...

Analyse: Cac40, Dax30 en FTSE100

20 augustus 2008, 20:48 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Goud, zil­ver en olie hebben bodem­pri­jzen bereikt en staan klaar om te cor­rigeren op de forse dalin­gen die we hebben gezien. Die cor­rec­tie mogen we ook bij de eur/​usd en bij de usd/​yen verwacht­en. De oblig­atieko­ersen lijken eve­neens klaar om te cor­rigeren. Tegelijk­er­ti­jd zien we dat de meeste index­en hun ste­un­li­jn hebben gebro­ken die we kun­nen trekken vanu­it de bodem van mid­den juli. De cor­rec­ties die we hebben gezien in de index­en zijn ook afgeketst tegen hun 50-daags dal­ende gemid­delde. We mogen bijgevolg aan­nemen dat de index­en klaar staan om een dal­ing in te zetten. In een posi­tief sce­nario mogen we verwacht­en dat deze dal­ing kan lei­den tot de vorm­ing van een hogere bodem, zoni­et dan wacht er ons nog een flinke ader­lat­ing…

Analyse: Cac40, Dax30 en FTSE100

In deze analyse nemen we de Cac40, de Dax30 en de FTSE100 onder de loep. Er wor­den bij elke index 4 grafieken getoond: de kwartaal‑, de maand‑, de week- en de daggrafiek.

In de Cac40 (4365.10) zien we een ham­mer voor het huidig kwartaal (het kwartaal is pas afgelopen eind sep­tem­ber en dus zal deze can­dle nog wijzi­gen). Zelfs al wordt deze can­dle min of meer behouden dan nog moeten we er reken­ing mee houden dat de index in een dal­ende trend zit. Het gemid­delde waar de index nu tegen duwt biedt weer­stand en ook bij een index­s­tand van 5000 zien we een dal­end gemid­delde liggen. De ste­un bij de Cac 40 is duidelijk te zien en ligt bij 4000. De macd is duidelijk negatief want deze heeft zijn sig­naal­li­jn neer­waarts doorbroken.

Ook de macd in de maand­grafiek is duidelijk negatief want hier werd zelfs de 0‑lijn neer­waarts doorkruist. Het betekent dat er een death-cross geplaatst werd tussen het 12- en het 26-maands gemid­delde. In de koers­grafiek zien we een indexver­loop dat zich voltrekt onder dal­ende gemid­delden. Ook dit is een negatief gegeven. Als posi­tief gegeven zouden we in aan­merk­ing kun­nen nemen dat we vanaf de juni­top vijf golf­be­weg­in­gen kun­nen herken­nen. Het niveau 4000 mag dan wel niet meer naar bene­den door­bro­ken wor­den. Gebeurt dit wel dan ligt de uiter­ste ste­un bij de hor­i­zon­tale rode lijn op 3880. Zolang we boven die lijn bli­jven dan kan de cor­rec­tie vanaf de juni­top bin­nen het got­er geheel nog steeds in aan­merk­ing wor­den genomen als vierde golf.

In de week­grafiek zien we dat de cor­rec­tie op de dal­ing tot stil­stand kwam bij 4540. Dit is het 50% Fibo-niveau waar­bij we als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van juli en de top van mei nemen. We zien in de macd een posi­tieve diver­gen­tie, dus de kans op een hogere index mag niet uit­ges­loten wor­den maar dan zullen we er wel moeten in sla­gen de weer­stand­sli­j­nen in de macd te breken.

De dag­grafiek toont een negatief beeld. De index is afgeketst tegen het 50%-fiboniveau. De dal­ende gemid­delden zor­gen voor koers­druk en de macd staat op het punt een verkoopsig­naal te geven. Ste­un ligt er bij 4250 waar we het 23.6% Fibo-niveau terugvin­den maar wan­neer dit niveau geen ste­un kan bieden dan is de kans heel groot dat de index zal door­vallen om de gap van mid­den juli te sluiten. Het is pas bij een door­braak van de augus­tustop dat we posi­tief mogen wor­den. De kansen voor de Cac40 liggen momenteel duidelijk naar de onderkant.

De lange ter­mi­jn­grafiek van de Dax (6282.40) ziet er duidelijk sterk­er uit dan die van de Cac40 maar de negatieve diver­gen­tie in de macd bij een dubbel­top in de index nodigt natu­urlijk niet uit om in te stap­pen aan de longz­i­jde. 6000 zien we duidelijk als belan­grijke steun.

De maand­grafiek van de Dax oogt duidelijk negatief. In tegen­stelling tot de Cac40 kun­nen we hier vanaf de top geen vijf­struc­tu­ur herken­nen. De macd gaf ook hier een verkoopsig­naal en we zien dat de 6000-grens echt wel belangijk is. Komen we onder die grens dan wacht de eerste ste­un bij het 100maands gemid­delde op 5680.

In de week­grafiek zien we ste­un liggen bij de top van mei 2006. We zien ook een posi­tieve diver­gen­tie in de macd en met wat ver­beeld­ing zouden we een dal­end wig­pa­troon in aan­merk­ing kun­nen nemen in de koers­grafiek. Wat me dan wel tegen de borst stoot zijn de grote witte ruimten bin­nen dit patroon. In een mooie wig sluiten de koers­be­weg­in­gen mooi op elka­ar aan en in deze wig is hier geen sprake van. De wig zal pas als een wig mogen in aan­merk­ing genomen wor­den wan­neer de weer­stand­sli­jn door­bro­ken wordt. Zolang dit niet het geval is bli­jft de Dax in een dal­ende trend maar we zien wel ste­un van het 200-weeks gemid­delde. De kans dat de index zomaar door­valt is dus niet zo vanzelfsprekend.

Net als bij de Cac40 zien we bij de Dax een negatief ver­loop in de dag­grafiek. Ook de Dax is afgeketst tegen het 50% Fibo-niveau. De gemid­delden zor­gen voor koers­druk en het recentste ste­un­li­jn­t­je werd naar bene­den toe door­bro­ken. Wan­neer het huidig 23.6% Fibo-niveau (waar de index nu op ste­unt) niet kan houden dan moeten we terug naar de juli­bo­dem. De macd staat op het punt een verkoopsig­naal te geven.

De kwartaal­grafiek van de FTSE100 (5320.40) is vergelijk­baar met die van de Dax. Ook hier een dubbel­top met een negatieve diver­gen­tie in de macd. 5000 vormt hier een belan­grijke hor­i­zon­tale steun.

Vergelijk­baar met de meeste Europese index­en werd ook in de FTSE in juli een belan­grijke ste­un bereikt. Die ste­un ligt op het niveau van de toppe uit 2002. Niet zo ver­won­der­lijk dus dat we bij dergelijke niveaus moesten cor­rigeren. Het doet echter geen afbreuk aan de dal­ende trend en dat zien we ook in de macd die een duidelijk verkoopsig­naal aangaf.

In de week­grafiek zien we net als bij de andere index­en een mogelijkheid voor een posi­tieve diver­gen­tie in de macd maar naar mijn mening is het negatieve beeld in de koers­grafiek belan­grijk­er. We zien dat de index onder een ombuigend 200-weeks gemid­delde noteert en dat kun­nen we bezwaar­lijk een gezonde ontwik­kel­ing nomen. Wel is het zo dat de afs­tand tussen koers en 200-weeks gemid­delde relatief groot is. Een sti­jging maakt dus wel kans maar een sig­naal wordt pas gegeven wan­neer de top van mid­den augus­tus kan door­bro­ken worden.

In de dag­grafiek van de Ftse zien we dat het 38.2 Fibo-niveau werd bereikt. Ook in deze index kri­j­gen we de druk van de dal­ende gemid­delden en het 23.6% Fibo-niveau werd reeds neer­waarts door­bro­ken. De 53005260 zone kan hier mogelijks nog iet­sje ste­un bieden maar daaron­der lonkt de bodem van juni. De macd staat op het punt een verkoopsig­naal te geven.

Con­clusie: bij de drie index­en zien we in de dag­grafieken een sti­j­gende wig waar­van de ste­un­li­jn door­bro­ken werd. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Op de lan­gere ter­mi­jn­grafieken zien we dat een dal­ing de mogelijkheid voor de vorm­ing van een hogere bodem niet uit­sluit. Vallen we echter door de ste­un­niveaus die we zien bij de langeter­mi­jn­gafieken dan is dat vanzelf­sprek­end heel negatief.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in ver­melde index­en. Long in in goud. Geen posi­ties in overige gond­stof­fen of munten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.