de Hang Seng, de Nikkei en de Taiwan Weighted. Behalve de index van Taiwan zijn alle hier vermelde indexen trouwens steeds te volgen in de TA-sectie op deze site. Daar worden deze indexen op woensdag en in het WE bijgewerkt en voorzien van een korte commentaar…
Ik toon voor elke index drie grafiekn: de maand‑, de week- en de daggrafiek. We bekijken in volgorde de Hang-Seng, De Nikkei en de Taiwan Weighted.
In de maandgrafiek van de Hang Seng (16991) zien we dat deze index in een zone is aangekomen waar behoorlijk wat weerstanden liggen te wachten. We hebben de top van midden 2000 als werstand en er zijn de lows van maart en augustus 2007. Ook de lows van van maart en augustus 2008 zijn weerstandsniveaus en ook het 20- en het 50-maands gemiddelde geven weerstand. Neem daarbij nog het 50% Fibo-niveau op 18500 en het moge duidelijk zijn dat we van deze index geen onmiddellijke opwaartse doorbraak hoeven te verwachten. Integendeel, een correctie op de stijging lijkt me veel logischer.
De lijnen uit de maandgrafiek heb ik in de weekgrafiek overgenomen. We zien een stijgend kanaal en de index ligt op de steunlijn van het kanaal, dus er is wel nog wat ruimte naar boven maar de weerstandsniveaus zijn dus talrijk en wie long zit kan mijns inziens maar beter een stop bepalen want een uitbraak door de steunlijn is gezien het verzwakkende macd-histogram niet uitgesloten.
In de daggrafiek zien we duidelijk dat we rekening dienen te houden met een correctie. In de koersgrafiek lijkt alles nog in orde maar bij de dmi zien we divergentie en de indicator geeft een verzwakking aan in de trend. In de macd zien we een negatieve divergentie. Wie longs in bezit heeft kan deze dus maar beter beschermen. Longs innemen is vanzelfsprekend geen optie. Wie shorts inneemt moet een stop aanhouden boven de top van mei.
De maandgrafiek van de Nikkei (9310) laat zien dat de bodems van september 2001 en februari 2002 nagenoeg bereikt worden. Beide bodems geven een weerstand van belang en ook al zouden we deze bodems ietsje doorbreken, de bodems van november en december 2003 liggen al onmiddellijk te wachten als weerstand. Ook bij deze index is het dus logisch wanneer we een correctie krijgen.
In de weekgrafiek zien we een stijgende wig en omdat die wig zich dus situeert nabij zware weerstand zou ik hier zeker geen longs innemen. Bestaande longs zeker beschermen hier ofwel ineens winstnemen want we zien dat de index zijn stijgend kanaal in feite al verlaat.
Ook in de daggrafiek zien we waarschuwingen in de indicatoren: in de dmi is er negatieve divergentie en ook in de macd is dit het geval. Longs dus zeker beschermen maar wie short gaat moet een stop nemen op de top van mei want het 20-daags gemiddlde kan bij een daling mogelijks al onmiddellijk voor steun zorgen.
De index van Taiwan (6683) laat in de maandgrafiek een gap zien tussen de candle van april en die van mei. Nu zijn gaps in daggrafieken heel normaal maar bij maandgrafieken is dat veel minder vanzelfsprekend. Ik neem aan dat deze gap niet lang open blijft omdat we ook al met de weerstand van het 61.8 Fibo-niveau zitten. Daarnaast zien we ook nog de horizontale weerstanden van maart 2004, april-mei 2006 en januari-juli 2008. Teveel weerstanden en we kunnen er dus vanuit gaan dat ook deze index even moet corrigeren.
De weekgrafiek laat zien dat de index zich nog in een stijgend kanaal bevindt maar de horizontale weerstanden verhinderen natuurlijk een verdere opmars. Het kanaal is qua hellingsgraad ook veel te scherp om betrouwbaar te zijn. De macd is nog stijgend maar wel wat overgekocht.
In de daggrafiek zien we net als bij de Hang Seng en de Nikkei negatieve divergentie in de dmi en in de macd. Ook bij deze index dus longs beschermen. Nieuwe longs aangaan lijkt me ook hier geen verstandige keuze te zijn en wie short gaat houd een stop aan. De bodem van de candle van 25 januari op 7408 is bijvoorbeeld een mogelijk niveau voor die stop.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de NIkkei. Geen posities op overige vermelde waarden.