...

Analyse: Bovespa, Sensex en Shangai

21 mei 2009, 01:24 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ik begin deze analyse in de late uurt­jes -) en ik zie dat de SP500 momenteel net onder de ste­un van 900 noteert. Dat is zowat 22 pun­ten lager dan zijn intra­day­high. Er zijn een resem sig­nalen die er op wijzen dat een cor­rec­tie op de sti­jging die we hebben gezien vanaf maart veel meer kans maakt dan een door­gaande sti­jging. Sen­ti­mentsindi­ca­toren tonen ons wat er onder­huids in de markt leeft en opval­lend hier is dat de Record High Per­cent fors achtero­ploopt de laat­ste dagen in vergelijk­ing met de koers die we bij de SP500 zagen einde april. De RHP is trouwens niet de enige breadth-indi­ca­tor die waarschuwt voor een op han­den zijnde cor­rec­tie. Van­daag keek ik ook even naar de Dax. Die kwam heel dicht tegen de weer­stand­sli­jn aan die loopt onder de bodems van juli en sep­tem­ber. We kun­nen vanaf de maart­bo­dem in de Dax ook vijf golf­jes tellen. Is dit het einde van de hausse die begin maart werd ingezet? Naar mijn mening niet want de daggemid­delden sti­j­gen. Dus cor­rigeren naar de gemid­delden toe en ver­vol­gens het ver­volg van de opwaartse rit is mijn idee…


Analyse: Boves­pa, Sen­sex en Shangai

In de inlei­d­ing van mijn analyse geef ik slechts een paar vast­stellin­gen mee waarom we reken­ing dienen te houden met een nakende cor­rec­tie. Tech­nis­che analyse is op zich niet zo moeil­ijk vind ik maar wat het ingewikkeld maakt is dat men uit een resem sig­nalen die zich gelijk­ti­jdig voor­doen een besluit moet kun­nen trekken. Welke con­clusie trek ik uit een reeks waarne­min­gen die zek­er niet alti­jd alle­maal met de neus in dezelfde richt­ing wijzen? Daar ligt de moeilijkheid…

We nemen van­daag de Boves­pa, de Sen­sex en de Shangai onder de loep.

In de maand­grafiek van de Boves­pa (51346) neem ik als ref­er­en­tiepun­ten voor het trekken van de Fibo-niveaus de top van mei en de bodem van okto­ber 2008. Dan zien we dat we het 61.8 niveau hebben bereikt en 61.8 is het meest voorkomende cor­rec­tieniveau. We kun­nen dus logis­cher­wi­js vanaf dit niveau een cor­rec­tie verwacht­en ook omdat we tegen hor­i­zon­tale weer­standen aan­bot­sen (bodem augus­tus 2007 en bodem jan­u­ari 2008). Even ademhalen om dan weer verder te sti­j­gen is waar ik vanu­it­ga want we zijn in augus­tus wel onder een sti­j­gende trendli­jn gevallen maar in wezen is de lange trend bij deze index nog steeds sti­j­gende. Alleen liggen we nu een trap­je lager. We zijn teruggevallen tot op het 100-maands­gemid­delde maar we bli­jven com­fort­a­bel boven dat gemid­delde liggen. Het macd-his­togram ziet er posi­tief uit maar de indi­ca­tor heeft nog een lange weg af te leggen vooraleer hij de 0‑lijn zal snijden.

in de week­grafiek zien we dat we net als in de maand­grafiek tegen het 61.8 Fiboniveau aanzit­ten maar bijkomend is er weer­stand van de bovenkant van het sti­j­gend kanaal. De macd zit eve­neens tegen een weer­stand­sli­jn aan en de Aroon-oscil­la­tor die ik een beet­je als voor­lop­er beschouw hinkt al weken­lang achterop op de koer­son­twik­kel­ing. Die indi­ca­tor onder­s­te­unt dus het momen­tum al een hele tijd niet meer en dat is vanzelf­sprek­end niet posi­tief. Koers­doel voor een cor­rec­tie inschat­ten? Ik zou zeggen het 20-daags op 45000 in de gat­en houden en gaan we daaron­der de top van 13 feb­ru­ari op 43440. Ik neem aan dat we niet onder deze top komen en als we deze top bereiken dan zal deze ste­un heel zek­er aan­lei­d­ing geven tot een opwaartse reactie.

In de dag­grafiek is er een verkoopsig­naal in de macd: de sig­naal­li­jn werd door­bro­ken maar ook de ste­un­li­jn werd door­bro­ken. De Aroon-oscil­la­tor loopt al weken vlak en onder­s­te­unde de sti­jging in de index dus reeds lan­gere tijd niet meer. Strikt genomen is er van een verkoopsig­naal in de koers­grafiek nog geen sprake want de ste­un­li­jn werd nog niet neer­waarts door­bro­ken. Komen we lager als 49000 dan kri­j­gen we een verkoopsig­naal en dan kan er short gegaan wor­den met een stop op 52000, dat zijn de highs van deze meimaand. Wie long zit lan­gere ter­mi­jn kan bijvoor­beeld zijn stop aan­houden op de feb­ru­ar­i­top omdat daar ook het 100-daags gemid­delde ligt. 

De Sen­sex (14300) kreeg eer­gis­teren zoals we allen weten een enorme stamp omhoog maar die brengt de index niet­temin in feite maar tot zijn 61.8 Fiboniveau (ref­er­en­tieniveaus jan­u­ari en okto­ber 2008). Met deze sprong in de index komen we ook terecht in een hor­i­zon­taal weer­stands­ge­bied dat werd gevor­md in de peri­ode novem­ber 2006 — mei 2007. Een niet te onder­schat­ten weer­stand­szone dus en die gap tussen de can­dle van april en mei zint me niet. Het zou me niet ver­bazen wan­neer die dicht­gaat want gaps op een maand­grafiek zijn toch heel zeldza­am. Het macd-his­togram is posi­tief maar net zoals bij de Boves­pa heeft de macd-indi­ca­tor nog een hele weg af te leggen vooraleer die de 0‑lijn zal kruisen.

In de week­grafiek zien we de forse gap en dergelijke gap zie ik toch echt niet houden. Die gaat dicht wat mij betre­ft ook al omdat we met de week­can­dle tegen hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus aan­bot­sen. Terug naar het 100-weeks gemid­delde op 12500 lijkt me hier meest logisch omdat we op dat niveau ook de hor­i­zon­tale kun­nen trekken onder de bodems van maart 2007 en juli 2008. De macd is posi­tief maar er is wel enige over­span­nen­heid tussen indi­ca­tor en signaallijn.

In de dag­grafiek even inzoomen op dat gap­je -) . De gap sluiten betekent terug naar het 20-daags gemid­delde en daar vin­den we dus de ste­un terug van de hor­i­zon­tale niveaus zoals ver­meld in de com­men­taar bij de week­grafiek. En die aroon-oscil­la­tor? Zelfs met dergelijke sti­jging ver­tikt die het te sti­j­gen. Reeds weken lang trouwens was er geen beves­tig­ing meer van het momentum.

Onthou deze maar: wan­neer je zoals bij de Sen­sex zo’n knal naar boven kri­jgt dan is dit een ged­roomde gele­gen­heid om uit te stap­pen. Instap­pen op dergelijke moves is meestal de ver­keerde keuze.

De Shangai (2676) dan: in de maand­grafiek zien we dat we tegen het 20-maands­gemid­delde aan­duwen en we bereiken het 38.2 Fiboniveau (ref­er­en­tiepun­ten novem­ber 2007 — okto­ber 2008). De weer­stand van het gemid­delde dat samen­valt met het Fibo-niveau zijn voor mij vol­doende om aan te nemen dat we een cor­rec­tie zullen kri­j­gen op de sti­jging. De top uit juni 2001 op 2245 is een zware ste­un. Dus dit is en niveau dat vol­doende ste­un kan bieden om van­daaruit de vol­gende rit naar boven in te zetten. Het macd-his­togram is posi­tief maar net zoals bij de andere index­en in de ver­ste verte nog geen koopsig­naal in zicht bij de indicator.

In de week­grafiek zien we dat de Shangai tegn zijn 100-weeks­gemid­delde aanz­it en dat is duidelijk weer­stand want we bereiken hier­mee tegelijk­er­ti­jd de hor­i­zon­tale zone juli — augus­tus en de hor­i­zon­tale zone jan­u­ari — maart 2007. Wat me nog het meeste stoort in deze index is die sti­j­gende wig. Speelt die haar rol ten volle dan moeten we terug naar oor­sprong en dat betekent terug naar 2000. Nu zou ik niet zomaar uit­gaan van zo’n diepe val en dus hou ik ook reken­ing met het niveau van het 20- en het 40-weeks gemid­delde op 2380 en 2430 respectievelijk.

Op dag­grafiek zien we dat noch de macd, noch de aroon-oscil­la­tor de sti­jging in de index beves­ti­gen. Negatieve diver­gen­tie is hier duidelijk merk­baar en dus mogen we er van uit gaan dat de Shangai terug­moet maar … de sti­j­gende ste­un­li­jn werd nog niet door­bro­ken en strikt genomen is er dus nog geen short­sig­naal. Dat sig­naal komt er pas bij door­braak van het 40-daags gemid­delde wat op 2500 ligt.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de Shangai en de Dax. Geen posi­ties in de overige bespro­ken indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.