Analyse: Bovespa, Sensex, Shangai
De sterkte van sommige wereldindexen springt echt wel in het oog. We bekijken vandaag drie van dergelijke indexen, met name de Bovespa, de Sensex en de Shangai.
Ik toon voor elke index drie grafieken: de maand‑, de week- en de daggrafiek.
In de maandgrafiek van de bovespa zien we dat we de weerstandslijn hebben bereikt die loopt onder de bodems van 2002, 2004 en 2005. We hebben ook weerstand van de bodem van augustus 2007 en we duwen tegen het 12- en het 40-maands gemiddelde aan.
Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we dat de stochastics mogelijks een dubbele top zal plaatsen. Het verkoopsignaal is er nog niet maar het is duidelijk dat de indicator de stijging in de index niet langer volgt. In de koersgrafiek zorgt de top van februari 2007 voor weerstand en we bereiken ook een weerstandslijn getrokken over de toppen van de afgelopen weken.
In de daggrafiek zien we nog geen verkoopsignalen. Een aandachtspunt is wel dat de macd hier nogal hoog staat en dat het macd-histogram verzwakt. Het zijn echter vooral de bereikte weerstanden in de week- en de maandgrafiek die me laten besluiten dat we op dit ogenblik niet meer veilig long kunnen gaan in de Bovespa. Wie nog longposities heeft in deze index kan best een stop aanhouden.
In de maandgrafiek van de Sensex zien we dat we niet enkel een dalende weerstandslijn over de toppen hebben bereikt. De index heeft ook te kampen met de horizontale weerstanden: de lijn die door de punten mei 2006, maart 2007 en juli 2008 loopt vormt een duidelijke scheidingslijn voor deze index. Ook bereiken we weerstand bij het dalende 12- en 40-maandsgemiddelde.
In de <eekgrafiek zien we een doorbraak van de horizontale lijn over de toppen van november 2008 en januari 2009. Dit is een uitbraak uit een bodempatroon en dus positief. Het potentieel lijkt me echter beperkt want we zien duidelijk dat de stijging mag beschouwd worden als een aan de aan gang zijnde terugtest van een eerder verlaten toppatroon. Het 200-weeks gemiddelde waar ook de horizontale weerstandslijn ligt lijkt me dan ook de uiterste zone waar de index nog naar toe kan.
In de daggrafiek zien we een overgekochte macd. Op zich is dit geen signaal om uit longposities te stappen maar we zien wel een waarschuwing voor een naderend einde van de stijging want het histogram verzwakt en de plus DI geeft een negatieve divergentie. Net zoals bij de Bovespa kom ik tot de conclusie dat longs nog wel mogen aangehouden worden maar het is wel aangewezen een stop te bepalen. Nieuwe longposities innemen lijkt me niet aangewezen.
In de maandgrafiek van de Shangai werd de top van juni 2001 doobroken en dit is positief. De lijn onder de bodems van februari 2007 en juli 2008 geeft nu wel weerstand en we bevinden ons bij het 12- en het 40-maands gemiddelde. Die beide gemiddelden geven eveneens weerstand.
In de weekgrafiek zien we dat de index uit een stijgende rechthoekige driehoek is gebroken en samen met de macd die door de 0‑lijn breekt geeft dit heel zeker een positief beeld. De belangrijkheid van de lijn onder de bodems van februari 2007 en juli 2008 moet echter benadrukt worden. Deze lijn moet doorbroken worden willen we een verdere stijging krijgen.
Weerstandslijnen zoals we die bij de Shangai in de weekgrafiek zien vormen maar al te dikwijl een oponthoud binnen een langere trend en de daggrafiek geeft aan dat dit ook nu het geval zal zijn. De DI-plus vertoont immers een negatieve divergentie terwijl we ook in de macd mogelijks een negatieve divergentie krijgen. Vandaar dat ik net als bij de Sensex en de Bovespa longs zou aanhouden maar dan wel mits plaatsing van een stopniveau. Lonposities innemen zou ik niet doen vooraleer de lijn uit de weekgrafiek duidelijk wordt doorbroken.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft longposities op de Shangai. Geen posities op de Sensex noch op de Bovespa.