![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
Analyse: FTSE100, DAX30 en CAC40
Ik toon bij elke index een aantal plaatjes gaande van de zeer lange tot de korte termijn.
We kijken eerst even naar de FTSE en vervolgens naar de Dax en naar de CAC.
In de kwartaalgrafiek van de FTSE heb ik niet echt een kanaal. We nemen ook hier aan dat de Kervelbodem zeer belangrijk is. We zien ook dat we uit een stijgende wig gevallen zijn. Een terugtest van die steunlijn zou betekenen dat er in de komende kwartalen zelfs een nieuwe all-time high zou kunnen gezet worden. Meer als een aandachtspunt is dit echter niet.
In de maandgrafiek zien we dat de Kervielbodem halt hield bij de bodems van mei/juni 2006. De daling werd zoals we zien ook gestopt op een Fibo-projectielijn. We kunnen een dalend kanaal intekenen en de candle van april raakte nagenoeg de weerstandslijn van het dalend kanaal. De macd gaf een verkoopsignaal. Logische conclusie is dan ook dat de FTSE dalend is en dat shorts in principe de beste keuze zijn.
Ingezoomed op de weekgrafiek zien we dat we onder dalende gemiddelden zitten. De low van de bodemcandle van november geeft weerstand en op dezelfde hoogte ligt een Fibo-lijn. De macd is vanuit een zwaar overgekochte toestand omgebogen en geeft een koopsignaal waar ik gezien de cluster aan weerstanden in de koersgrafiek (dalende gemiddelden, Fibo-lijn, weerstandslijn dalend kanaal, low van een vroegere candle) niet op long zou durven gaan.
In de daggrafiek zien we de weerstanden duidelijk. Die moeten in principe een verdere stijging verhinderen en een terugval kan dan in eerste instantie de index terugbrengen naar de eerder doorbroken steunlijn die onder een scherpere hellingsgraad werd neergezet. Die lijn ligt momenteel op 5750. Weet de index in een terugval die lijn te respecteren dan wordt dat de opzet voor de vorming van een hogere bodem. Zoniet dan ziet het er slecht uit en zal de index terugmoeten naar eerst 5600 en daaronder wordt het pas echt gevaarlijk want dan komt de Kervielbodem weer in zicht. Breken we de huidge weerstanden dan kan de index nog even verder tot een niveau van 6200. In de buurt van die indexstand zijn de weerstanden zodanig talrijk dat ik me maar moeilijk kan voorstellen dat we daar doorheen gaan.
In de dax-kwartaalgrafiek zien we net zoals bij de FTSE trouwens een negatieve divergentie in de macd. De dreigende top is net zoals bij alle andere indexen iets wat echt wel in het oog springt maar ook hier zou bij een stijging een terugtest van de doorbroken steunlijnen betekenen dat er op termijn een nieuwe all-time high komt.
In de maandgrafiek zien we duidelijk het dalende koersverloop. Wel vind ik de weerstandslijn over de toppen nogal scherp qua hellingsgraad. Trendlijnen die te scherp verlopen zijn in de regel niet betrouwbaar. De DAX hield zijn Kervielbodem op de top van mei 2006. Duidelijk dus dat we daar niet onder mogen komen. Doen we dat wel dan is het dik verkeerd.
In de weekgrafiek zien we een macd die ombuigt. Het zou me sterk verwonderen maar de index heeft op de manier waarop ik het dalend kanaal heb ingetekend wel behoorlijk opwaartse ruimte. Gezien de te sterke hellingsgraad van de weerstandslijn in de maandgrafiek is het een optie die, hoewel niet echt waarschijnlijk, toch niet mag uitgesloten worden. “Niet echt waarschijnlijk” geef ik mee omdat het zou betekenen dat in dat geval de andere Europese indexen dwars door hun weerstanden zouden schieten.
In de daggrafiek ziet U onmiddellijk waar het schoentje wringt. We kampen met heel wat weerstanden maar mijn middelste weerstandslijn is van belang. Die zie ik niet zomaar opwaarts uitgenomen worden. Komen we wel door die lijn heen dan heeft de index meer opwaartse ruimte. Net zoals bij de FTSE moeten we bij een terugval kijken naar de scherper dalende steunlijn. Die kan bij een terugval de basis vormen voor het creëren van een hogere bodem.
Bij de Cac40 kan ik net hetzelfde vertellen als bij andere indexen. Dus we gaan eens uit een ander vaatje tappen om duidelijk te maken waar deze twee lijnen voor staan. Ze kunnen de basis zijn van een waaier. Wie het waaierprincipe kent weet dat bij doorbraak van de minst scherpe lijn een koersverloop wordt ingezet dat de langetermijntrend definitief maakt. Dus hou je maar vast wanneer dit gebeurt want dan zitten we pas echt goed in een bearmarkt.
U kunt gaan extrapoleren naar andere indexen maar wanneer de tweede lijn van de waaier gebroken wordt dan is de zone 4000 in aantocht.
Wie goed de grafieken heeft bekeken zal onmiddellijk vaststellen dat de CAC een veel zwakkere index is ivm de FTSE en de DAX. Dus als de indexen hun weerstanden niet doorbreken dan is deze index een van de beste shortkandidaten. De gemiddelden in deze weekgrafiek zijn duidelijk negatief gericht en de index ligt er onder. Helemaal niet sterk dus en zeker geen longkandidaat wat mij betreft.
Het beeld op korte termijn laat in de daggrafiek zien dat hoop op hogere koersen niet mag overboord gegooid worden. De macd maakt dit trouwens duidelijk want die heeft een koopsignaal gegeven. Een terugtest van de steunlijn die het scherpste verloop laat zien mag ook hier niet uitgesloten worden en het is pas wanneer de koers deze lijnen doorbreekt dat we ons moeten zorgen gaan maken.
Conclusie voor alle drie de indexen (en die conclusie gaat trouwens ook voor andere indexen op zoals de Bel 20 en de AEX) : Op korte termijn zien we in de daggrafieken nog mogelijkheden tot stijging maar de maandgrafieken en de weekgrafieken maken duidelijk dat wanneer de weerstanden niet doorbroken worden we het ergste nog niet gehad hebben.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in vermelde indexen (behalve aex)