Analyse: DJ, Nikkei en SMI
In de maandgrafiek van de Dow teken ik een lijn in over de toppen van januari 2000 en mei 2001. Zoals we zien kan de bodem van de oktobercandle dan in aanmerking genomen worden als een terugtest van die lijn. De low van de candle op 7882 ligt ook in een significante steunzone. De afstand van de macd tot zijn signaallijn is echt wel overspannen. Dit gegeven samen met de grote afstand tussen index en gemiddelden in de koersgrafiek geeft inderdaad een oververkochte toestand aan.
In de weekgrafiek is de oververkochte toestand in de macd nog meer uitgesproken. Ik verwacht dus wel degelijk eerder vroeg dan laat een stijging in de Dow en de lijn in de koersgrafiek geeft het doel aan waar ik mij op richt.
In de daggrafiek zien we de symmetrische driehoek. Een uitbraak van één van de grenslijnen zal de richting van de index aangeven. De ombuiging van de macd in aanmerking genomen is er best kans dat de uitbraak langs de bovenkant plaatsgrijpt wat van de symmetrische driehoek een omkeerpatroon zou maken en geen voortzettingspatroon. Breken we langs de onderkant uit het patroon dan krijgen we mogelijks een dubbele bodem maar wanneer de low van 10 oktober op 7882 niet kan standhouden dan moeten we inderdaad nog een neerwaartse golf krijgen vooraleer we ons kunnen richten op een breder herstel.
In de maandgrafiek van de Nikkei zien we eveneens de grote relatieve afstand tussen koers en gemiddelden. Ook de afstand tussen macd en signaallijn is heel groot. Beide gegevens vragen om een convergentie.
In de weekgrafiek zien we dat de Nikkei de onderkant van het dalend kanaal heeft bereikt. Ik reken op een stijging en hanteer een koersdoel van 11000 omdat we op dat niveau de horizontale weerstand uit 2005 terugvinden.
In de daggrafiek zien we net als bij de Dow Jones de symmetrische driehoek die op deze plaats best kans maakt een omkeerfiguur te zijn. Ook bij de Nikkei laat de macd een ombuiging zien.
In de maandgrafiek van de SMI (Switserland Swiss market) zien we dat deze index er veel sterker bij ligt dan de meeste Europese indexen. Deze index ligt immers nog ruim boven de bodem van 2003 wat van de meeste andere indexen niet kan gezegd worden. De low van de oktobercandle is mogelijks een terugtest van de dalende lijn die de toppen van augustus 2000 en februari 2001 verbindt. De low van de oktobercandle op 5265 valt ook samen met een Fibonacciniveau. De macd is zwaar oververkocht.
In de weekgrafiek zien we dat de macd mogelijks een positieve divergentie zal plaatsen.
In de daggrafiek zien we een duidelijk koopsignaal in de macd en de index heeft de weerstandslijn die we trekken onder de bodems doorbroken. De SMI is wel duidelijk een sterke index. Deze index zou in principe geen probleem mogen ondervinden om verder te stijgen richting de dalende gemiddelden.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft posities op de Nikkei. Geen posities op de DJ of de SMI.