![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: eur/usd; eur/yen en usd/yen
We kijken in deze mid-week analyse naar de valutaparen eur/usd (1.49); eur/yen (162.83) en usd/yen (109.23)
We zien telkens drie grafieken: met name de maandgrafiek, de week- en de daggrafiek.
In de maandgrafiek van de eur/usd zien we een duidelijke topvorming. We zien ook enkele steunniveaus liggen waar we ons bij een verdere daling op kunnen richten. Een eerste steun krijgen we bij de stijgende steunlijn die de bodems van februari 2002, februari 2006 en augustus 2007 verbindt. Die lijn ligt op 1.45. Een volgende steunniveau ligt bij het 50-maands gemiddelde op 1.37. Op dat niveau zien we ook de top liggen uit december 2004. Op dezelfde hoogte ligt ook het Fibonacci-niveau getrokken met als referentiepunten de bodem van oktober 2000 en de top van juli 2008.
In de weekgrafiek bekijk ik de eur/usd op een korter timeframe op dezelfde wijze als in de maandgrafiek. We zien hier de steunlijn liggen op nagenoeg hetzelfde steunniveau als in de maandgrafiek. Dit niveau ligt hier op 1.46. Vlak onder dit niveau zien we het stijgend 100-weeks gemiddelde liggen en we zien dat er op dezelfde hoogte een zijwaartse beweging werd gevormd van eind 2007 tot begin 2008. 1.46 lijkt me dus wel belangrijk als steun. Een reactie vanaf dit niveau kan ons terugbrengen naar de bodems van mei en juni en die liggen op 1.54. Breken we onder de huidige low en onder de steunlijn dan zijn de volgende steunpunten terug te vinden op 1.41 en 1.37. Bij 1.37 vinden we de top terug uit december 2004 en vallen we terug op het 200-weeks gemiddelde.
In de daggrafiek kunnen we duidelijker aantonen waarom ht huidig niveau belangrijk is als steunniveau. We zien een rechthoeksformatie met als hoogte 0.06 (1.6 min 1.54). Wanneer we die rechthoek omklappen dan bekomen we een niveau van 1..48 en dat is precies het niveau waar we nu op rusten. Een opwaartse reactie richting 1.54 is vanaf het huidig niveau dus niet uitgesloten.
De maandgrafiek van de eur/yen vertoont een duidelijke topvorming. De toppen liggen op een gelijke hoogte en de macd laat een verlies aan momentum zien. Er is dus sprake van een negatieve divergentie. Een eerste steun zien we bij een niveau van 154 waar de stijgende steunlijn ligt. Op dezelfde hoogte ligt het 20-maands gemiddelde als steun. Volgende steunen liggen bij de lows van augustus 2007 en maart 2008 op 151 en 149. Het belangrijkste niveau ligt naar mijn mening bij het 23.6 Fibo-niveau op 145. Net onder dat Fibo-niveau zien we ook nog de top liggen van mei 2003 op 141 en op dit niveau zien we ook het 100-maands gemiddelde liggen.
In de weekgrafiek zien we d negatieve divergentie in de macd. Het niveau 154 komt hier overeen met het 38.2 Fibo. Op dezelfde hoogte liggen de steunlijn en het 200-weeks gemiddelde. 154 lijkt me dus een realistisch doel. Pas onder 154 kunnen we uitkijken naar de lagere doelen 151⁄149 en 145.
In de daggrafiek zien we duidelijk de doorbraak van de horizontale lijn. Op dit punt werd er een verkoopsignaal gegeven en bij een eventuele correctie op de daling moet deze lijn weerstand geven. Die lijn op 165 ligt ook bij het 100-daags gemiddelde en dit gemiddelde geeft dus eveneens weerstand. Mij lijkt het dat we op dit valutapaar met redelijke kans op slagen shorts kunnen innemen. 154 lijkt me een realistisch niveau als doel en eens dat dolbereikt kan de belegger zijn stop verlagen dan wel een winstje nemen. De stop zou ik initieel nemen op 165 (horizontale lijn).
En dan de munt waar we allen van afhankelijk zijn denk ik want hier hebben we het over de carry-trades. We hebben in het verleden al gezien dat wanneer usd/yen stijgt de beurzen stijgen en omgekeerd. Met de slechte macro-economische cijfers uit Japan deze morgen lijkt het me weinig waarschijnlijk dat we in Japan een renteverhoging moeten verwachten en dus kunnen we veronderstellen dat het spel met de carry-trades nog een tijd kan doorgaan.
We zien in de maandgrafiek dat de macd de lagere bodem van maart niet bevestigd. Om van een positieve divergentie te gewagen vind ik het wel nog wat vroeg. Een cross met de signaallijn ware al een stuk positiever en een doorbraak van de weerstandslijn van mijn dalend kanaal zou tegelijkertijd een uitname betekenen van de zijwaarts bewegende gemiddelden. Zolang dit niet gebeurt is 112.5 het maximaal haalbare en dan hebben we tussenliggend op het huidig niveau nog af te rekenen met de candle van mei die eveneens weerstand geeft.
In de weekgrafiek zien we een hopgevend signaal in de macd omdat deze zijn weerstandslijn doorbreekt. Het 61.8 Fibo-niveau op 112.5 maakt dus wel kans als koersdoel maar dat we bij het bereiken van dit niveau weerstand zullen krijgen lijkt me gezien de plaats van de gemiddelden en de horizontale niveaus in de koersgrafiek wel duidelijk.
In de daggrafiek zien we dat de stijging vanaf de maartbodem vol overlappingen zit. Dit duidt op correctief gedrag en vandaar ook dat ik het bereiken van de steunlijn van het stijgend kanaal op 112.5 als maximaal haalbaar beschouw.
Long gaan op de euro/yen lijkt me wat aan de late kant om nu nog positie te gaan innemen. Daartegenover staat wel dat de gemiddelden in de koersgrafiek zijn omgebogen en bij terugval zullen deze heel zeker de nodige steun geven.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen positie in de aangehaalde indexen noch in de besproken muntverhoudingen