![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
Analyse: Dax 30, Cac 40 en FTSE 100
In deze analyse behandelen we achtereenvolgens de Dax, de Cac en de FTSE.
Bij de analyses blijft het al maanden een moeilijkheid om te gaan met de divergenties tussen de indexen. Indexen kennen de afgelopen maanden een koersverloop dat onderling heel sterk kan verschillen. Een duidelijk voorbeeld hiervan zien we bij de Nikkei. Die index ligt er relatief gezien veel sterker bij dan de andere Aziatische indexen en het koersverloop is overduidelijk veel sterker dan dat van de Amerikaanse en de Europese indexen. Het sluit niet uit natuurlijk dat bij een daling van de indexen wereldwijd de Nikkei niet zal meedalen maar hij doet dat veel minder sterk. Bijgevolg blijft Japan wat mij betreft een index die bij dips koopwaardig is voor de lange termijn.
Even voor de duidelijkheid de kwartaalgrafiek van de Nikkei. De lezer kan ze vervolgens eens gaan vergelijken met andere wereldindexen. Het verschil zal U wel duidelijk worden.
Vervolgens de kwartaalgrafiek van de Dax
Een dubbeltop met een negatieve divergentie in de macd. We zien tevens een stijgend kanaal. Het is zonder meer duidelijk dat het kanaal en de horizontale op 6000 moeten standhouden. Is dit niet het geval dan kunnen we nog stukken lager.
In de maandgrafiek zien we dat er, om het stijgend kanaal te handhaven, maar weinig ruimte meer is. Onder de 6000 is het echt wel verkeerd.
In de weekgrafiek zien we duidelijk het belang van de maartbodem. De low van die bodem ligt op 6167. Een daling onder dit niveau is negatief. We kunnen wel moed putten uit het feit dat de index op zijn 200weeks gemiddelde ligt. Dit gemiddelde is steun. De kans dat we dit gemiddelde niet doorbreken is aanwezig omdat we zien dat de macd bij de huidige daling toch sterker blijft in vergelijking met de maartbodem. (de macd blijft hoger en bereikt niet hetzelfde diepe niveau als in maart)
De daggrafiek is duidelijk negatief. De index blijft, na te zijn afgeketst tegen het 200daags, duidelijk negatief. De mogelijkheid dat we vanaf het huidig niveau een correctie moeten krijgen is heel groot. Daar zijn een paar redenen voor: de relatieve afstand tussen koers en gemiddelden wordt te groot. De maartbodem zou steun moeten geven. De macd bereikt eveneens een vroeger steunniveau.
Krijgen we inderdaad een correctie op de daling dan moeten we in de gaten houden of die correctie niet de aanleiding zal zijn tot de vorming van een rechterschouder. De linkerschouder werd dan gevormd in februari en de kop in mei. In de julimaand zou dan de rechterschouder kunnen gevormd worden.
In de kwartaalgrafiek van de Cac40 zien we dat deze index er nog slechter aan toe is dan de Dax. Deze index heeft zijn stijgend kanaal doorbroken. Het gemiddelde kan mogelijks nog steun bieden maar een stijging maakt natuurlijk veel kans dood te lopen tegen de voormalige steunlijn. Gebeurt dit dan krijgen we de kiss-of-death.
In de maandgrafiek zien we een death-cross tussen de gemiddelden. Verre van positief dus. Vingers gekruist houden en hopen dat het Fibo-niveau voor een correctie op de stijging kan zorgen.
In de weekgrafiek zien we dat de neklijn van de kop-schouder neerwaarts wordt doorbroken. Een sprankeltje hoop kunnen we putten uit het relatief sterkere verloop van de macd die bij een opwaartse correctie in de index een positieve divergentie zou plaatsen. Doet die ontwikkeling zich voor, dan zou ik de stijging niet in aanmerking nemen als koopsignaal, dit om reden van de dalende gemiddelden.
In de daggrafiek zien we een dalend kanaal. De mogelijkheid tot de vorming van een positieve divergentie is een mogelijkheid. Het is eveneens mogelijk dat de macd steun kan vinden op zijn dalende lijn. In het dalende koerskanaal zien we dat de relatieve afstand tussen koers en gemiddelden groot is. Dat pleit natuurlijk voor de mogelijkheid van een correctie op de daling.
In de kwartaalgrafiek van de FTSE zien we dat het stijgend kanaal naar onderen doorbroken werd. Met een verkoopsignaal in de macd is dit dus geen positieve ontwikkeling. We mogen hopen dat de maartbodem het kan houden. Zoniet ziet het er echt slecht uit.
In de maandgrafiek is het beeld ronduit negatief want de macd staat op het punt zijn 0‑lijn te breken. Het betekent niets meer als dat er een death-cross in de maak is tussen het 12- en 26maands gemiddelde. De maartbodem vormt de laatste strohalm.
In de weekgrafiek zien we las enige lichtpunt het feit dat ook hier de macd zich relatief sterker gedraagt in vergelijking met de vorige bodems. Het toppatroon in de index oogt echter ronduit negatief en een eventuele correctie op de daling zal, gezien de dalende gemiddelden, door beleggers vlug aangegrepen worden om uit de markt te stappen
In de dagrafiek zien we net als bij de andere indexen een relatief grote afstand tussen koers en gemiddelden. Samen met het bereiken van een steunzone in de macd is het dan ook het enige lichtpuntje wat ons nog rest. 5400 is een niveau wat zeker niet mag doorbroken worden.
Conclusie: negatief koersverloop voor de drie indexen en een ommekeer moet er heel snel komen. Zoniet dan is de crash van de voorbije weken wellicht klein bier tov wat ons te wachten staat.
We kunnen degenen die voor dergelijk drama de verantwoordelijkheid dragen beter een oprotpremie geven (met de bedoeling dat ze inderdaad ook oprotten). Vervolgens maar hopen dat er nog bekwame mensen rondlopen op deze planeet.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de vermelde indexen behalve in de de Nikkei.