...

Analyse: eur/usd; eur/yen en usd/yen

13 augustus 2008, 18:27 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De afgelopen dagen kon­den de index­en mooi verder her­stellen om dan van­daag, na een posi­tief begin, fors terug te vallen. De Dow en de SP500 vallen aan het begin van de sessie terug tot op hun 20-daags gemid­delde en dit is een gemid­delde wat maar al te dik­wi­jls als ste­un of weer­stand getest wordt. Breken deze gemid­delden dan ligt er iet­sje lager nog de ste­un­li­jn getrokken vanu­it de bodem van juli. Komen we onder deze ste­un­li­jn dan mogen we aan­nemen dat het her­s­tel voor­bij is. Een verdere dal­ing ligt dan in het ver­schi­et en in het beste geval gaan we over naar een zijwaartse range en een verdere bodemvorm­ing…

Analyse: eur/​usd; eur/​yen en usd/​yen

We kijken in deze mid-week analyse naar de val­u­ta­paren eur/​usd (1.49); eur/​yen (162.83) en usd/​yen (109.23)

We zien telkens drie grafieken: met name de maand­grafiek, de week- en de daggrafiek.

In de maand­grafiek van de eur/​usd zien we een duidelijke topvorm­ing. We zien ook enkele ste­un­niveaus liggen waar we ons bij een verdere dal­ing op kun­nen richt­en. Een eerste ste­un kri­j­gen we bij de sti­j­gende ste­un­li­jn die de bodems van feb­ru­ari 2002, feb­ru­ari 2006 en augus­tus 2007 verbindt. Die lijn ligt op 1.45. Een vol­gende ste­un­niveau ligt bij het 50-maands gemid­delde op 1.37. Op dat niveau zien we ook de top liggen uit decem­ber 2004. Op dezelfde hoogte ligt ook het Fibonac­ci-niveau getrokken met als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van okto­ber 2000 en de top van juli 2008.

In de week­grafiek bek­ijk ik de eur/​usd op een kor­ter time­frame op dezelfde wijze als in de maand­grafiek. We zien hier de ste­un­li­jn liggen op nage­noeg het­zelfde ste­un­niveau als in de maand­grafiek. Dit niveau ligt hier op 1.46. Vlak onder dit niveau zien we het sti­j­gend 100-weeks gemid­delde liggen en we zien dat er op dezelfde hoogte een zijwaartse beweg­ing werd gevor­md van eind 2007 tot begin 2008. 1.46 lijkt me dus wel belan­grijk als ste­un. Een reac­tie vanaf dit niveau kan ons terug­bren­gen naar de bodems van mei en juni en die liggen op 1.54. Breken we onder de huidi­ge low en onder de ste­un­li­jn dan zijn de vol­gende ste­un­pun­ten terug te vin­den op 1.41 en 1.37. Bij 1.37 vin­den we de top terug uit decem­ber 2004 en vallen we terug op het 200-weeks gemiddelde.

In de dag­grafiek kun­nen we duidelijk­er aan­to­nen waarom ht huidig niveau belan­grijk is als ste­un­niveau. We zien een rechthoeks­for­matie met als hoogte 0.06 (1.6 min 1.54). Wan­neer we die rechthoek omk­lap­pen dan bekomen we een niveau van 1..48 en dat is pre­cies het niveau waar we nu op rusten. Een opwaartse reac­tie richt­ing 1.54 is vanaf het huidig niveau dus niet uitgesloten.

De maand­grafiek van de eur/​yen ver­toont een duidelijke topvorm­ing. De top­pen liggen op een gelijke hoogte en de macd laat een ver­lies aan momen­tum zien. Er is dus sprake van een negatieve diver­gen­tie. Een eerste ste­un zien we bij een niveau van 154 waar de sti­j­gende ste­un­li­jn ligt. Op dezelfde hoogte ligt het 20-maands gemid­delde als ste­un. Vol­gende ste­unen liggen bij de lows van augus­tus 2007 en maart 2008 op 151 en 149. Het belan­grijk­ste niveau ligt naar mijn mening bij het 23.6 Fibo-niveau op 145. Net onder dat Fibo-niveau zien we ook nog de top liggen van mei 2003 op 141 en op dit niveau zien we ook het 100-maands gemid­delde liggen.

In de week­grafiek zien we d negatieve diver­gen­tie in de macd. Het niveau 154 komt hier overeen met het 38.2 Fibo. Op dezelfde hoogte liggen de ste­un­li­jn en het 200-weeks gemid­delde. 154 lijkt me dus een real­is­tisch doel. Pas onder 154 kun­nen we uitk­ijken naar de lagere doe­len 151149 en 145.

In de dag­grafiek zien we duidelijk de door­braak van de hor­i­zon­tale lijn. Op dit punt werd er een verkoopsig­naal gegeven en bij een eventuele cor­rec­tie op de dal­ing moet deze lijn weer­stand geven. Die lijn op 165 ligt ook bij het 100-daags gemid­delde en dit gemid­delde geeft dus eve­neens weer­stand. Mij lijkt het dat we op dit val­u­ta­paar met redelijke kans op sla­gen shorts kun­nen innemen. 154 lijkt me een real­is­tisch niveau als doel en eens dat dol­bereikt kan de beleg­ger zijn stop ver­la­gen dan wel een win­st­je nemen. De stop zou ik ini­tieel nemen op 165 (hor­i­zon­tale lijn).

En dan de munt waar we allen van afhanke­lijk zijn denk ik want hier hebben we het over de car­ry-trades. We hebben in het verleden al gezien dat wan­neer usd/​yen sti­jgt de beurzen sti­j­gen en omge­keerd. Met de slechte macro-economis­che cijfers uit Japan deze mor­gen lijkt het me weinig waarschi­jn­lijk dat we in Japan een rentev­er­hoging moeten verwacht­en en dus kun­nen we veron­der­stellen dat het spel met de car­ry-trades nog een tijd kan doorgaan. 

We zien in de maand­grafiek dat de macd de lagere bodem van maart niet beves­tigd. Om van een posi­tieve diver­gen­tie te gewa­gen vind ik het wel nog wat vroeg. Een cross met de sig­naal­li­jn ware al een stuk posi­tiev­er en een door­braak van de weer­stand­sli­jn van mijn dal­end kanaal zou tegelijk­er­ti­jd een uit­name beteke­nen van de zijwaarts bewe­gende gemid­delden. Zolang dit niet gebeurt is 112.5 het max­i­maal haal­bare en dan hebben we tussen­liggend op het huidig niveau nog af te reke­nen met de can­dle van mei die eve­neens weer­stand geeft.

In de week­grafiek zien we een hopgevend sig­naal in de macd omdat deze zijn weer­stand­sli­jn door­breekt. Het 61.8 Fibo-niveau op 112.5 maakt dus wel kans als koers­doel maar dat we bij het bereiken van dit niveau weer­stand zullen kri­j­gen lijkt me gezien de plaats van de gemid­delden en de hor­i­zon­tale niveaus in de koers­grafiek wel duidelijk.

In de dag­grafiek zien we dat de sti­jging vanaf de maart­bo­dem vol over­lap­pin­gen zit. Dit duidt op cor­rec­tief gedrag en van­daar ook dat ik het bereiken van de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal op 112.5 als max­i­maal haal­baar beschouw.

Long gaan op de euro/​yen lijkt me wat aan de late kant om nu nog posi­tie te gaan innemen. Daartegen­over staat wel dat de gemid­delden in de koers­grafiek zijn omge­bo­gen en bij terug­val zullen deze heel zek­er de nodi­ge ste­un geven.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in de aange­haalde index­en noch in de bespro­ken muntverhoudingen


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.