...

Analyse: Dow Jones, Nasdaq en SP500

26 maart 2008, 20:47 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We zien de afgelopen dagen een aardig her­s­tel bij de index­en. De vraag of de AEX de bodem van mid­den jan­u­ari nog zal breken is niet zo een­voudig te beant­wo­or­den. In mijn AEX-analyse van afgelopen week-end toonde ik ook de Dax. Dax zow­el als Cac40 en de STOXX hebben blijk­baar hun vijfde golf gezet. Wan­neer we dus enkel naar die index­en kijken kun­nen we stellen dat het ingezette her­s­tel pas begonnen is. In dat geval is het weinig waarschi­jn­lijk dat AEX en Bel-20 nog de Kerviel­bo­dem halen. We weten dat alle kom­mer en kwel nog niet achter de rug is en we bli­jven afhanke­lijk van de ontwik­kelin­gen in de VS. Het her­s­tel kan zich daar nog even verderzetten maar denk maar niet dat dit zon­der terug­val zal gepaard gaan…

Analyse: Dow Jones, Nas­daq en SP500

Ik toon in deze analyse telkens 4 grafieken. De kwartaal­grafiek, de maand-week- en daggrafiek.

De index­en wor­den ook geanaly­seerd in de vol­go­rde zoals ze in de titel staan vermeld.

We begin­nen dus met de Dow Jones.

Beschouw de wijze waarop ik de Fibonac­ci-niveaus heb ingetek­end als puur sub­jec­tief. De wijze waarop ze zijn ingetek­end geeft samen met de ste­un­li­j­nen aan dat de bodem van dit kwartaal echt wel het max­i­mum is. Dalen we daaron­der dan ziet het er niet goed uit. De macd toont een negatieve diver­gen­tie maar op dergelijke lange loop­ti­jd is het onbe­gonnen werk de indi­ca­tor als timingindi­ca­tor te gebruiken.

In de maand­grafiek is het verkoopsig­nall in de macd duidelijk. Wat we niet kun­nen uit­sluiten natu­urlijk is dat er een diver­gen­tie achter­aan komt. We kijken dus beter naar de koers­grafiek en daar zien we dat de bodems van maart en van jan­u­ari echt wel van belang zijn. Wor­den die neer­waarts door­bro­ken dan is dat echt wel negatief.

In de week­grafiek zien we dat de macd de neig­ing heeft om te buigen. Het is niet zo ver­won­der­lijk dat de koersen van hier af zijn begin­nen sti­j­gen want we hebben het 200-weeks ger­aakt en dat is toch een sterke ste­un. Die ste­un viel boven­di­en samen met de top van mei 2006. We zien wel dat de kor­tere gemid­delden ombuigen en dat is negatief. Het niveau 12850 springt duidelijk in het oog. Dat niveau komt te liggen bij het lijn­t­je dat loopt onderde bodems van augus­tus en novem­ber en tevens is het een Fibo-niveau.

In de dag­grafiek zien we een posi­tief sig­naal in de macd. De indi­ca­tor heeft de door­bro­ken weer­stand­sli­jn teruggetest en staat op het punt de 0‑lijn te kruisen. Dit betekent niets anders als dat we een gold­en-cross hebben tussen het 12- en het 26-daags gemid­delde. Echter: in de koers­grafiek zien we aan­tal zak­en die, naar we mogen aan­nemen, een sti­jging roet i het eten zullen gooien. We zien de dal­ende gemid­delden, de hor­i­zon­tale weer­stand van de top­pen van 01 en 2 feb­ru­ari, de Fibo-niveaus en tenslotte ook de neklijn. 

Con­clusie voor de Dow: een verdere sti­jging is waarschi­jn­lijk maar maakt alle kans stuk te lopen tegen de ver­melde niveaus.

In de kwartaal­grafiek van de Nas­daq zien we dat deze nog steeds het sti­j­gende kanaalt­je in ere weet te houden. Ik heb in dit ver­band al meerdere malen gewezen op het belang van de sox. Wel­nu, deze begint een toch iets posi­tiev­er beeld te tonen en dus bli­jft de Nas­daq ook weg van de bodemlijn.

In de maand­grafiek zien we dat het maar kan­t­je boord is maar de slotko­ers bli­jft boven de lijn liggen en dat is het belan­grijk­ste. Kijken we naar de macd dan moeten we niet al te veel hoop koesteren, de ste­un in de koers­grafiek kan het zomaar begeven. Wie op het­zelfde time­frame kijkt naar de sox zal begri­jpen waarom. Die sox ver­betert wel maar onder zijn meest recente bodems gaapt een diepe kloof.

In de week­grafiek van de Nas­daq zien we in de koers­grafiek dat de huidi­ge opgaande beweg­ing kan geteld wor­den als zijnde een vierde golf. Het geeft voed­sel aan de veron­der­stelling dat de sox zijn ste­un kan breken. Dan vol­gt voor de Nas­daq een vijfde golf die dus zo goed als zek­er de lange ste­un­li­jn zal breken. Daartegen­over staat het verre van vast dat die vijfde golf ook diep moet gaan. We zien immers dat de Nas­daq een resem ste­un­niveaus heeft liggen vlak onder de huidi­ge koersen.

De evo­lu­tie van de sox is dus zek­er op te vol­gen omdat deze naar mijn mening bepal­end zal zijn voor het verdere ver­loop van de Nas­daq. Op korte ter­mi­jn zien we een­zelfde ver­loop in de macd als bij de DJ. 2400 is haal­baar als eerste doel. Of de vol­gende weer­stand bij 2500 kan gehaald wor­den lijkt me eerder twijfelachtig.

Con­clusie: Wie naar de Nas­daq kijkt moet tegelijk­er­ti­jd kijken naar de Sox. Net als de Dow kan de Nas­daq iets verder her­stellen waar­bij ik 2400 niet echt zie door­bro­ken worden.

De kwartaal­grafiek van de SP500 toont dat we ook hier ter­nauw­er­nood de ste­un­li­jn houden. De jan­u­ari­bo­dem moet echt wel houden.

Doet hij dat niet dan kun­nen we terug­vallen naar een vol­gende ste­un­li­jn en die gaat richt­ing 1200. Houden we wel de bodem van mid­den jan­u­ari dan kun­nen we op maand­ba­sis richt­ing 1400 maar dan nog bli­jven we dal­end. Proberen we iets verder te kijken dan onze neus lang is -) dan zien we in het grote plaat­je dat de hudi­ge scherpe terug­val in aan­merk­ing kan genomen wor­den als zijnde een vierde golf. Het betekent dat we voor de iets lan­gere ter­mi­jn, een terug­val nabij de 1400 zone nog daarge­lat­en, de kans op een uit­braak uit het dal­ende kanaal niet mogen uitsluiten.

De week­grafiek ziet er met die dal­ende gemid­delden niet leuk uit. Het schuin omhooglopende lijn­t­je onder de bodems van maart en augus­tus geeft een koers­doel aan van 1385. Hoger zal prob­le­men schep­pen gezien de dal­ende gemid­delden en de hor­i­zon­tale niveaus. Stel, stel…ik probeer maar vooruit te denken -) dat we 1385 zien en ver­vol­gens terug­vallen bv. naar de vol­gende Fibo op 1220. Kri­j­gen we dan geen mooi instap­mo­ment voor een koop­waardi­ge langer­durende hausse?…de toekomst zal het uitwi­jzen, maar ik hou het wel in de gat­en want die macd lijkt me toch echt wel te extended.

In de dagr­rafiek trek ik de lij­nen eens op een manier waarop je ze niet onmid­del­lijk zou zoeken. We zien een mooi even­wi­jdig dal­end kanaal en die rode lijn maakt ons duidelijk dat een uit­name niet zon­der slag of stoot zal ver­lopen. Breekt de lijn wel dan zien we hogerop een hele rits weer­standen die het zaak­je terug naar af kun­nen sturen.

Con­clusie: Voor de SP500 net zoals voor de Nas en de Dow een stuk­je verder sti­j­gen zit er best in. Echter: de hogerliggende weer­standen zijn zwaar en tal­rijk. Loop bij verdere indexsti­jgin­gen dus maar niet te hard van stapel vwb aan­de­len­be­leg­gin­gen. Ik zou korte ter­mi­jn eerder denken aan afbouwen bij stijgingen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de ver­melde index­en (aex uitgezonderd)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.