...

ANALYSE: GOUD-ZILVER-OLIE EN GAS

19 augustus 2009, 21:35 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De aan­de­lenin­dex­en cor­rigeren naar verwacht­ing enkele pro­cen­t­jes de afgelopen dagen maar de macd kruist neer­waarts met de sig­naal­li­jn ter­wi­jl de dmi-lij­nen op het punt staan een negatief sig­naal te geven. Vanu­it de indi­ca­toren valt er dus aan te nemen dat de cor­rec­tie nog niet voor­bij is. AEX en SP500 hebben nu wel ste­un van hun 20-daagse gemid­delden en dat is wel iets om in de gat­en te houden. Kijken we naar grond­stof­fen dan zien we daar heel veel ver­schil in koer­son­twik­kel­ing. Bepaalde grond­stof­fen zijn fors geste­gen en zit­ten op week­grafiek tegen hun hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus. Andere grond­stof­fen dan weer zijn nooit geste­gen en geven zelfs een verkoopsig­naal ter­wi­jl nog andere gewoon boven hun highs zijn uit­ge­bro­ken. Indi­vidu­ele grond­stof­fen kiezen als beleg­ging lijkt me dan ook beter dan een mand­je grond­stof­fen maar de tweede mogelijkheid is natu­urlijk wel min­der risi­co­vol…

Grond­stof­fen: Goud — Zil­ver — Olie en Gas

Kijken we naar de CRB op maand­ba­sis dan zien we dat zow­el de PPO als de macd een koopsig­naal geven. Dus voor de lan­gere ter­mi­jn ga ik er van uit dat grond­stof­fen verder moeten sti­j­gen. De gap van augus­tus op sep­tem­ber 2008 lijkt me een logisch doel te zijn.

Op dag­ba­sis zien we een verkoopsig­naal in zow­el de dmi als de macd en ook de atr-lijn in de koers­grafiek werd neer­waarts doorkruist. Korte ter­mi­jn moeten we dus lagere koersen zien. Blijk­baar evolueren grond­stof­fen globaal gezien nog steeds in lijn met de aandelenindexen.

Goud laat op dag­ba­sis een verkoopsig­naal zien maar we zien duidelijk dat we in een zijwaarts trend bewegen.

Ik hou de week­grafiek in de gat­en en ik zie nog steeds de mogelijkheid van een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. Van­daar dat ik short­en op goud niet aangewezen vind ten­z­ij men natu­urlijk bereid is heel strikt een stop in aan­merk­ing te nemen bij de weer­stand­sli­jn over de top­pen van feb­ru­ari-juni en augus­tus. Ik hou bij dergelijke zak­en ook wel graag reken­ing met het overnight-risi­co en dat maakt dat ik een short hier als te risi­co­vol beschouw. Een betrekke­lijk veilige short mag mijns inziens pas aange­gaan wor­den wan­neer we onder de april­bo­dem komen te liggen.

Zil­ver geeft op dag­ba­sis eve­neens alleen maar verkoopsig­nalen maar ook hier houd ik liev­er reken­ing met de weekgrafiek…

In die week­grafiek zien we de mogelijkheid voor een kleine schoud­er-kop-schoud­er maar zolang de bodem van juli en nog liev­er die van april en juli niet neer­waarts door­bro­ken wor­den is een short wat mij betre­ft risi­co­vol. We moeten tenslotte reken­ing houden met het feit dat de gemid­delden nog sti­j­gen en de bodem van juli ligt op het 200-weeks gemid­delde dat zware ste­un geeft.

Van olie toon ik even de week­grafiek. Enerz­i­jds zit­ten we tegen flinke weer­stand aan: die weer­stand zien we bij hor­i­zon­tale niveaus uit het verleden, bij het 200-weeks gemid­delde en tegen een Fibo-niveau. Dus je zou kun­nen zeggen, hier ga ik short maar waar we reken­ing dienen mee te houden is de mogelijkheid van een sti­j­gende rechthoekige driehoek die nage­noeg bij het kruis­punt van zijn lij­nen aanz­it en de macd ver­loopt nog steeds posi­tief. Short gaan lijkt me dan ook te veel risi­co in te houden en long gaan wil ik ook al niet doen zolang er geen duidelijke richt­ing is. Ofwel breken we, meest logisch, uit naar boven ofwel daalt de oliepri­js maar een short acht ik pas veilig bij door­braak van de julibodem.

En dan de week­grafiek van Nat­ur­al Gas…nogal wat mensen wor­den blijk­baar nerveus omdat ik zolang reeds posi­tief tegen gas aankijk. Welnu…kijk even­t­jes naar de evo­lu­tie van de macd en vergelijk dit met de koer­son­twik­kel­ing. Ik zie alleen maar een sterke posi­tieve diver­gen­tie in de indi­ca­tor en het negatieve momen­tum in de koer­son­twik­kel­ing daar­van is er in de indi­ca­tor absolu­ut geen bevestiging…ik bli­jf dus zoals een kip op haar eieren zit­ten (met dit weer wil dat wel wat zeggen -) en ik bli­jf dus long op gas. De drie G’s zijn op de beurzen schone deug­den: Geld, Geluk en Geduld en vooral die laat­ste gaan we voor wat gas betre­ft nog lang koesteren -)

Heeft U geen vertrouwen in een long­posi­tie op gas.…bestudeer dan even­t­jes deze maandgrafiek…lange staart­jes bij de laat­ste 2 can­dles (koop­druk) en we liggen nabij een sterk hor­i­zon­taal ste­un­niveau. De gemiddelden…die liggen te ver uiteen en moeten naar elka­ar toe groeien. Kijk dan ook even naar het his­togram van zow­el macd als ppo (die sti­j­gen alle­bei) en bek­ijk dan tenslotte ook eens de hellings­graad van de bei­de indi­ca­toren vergeleken met de koer­son­twik­kel­ing van de onderliggende waarde (verzwakking in de dal­ing en voor wat betre­ft de ppo een vlakke lijn)

IK bli­jf posi­tief op gas en ik heb het al heel dik­wi­jls aangehaald…ook al duurt het tij­den vooraleer de sti­jging inzet.…gas is geen bank en gaat niet failliet -)

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist zit long op gas (wat had je anders gedacht -), long op edel­met­al­en, geen posi­tie op olie. Posi­ties eve­neens op de aex maar geen posi­tie op nog overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.