...

Analyse: DJ, Nikkei en SMI

22 oktober 2008, 21:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Veel anal­is­ten verwacht­en dat we de komende dagen nog een diepere bodem moeten neerzetten vooraleer er een langer­durend her­s­tel kan optre­den. Daar­bij wordt er ver­wezen naar de sym­metrische driehoek die we in de Dow kun­nen waarne­men. Een sym­metrische driehoek is in de regel een voortzettings­figu­ur maar vol­gens Bulkows­ki kan deze figu­ur bij belan­grijke top­pen en bodems ook een omkeer­pa­troon vor­men. Het is dus bijlange geen zek­er­heid dat die diepere bodem er moet komen in de index­en. Alles hangt ervan af langs welke zijde de sym­metrische driehoek uit­breekt. Kijken we naar de macd bij enkele belan­grijke index­en en aan­de­len dan zien we dat deze indi­ca­tor ombuigt. Dit is alvast geen negatief gegeven…

Analyse: DJ, Nikkei en SMI

In de maand­grafiek van de Dow teken ik een lijn in over de top­pen van jan­u­ari 2000 en mei 2001. Zoals we zien kan de bodem van de okto­ber­can­dle dan in aan­merk­ing genomen wor­den als een terugtest van die lijn. De low van de can­dle op 7882 ligt ook in een sig­nif­i­cante ste­un­zone. De afs­tand van de macd tot zijn sig­naal­li­jn is echt wel over­span­nen. Dit gegeven samen met de grote afs­tand tussen index en gemid­delden in de koers­grafiek geeft inder­daad een oververkochte toe­s­tand aan.

In de week­grafiek is de oververkochte toe­s­tand in de macd nog meer uit­ge­spro­ken. Ik verwacht dus wel degelijk eerder vroeg dan laat een sti­jging in de Dow en de lijn in de koers­grafiek geeft het doel aan waar ik mij op richt.

In de dag­grafiek zien we de sym­metrische driehoek. Een uit­braak van één van de grensli­j­nen zal de richt­ing van de index aangeven. De ombuig­ing van de macd in aan­merk­ing genomen is er best kans dat de uit­braak langs de bovenkant plaats­gri­jpt wat van de sym­metrische driehoek een omkeer­pa­troon zou mak­en en geen voortzettingspa­troon. Breken we langs de onderkant uit het patroon dan kri­j­gen we mogelijks een dubbele bodem maar wan­neer de low van 10 okto­ber op 7882 niet kan stand­houden dan moeten we inder­daad nog een neer­waartse golf kri­j­gen vooraleer we ons kun­nen richt­en op een bred­er herstel.

In de maand­grafiek van de Nikkei zien we eve­neens de grote relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden. Ook de afs­tand tussen macd en sig­naal­li­jn is heel groot. Bei­de gegevens vra­gen om een convergentie.

In de week­grafiek zien we dat de Nikkei de onderkant van het dal­end kanaal heeft bereikt. Ik reken op een sti­jging en hanteer een koers­doel van 11000 omdat we op dat niveau de hor­i­zon­tale weer­stand uit 2005 terugvinden.

In de dag­grafiek zien we net als bij de Dow Jones de sym­metrische driehoek die op deze plaats best kans maakt een omkeer­figu­ur te zijn. Ook bij de Nikkei laat de macd een ombuig­ing zien.

In de maand­grafiek van de SMI (Swit­ser­land Swiss mar­ket) zien we dat deze index er veel sterk­er bij ligt dan de meeste Europese index­en. Deze index ligt immers nog ruim boven de bodem van 2003 wat van de meeste andere index­en niet kan gezegd wor­den. De low van de okto­ber­can­dle is mogelijks een terugtest van de dal­ende lijn die de top­pen van augus­tus 2000 en feb­ru­ari 2001 verbindt. De low van de okto­ber­can­dle op 5265 valt ook samen met een Fibonac­ciniveau. De macd is zwaar oververkocht.

In de week­grafiek zien we dat de macd mogelijks een posi­tieve diver­gen­tie zal plaatsen.

In de dag­grafiek zien we een duidelijk koopsig­naal in de macd en de index heeft de weer­stand­sli­jn die we trekken onder de bodems door­bro­ken. De SMI is wel duidelijk een sterke index. Deze index zou in principe geen prob­leem mogen ondervin­den om verder te sti­j­gen richt­ing de dal­ende gemiddelden.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft posi­ties op de Nikkei. Geen posi­ties op de DJ of de SMI.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.