...

Analyse: Cac40, Dax30, FTSE100

10 september 2008, 19:43 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn WE-analyse over de AEX heb ik er in de inlei­d­ing al op gewezen: strikt vanu­it TA-stand­punt bekeken is de dal­ing van de beurzen nog niet voor­bij maar we mogen de dal­ende grond­stof­pri­jzen en de sti­j­gende oblig­atieko­ersen niet ver­geten. De langeter­mi­jn­rente daalt en de dal­ende grond­stof­pri­jzen kun­nen de inflatie drukken. Dat kan aan­lei­d­ing geven tot het ver­la­gen van de rente door de cen­trale banken. Shorts aan­houden is niet ver­keerd maar ga er maar niet van uit dat je zon­der­meer safe zit. Bepaalde sen­ti­mentsindi­ca­toren wijzen trouwens op een bodem. Of die al dan niet tijdelijk is moet de toekomst uitwi­jzen…

Analyse: Cac40, Dax30FTSE100

In deze analyse bek­ijken we de Cac, de Dax en de FTSE. Voor elke index ziet U de maand- de week- en de daggrafiek.

In de maand­grafiek van de CAC40 (4293) ziet U duidelijk het dal­end kanaal. De can­dle van juli is belan­grijk maar zelfs bij door­braak is het de vraag in hoev­erre dit een zwaar verkoopsig­naal hoeft te zijn. De ste­un­li­jn van het kanaal ligt immers nauwelijks dieper als de low van de juli­can­dle. De hor­i­zon­tale zone uit 2004 ligt eve­neens op dit niveau (rode hor­i­zon­tale lijn) en zal zware ste­un bieden. 

In de week­grafiek heb ik de rode lijn waarover sprake in de maand­grafiek lat­en staan. We zien hier in de macd een posi­tieve diver­gen­tie en we zien in de koers­grafiek ook dat de index relatief ver ver­wi­jderd is van zijn gemid­delden. De kans op een beweg­ing richt­ing weer­stand­sli­jn valt dus absolu­ut niet uit te sluiten. Wie short zit moet nog niet gaan lopen maar een stop hanteren lijkt me op dit niveau geen over­bod­i­ge luxe.

In de dag­grafiek zien we een vlag­pa­troon en het is veel­beteke­nend dat we er van­daag, ondanks de zware dal­ing in de VS, niet in zijn ges­laagd de ste­un­li­jn uit te nemen. De polar­ized Frac­tal effi­ciën­cy en de macd geven een verkoopsig­naal maar het al dan niet uit­ne­men van de ste­un­li­jn van de vlag is belan­grijk­er. Nemen we die ste­un­li­jn niet uit dan is een beweg­ing richt­ing weer­stand­sli­jn nog steeds mogelijk.

In de maand­grafiek van de DAX (6233) zien we het belang van de top van mei 2006 die hier op een niveau van 6000 als zware ste­un zal dienst doen. De low van de juli­can­dle lag eve­neens op 6000. Breken we dit niveau dan is het maar de vraag hoeveel dieper deze index kan vallen want we zien onder de julilow al onmid­del­lijk het 100-maands gemid­delde liggen. Dit gemid­delde zal, naar we mogen aan­nemen, sterke ste­un bieden.

Wan­neer ik in de DAX de week­grafiek bek­ijk dan vormt de weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaal in samen­hang met de rode lijn een dal­ende rechthoekige driehoek. De macd laat een pos­i­tive diver­gen­ntie zien. Mijn inschat­ting, gezien die diver­gen­tie en gezien de zware ste­un op 6000 is dan ook dat we eerst nog eens hoger moeten vooraleer we kans mak­en op een val door de 6000-grens. Wie short zit zou de weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaal kunen gebruiken als uiter­ste niveau voor een stop.

In de dag­grafiek zien we duidelijk de druk van de dal­ende gemid­delden maar een opver­ing richt­ing weer­stand­sli­jn mag niet uit­ges­loten wor­den. Dat de dal­ing na die opver­ing een ver­volg kri­jgt lijkt me gezien het verkoopsi­naal in de mad wel logisch. 

In de FTSE (5415) zien we de ste­un van de top van feb­ru­ari 2005 en die ste­un ligt op gelijke hoogte als de low van juli 2008. We hebben net als in de DAX en de CAC duidelijke ste­un­pun­ten. Ook hier is het niet zo vanzelf­sprek­end dat we noodza­ke­lijk een zware val moeten kri­j­gen wan­neer die ste­un­pun­ten wor­den door­bro­ken want de zone uit 2005 zal als hor­i­zon­tale zone, samen met de ste­un­li­jn van het dal­ende kanaal, ste­un bieden.

Ook in de week­grafiek van de FTSE, net als bij de CAC en de DAX een posi­tieve diver­gen­tie in de macd zij het wel dat de diver­gen­tie hier min­der sterk is. De afs­tand tussen koers en gemid­delden is relatief groot en een terugtest richt­ing weer­standen is dus niet uit­ges­loten zon­der dat die terugtest afbreuk doet aan de dal­ende trend.

In de dag­grafiek zien we bij de FTSE net als bij de CAC40 een vlag­pa­troon­t­je en vooraleer we van een verdere dal­ing kun­nen spreken moet eerst de ste­un­li­jn van het patroon­t­je wor­den uitgenomen. Zolang dit niet gebeurt kun­nen we net zo goed nog eens terug richt­ing weer­stand­sli­jn, om wellicht, na die opver­ing uitein­delijk toch de ste­un­li­jn te breken.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft geen posi­tie in de bespro­ken index­en behalve in de aex


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.