...

Analyse: Dow Jones, SP500 en Nasdaq

6 mei 2009, 22:57 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ik zie net dat de SP500 een vol­gende weer­stand heeft bereikt bij 920. De ene maand 25% in de min met de index­en, de vol­gende maand 40 pro­cent sti­j­gen en op week­grafiek zit­ten we bij de SP500 aan de negende opeen­vol­gende week van sti­jging. Aan beweg­ing geen gebrek. Wetende dat vanu­it fun­da­mentele waarder­ing deze beurs zwaar overge­waardeerd is (zowat 50% naar ik kan inschat­ten) is de con­clusie duidelijk. Zelfs al kri­j­gen we de vol­gende maan­den nog hogere index­s­tanden te zien. Het afbouwen van aan­de­len valt te pref­er­eren naar­mate de sti­jging zich verderzet. Beweg­in­gen zoals we die nu zien en wetende dat er ook qua fun­da­mentele waarder­ing fors over­dreven wordt nodi­gen niet uit om met een gerust hart in te investeren. Inte­gen­deel, elke verdere sti­jging wordt een gele­gen­heid om eieren voor zijn geld te kiezen…


Analyse: Dow Jones, SP500 en Nasdaq

Ik behan­del in deze analy­ses op woens­dag telkens een dri­etal index­en of grond­stof­fen. Vorige woens­dag nam ik goud, zil­ver, olie en gas onder de loep. Deze week kijken we naar de VS-index­en. Vol­gende week nemen we dan nor­maler­wi­jze de Azi­atis­che index­en als onderwerp.

Voor elke index toon ik de maand‑, de week- en de dag­grafiek. We kijken achtereen­vol­gens naar de DJ, de SP500 en de Nasdaq.

De DJ bereikt met de hudi­ge koer­sniveaus in de maand­grafiek de zone uit 2002 – 2003. De bodem die daar des­ti­jds werd gevor­md vergde toch enkele maan­den vooraleer die voltooid werd en bijgevolg kun­nen we ook nu bij die niveaus weer­stand verwacht­en. We bereiken met de hudi­ge index­s­tand de lows van de can­dles uit novem­ber-decem­ber 2002 en mei 2003. We bereiken ook de highs van de can­dles van okto­ber 2002 en maart-april 2003. Met zes raakpun­ten mogen we er toch van uit gaan dat de huidi­ge zone niet zomaar opwaarts kan door­bro­ken wor­den. Kijken we naar het 9‑maands gemid­delde dan zien we dat dit samen­valt met het 38.2 Fibo-niveau en die bei­de pun­ten liggen momenteel op 8750. Op dat niveau ligt ook de weer­stand­sli­jn over de top­pen van juni en sep­tem­ber. Eeven belan­grijk vind ik de lijn die loopt onder de bodems van augus­tus, jan­u­ari en sep­tem­ber 2008. Die lijn ligt nu op 9100 en zal bij een verdere sti­jging een belan­grijke weer­stand vormen. 

Op week­grafiek zien we dat de Dow zijn weer­stand­sli­jn heeft door­bro­ken over de top­pen van novem­ber en jan­u­ari. Logis­cher­wi­jze wor­den dergelijke lij­nen teruggetest en niet­te­gen­staande de sterk overgekochte sit­u­atie bij alle index­en is dit tot op heden niet gebeurt. De door­bro­ken lijn valt samen met het 9‑weeks gemid­delde en ligt op 8000. Bij een terugtest wordt het 8000-niveau dus belan­grijk. Posi­tief voor de lat­ere koer­son­twik­kel­ing is dat de aroon-oscil­la­tor een koopsig­naal geeft. Ook het his­togram gaat bij deze indi­ca­tor door de 0‑lijn en dit is eve­neens een psoitief signaal.

In de dag­grafiek twee vast­stellin­gen die er toh op wijzen dat we met een overgekochte toe­s­tand af te reke­nen hebben. De sti­jging is in wezen nog steeds een reac­tie naar de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn toe en we bere­olen het 76.4 Fibo-niveau. De Aroon-oscil­la­tor staat hier reeds een tijd­je op verkoop en de macd geeft niet langer beves­tig­ing van het sti­jgingsmo­men­tum. Deze indi­ca­tor kan dus een negatieve diver­gen­tie vormen.

In de maand­grafiek van de SP500 bereiken we vanavond nage­noeg het 9‑maands gemid­delde (925) en op dat niveau ligt ook het 38.2 Fibo-niveau. We bereiken natu­urlijk net als bij de Dow de zone uit 2002 – 2003 die voor weer­stand zorgt. Belan­grijk lijkt me ook dat iets boven het hudig niveau op 960 we de ste­un­li­jn bereiken van een eerder neer­waarts door­bro­ken kanaal. Die ste­un­li­jn loopt onder de bodems van juli 2007, jan­u­ari en sep­tem­ber 2008. Het spreekt voor zich dat deze lijn een heel zware weer­stand wordt.

Op week­grafiek bereiken we de can­dles van 02 en 09 jan­u­ari. Die can­dles gaven in jan­u­ari de top aan voor een dal­ing die doorzette tot in maart. Deze can­dles geven dus weer­stand. We bereiken eve­neens nage­noeg het 40-weeks dal­end gemid­delde. Weer­stand kri­j­gen we ook van de lijn over de top­pen van de can­dles van 27 maart, 3 – 9 en 17 april. Dit is dus een lijn met vier raakpun­ten en we weten dat hoe meer raakpun­ten een lijn telt des te belan­grijk­er ze is. Bij een cor­rec­tie houden we hier reken­ing met het 20-weeks gemid­delde en dit ligt op 860.

Op de dag­grafiek heb ik de Fibo-lijn lat­en staan zoals in de vorige grafiek weergegeven. Die Fibo-lijn werd vanavond bereikt. We zien ook dat net als bij de Dow de sti­jging van de afgelopen dagen in wezen nog steeds een terugtest is van de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn. Die lijn vormt dus een zware weer­stand. Het 20-daags gemid­delde ligt op 858 en komt overeen met een hor­i­zon­tale zone. We mogen dus aan­nemen dat in een cor­rec­tie dit gemid­delde kan bereikt wor­den. Komen we lager bij een cor­rec­tie dan liggen het 40- en het 100-daags als ste­un­niveaus bij 840.

De maand­grafiek van de Nas­daq laat zien dat deze index nog steeds de voortrekker­sro op zich neemt want deze index bereikt reeds de ste­un­li­jn van zijn eerder door­bro­ken dal­end kanaal. Die lijn verbindt de bodems van jan­u­ari, maart en sep­tem­ber 2008. Niet enkel deze lijn geeft weer­stand, we bereiken met de Nas­daq nog andere weer­standen, met name de bodem van augus­tus 2004 werd bereikt en geeft weer­stand. Ook bereiken we een Fibo-niveau en we bereiken het 9‑maands gemid­delde. Reden genoeg dus om aan te nemen dat we hier een cor­rec­tie moeten krijgen.

In de week­grafiek is duidelijk dat de index in een sti­j­gende wig zit. We bereiken ook de highs van de can­dles van okto­ber en novem­ber. Samen met het bereik­te Fibo-niveau mogen we dus meest kans geven aan een te verwacht­en cor­rec­tie. Die cor­rec­tie kan ons terug­bren­gen naar de zone 1620 – 1640 waar we het 9- en het 20-weeks gemid­delde terugvin­den. Een reden om na de cor­rec­tie een vol­gende sti­jging te verwacht­en richt­ing een niveau van 2000 ligt in het feit dat er tussen de can­dles van 03 en 10 okto­ber een nog niet ges­loten gap ligt. Een open gap op week­grafiek is heel wat zeldza­mer dan een gap op dag­grafiek en ik ga er dus vanu­it dat dit gap met­ter­ti­jd zal gevuld worden.

De Fibo-lij­nen heb ik in deze dag­grafiek lat­en staan zoals weergegeven in de week­grafiek. We zien duidelijk dat we de bovenst Fibo hebben bereikt. In de week­grafiek geeft deze de 50% lijn weer. We zien ook dat net zoals bij de SP500 en de Dow de sti­jging een terugtest is van een eerder door­bro­ken ste­un­li­jn maar we zien hier ook dat we ons in de punt van een sti­j­gende wig bevin­den. Een neer­waartse uit­braak kan zich dus op elk ogen­blik voor­doen en zal ons terug­bren­gen naar de zone 1670 – 1714.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen psoities op deze indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.