...

Analyse: DJ30, SP500 en Nasdaq Comp

14 januari 2009, 21:20 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De aan­de­lenin­dex­en kre­gen van­daag een forse klap. Mogelijks kri­j­gen we een verdere dal­ing maar zolang de nu bereik­te ste­un­niveaus niet wor­den door­bro­ken is dit geen uit­ge­maak­te zaak. De aex valt terug op de ste­un­li­jn van een sti­j­gend kanaal en bij deze index is de bodem van 2912 op 240 belan­grijk. De VS index­en vallen terug tot op een hor­i­zon­taal niveau en na de zes­de dag van dal­ing op rij mag er in de regel de vol­gende dagen een her­s­tel wor­den verwacht. Wat de grond­stof­fen betre­ft, die bewe­gen zoals ik vroeger reeds aan­gaf in tan­dem met de beursin­dex­en. De uit­zon­der­ing zijn de edel­met­al­en, die bli­jven ondanks de terug­val sterk liggen…

Analyse: DJ30, SP500 en Nas­daq Comp

In de maand­grafiek van de Dow Jones (8448) zien we een rsi die heel laag staat (23). Enkel in het jaar 1974 vind ik in mijn his­to­riek dergelijke lage rsi-stand terug. Ook de Williams Ulti­mate Oscil­la­tor buigt om vanu­it een sterk oververkochte toe­s­tand. Het sluit niet uit dat we de bodem van novem­ber gaan terugtesten maar dit zijn toch eerder indi­ca­tor­standen waar­bij we eerder een sti­jging dan wel een zijwaartse beweg­ing van de Dow zouden verwacht­en. De afs­tand tussen index en gemid­delden is trouwens al een hele tijd heel hoog en we mogen dus nog steeds een con­ver­gen­tie verwacht­en. Die con­ver­gen­tie tussen koers en gemid­delden moet zich voltrekken mid­dels een sti­jging dan wel een lang­durige zijwaartse koersontwikkeling.

Bij de week­grafiek laat ik eve­neens de RSI en de WUO zien. De RSI gaf hier eerder een posi­tieve diver­gen­tie en geeft onlangs de weer­stand­sli­jn over de meest recente top­pen door­bro­ken. De WUO is er na het plaat­sen van een posi­tieve diver­gen­tie in ges­laagd boven de 50-lijn uit te sti­j­gen wat posi­tief is. 

Waar we dus op lange en mid­del­lange ter­mi­jn posi­tieve verwachtin­gen mogen koesteren is dit op de korte ter­mi­jn duidelijk niet het geval. De dag­grafiek laat zien dat er een verkoopsig­naal werd gegeven met de door­braak van de Welles-volatil­ityli­jn. De dmi laat een negatieve cross zien en de macd geeft een verkoopsig­naal. Op dag­ba­sis mogen we dus eerder een test van de ste­un­niveaus verwachten.

In de maand­grafiek van de SP500 (871) staat de rsi op een niveau van 22. In de koer­shis­to­riek over de voor­bi­je 45 jaar is dit de eerst keer dat dergelijk niveau voorkomt. Het zegt dus echt wel wat over de oververkochte toe­s­tand van deze index. Net als bij de Dow zien we dat we ook hier een con­ver­gen­tie moeten kri­j­gen tussen gemid­delden en koers. Meest logisch is dat we een zijwaartse dan wel een sti­j­gende index kri­j­gen maar nog­maals, het sluit een hertest van de novem­ber­bo­dem niet uit.

In de week­grafiek van de SP500 zien we bij de rsi en de wuo dezelfde sig­nalen als bij de Dow Jones. We zien een rsi die na een posi­tieve diver­gen­tie de weer­stand­sli­jn heeft door­bro­ken over de meest recente top­pen. Dit koopsig­naal vin­den we eve­neens terug in de wuo die boven de 50-lijn is komen te liggen.

In de dag­grafiek zien we een verkoopsig­naal. De Welles Volatil­ityli­jn werd door­bro­ken, de dmi geeft een negatief sig­naal en er is ook een verkoopsig­naal in de macd. Net als bij de Dow is er voor de korte ter­mi­jn geen reden om posi­tief te zijn op deze index. Een hertest van de ste­un­zones is wat we mogen verwachten.

In de maand­grafiek van de Nas­daq (1546) zien we een rsi op 29. Ook bij deze index vind ik over een koer­shis­to­riek van 45 jaar geen diepere stand terug. Waar deze index zich lange tijd sterk­er gedroeg dan de Dow Jone en de SP500 mogen we nu vanu­it de wuo con­clud­eren dat dit niet langer het geval is. De kruis­ing met de sig­naal­li­jn in deze indi­ca­tor zien we terug bij de Dow en de SP500 maar niet bij de Nasdaq.

Ook in de week­grafiek van de Nas­daq zien we dat de rsi er min­der sterk bijligt in vergelijk­ing met de rsi bij de Dow Jones en de SP500. De wuo is er na een dubbele bodem dan wel weer in ges­laagd boven de 50-lijn uit te sti­j­gen. Het momen­tum ver­betert dus wel in de drie index­en maar dat gaat nog niet van harte.

In de dag­grafiek zien we een verkoopsig­naal in de dmi en in de macd. De Welles-lijn werd hier nog niet door­bro­ken maar we mogen er reken­ing mee houden dat dit alsnog kan gebeuren. Het verkoopsig­naal in de macd en in de dmi zijn hoe dan ook geen sig­nalen om posi­tief over te wor­den. Ook deze index is op weg naar zijn steunniveaus.

Con­clusie: voor wat betre­ft de sig­nalen op maand- en op week­ba­sis mogen we er van uit gaan dat de drie index­en een langer­durende sti­j­gende dan wel zijwaartse beweg­ing moeten inzetten. Het beeld op korte ter­mi­jn daar­ente­gen is negatief. Ik ga er van uit dat de index­en eerst hun ste­un­niveaus zullen terugtesten vooraleer we een meer posi­tief beeld mogen tegemoetzien.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op deze index­en. Wel posi­tie in de edelmetalen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.