...

Analyse: Bovespa, Sensex, Shangai

16 april 2009, 10:25 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De beursin­dex­en doen het niet slecht de afgelopen weken maar er zijn meerdere sig­nalen die er op wijzen dat we met een cor­rec­tie reken­ing dienen te houden. Een aan­tal sen­ti­mentsindi­ca­toren waaron­der de Mc Clel­lan oscil­la­tor duiden er op dat we sti­laan met een over­span­nen markt te mak­en kri­j­gen. In de koers­grafieken van diverse index­en hebben we langer­lopende dal­ende gemid­delden bereikt en er zijn koerspa­tro­nen waarneem­baar die als top­pa­troon gek­end zijn. In com­bi­natie met de negatieve diver­gen­ties die we zien in de indi­ca­toren die gericht zijn op de korte ter­mi­jn analyse mogen we ervan uit gaan dat de beursin­dex­en zullen cor­rigeren. Voor­lop­ig mogen we aan­nemen dat die cor­rec­tie beperkt zal bli­jven in pri­js en in tijd maar een zwaardere cor­rec­tie mogen we niet uit­sluiten. De beurzen mogen dan wel fors geste­gen zijn, één zwaluw maakt de lente niet…

Analyse: Boves­pa, Sen­sex, Shangai

De sterk­te van som­mige wereldin­dex­en springt echt wel in het oog. We bek­ijken van­daag drie van dergelijke index­en, met name de Boves­pa, de Sen­sex en de Shangai.

Ik toon voor elke index drie grafieken: de maand‑, de week- en de daggrafiek.

In de maand­grafiek van de boves­pa zien we dat we de weer­stand­sli­jn hebben bereikt die loopt onder de bodems van 2002, 2004 en 2005. We hebben ook weer­stand van de bodem van augus­tus 2007 en we duwen tegen het 12- en het 40-maands gemid­delde aan.

Kijken we naar de week­grafiek dan zien we dat de sto­chas­tics mogelijks een dubbele top zal plaat­sen. Het verkoopsig­naal is er nog niet maar het is duidelijk dat de indi­ca­tor de sti­jging in de index niet langer vol­gt. In de koers­grafiek zorgt de top van feb­ru­ari 2007 voor weer­stand en we bereiken ook een weer­stand­sli­jn getrokken over de top­pen van de afgelopen weken.

In de dag­grafiek zien we nog geen verkoopsig­nalen. Een aan­dacht­spunt is wel dat de macd hier nogal hoog staat en dat het macd-his­togram verzwakt. Het zijn echter vooral de bereik­te weer­standen in de week- en de maand­grafiek die me lat­en besluiten dat we op dit ogen­blik niet meer veilig long kun­nen gaan in de Boves­pa. Wie nog long­posi­ties heeft in deze index kan best een stop aanhouden.

In de maand­grafiek van de Sen­sex zien we dat we niet enkel een dal­ende weer­stand­sli­jn over de top­pen hebben bereikt. De index heeft ook te kam­p­en met de hor­i­zon­tale weer­standen: de lijn die door de pun­ten mei 2006, maart 2007 en juli 2008 loopt vormt een duidelijke schei­d­ingsli­jn voor deze index. Ook bereiken we weer­stand bij het dal­ende 12- en 40-maandsgemiddelde.

In de <eek­grafiek zien we een door­braak van de hor­i­zon­tale lijn over de top­pen van novem­ber 2008 en jan­u­ari 2009. Dit is een uit­braak uit een bodem­pa­troon en dus posi­tief. Het poten­tieel lijkt me echter beperkt want we zien duidelijk dat de sti­jging mag beschouwd wor­den als een aan de aan gang zijnde terugtest van een eerder ver­lat­en top­pa­troon. Het 200-weeks gemid­delde waar ook de hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn ligt lijkt me dan ook de uiter­ste zone waar de index nog naar toe kan.

In de dag­grafiek zien we een overgekochte macd. Op zich is dit geen sig­naal om uit long­posi­ties te stap­pen maar we zien wel een waarschuwing voor een naderend einde van de sti­jging want het his­togram verzwakt en de plus DI geeft een negatieve diver­gen­tie. Net zoals bij de Boves­pa kom ik tot de con­clusie dat longs nog wel mogen aange­houden wor­den maar het is wel aangewezen een stop te bepalen. Nieuwe long­posi­ties innemen lijkt me niet aangewezen.

In de maand­grafiek van de Shangai werd de top van juni 2001 doo­bro­ken en dit is posi­tief. De lijn onder de bodems van feb­ru­ari 2007 en juli 2008 geeft nu wel weer­stand en we bevin­den ons bij het 12- en het 40-maands gemid­delde. Die bei­de gemid­delden geven eve­neens weerstand.

In de week­grafiek zien we dat de index uit een sti­j­gende rechthoekige driehoek is gebro­ken en samen met de macd die door de 0‑lijn breekt geeft dit heel zek­er een posi­tief beeld. De belan­grijkheid van de lijn onder de bodems van feb­ru­ari 2007 en juli 2008 moet echter benadrukt wor­den. Deze lijn moet door­bro­ken wor­den willen we een verdere sti­jging krijgen.

Weer­stand­sli­j­nen zoals we die bij de Shangai in de week­grafiek zien vor­men maar al te dik­wi­jl een opon­thoud bin­nen een lan­gere trend en de dag­grafiek geeft aan dat dit ook nu het geval zal zijn. De DI-plus ver­toont immers een negatieve diver­gen­tie ter­wi­jl we ook in de macd mogelijks een negatieve diver­gen­tie kri­j­gen. Van­daar dat ik net als bij de Sen­sex en de Boves­pa longs zou aan­houden maar dan wel mits plaats­ing van een stop­niveau. Lon­posi­ties innemen zou ik niet doen vooraleer de lijn uit de week­grafiek duidelijk wordt doorbroken.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft long­posi­ties op de Shangai. Geen posi­ties op de Sen­sex noch op de Bovespa.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.