...

Analyse: Cac, Dax, Ftse en Smi

19 november 2008, 12:48 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We have two class­es of fore­cast­ers: Those who don’t know and those who don’t know they don’t know aldus Gal­braith. Gelukkig behoren tech­nisch anal­is­ten niet tot de ene noch tot de andere groep. Tech­nis­che analyse is immers geen glazen bol maar wel een waarschi­jn­lijkhei­d­s­analyse. De studie van de koers­grafiek en de vol­umes (sub­jec­tieve analyse) in com­bi­natie met indi­ca­toren (objec­tieve gegevens) laat ons toe een inschat­ting te mak­en ove het te verwacht­en toekom­stige koersver­loop van een finan­ciële waarde. De besliss­ing al dan niet een posi­tie in te nemen berust dus op een real­is­tis­che veron­der­stelling…

Analyse: Cac, Dax, Ftse en Smi

In tegen­stelling tot de meeste mid-week analy­ses waar­bij steeds drie waar­den aan bod komen, deze week even een uit­zon­der­ing. We bek­ijken vier index­en waar­bij we ons richt­en op week- en dag­grafieken. De analy­ses vol­gen in de vol­go­rde zoals aangegeven in de titel.

In de week­grafiek van de Cac40 zien we duidelijk de sym­metrische driehoek. Nu weten we dat na een sig­nif­i­cante vooraf­gaande beweg­ing (en die hebben we wel gehad) dit patroon een omkeer­pa­troon kan zijn. De kans dat het inder­daad om dergelijk patroon gaat en dus niet om een con­tin­u­atiepa­troon is zek­er aan­wezig. We zien immers dat de adx behoor­lijk over­span­nen is. Dergelijke toe­s­tand is nauwelijks houd­baar. Nu geeft de adx geen richt­ing aan maar wel de inten­siteit van een beweg­ing en om een indi­catie te kri­j­gen over de mogelijke richt­ing moeten we ons dus richt­en op andere indi­ca­toren. Kijken we naar de dmi dan zien we dat de relatieve afs­tand tussen bei­de lij­nen groot is. We zouden dus mogen veron­der­stellen dat bei­de krachtli­j­nen naar elka­ar toe moeten groeien wat pleit voor een sti­jging van de index. Betrekken we er nu ook de macd bij dan zien we dat deze behoor­lijk oververkocht is maar omk­eren doet hij nog niet. Het his­togram is echter wel omge­bo­gen. Ik geef dus alles beschouwd het meeste kans aan een sti­jging van de index. De voor­waarde die deze posi­tieve verwacht­ing kan teni­et doen is dat de sti­j­gende ste­un­li­jn van de sym­metrische driehoek naar onderen toe door­bro­ken wordt. In dat geval is er nog een kans op een dubbele bodem maar de door­braak van de ste­un­li­jn van de driehoek ware vanzelf­sprek­end negatief.

In de dag­grafiek neem ik een sto­chas­tics op 83 en we zien dat deze snelle indi­ca­tor onder de 20-grens ligt. Bek­ijk nu even alle gevallen waar­bij dit ook vroeger het geval was…er vol­gde telkens een sti­jging. Ik zoek ook beves­tig­ing voor de iets lan­gere ter­mi­jn en daar­voor kijk ik even naar het mas­ter­mo­men­tum (MMT). Als de sti­jging vol­gt die we vanu­it de sto­chas­tics verwacht­en dan is het maar logisch dat we ook in dit MMT een door­braak van de weer­stand­sli­jn zullen krijgen.

Mijn waarschi­jn­lijkhei­d­s­analyse na de studie van de gegevens uit de dag- en week­grafiek vertelt me dat ik meest reken­ing moet houden met de kans op een komende sti­jging. Als koers­doel richt ik me op het 40-daags dal­ende gemid­delde wat nu op 3530 ligt. Daar vlak boven ligt een hor­i­zon­tale weer­stand bij 3600.

Ik geef voor de analyse van de Cac40 iet­sje tegen mijn gewoonte in een redelijk uit­ge­brei­de analyse want ik heb eerder een boon­t­je voor korte analy­ses die me in een paar zin­nen de essen­tie van het ver­haal duidelijk mak­en. De reden daar­voor is natu­urlijk dat de analyse van één index heel dik­wi­jls extrapoleer­baar is op andere indexen. 

De week­grafiek van de Dax laat zien dat we uit het ver­loop van de koers­grafiek en de indi­ca­toren dezelfde con­clusies kun­nen trekken als bij de Cac. Behoudens de ver­schillen in het ver­loop van de indi­ca­toren zien we een iden­tiek beeld.

Ook de dag­grafiek vertelt me een­zelfde ver­haal als bij de Cac. Enkel de koer­sniveaus ver­schillen natu­urlijk -) en ik richt me voor de dax op een doel­zone van 4950 tot 5100. Een breuk van de ste­un­li­jn maakt een einde aan de posi­tieve verwachtin­gen natu­urlijk maar de sig­nalen zijn niet slecht en dus ga ik voor een sti­jging naar de genoemde koersdoelzone.

We gaan verder met de Ftse en ook daar zien we net als bij de Cac en de Dax een­zelfde ver­haal. Ook bij de Ftse zijn de sig­nalen die wijzen op de waarschi­jn­lijkheid van een sti­jging in de meerderheid.

Het is miss­chien niet echt duidelijk maar in de dag­grafiek zien we dat het MMT de nues boven het weer­stand­sli­jn­t­je uit­steekt. Een voorzichtig koopsig­naal dus en het geeft voed­sel aan de verwacht­ing van een door­braak van de weer­stand­sli­jn in de koers­grafiek. MMT heeft namelijk het ken­merk voor te lopen op de koers­be­weg­in­gen en we hopen dat deze indi­ca­tor in dit geval doet waar­voor hij werd ont­wor­pen. Een doel­zone voor de Ftse lijkt me logisch bij 44004500.

Waar de Cac, de Dax en de Ftse in grote mate een­zelfde beeld ver­to­nen ligt dat bij de Smi iet­sje anders. Ik kan hier in de koers­grafiek niet dezelfde dal­ende lijn trekken die de weer­stand­sli­jn mar­keert van een sym­metrische driehoek. Ik richt me bij deze index dan ook op de hor­i­zon­tale lijn die ik getrokken heb. Kijken we naar de min Di (rode lijn in de indi­ca­tor) dan zien we dat deze lijn nu lager ligt ten opzichte van de top die in jan­u­ari werd neergezet. De negatieve kracht­en zijn bij een lagere index dus wel afgenomen wat posi­tieve verwachtin­gen schept. De macd maakt kans een dubbele bodem neer te zetten maar vooral­snog is er geen sig­naal. Het macd his­togram is wel omge­bo­gen en dat is positief.

De indi­ca­toren in de dag­grafiek van de Smi lat­en ook voor deze index een posi­tief ver­haal zien alleen lijkt een doel­zone bij de hor­i­zon­tale lijn mij te hoog gegrepen. Ik richt me voor deze index dan ook op een doel­zone van 60006100. Ook hier is het natu­urlijk een vereiste dat de ste­un­li­jn onder de bodems niet neer­waarts wordt doorbroken.

Mijn con­clusie voor de beursin­dex­en in het alge­meen is dus posi­tief. Natu­urlijk moet de lez­er besef­fen dat het hier om een analyse gaat voor de korte ter­mi­jn. Stud­ies van koers­grafiekn op lan­gere ter­mi­jn schep­pen veel meer onzek­er­he­den en ik zou er in een sti­jging dan ook gebruik van mak­en cash op te bouwen. Ik ga er van uit dat we na de sti­jging die ik hier als verwacht­ing aangeef weer behoor­lijk onderuitgaan.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op de ver­melde indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.