Analyse: DJ, SP500 en Nasdaq
In deze mid-week analyse nemen we de VS-indexen onder de loep. U ziet voor elke index drie grafieken, met name de maand- de week- en de daggrafiek.
In de maandgrafiek van de Dow (11517) zien we een macd die de 0‑lijn doorbreekt. Dit is heel negatief natuurlijk want het betekent dat we een death-cross hebben tussen het 12- en het 26 maands gemiddelde. Nemen we met dit gegeven in het achterhoofd de koersgrafiek erbij dan zien we dat de rode horizontale lijn die samenvalt met het 38.2 Fibo-niveau van belang is. Op dit niveau vinden we ook het 100-maands gemiddelde terug. De kans dat dit gemiddelde doorbroken wordt en dat de koersen dus richting de steunlijn van het dalend kanaal moeten is groot. Als koersdoel zou ik dan het 50% Fibo-niveau vooropstellen. Gezien de brede horizontale steunzone uit het verleden die loopt van 1999 tot 2002 verwacht ik wel dat deze index hier daadwerkelijke steun moet kunnen vinden. In dit scenario moeten we niet uitsluiten dat er in de toekomst fors hogere koersen op het bord komen.
Voortbordurend op dit inzicht bepaal ik een Fibo-projectieniveau met als referentiepunten de top van oktober 2007 en de bodem van januari 2008. Het 161.8‑doel geeft me dan en doel van 10592. Kijk ik naar de tijd dan zien we dat vooraleer we dat doel binnen het dalende kanaal kunnen bereiken er ons nog wel enkele weken van dalende koersen te wachten staan. De dalende trend ligt nog niet achter ons en we moeten ons dus niet op het verkeerde been laten zetten door de waan van de dag in deze index.
In de daggrafiek zien we de uitbraak onder de steunlijn van de dalende wig. Ik las her en der dat de lage volumes te wijten waren aan de vakantieperiode daarmee suggererend dat de uitbraak niets om het lijf had. Het is al maanden een beurs waar men er blijkbaar genot in schept de kleine belegger op het verkeerde spoor te zetten en deze keer is het niet anders. Een wig kenmerkt zich door dalende volumes en nu zien we inderdaad de laatste paar dagen toenemende volumes -) maar dan wel bij dalende koersen. Kijken we naar de NVI en vergelijken we zijn verloop met dat van de index dan stellen we vast dat er van positivisme geen sprake kan zijn. De Dow gaat wat wat mij betreft lager en de opwaartse schokken met procenten tegelijk zullen daar geen afbreuk aan doen. Wanneer de index aan de steunlijn van de wig blijft plakken dan hoeft zelfs een stijging naar 12000 ons niet te verbazen maar die 10592 uit de weekgrafiek en het 50% Fibo-niveau uit de maandgrafiek lijken me heel logisch als koersdoel vooraleer er van een bredere stijging sprake zal zijn.
De maandgrafiek van de SP500 (1277) toont ons eveneens een macd die een verkoopsignaal heeft gegeven. Alleen is de macd hier reeds een stukje dieper weggezakt als bij de Dow. Binnen het dalend kanaal en vergelrkrn met de Dow kan deze index naar een niveau van 1100. In die zone vallen we terug op het 50% Fibo-niveau en bereiken we een horizontale steunzone.
In de weekgrafiek zien we een positieve divergentie in de macd. Dus die schokken van procenten tegelijk naar boven hoeven we bij deze index zeker niet uit te sluiten maar zolang de weerstandslijn in mijn macd niet doorbroken wordt hecht ik niet echt waarde aan die positieve divergentie. In een stijging hoeven we een zone van 1340⁄1380 dus niet uit te sluiten maar de trend is dalend en ik ga er dus van uit dat de SP500 uiteindelijk eerst een niveau van 1100 zal moeten bereiken voorlaeer er van een fundamentele ommekeer zal kunnen gesproken worden. In tijd gezien zullen we om die 1100 te kunnen bereiken ook een aantal weken nodig hebben.
In de daggrafiek zien we de uitbraak van de dalende steunlijn en in de RSI zien we een voorbeeld van het voorlopend karakter van deze indicator want deze brak zijn steunlijn net ietsje vroeger dan in de koersgrafiek het geval was. Die uitbraak werd bevestigd in de Ultimate Oscillator en die UO breekt nu ook zijn horizontale steun. We kunnen met dergelijke gegevens bezwaarlijk een stijgende index verwachten.
In de maandgrafiek van de Nasdaq (2349) zien we een grote stijgende wig waar de index is uitgevallen. Binnen het dalende kanaal is een terugval naar de horizontale bij 2000 een mogelijkheid die we als logisch in aanmerking mogen nemen. Wel moeten we hier rekening houden met de blijkbaar altijd voortdurende relatieve sterkte van deze index tov de SP en de DJ. Dus neem het dalende kanaaltje niet in aanmerking als een absolute zekerheid. Wanneer men, zoals we al meerdere malen hebben gezien, de Nas gebruikt om de Dow hoger te krijgen dan is een tijdelijke opwaartse uitbraak uit het dalende kanaal niet uit te sluiten. Bij shortposities op deze index is het dus zaak de stop niet te dicht te nemen.
In de weekgrafiek zien we de lagere toppen in de index. Bekijk zo’n dalende beweging eens als vaststelling dat beleggers in feie steeds op een lager niveau verkopen. Ze geloven er dus niet in dat de index hoger zal gaan dan een vorige top. Ook deze index zal vanuit die optiek dus naar zijn dalende steunlijn toemoeten en bij de macd richt ik me niet zozeer op de 0‑lijn als weerstand. Uit ervaring gebruik ik liever de dalende lijn die ik ingetekend heb. Ik zonder dus de topformatie in de indicator af van de rest van de beweging.
In de daggrafiek is de Nasdaq al eerder door zijn stijgende steunlijn gevallen. Net boven een niveau van 2400 werd er vervolgens een bubbele top gezet en de huidige daling wordt bevestigd door het verkoopsignaal in de Polarized Fractal Efficiëncy en in de macd. Het zou me dus ten zzerste verbazen wanneer de Nasdaq zijn weerstandslijn zou weten te doorbreken.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities in de besproken indexen