...

Analyse: Bovespa, Sensex , Shangai

18 juni 2009, 09:40 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De terug­val uit de sti­j­gende wig kwam er dan uitein­delijk maar weer eens moest dergelijke beweg­ing gebeuren na het slot van vri­jdag op de Europese beurzen. Alleen de beleg­gers die dus afgelopen vri­jdag het lef had­den short­posi­ties over het week-end aan te houden kon­den ten volle prof­iteren van de dal­ing. De dal­ing ging snel zoals het ook hoort bij de uit­braak uit een wig en gis­teren werd het the­o­retisch koers­doel bereikt met 248 voor de aex. De korte ter­mi­jn indi­ca­toren geven aan dat we de vol­gende dagen mogen reke­nen op een cor­rec­tie op die dal­ing. Die cor­rec­tie zal beleg­gers de gele­gen­heid geven opnieuw short­posi­ties in te nemen voor de vol­gende fase van de dal­ing. Ik ga er van uit dat dit tweede stuk van de dal­ing de volledi­ge cor­rec­tie snel zal afron­den en dat we ver­vol­gens een nieuwe sti­jging zullen kri­j­gen die ons over de janauari en meitop­pen zal bren­gen…

Analyse: Boves­pa, Sen­sex , Shangai

Het mag duidelijk zijn dat bepaalde index­en het stukken beter doen dan andere wereldin­dex­en. Brazil­ië, Rus­land, Chi­na, India staan er economisch stukken beter voor dan de VS en Europa.

In de maand­grafiek van de Boves­pa (51045) neem ik als ref­er­en­tiepun­ten voor het trekken van de Fibo-niveaus de top van mei en de bodem van okto­ber 2008. Dan zien we dat we het 61.8 niveau hebben bereikt en 61.8 is het meest voorkomende cor­rec­tieniveau. We kun­nen dus logis­cher­wi­js vanaf dit niveau een cor­rec­tie verwacht­en ook omdat we tegen hor­i­zon­tale weer­standen aan­bot­sen (bodem augus­tus 2007 en bodem jan­u­ari 2008). Even ademhalen om dan weer verder te sti­j­gen is waar ik vanu­it­ga want we zijn in augus­tus wel onder een sti­j­gende trendli­jn gevallen maar in wezen is de lange trend bij deze index nog steeds sti­j­gende. Alleen liggen we nu een trap­je lager. We zijn teruggevallen tot op het 100-maands­gemid­delde maar we bli­jven com­fort­a­bel boven dat gemid­delde liggen. Het macd-his­togram ziet er posi­tief uit maar de indi­ca­tor heeft nog een lange weg af te leggen vooraleer hij de 0‑lijn zal snijden.

in de week­grafiek zien we dat we net als in de maand­grafiek tegen het 61.8 Fiboniveau aanzit­ten maar bijkomend is er weer­stand van de bovenkant van het sti­j­gend kanaal. De macd breekt de weer­stand­sli­jn en geeft daarmee een koopsig­naal. Het 20-weeks gemid­delde geeft ste­un op 47246. Komen we daaron­der dan ligt er ste­un uiter­lijk op de top van 13 feb­ru­ari op 43440. Die top zal niet zomaar bereikt wor­den want we zien dat de langer­lopende gemid­delden zich situeren tussen het 20-weeks en de top van 13 februari.

In de dag­grafiek zien we dat de dmi een verkoopsig­naal heeft gegeven en ook de macd staat op verkoop. Logis­cher­wi­jze mogen we aan­nemen dat de atr-lijn in de koers­grafiek dus zal door­bro­ken wor­den. De cor­rec­tie op de sti­jging in deze index is dus nog niet voor­bij. Bij een verdere dal­ing kik ik naar de zone 46400 – 44200 waar we het 38,2 en het 50% Fibo-niveau zien liggen.

De maand­grafiek van de Sen­sex (14522) laat zien dat we met een sterke index te mak­en hebben. De sti­j­gende trend bli­jft gehand­haafd en het macd-his­togram staat op het punt de 0‑lijn te door­breken. De index heeft weer­stand van het 61.8 Fibo-niveau en van de bodem van maart 2008. Dus een terug­val kan wel maar het 20-maands geeft ste­un op 12800.

In de week­grafiek zien we de gap van half mei en deze zone 12250 – 13480 is een doel­zone bij een cor­rec­tie want ook de low van juli 2008 en het 20-weeks gemid­delde situeren zich in deze zone. De overgekochte macd geeft aan dat we met dergelijke cor­rec­tie wel degelijk reken­ing dienen te houden.

In de dag­grafiek wijs ik op de adx die van een stand boven 40 nu onder dat niveau daalt ter­wi­jl hij tegelijk­er­ti­jd een verkoopsig­naal geeft met de cross van de adxr-lijn. Dergelijke evo­lu­tie geeft maar al te dik­wi­jls het einde van een beweg­ing aan. Het lijkt me dan ook een kwest­ie van tijd vooraleer de dal­ing zich verderzet. De dmi zal dan ook een verkoopsig­naal geven.

In de maand­grafiek van de Shangai (2810) zien we dat we bij het 20-maands­gemid­delde zit­ten en we bereik­ten het 38.2 Fiboniveau (ref­er­en­tiepun­ten novem­ber 2007 — okto­ber 2008). De weer­stand van het gemid­delde dat samen­valt met het Fibo-niveau zijn voor mij vol­doende om aan te nemen dat we een cor­rec­tie zullen kri­j­gen op de sti­jging. De top uit juni 2001 op 2245 is een zware ste­un. Dus dit is een niveau dat vol­doende ste­un kan bieden om van­daaruit de vol­gende rit naar boven in te zetten. Het macd-his­togram is posi­tief maar net zoals bij de andere index­en in de ver­ste verte nog geen koopsig­naal in zicht bij de indicator.

In de week­grafiek zien we dat de Shangai tegn zijn 100-weeks­gemid­delde aanz­it en dat is duidelijk weer­stand want we bereiken hier­mee tegelijk­er­ti­jd de hor­i­zon­tale zone juli — augus­tus en de hor­i­zon­tale zone jan­u­ari — maart 2007. Wat me nog het meeste stoort in deze index is die sti­j­gende wig. Speelt die haar rol ten volle dan moeten we terug naar oor­sprong en dat betekent terug naar 2000. Nu zou ik niet zomaar uit­gaan van zo’n diepe val en dus hou ik ook reken­ing met het niveau van het 20- en het 40-weeks gemid­delde op 2500 en 2550 respectievelijk.

In de dag­grafiek zien we duidelijk de sti­j­gende wig. De macd geeft een negatieve diver­gen­tie. Dit beeld lijkt me duidelijk genoeg als waarschuwing. Wie long­posi­ties in bez­it heeft kan maar beter een stop aanhouden.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Shangai en de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.