Analyse: Cac40, Dax30, FTSE100
In deze analyse bekijken we de Cac, de Dax en de FTSE. Voor elke index ziet U de maand- de week- en de daggrafiek.
In de maandgrafiek van de CAC40 (4293) ziet U duidelijk het dalend kanaal. De candle van juli is belangrijk maar zelfs bij doorbraak is het de vraag in hoeverre dit een zwaar verkoopsignaal hoeft te zijn. De steunlijn van het kanaal ligt immers nauwelijks dieper als de low van de julicandle. De horizontale zone uit 2004 ligt eveneens op dit niveau (rode horizontale lijn) en zal zware steun bieden.
In de weekgrafiek heb ik de rode lijn waarover sprake in de maandgrafiek laten staan. We zien hier in de macd een positieve divergentie en we zien in de koersgrafiek ook dat de index relatief ver verwijderd is van zijn gemiddelden. De kans op een beweging richting weerstandslijn valt dus absoluut niet uit te sluiten. Wie short zit moet nog niet gaan lopen maar een stop hanteren lijkt me op dit niveau geen overbodige luxe.
In de daggrafiek zien we een vlagpatroon en het is veelbetekenend dat we er vandaag, ondanks de zware daling in de VS, niet in zijn geslaagd de steunlijn uit te nemen. De polarized Fractal efficiëncy en de macd geven een verkoopsignaal maar het al dan niet uitnemen van de steunlijn van de vlag is belangrijker. Nemen we die steunlijn niet uit dan is een beweging richting weerstandslijn nog steeds mogelijk.
In de maandgrafiek van de DAX (6233) zien we het belang van de top van mei 2006 die hier op een niveau van 6000 als zware steun zal dienst doen. De low van de julicandle lag eveneens op 6000. Breken we dit niveau dan is het maar de vraag hoeveel dieper deze index kan vallen want we zien onder de julilow al onmiddellijk het 100-maands gemiddelde liggen. Dit gemiddelde zal, naar we mogen aannemen, sterke steun bieden.
Wanneer ik in de DAX de weekgrafiek bekijk dan vormt de weerstandslijn van het dalende kanaal in samenhang met de rode lijn een dalende rechthoekige driehoek. De macd laat een positive divergenntie zien. Mijn inschatting, gezien die divergentie en gezien de zware steun op 6000 is dan ook dat we eerst nog eens hoger moeten vooraleer we kans maken op een val door de 6000-grens. Wie short zit zou de weerstandslijn van het dalende kanaal kunen gebruiken als uiterste niveau voor een stop.
In de daggrafiek zien we duidelijk de druk van de dalende gemiddelden maar een opvering richting weerstandslijn mag niet uitgesloten worden. Dat de daling na die opvering een vervolg krijgt lijkt me gezien het verkoopsinaal in de mad wel logisch.
In de FTSE (5415) zien we de steun van de top van februari 2005 en die steun ligt op gelijke hoogte als de low van juli 2008. We hebben net als in de DAX en de CAC duidelijke steunpunten. Ook hier is het niet zo vanzelfsprekend dat we noodzakelijk een zware val moeten krijgen wanneer die steunpunten worden doorbroken want de zone uit 2005 zal als horizontale zone, samen met de steunlijn van het dalende kanaal, steun bieden.
Ook in de weekgrafiek van de FTSE, net als bij de CAC en de DAX een positieve divergentie in de macd zij het wel dat de divergentie hier minder sterk is. De afstand tussen koers en gemiddelden is relatief groot en een terugtest richting weerstanden is dus niet uitgesloten zonder dat die terugtest afbreuk doet aan de dalende trend.
In de daggrafiek zien we bij de FTSE net als bij de CAC40 een vlagpatroontje en vooraleer we van een verdere daling kunnen spreken moet eerst de steunlijn van het patroontje worden uitgenomen. Zolang dit niet gebeurt kunnen we net zo goed nog eens terug richting weerstandslijn, om wellicht, na die opvering uiteindelijk toch de steunlijn te breken.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft geen positie in de besproken indexen behalve in de aex