Ik begin deze analyse in de late uurtjes -) en ik zie dat de SP500 momenteel net onder de steun van 900 noteert. Dat is zowat 22 punten lager dan zijn intradayhigh. Er zijn een resem signalen die er op wijzen dat een correctie op de stijging die we hebben gezien vanaf maart veel meer kans maakt dan een doorgaande stijging. Sentimentsindicatoren tonen ons wat er onderhuids in de markt leeft en opvallend hier is dat de Record High Percent fors achteroploopt de laatste dagen in vergelijking met de koers die we bij de SP500 zagen einde april. De RHP is trouwens niet de enige breadth-indicator die waarschuwt voor een op handen zijnde correctie. Vandaag keek ik ook even naar de Dax. Die kwam heel dicht tegen de weerstandslijn aan die loopt onder de bodems van juli en september. We kunnen vanaf de maartbodem in de Dax ook vijf golfjes tellen. Is dit het einde van de hausse die begin maart werd ingezet? Naar mijn mening niet want de daggemiddelden stijgen. Dus corrigeren naar de gemiddelden toe en vervolgens het vervolg van de opwaartse rit is mijn idee…
Analyse: Bovespa, Sensex en Shangai
In de inleiding van mijn analyse geef ik slechts een paar vaststellingen mee waarom we rekening dienen te houden met een nakende correctie. Technische analyse is op zich niet zo moeilijk vind ik maar wat het ingewikkeld maakt is dat men uit een resem signalen die zich gelijktijdig voordoen een besluit moet kunnen trekken. Welke conclusie trek ik uit een reeks waarnemingen die zeker niet altijd allemaal met de neus in dezelfde richting wijzen? Daar ligt de moeilijkheid…
We nemen vandaag de Bovespa, de Sensex en de Shangai onder de loep.
In de maandgrafiek van de Bovespa (51346) neem ik als referentiepunten voor het trekken van de Fibo-niveaus de top van mei en de bodem van oktober 2008. Dan zien we dat we het 61.8 niveau hebben bereikt en 61.8 is het meest voorkomende correctieniveau. We kunnen dus logischerwijs vanaf dit niveau een correctie verwachten ook omdat we tegen horizontale weerstanden aanbotsen (bodem augustus 2007 en bodem januari 2008). Even ademhalen om dan weer verder te stijgen is waar ik vanuitga want we zijn in augustus wel onder een stijgende trendlijn gevallen maar in wezen is de lange trend bij deze index nog steeds stijgende. Alleen liggen we nu een trapje lager. We zijn teruggevallen tot op het 100-maandsgemiddelde maar we blijven comfortabel boven dat gemiddelde liggen. Het macd-histogram ziet er positief uit maar de indicator heeft nog een lange weg af te leggen vooraleer hij de 0‑lijn zal snijden.
in de weekgrafiek zien we dat we net als in de maandgrafiek tegen het 61.8 Fiboniveau aanzitten maar bijkomend is er weerstand van de bovenkant van het stijgend kanaal. De macd zit eveneens tegen een weerstandslijn aan en de Aroon-oscillator die ik een beetje als voorloper beschouw hinkt al wekenlang achterop op de koersontwikkeling. Die indicator ondersteunt dus het momentum al een hele tijd niet meer en dat is vanzelfsprekend niet positief. Koersdoel voor een correctie inschatten? Ik zou zeggen het 20-daags op 45000 in de gaten houden en gaan we daaronder de top van 13 februari op 43440. Ik neem aan dat we niet onder deze top komen en als we deze top bereiken dan zal deze steun heel zeker aanleiding geven tot een opwaartse reactie.
In de daggrafiek is er een verkoopsignaal in de macd: de signaallijn werd doorbroken maar ook de steunlijn werd doorbroken. De Aroon-oscillator loopt al weken vlak en ondersteunde de stijging in de index dus reeds langere tijd niet meer. Strikt genomen is er van een verkoopsignaal in de koersgrafiek nog geen sprake want de steunlijn werd nog niet neerwaarts doorbroken. Komen we lager als 49000 dan krijgen we een verkoopsignaal en dan kan er short gegaan worden met een stop op 52000, dat zijn de highs van deze meimaand. Wie long zit langere termijn kan bijvoorbeeld zijn stop aanhouden op de februaritop omdat daar ook het 100-daags gemiddelde ligt.
De Sensex (14300) kreeg eergisteren zoals we allen weten een enorme stamp omhoog maar die brengt de index niettemin in feite maar tot zijn 61.8 Fiboniveau (referentieniveaus januari en oktober 2008). Met deze sprong in de index komen we ook terecht in een horizontaal weerstandsgebied dat werd gevormd in de periode november 2006 — mei 2007. Een niet te onderschatten weerstandszone dus en die gap tussen de candle van april en mei zint me niet. Het zou me niet verbazen wanneer die dichtgaat want gaps op een maandgrafiek zijn toch heel zeldzaam. Het macd-histogram is positief maar net zoals bij de Bovespa heeft de macd-indicator nog een hele weg af te leggen vooraleer die de 0‑lijn zal kruisen.
In de weekgrafiek zien we de forse gap en dergelijke gap zie ik toch echt niet houden. Die gaat dicht wat mij betreft ook al omdat we met de weekcandle tegen horizontale weerstandsniveaus aanbotsen. Terug naar het 100-weeks gemiddelde op 12500 lijkt me hier meest logisch omdat we op dat niveau ook de horizontale kunnen trekken onder de bodems van maart 2007 en juli 2008. De macd is positief maar er is wel enige overspannenheid tussen indicator en signaallijn.
In de daggrafiek even inzoomen op dat gapje -) . De gap sluiten betekent terug naar het 20-daags gemiddelde en daar vinden we dus de steun terug van de horizontale niveaus zoals vermeld in de commentaar bij de weekgrafiek. En die aroon-oscillator? Zelfs met dergelijke stijging vertikt die het te stijgen. Reeds weken lang trouwens was er geen bevestiging meer van het momentum.
Onthou deze maar: wanneer je zoals bij de Sensex zo’n knal naar boven krijgt dan is dit een gedroomde gelegenheid om uit te stappen. Instappen op dergelijke moves is meestal de verkeerde keuze.
De Shangai (2676) dan: in de maandgrafiek zien we dat we tegen het 20-maandsgemiddelde aanduwen en we bereiken het 38.2 Fiboniveau (referentiepunten november 2007 — oktober 2008). De weerstand van het gemiddelde dat samenvalt met het Fibo-niveau zijn voor mij voldoende om aan te nemen dat we een correctie zullen krijgen op de stijging. De top uit juni 2001 op 2245 is een zware steun. Dus dit is en niveau dat voldoende steun kan bieden om vandaaruit de volgende rit naar boven in te zetten. Het macd-histogram is positief maar net zoals bij de andere indexen in de verste verte nog geen koopsignaal in zicht bij de indicator.
In de weekgrafiek zien we dat de Shangai tegn zijn 100-weeksgemiddelde aanzit en dat is duidelijk weerstand want we bereiken hiermee tegelijkertijd de horizontale zone juli — augustus en de horizontale zone januari — maart 2007. Wat me nog het meeste stoort in deze index is die stijgende wig. Speelt die haar rol ten volle dan moeten we terug naar oorsprong en dat betekent terug naar 2000. Nu zou ik niet zomaar uitgaan van zo’n diepe val en dus hou ik ook rekening met het niveau van het 20- en het 40-weeks gemiddelde op 2380 en 2430 respectievelijk.
Op daggrafiek zien we dat noch de macd, noch de aroon-oscillator de stijging in de index bevestigen. Negatieve divergentie is hier duidelijk merkbaar en dus mogen we er van uit gaan dat de Shangai terugmoet maar … de stijgende steunlijn werd nog niet doorbroken en strikt genomen is er dus nog geen shortsignaal. Dat signaal komt er pas bij doorbraak van het 40-daags gemiddelde wat op 2500 ligt.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de Shangai en de Dax. Geen posities in de overige besproken indexen.