![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
Analyse: Cac, Dax, Ftse en Smi
In tegenstelling tot de meeste mid-week analyses waarbij steeds drie waarden aan bod komen, deze week even een uitzondering. We bekijken vier indexen waarbij we ons richten op week- en daggrafieken. De analyses volgen in de volgorde zoals aangegeven in de titel.
In de weekgrafiek van de Cac40 zien we duidelijk de symmetrische driehoek. Nu weten we dat na een significante voorafgaande beweging (en die hebben we wel gehad) dit patroon een omkeerpatroon kan zijn. De kans dat het inderdaad om dergelijk patroon gaat en dus niet om een continuatiepatroon is zeker aanwezig. We zien immers dat de adx behoorlijk overspannen is. Dergelijke toestand is nauwelijks houdbaar. Nu geeft de adx geen richting aan maar wel de intensiteit van een beweging en om een indicatie te krijgen over de mogelijke richting moeten we ons dus richten op andere indicatoren. Kijken we naar de dmi dan zien we dat de relatieve afstand tussen beide lijnen groot is. We zouden dus mogen veronderstellen dat beide krachtlijnen naar elkaar toe moeten groeien wat pleit voor een stijging van de index. Betrekken we er nu ook de macd bij dan zien we dat deze behoorlijk oververkocht is maar omkeren doet hij nog niet. Het histogram is echter wel omgebogen. Ik geef dus alles beschouwd het meeste kans aan een stijging van de index. De voorwaarde die deze positieve verwachting kan teniet doen is dat de stijgende steunlijn van de symmetrische driehoek naar onderen toe doorbroken wordt. In dat geval is er nog een kans op een dubbele bodem maar de doorbraak van de steunlijn van de driehoek ware vanzelfsprekend negatief.
In de daggrafiek neem ik een stochastics op 8⁄3 en we zien dat deze snelle indicator onder de 20-grens ligt. Bekijk nu even alle gevallen waarbij dit ook vroeger het geval was…er volgde telkens een stijging. Ik zoek ook bevestiging voor de iets langere termijn en daarvoor kijk ik even naar het mastermomentum (MMT). Als de stijging volgt die we vanuit de stochastics verwachten dan is het maar logisch dat we ook in dit MMT een doorbraak van de weerstandslijn zullen krijgen.
Mijn waarschijnlijkheidsanalyse na de studie van de gegevens uit de dag- en weekgrafiek vertelt me dat ik meest rekening moet houden met de kans op een komende stijging. Als koersdoel richt ik me op het 40-daags dalende gemiddelde wat nu op 3530 ligt. Daar vlak boven ligt een horizontale weerstand bij 3600.
Ik geef voor de analyse van de Cac40 ietsje tegen mijn gewoonte in een redelijk uitgebreide analyse want ik heb eerder een boontje voor korte analyses die me in een paar zinnen de essentie van het verhaal duidelijk maken. De reden daarvoor is natuurlijk dat de analyse van één index heel dikwijls extrapoleerbaar is op andere indexen.
De weekgrafiek van de Dax laat zien dat we uit het verloop van de koersgrafiek en de indicatoren dezelfde conclusies kunnen trekken als bij de Cac. Behoudens de verschillen in het verloop van de indicatoren zien we een identiek beeld.
Ook de daggrafiek vertelt me eenzelfde verhaal als bij de Cac. Enkel de koersniveaus verschillen natuurlijk -) en ik richt me voor de dax op een doelzone van 4950 tot 5100. Een breuk van de steunlijn maakt een einde aan de positieve verwachtingen natuurlijk maar de signalen zijn niet slecht en dus ga ik voor een stijging naar de genoemde koersdoelzone.
We gaan verder met de Ftse en ook daar zien we net als bij de Cac en de Dax eenzelfde verhaal. Ook bij de Ftse zijn de signalen die wijzen op de waarschijnlijkheid van een stijging in de meerderheid.
Het is misschien niet echt duidelijk maar in de daggrafiek zien we dat het MMT de nues boven het weerstandslijntje uitsteekt. Een voorzichtig koopsignaal dus en het geeft voedsel aan de verwachting van een doorbraak van de weerstandslijn in de koersgrafiek. MMT heeft namelijk het kenmerk voor te lopen op de koersbewegingen en we hopen dat deze indicator in dit geval doet waarvoor hij werd ontworpen. Een doelzone voor de Ftse lijkt me logisch bij 4400⁄4500.
Waar de Cac, de Dax en de Ftse in grote mate eenzelfde beeld vertonen ligt dat bij de Smi ietsje anders. Ik kan hier in de koersgrafiek niet dezelfde dalende lijn trekken die de weerstandslijn markeert van een symmetrische driehoek. Ik richt me bij deze index dan ook op de horizontale lijn die ik getrokken heb. Kijken we naar de min Di (rode lijn in de indicator) dan zien we dat deze lijn nu lager ligt ten opzichte van de top die in januari werd neergezet. De negatieve krachten zijn bij een lagere index dus wel afgenomen wat positieve verwachtingen schept. De macd maakt kans een dubbele bodem neer te zetten maar vooralsnog is er geen signaal. Het macd histogram is wel omgebogen en dat is positief.
De indicatoren in de daggrafiek van de Smi laten ook voor deze index een positief verhaal zien alleen lijkt een doelzone bij de horizontale lijn mij te hoog gegrepen. Ik richt me voor deze index dan ook op een doelzone van 6000⁄6100. Ook hier is het natuurlijk een vereiste dat de steunlijn onder de bodems niet neerwaarts wordt doorbroken.
Mijn conclusie voor de beursindexen in het algemeen is dus positief. Natuurlijk moet de lezer beseffen dat het hier om een analyse gaat voor de korte termijn. Studies van koersgrafiekn op langere termijn scheppen veel meer onzekerheden en ik zou er in een stijging dan ook gebruik van maken cash op te bouwen. Ik ga er van uit dat we na de stijging die ik hier als verwachting aangeef weer behoorlijk onderuitgaan.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op de vermelde indexen.