Wanneer ik aandelen individueel bekijk dan valt het op dat de aandelen van grotere bedrijven niet meedoen aan deze hausse. Dit is geen gezonde ontwikkeling. Richt U bij een verdere hausse dus maar op de kneusjes en op de cats and dogs. En we weten al lang wanneer die het sterkst presteren, namelijk op het einde van een cyclus. Een andere vaststelling is dat de bedrijfswinsten naar mijn mening de huidige koersniveaus niet verantwoorden. Na de klap die de bedrijfswinsten hebben gekregen herstellen die nauwelijks en de koerswinst van de SP500 ligt nu reeds bij 17. Elke verdere stijging van de beurzen betekent dus een nog hogere overwaardering. Ik blijf er dus bij dat elke verdere stijging moet aangegrepen worden om uit de beurs te stappen…
Analyse: Hang-Seng, Nikkei, Taiwan Weighted
Vorige week schreef ik over de Shangai, de Sensex en de Bovespa. Deze week kijken we naar de Hang-Seng, de Nikkei en de Taiwan Weighted. Volgende week volgt dan een analyse over grondstoffen.
In de mmandgrafiek van de Hang-Seng (21074) zien we dat we het 61.8% Fibo-niveau hebben bereikt (referentiepunten oktober 2007 en november 2008) . Dat niveau ligt bij de horizontale weerstandszone uit januari- mei 2007. We mogen de huidige zone beschouwen als zijnde een sterke weerstandszone.
In de weekgrafiek is er de scherp stijgende steunlijn. Wat hellingsgraad betreft is deze lijn te scherp om op termijn te kunnen standhouden. De index heeft nog ruimte naar boven maar bij een correctie zou ik er rekening mee houden dat de steunlijn zal doorbroken worden.
In de daggrafiek zien we duidelijk de negatieve divergentie in de + DI. De stijgingskracht neemt dus af en dit geeft aan dat we een top naderen. Negatieve krachten nemen vooralsnog niet toe, dus ik ga er van uit dat de Hang Seng inderdaad nog ietsje hoger kan vooraleer aan een correctie te beginnen. Dat die correctie er komen moet weten we nu reeds want de relatieve afstand tussen de DMI-lijnen is nogal groot. Beide lijnen moeten dus weer naar mekaar toegroeien. Een vroege waarschuwing zien we ook in het macd-histogram want deze indicator daalt reeds enige tijd.
De Nikkei (10585) is eveneens reeds een half jaar aan het stijgen maar nadert nu bij het 20-maands gemiddelde een belangrijke weerstand. In die zone zien we ook de horizontale weerstand die zich situeerde van midden 2004 tot midden 2005, we bereiken nagenoeg de dalende weerstandslijn en we komen dicht bij het 50% Fibo-niveau.
In de weekgrafiek heb ik de Fibo-niveaus overgenomen zoals die in de maandgrafiek staan aangegeven. We zien dan dat in de weekgrafiek er nog ruimte is tot het 100-weeks gemiddelde en dit gemiddelde valt dus samen met het 20-maands gemiddelde. Er is dus nog ruimte tot 11240 en omdat de weerstandslijn, het Fibo-niveau en het gemiddelde daar een cluster van weerstand vormen beschouw ik die 11240 zowat als het maximaal haalbare.
In de daggrafiek zien we dat de macd nogal ver van zijn signaallijn ligt. Samen met de negatieve divergentie in de + DI en de toch sterk doorgestegen adx zijn dit aanwijzingen dat de stijging in de index op zijn laatste benen loopt.
Taiwan (6909) nadert in de maandgrafiek zijn dalende weerstandslijn. We zien de afgelopen maanden de vorming van een rechthoek en nu kan deze rechthoek op deze plaats in de koersgrafiek zowel een voortzettingspatroon dan wel een omkeerfiguur aangeven. Het 76.4% Fibo-niveau kan dus mogelijks gehaald worden in deze index maar dan moet de rechthoek wel opwaarts verlaten worden en dit zou tegelijk de doorbraak van het 61.8% Fibo-niveau betekenen.
In de weekgrafiek zien we dat de macd een negatieve divergentie vertoont. De index ligt tegen een horizontaal weerstandsniveau aan en dus moeten we wel degelijk een doorbraak zien van de augustustop vooraleer we met zekerheid kunnen stellen dat het 76.4%-niveau uit de maandgrafiek zal gehaald worden.
In de daggrafiek zien we dat de kans op een opwaartse doorbraak klein is want begin augustus werd er een verkoopsignaal gegeven in de dmi en ook de macd gaf een verkoopsignaal. De kan is dus groot dat ook de atr-lijn in de koersgrafiek er aan moet geloven en dat zou het begin van een correctie inluiden voor deze index.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Nikkei. Geen posities op overige vermelde indexen.