...

Analyse: FTSE100, DAX30 en CAC40

9 april 2008, 23:54 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We zien de afgelopen dagen de SP500 cor­rigeren van tegen de 1390 naar 1350 maar de Euro­pea­nen ver­roeren nauwelijks. Dat vertelt naar mijn gevoel genoeg over de komende dagen. U kunt zich het sce­nario voor vol­gende dagen weer­al voorstellen…de US de vol­gende dagen nog een beet­je rond­hangen. Sti­jgin­gen neerzetten die niets voorstellen en daarop kan Europa weer hoger. Tot aan de expi­ratie en dan deftig de kelder in??? Het zou me niets verbazen.Vandaag kijken we naar de FTSE, DAX en CAC

Analyse: FTSE100, DAX30 en CAC40

Ik toon bij elke index een aan­tal plaat­jes gaande van de zeer lange tot de korte termijn.

We kijken eerst even naar de FTSE en ver­vol­gens naar de Dax en naar de CAC.

In de kwartaal­grafiek van de FTSE heb ik niet echt een kanaal. We nemen ook hier aan dat de Kervel­bo­dem zeer belan­grijk is. We zien ook dat we uit een sti­j­gende wig gevallen zijn. Een terugtest van die ste­un­li­jn zou beteke­nen dat er in de komende kwartal­en zelfs een nieuwe all-time high zou kun­nen gezet wor­den. Meer als een aan­dacht­spunt is dit echter niet.

In de maand­grafiek zien we dat de Kerviel­bo­dem halt hield bij de bodems van mei/​juni 2006. De dal­ing werd zoals we zien ook gestopt op een Fibo-pro­jec­tieli­jn. We kun­nen een dal­end kanaal inteke­nen en de can­dle van april raak­te nage­noeg de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal. De macd gaf een verkoopsig­naal. Logis­che con­clusie is dan ook dat de FTSE dal­end is en dat shorts in principe de beste keuze zijn.

Inge­zoomed op de week­grafiek zien we dat we onder dal­ende gemid­delden zit­ten. De low van de bodem­can­dle van novem­ber geeft weer­stand en op dezelfde hoogte ligt een Fibo-lijn. De macd is vanu­it een zwaar overgekochte toe­s­tand omge­bo­gen en geeft een koopsig­naal waar ik gezien de clus­ter aan weer­standen in de koers­grafiek (dal­ende gemid­delden, Fibo-lijn, weer­stand­sli­jn dal­end kanaal, low van een vroegere can­dle) niet op long zou dur­ven gaan.

In de dag­grafiek zien we de weer­standen duidelijk. Die moeten in principe een verdere sti­jging ver­hin­deren en een terug­val kan dan in eerste instantie de index terug­bren­gen naar de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn die onder een scher­pere hellings­graad werd neergezet. Die lijn ligt momenteel op 5750. Weet de index in een terug­val die lijn te respecteren dan wordt dat de opzet voor de vorm­ing van een hogere bodem. Zoni­et dan ziet het er slecht uit en zal de index terug­moeten naar eerst 5600 en daaron­der wordt het pas echt gevaar­lijk want dan komt de Kerviel­bo­dem weer in zicht. Breken we de huidge weer­standen dan kan de index nog even verder tot een niveau van 6200. In de buurt van die index­s­tand zijn de weer­standen zodanig tal­rijk dat ik me maar moeil­ijk kan voorstellen dat we daar doorheen gaan.

In de dax-kwartaal­grafiek zien we net zoals bij de FTSE trouwens een negatieve diver­gen­tie in de macd. De dreigende top is net zoals bij alle andere index­en iets wat echt wel in het oog springt maar ook hier zou bij een sti­jging een terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­j­nen beteke­nen dat er op ter­mi­jn een nieuwe all-time high komt.

In de maand­grafiek zien we duidelijk het dal­ende koersver­loop. Wel vind ik de weer­stand­sli­jn over de top­pen nogal scherp qua hellings­graad. Trendli­j­nen die te scherp ver­lopen zijn in de regel niet betrouw­baar. De DAX hield zijn Kerviel­bo­dem op de top van mei 2006. Duidelijk dus dat we daar niet onder mogen komen. Doen we dat wel dan is het dik verkeerd.

In de week­grafiek zien we een macd die ombuigt. Het zou me sterk ver­won­deren maar de index heeft op de manier waarop ik het dal­end kanaal heb ingetek­end wel behoor­lijk opwaartse ruimte. Gezien de te sterke hellings­graad van de weer­stand­sli­jn in de maand­grafiek is het een optie die, hoewel niet echt waarschi­jn­lijk, toch niet mag uit­ges­loten wor­den. Niet echt waarschi­jn­lijk” geef ik mee omdat het zou beteke­nen dat in dat geval de andere Europese index­en dwars door hun weer­standen zouden schieten.

In de dag­grafiek ziet U onmid­del­lijk waar het schoen­t­je wringt. We kam­p­en met heel wat weer­standen maar mijn mid­del­ste weer­stand­sli­jn is van belang. Die zie ik niet zomaar opwaarts uitgenomen wor­den. Komen we wel door die lijn heen dan heeft de index meer opwaartse ruimte. Net zoals bij de FTSE moeten we bij een terug­val kijken naar de scher­p­er dal­ende ste­un­li­jn. Die kan bij een terug­val de basis vor­men voor het creëren van een hogere bodem.

Bij de Cac40 kan ik net het­zelfde vertellen als bij andere index­en. Dus we gaan eens uit een ander vaat­je tap­pen om duidelijk te mak­en waar deze twee lij­nen voor staan. Ze kun­nen de basis zijn van een waaier. Wie het waaier­principe kent weet dat bij door­braak van de minst scherpe lijn een koersver­loop wordt ingezet dat de langeter­mi­jn­trend defin­i­tief maakt. Dus hou je maar vast wan­neer dit gebeurt want dan zit­ten we pas echt goed in een bearmarkt.

U kunt gaan extrapol­eren naar andere index­en maar wan­neer de tweede lijn van de waaier gebro­ken wordt dan is de zone 4000 in aantocht.

Wie goed de grafieken heeft bekeken zal onmid­del­lijk vast­stellen dat de CAC een veel zwakkere index is ivm de FTSE en de DAX. Dus als de index­en hun weer­standen niet door­breken dan is deze index een van de beste short­kan­di­dat­en. De gemid­delden in deze week­grafiek zijn duidelijk negatief gericht en de index ligt er onder. Hele­maal niet sterk dus en zek­er geen longkan­di­daat wat mij betreft.

Het beeld op korte ter­mi­jn laat in de dag­grafiek zien dat hoop op hogere koersen niet mag over­bo­ord gegooid wor­den. De macd maakt dit trouwens duidelijk want die heeft een koopsig­naal gegeven. Een terugtest van de ste­un­li­jn die het scherp­ste ver­loop laat zien mag ook hier niet uit­ges­loten wor­den en het is pas wan­neer de koers deze lij­nen door­breekt dat we ons moeten zor­gen gaan maken.

Con­clusie voor alle drie de index­en (en die con­clusie gaat trouwens ook voor andere index­en op zoals de Bel 20 en de AEX) : Op korte ter­mi­jn zien we in de dag­grafieken nog mogelijkhe­den tot sti­jging maar de maand­grafieken en de week­grafieken mak­en duidelijk dat wan­neer de weer­standen niet door­bro­ken wor­den we het erg­ste nog niet gehad hebben.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in ver­melde index­en (behalve aex)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.