![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
Analyse: DAX, CAC, FTSE
In de maandgrafiek van de Dax zien we dat we met de low van vrijdag op 4300 het 50% Fibo-niveau hebben gehaald. De helft van de stijging van 2003 tot 2008 werd dus tenietgedaan. Ter hoogte van dit Fibo-niveau vinden we ook een zware horizontale steun.
Wanneer ik op de weekgrafiek de quadrantlevels plaats getrokken vanuit twee verschillende signifancte referentiepunten dan kom ik tot de vaststelling dat het 4300-niveau inderdaad een sterke steunzone aangeeft.
In de daggrafiek zien we dat de adx de neiging vertoont om te buigen terwij we ook in de macd een knik zien. De dmi-lijnen liggen relatief bekeken te ver uit elkaar en moeten convergeren. We mogen vanuit deze grafiek en vanuit de gegevens uit de week- en de maandgrafiek aannemen dat we naar een bodemvorming toewerken.
In de maandgrafiek van de Cac 40 zien we dat het 76.4 Fibo-niveau op 3047 een mooi steunniveau vormt. Een daling in deze index zal dus wellicht een hertest aangeven van dit bodemniveau. We zien trouwens ook dat de macd teruggevallen tot is bij een steunniveau.
Net als in de weekgrafiek van de dax zien we in de weekgrafiek van de cac 40 twee verschillende quadrantlevels die beiden aangeven dat de bodem van afgelopen vrijdag een volwaardige steun vormt.
In de daggrafiek zien we een islandreversal bij de Cac40. Tussen de low van donderdag en de high van vrijdag en tussen de high van vrijdag en de low van maandag is er telkens een gap waar te nemen. Islandreversals staan gekend als heel sterke omkeerpatronen.
In de maandgrafiek van de Ftse is duidelijk dat we net als bij de Cac40 een degelijk steunniveau hebben bereikt. Ook bij deze index zijn dalingen die de low van de oktobercandle niet doorbreken te beschouwen als een hertest van de bodem.
En in deze weekgrafiek van de Ftse zien we net als bij de Cac40 en bij de Dax dat de quadrantlevels de steun van het Fibo-niveau uit de maandgrafiek bevestigen.
In de daggrafiek van de Ftse zien we dat de adx net als bij de Dax extreem hoog is komen te liggen terwijl de dmi-lijnen relatief genomen te ver uit elkaar liggen. Ook de macd is heel erg oververkocht en omdat die ooververkochte toestand er komt na een lange daling is de kans op een ommekeer wel heel groot.
Conclusie: bij alle drie de indexen stellen we vast dat afgelopen vrijdag significante steunen werden bereikt. Dit sterkt me in de overtuiging dat de beurzen het zwaarste achter de rug hebben en dat we ons mogen opmaken voor een bodem. Komen er de volgende dagen grote schommelingen dan maken deze deel uit van een beginnend bodemvormingsproces.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de besproken indexen.