...

Analyse: DJ, SP500, Nasdaq

3 december 2008, 13:44 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Keer­pun­ten in de markt wor­den zo goed als alti­jd geken­merkt door forse uit­sla­gen. Welles Wilder wist dat ook wel toen hij de Par­a­bol­ic Stop and Reverse bedacht. Wie inter­esse heeft in dergelijke sys­te­men moet zijn boek New con­cepts in tech­ni­cal trad­ing sys­tems” eens lezen. Inter­es­sante sys­te­men op een pre­sen­teerblaad­je -). Per­soon­lijk geef ik de voorkeur aan zijn volatil­i­ty-sys­teem. Dit sys­teem kent een dynamisch ver­loop daar waar een Par Sar een sta­tisch ver­loop kent. Een groot ver­schil en het volatil­i­ty-sys­teem geeft van­wege zijn band met de ATR dan ook min­der valse door­brak­en dan de Par Sar…

Analyse: DJ, SP500, Nasdaq

We kijken deze keer in deze mid-week analyse naar de VS-index­en. Voor elke index, en in de vol­go­rde zoals aangegeven in de titel van de analyse, ziet U de maand‑, de week‑, en de dag­grafiek met een korte commentaar.

In de maand­grafiek van de DJ zien we de onhoud­bare toe­s­tand waar ik reeds enkele weken op wijs. De afs­tand tussen gemid­delden en koers eve­nals de afs­tand tussen sig­naal­li­jn en macd is enorm over­span­nen en vraagt om een sterke sti­jging in de index. De lange schaduwen van de sep­tem­ber en de okto­ber­can­dle wijzen trouwens op koopdruk.

In de week­grafiek zien we een posi­tieve diver­gen­tie tussen het his­togram van de macd en de PFE met de koers. Bei­de indi­ca­toren zijn ook zwaar oververkocht. Net als in de maand­grafiek mogen we dus het meest kans toedicht­en aan een op han­den zijnde sti­jging van de index.

In de dag­grafiek zien we een dal­ende wig waar­van de weer­stand­sli­jn opwaarts werd door­bro­ken. Nu valt het heel veel voor dat die door­bro­ken lijn aan een terugtest wordt onder­wor­pen, dus op korte ter­mi­jn kan de Dow wel iet­sje lager. In de RSI, gek­end als coun­tertrendindi­ca­tor, zien we een posi­tieve diver­gen­tie en een sti­j­gende rechthoekige driehoek. In de PFE was er een koopsig­naal mid­dels de door­braak van de weer­stand­sli­jn. Die door­braak van de weer­stand­sli­jn kwam er na een posi­tieve diver­gen­tie. In de koers­grafiek zien we behalve de dal­ende wig ook een dal­end kanaal. De gegevens van de indi­ca­toren in aan­merk­ing genomen ga ik er van uit dat de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal,na een eventuele terugtest van de weer­stand­sli­jn van de wig, opwaarts zal uitgenomen worden.

Voor wat betre­ft de maand­grafiek van de SP500 trek ik dezelfde con­clusies als bij de Dow. Voor de lange ter­mi­jn is er in deze grafiek echter een gegeven dat me echt wel ongerust maakt. De bodem van okto­ber 2002 werd hier in tegen­stelling tot de Dow neer­waarts door­bro­ken. Ik verwacht dan ook dat na de korte ter­mi­jn sti­jging de index nog veel verder kan dalen. Hoezeer som­mige anal­is­ten ook mogen wijzen op het feit dat de aan­de­len nu toch wel echt goed­koop zijn, ik heb er van­wege de door­braak van de bodem van okto­ber 2002 door een brede mark­tin­dex mijn bedenkin­gen bij. Mij lijkt het beter in de korte ter­mi­jn sti­jging aan­de­len te verkopen.

In de week­grafiek zien we een macd die een voorzichtig koopsig­naal geeft. Tijds­matig wordt een RSI op een kor­tere ter­mi­jn berek­end en in die rsi zien we een posi­tieve diver­gen­tie maar we zien ook dat de indi­ca­tor op het punt staat de dal­ende weer­stand­sli­jn te door­breken. Dit zou heel posi­tief zijn want in dat geval wordt ook de sti­j­gende weer­stand­sli­jn uitgenomen.

In de dag­grafiek van de SP500 zien we een kopi­et­je van de Dow-gegevens. Ook hier een sti­j­gende rechthoekige driehoek in de rsi en posi­tieve diver­gen­ties zow­el in de rsi als in de PFE. Net als bij de Dow ga ik er van uit dat na een eventuele terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn van de wig de index de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal zal uitnemen.

Ook in de Nas­daq springt vooral de relatief grote afs­tand tussen gemid­delden en koer­sniveau in het oog. Een con­ver­gen­tie dringt zich meer en meer op. Net als bij de Dow en de SP500 zal dit hoogst­waarschi­jn­lijk het weg­w­erken zijn van een te sterk oververkochte toe­s­tand. Na een korte ter­mi­jn oplev­ing gaan we dus weer verder onderuit.

In de Nas­daq eve­neens een posi­tieve diver­gen­tie in de rsi maar daar valt in vergelijk­ing met de SP500 en de Dow wel iets op. De meest sterke diver­gen­ties in de rsi zijn diege­nen waar­bij de eerste bodem in de koop­zone ligt en de tweede bodem boven de 30-lijn. Bij de Dow en de SP500 is dat het geval maar niet bij de Nas­daq. Vanu­it de the­o­rie zouden we dus mogen veron­der­stellen dat de kracht bij een opwaartse uit­braak vooral zal gedra­gen wor­den door de aan­de­len uit de Dow en de SP500. Tech­nolo­gie zou dus achteroplopen.

Ook de dag­grafiek van de Nas­daq is een kopie van de Dow en de SP-index. Posi­tieve diver­gen­ties alom en het lijkt me dan ook slechts een kwest­ie van tijd vooraleer de index­en gaan stijgen.

Con­clusie: mijn mening bli­jft dat de index­en voor een sti­jging staan. Die sti­jging wordt een korte ter­mi­jn sti­jging. De lange ter­mi­jn ziet er daar­ente­gen niet mooi uit. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de VS-indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.