...

Analyse: DJ, SP500 en Nasdaq

3 september 2008, 19:54 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Gis­teren was weer zo’n dag­je waarop de kleine beleg­gers in de markt gelokt wor­den. Ik heb in mijn vorige analy­ses reeds aange­haald dat het nut­tiger is naar sec­toren te zoeken eerder dan naar de brede index­en te kijken. De brede index­en doen het niet goed en hebben nog dal­ingspo­ten­tieel. Vergeet de sti­j­gende wig niet waar we zijn uit­gevallen, nu gevol­gd door een dubbel­top. Het tech­nisch beeld ziet er dus alles­be­halve aan­lokke­lijk uit bij de brede index­en. Bepaalde sec­toren daar­ente­gen doen het wel goed. Ik con­cludeer daar uit dat onder­huids de beurs ver­betert. De dalin­gen die we nog kri­j­gen zouden daarom wel eens de laat­ste dalin­gen kun­nen zijn na de negatieve maan­den die we achter de rug hebben. Mijn stelling lijkt me inter­es­sant genoeg om er de nodi­ge studie aan te wij­den…

Analyse: DJ, SP500 en Nasdaq

In deze mid-week analyse nemen we de VS-index­en onder de loep. U ziet voor elke index drie grafieken, met name de maand- de week- en de daggrafiek.

In de maand­grafiek van de Dow (11517) zien we een macd die de 0‑lijn door­breekt. Dit is heel negatief natu­urlijk want het betekent dat we een death-cross hebben tussen het 12- en het 26 maands gemid­delde. Nemen we met dit gegeven in het achter­hoofd de koers­grafiek erbij dan zien we dat de rode hor­i­zon­tale lijn die samen­valt met het 38.2 Fibo-niveau van belang is. Op dit niveau vin­den we ook het 100-maands gemid­delde terug. De kans dat dit gemid­delde door­bro­ken wordt en dat de koersen dus richt­ing de ste­un­li­jn van het dal­end kanaal moeten is groot. Als koers­doel zou ik dan het 50% Fibo-niveau voorop­stellen. Gezien de brede hor­i­zon­tale ste­un­zone uit het verleden die loopt van 1999 tot 2002 verwacht ik wel dat deze index hier daad­w­erke­lijke ste­un moet kun­nen vin­den. In dit sce­nario moeten we niet uit­sluiten dat er in de toekomst fors hogere koersen op het bord komen.

Voort­bor­durend op dit inzicht bepaal ik een Fibo-pro­jec­tieniveau met als ref­er­en­tiepun­ten de top van okto­ber 2007 en de bodem van jan­u­ari 2008. Het 161.8‑doel geeft me dan en doel van 10592. Kijk ik naar de tijd dan zien we dat vooraleer we dat doel bin­nen het dal­ende kanaal kun­nen bereiken er ons nog wel enkele weken van dal­ende koersen te wacht­en staan. De dal­ende trend ligt nog niet achter ons en we moeten ons dus niet op het ver­keerde been lat­en zetten door de waan van de dag in deze index. 

In de dag­grafiek zien we de uit­braak onder de ste­un­li­jn van de dal­ende wig. Ik las her en der dat de lage vol­umes te wijten waren aan de vakantiepe­ri­ode daarmee sug­ger­erend dat de uit­braak niets om het lijf had. Het is al maan­den een beurs waar men er blijk­baar genot in schept de kleine beleg­ger op het ver­keerde spoor te zetten en deze keer is het niet anders. Een wig ken­merkt zich door dal­ende vol­umes en nu zien we inder­daad de laat­ste paar dagen toen­e­mende vol­umes -) maar dan wel bij dal­ende koersen. Kijken we naar de NVI en vergelijken we zijn ver­loop met dat van de index dan stellen we vast dat er van pos­i­tivisme geen sprake kan zijn. De Dow gaat wat wat mij betre­ft lager en de opwaartse schokken met pro­cen­ten tegelijk zullen daar geen afbreuk aan doen. Wan­neer de index aan de ste­un­li­jn van de wig bli­jft plakken dan hoeft zelfs een sti­jging naar 12000 ons niet te ver­bazen maar die 10592 uit de week­grafiek en het 50% Fibo-niveau uit de maand­grafiek lijken me heel logisch als koers­doel vooraleer er van een bredere sti­jging sprake zal zijn.

De maand­grafiek van de SP500 (1277) toont ons eve­neens een macd die een verkoopsig­naal heeft gegeven. Alleen is de macd hier reeds een stuk­je dieper weggeza­kt als bij de Dow. Bin­nen het dal­end kanaal en vergel­rkrn met de Dow kan deze index naar een niveau van 1100. In die zone vallen we terug op het 50% Fibo-niveau en bereiken we een hor­i­zon­tale steunzone.

In de week­grafiek zien we een posi­tieve diver­gen­tie in de macd. Dus die schokken van pro­cen­ten tegelijk naar boven hoeven we bij deze index zek­er niet uit te sluiten maar zolang de weer­stand­sli­jn in mijn macd niet door­bro­ken wordt hecht ik niet echt waarde aan die posi­tieve diver­gen­tie. In een sti­jging hoeven we een zone van 13401380 dus niet uit te sluiten maar de trend is dal­end en ik ga er dus van uit dat de SP500 uitein­delijk eerst een niveau van 1100 zal moeten bereiken voor­laeer er van een fun­da­mentele omme­keer zal kun­nen gespro­ken wor­den. In tijd gezien zullen we om die 1100 te kun­nen bereiken ook een aan­tal weken nodig hebben.

In de dag­grafiek zien we de uit­braak van de dal­ende ste­un­li­jn en in de RSI zien we een voor­beeld van het voor­lopend karak­ter van deze indi­ca­tor want deze brak zijn ste­un­li­jn net iet­sje vroeger dan in de koers­grafiek het geval was. Die uit­braak werd beves­tigd in de Ulti­mate Oscil­la­tor en die UO breekt nu ook zijn hor­i­zon­tale ste­un. We kun­nen met dergelijke gegevens bezwaar­lijk een sti­j­gende index verwachten.

In de maand­grafiek van de Nas­daq (2349) zien we een grote sti­j­gende wig waar de index is uit­gevallen. Bin­nen het dal­ende kanaal is een terug­val naar de hor­i­zon­tale bij 2000 een mogelijkheid die we als logisch in aan­merk­ing mogen nemen. Wel moeten we hier reken­ing houden met de blijk­baar alti­jd voort­durende relatieve sterk­te van deze index tov de SP en de DJ. Dus neem het dal­ende kanaalt­je niet in aan­merk­ing als een absolute zek­er­heid. Wan­neer men, zoals we al meerdere malen hebben gezien, de Nas gebruikt om de Dow hoger te kri­j­gen dan is een tijdelijke opwaartse uit­braak uit het dal­ende kanaal niet uit te sluiten. Bij short­posi­ties op deze index is het dus zaak de stop niet te dicht te nemen.

In de week­grafiek zien we de lagere top­pen in de index. Bek­ijk zo’n dal­ende beweg­ing eens als vast­stelling dat beleg­gers in feie steeds op een lager niveau verkopen. Ze geloven er dus niet in dat de index hoger zal gaan dan een vorige top. Ook deze index zal vanu­it die optiek dus naar zijn dal­ende ste­un­li­jn toe­moeten en bij de macd richt ik me niet zozeer op de 0‑lijn als weer­stand. Uit ervar­ing gebruik ik liev­er de dal­ende lijn die ik ingetek­end heb. Ik zon­der dus de top­for­matie in de indi­ca­tor af van de rest van de beweging.

In de dag­grafiek is de Nas­daq al eerder door zijn sti­j­gende ste­un­li­jn gevallen. Net boven een niveau van 2400 werd er ver­vol­gens een bubbele top gezet en de huidi­ge dal­ing wordt beves­tigd door het verkoopsig­naal in de Polar­ized Frac­tal Effi­ciën­cy en in de macd. Het zou me dus ten zzer­ste ver­bazen wan­neer de Nas­daq zijn weer­stand­sli­jn zou weten te doorbreken. 

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken indexen


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.