![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
Analyse: Cac40, Dax30 en FTSE100
In deze analyse nemen we de Cac40, de Dax30 en de FTSE100 onder de loep. Er worden bij elke index 4 grafieken getoond: de kwartaal‑, de maand‑, de week- en de daggrafiek.
In de Cac40 (4365.10) zien we een hammer voor het huidig kwartaal (het kwartaal is pas afgelopen eind september en dus zal deze candle nog wijzigen). Zelfs al wordt deze candle min of meer behouden dan nog moeten we er rekening mee houden dat de index in een dalende trend zit. Het gemiddelde waar de index nu tegen duwt biedt weerstand en ook bij een indexstand van 5000 zien we een dalend gemiddelde liggen. De steun bij de Cac 40 is duidelijk te zien en ligt bij 4000. De macd is duidelijk negatief want deze heeft zijn signaallijn neerwaarts doorbroken.
Ook de macd in de maandgrafiek is duidelijk negatief want hier werd zelfs de 0‑lijn neerwaarts doorkruist. Het betekent dat er een death-cross geplaatst werd tussen het 12- en het 26-maands gemiddelde. In de koersgrafiek zien we een indexverloop dat zich voltrekt onder dalende gemiddelden. Ook dit is een negatief gegeven. Als positief gegeven zouden we in aanmerking kunnen nemen dat we vanaf de junitop vijf golfbewegingen kunnen herkennen. Het niveau 4000 mag dan wel niet meer naar beneden doorbroken worden. Gebeurt dit wel dan ligt de uiterste steun bij de horizontale rode lijn op 3880. Zolang we boven die lijn blijven dan kan de correctie vanaf de junitop binnen het goter geheel nog steeds in aanmerking worden genomen als vierde golf.
In de weekgrafiek zien we dat de correctie op de daling tot stilstand kwam bij 4540. Dit is het 50% Fibo-niveau waarbij we als referentiepunten de bodem van juli en de top van mei nemen. We zien in de macd een positieve divergentie, dus de kans op een hogere index mag niet uitgesloten worden maar dan zullen we er wel moeten in slagen de weerstandslijnen in de macd te breken.
De daggrafiek toont een negatief beeld. De index is afgeketst tegen het 50%-fiboniveau. De dalende gemiddelden zorgen voor koersdruk en de macd staat op het punt een verkoopsignaal te geven. Steun ligt er bij 4250 waar we het 23.6% Fibo-niveau terugvinden maar wanneer dit niveau geen steun kan bieden dan is de kans heel groot dat de index zal doorvallen om de gap van midden juli te sluiten. Het is pas bij een doorbraak van de augustustop dat we positief mogen worden. De kansen voor de Cac40 liggen momenteel duidelijk naar de onderkant.
De lange termijngrafiek van de Dax (6282.40) ziet er duidelijk sterker uit dan die van de Cac40 maar de negatieve divergentie in de macd bij een dubbeltop in de index nodigt natuurlijk niet uit om in te stappen aan de longzijde. 6000 zien we duidelijk als belangrijke steun.
De maandgrafiek van de Dax oogt duidelijk negatief. In tegenstelling tot de Cac40 kunnen we hier vanaf de top geen vijfstructuur herkennen. De macd gaf ook hier een verkoopsignaal en we zien dat de 6000-grens echt wel belangijk is. Komen we onder die grens dan wacht de eerste steun bij het 100maands gemiddelde op 5680.
In de weekgrafiek zien we steun liggen bij de top van mei 2006. We zien ook een positieve divergentie in de macd en met wat verbeelding zouden we een dalend wigpatroon in aanmerking kunnen nemen in de koersgrafiek. Wat me dan wel tegen de borst stoot zijn de grote witte ruimten binnen dit patroon. In een mooie wig sluiten de koersbewegingen mooi op elkaar aan en in deze wig is hier geen sprake van. De wig zal pas als een wig mogen in aanmerking genomen worden wanneer de weerstandslijn doorbroken wordt. Zolang dit niet het geval is blijft de Dax in een dalende trend maar we zien wel steun van het 200-weeks gemiddelde. De kans dat de index zomaar doorvalt is dus niet zo vanzelfsprekend.
Net als bij de Cac40 zien we bij de Dax een negatief verloop in de daggrafiek. Ook de Dax is afgeketst tegen het 50% Fibo-niveau. De gemiddelden zorgen voor koersdruk en het recentste steunlijntje werd naar beneden toe doorbroken. Wanneer het huidig 23.6% Fibo-niveau (waar de index nu op steunt) niet kan houden dan moeten we terug naar de julibodem. De macd staat op het punt een verkoopsignaal te geven.
De kwartaalgrafiek van de FTSE100 (5320.40) is vergelijkbaar met die van de Dax. Ook hier een dubbeltop met een negatieve divergentie in de macd. 5000 vormt hier een belangrijke horizontale steun.
Vergelijkbaar met de meeste Europese indexen werd ook in de FTSE in juli een belangrijke steun bereikt. Die steun ligt op het niveau van de toppe uit 2002. Niet zo verwonderlijk dus dat we bij dergelijke niveaus moesten corrigeren. Het doet echter geen afbreuk aan de dalende trend en dat zien we ook in de macd die een duidelijk verkoopsignaal aangaf.
In de weekgrafiek zien we net als bij de andere indexen een mogelijkheid voor een positieve divergentie in de macd maar naar mijn mening is het negatieve beeld in de koersgrafiek belangrijker. We zien dat de index onder een ombuigend 200-weeks gemiddelde noteert en dat kunnen we bezwaarlijk een gezonde ontwikkeling nomen. Wel is het zo dat de afstand tussen koers en 200-weeks gemiddelde relatief groot is. Een stijging maakt dus wel kans maar een signaal wordt pas gegeven wanneer de top van midden augustus kan doorbroken worden.
In de daggrafiek van de Ftse zien we dat het 38.2 Fibo-niveau werd bereikt. Ook in deze index krijgen we de druk van de dalende gemiddelden en het 23.6% Fibo-niveau werd reeds neerwaarts doorbroken. De 5300⁄5260 zone kan hier mogelijks nog ietsje steun bieden maar daaronder lonkt de bodem van juni. De macd staat op het punt een verkoopsignaal te geven.
Conclusie: bij de drie indexen zien we in de daggrafieken een stijgende wig waarvan de steunlijn doorbroken werd. Dit is vanzelfsprekend negatief. Op de langere termijngrafieken zien we dat een daling de mogelijkheid voor de vorming van een hogere bodem niet uitsluit. Vallen we echter door de steunniveaus die we zien bij de langetermijngafieken dan is dat vanzelfsprekend heel negatief.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in vermelde indexen. Long in in goud. Geen posities in overige gondstoffen of munten.