...

Analyse: DAX, CAC, FTSE

15 oktober 2008, 21:35 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ook van­daag weer moesten de index­en fors naar bene­den. Toch denk ik dat de maa­trege­len die de over­he­den al hebben genomen tot bodemvorm­ing zullen aan­lei­d­ing geven. Dat die bodemvorm­ing zal gevol­gd wor­den door een ein­de­jaar­shausse zal me niet ver­bazen. Kijken we naar de uur- en vier uurs-grafiek van de SP 500 dan zien we dat op het niveau van 900 zware ste­un ligt en die ste­un ligt tevens op een Fibo-niveau. Ik ben dan ook van mening dat het bij de koer­s­ac­ties van de komende dagen om een terugtest gaat van de zone die we afgelopen vri­jdag hebben gezet…

Analyse: DAX, CACFTSE

In de maand­grafiek van de Dax zien we dat we met de low van vri­jdag op 4300 het 50% Fibo-niveau hebben gehaald. De helft van de sti­jging van 2003 tot 2008 werd dus teni­etgedaan. Ter hoogte van dit Fibo-niveau vin­den we ook een zware hor­i­zon­tale steun. 

Wan­neer ik op de week­grafiek de quad­rantlevels plaats getrokken vanu­it twee ver­schil­lende sig­ni­fancte ref­er­en­tiepun­ten dan kom ik tot de vast­stelling dat het 4300-niveau inder­daad een sterke ste­un­zone aangeeft.

In de dag­grafiek zien we dat de adx de neig­ing ver­toont om te buigen ter­wij we ook in de macd een knik zien. De dmi-lij­nen liggen relatief bekeken te ver uit elka­ar en moeten con­verg­eren. We mogen vanu­it deze grafiek en vanu­it de gegevens uit de week- en de maand­grafiek aan­nemen dat we naar een bodemvorm­ing toewerken.

In de maand­grafiek van de Cac 40 zien we dat het 76.4 Fibo-niveau op 3047 een mooi ste­un­niveau vormt. Een dal­ing in deze index zal dus wellicht een hertest aangeven van dit bodem­niveau. We zien trouwens ook dat de macd teruggevallen tot is bij een steunniveau.

Net als in de week­grafiek van de dax zien we in de week­grafiek van de cac 40 twee ver­schil­lende quad­rantlevels die bei­den aangeven dat de bodem van afgelopen vri­jdag een vol­waardi­ge ste­un vormt.

In de dag­grafiek zien we een islandre­ver­sal bij de Cac40. Tussen de low van don­derdag en de high van vri­jdag en tussen de high van vri­jdag en de low van maandag is er telkens een gap waar te nemen. Islandre­ver­sals staan gek­end als heel sterke omkeerpatronen.

In de maand­grafiek van de Ftse is duidelijk dat we net als bij de Cac40 een degelijk ste­un­niveau hebben bereikt. Ook bij deze index zijn dalin­gen die de low van de okto­ber­can­dle niet door­breken te beschouwen als een hertest van de bodem.

En in deze week­grafiek van de Ftse zien we net als bij de Cac40 en bij de Dax dat de quad­rantlevels de ste­un van het Fibo-niveau uit de maand­grafiek bevestigen.

In de dag­grafiek van de Ftse zien we dat de adx net als bij de Dax extreem hoog is komen te liggen ter­wi­jl de dmi-lij­nen relatief genomen te ver uit elka­ar liggen. Ook de macd is heel erg oververkocht en omdat die ooververkochte toe­s­tand er komt na een lange dal­ing is de kans op een omme­keer wel heel groot.

Con­clusie: bij alle drie de index­en stellen we vast dat afgelopen vri­jdag sig­nif­i­cante ste­unen wer­den bereikt. Dit sterkt me in de over­tuig­ing dat de beurzen het zwaarste achter de rug hebben en dat we ons mogen opmak­en voor een bodem. Komen er de vol­gende dagen grote schom­melin­gen dan mak­en deze deel uit van een begin­nend bodemvormingsproces.

Edwin Van­damme
US Markets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de bespro­ken indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.