...

Analyse: Bovespa, Sensex en Shangai

5 augustus 2009, 20:52 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In mijn vorige analy­ses die ik in het week-end op deze site plaats had ik het er al enkele keren over. We bevin­den ons heel ver­moedelijk in een sti­j­gende wig. De wig is een patroon met een heel hoge betrouw­baarheid maar het hangt er van af waar in de koers­grafiek die wig voorkomt. Nemen we nu aan dat we ons inder­daad in een vijfde golf­je bevin­den (wellicht als eind­golf van een eerste golf van hogere orde) dan kun­nen we een snelle en forse cor­rec­tie verwacht­en zodra de ste­un­li­jn van het patroon wordt door­bro­ken. Wiggen als eind­pa­troon komen immers voor in vijfde gol­ven en in c‑golven. Van­daag raak­ten we de ste­un­li­jn maar er is nog ruimte naar de punt toe. Dus nog eens 289290 zien met de index kan wel maar vallen we uit de wig dan is het koers­doel 274 voor de aex en 960 voor de SP500. Na die cor­rec­tie zullen de index­en weer gaan sti­j­gen en voor de aex kijk ik naar het 20-maands gemid­delde dat momenteel bij 320 ligt…


Analyse: Boves­pa, Sen­sex en Shangai

We bek­ijken mid-week regel­matig enkele andere index­en of grond­stof­fen. Deze week nemen we de Boves­pa, de Sen­sex en de Shangai onder de loep. Ik toon voor elke index de maand-week- en daggrafiek.

In de maand­grafiek van de Boves­pa zien we dat we dicht bij de hor­i­zon­tale weer­stand van okto­ber 2007-april 2008 zijn komen te liggen. Neem ik als ref­er­en­tiepun­ten de top van mei en de bodem van okto­ber 2008 dan zien we bij die hor­i­zon­tale weer­stand op ongeveer 60000 het 76.4 Fibo-niveau liggen. De index doet nu 56000, dus nog een ruimte van 4000 pun­ten en we komen bij een zwaar weer­stand­sniveau aan. De sto­chas­tics ligt in de verkoop­zone maar van een sig­naal in de indi­ca­tor dat op een ker­ing zou wijzen in de trend is nog geen sprake.

Kijken we naar de week­grafiek dan zijn er van af de bodem van okto­ber duidelijk vijf gol­ven te onder­schei­den en we zijn bezig in de vijfde golf. Die hor­i­zon­tale weer­stand uit de maand­grafiek zal naar we mogen aan­nemen dus zijn werk doen en het naderen van die zone mogen we dus een cor­rec­tie verwachten.

In de dag­grafiek zien we een posi­tieve macd en we zien een DI — die nog steeds dal­ende is ter­wi­jl de DI + nog doorsti­jgt. Nog niks mis mee dus hier met die sti­j­gende trend en dit geeft voed­sel aan de verwacht­ing dat de weer­stand van 60000 best kan gehaald worden.

Voor de Boves­pa verwacht ik dus dat we een stuk­je sti­jging nog te goed hebben. Om nu nog long te gaan lijkt me niet aangewezen gezien het beperk­te poten­tieel en wie longs in bez­it heeft kan sti­laan begin­nen denken aan winst nemen. Short gaan is vanzelf­sprek­end uit den boze.

De maand­grafiek van de Sen­sex: ik neem hier als ref­er­en­tiepun­ten de top van jan­u­ari 2008 en de bodem van okto­ber 2008 als ref­er­en­tiepun­ten voor de Fibo-cor­rec­tieniveaus. Duidelijk is dat de Indi­ase index tegen een weer­stand­sniveau aanz­it. De sto­chas­tics staat hoog maar er is nog geen sprake van een ommekeer.

De index noteert momenteel 15830 en weer­stand van het 76.4 Fibo-niveau ligt op 16560. De ruimte naar boven is dus beperkt temeer omdat we duidelijk kun­nen vast­stellen dat de Sen­sex bezig is in een vijfde golf.

In de dag­grafiek zien we een negatieve diver­gen­tie in de DI + maar de DI — daalt nog gewoon verder. Posi­tieve kracht­en nemen dus af maar negatieve kracht­en nemen (nog niet) toe. Ik neem aan dat de index dus nog naar zijn Fibo-weer­stand toe kan.

Voor de Sen­sex is er geen veilige oppor­tu­niteit meer nog long te gaan. Wie longs heeft mag sti­laan gaan denken aan win­st­ne­men. Voor shorts is het nog te vroeg.

De Shangai-maand­grafiek laat zien dat we de top­pen van april-mei 2008 nage­noeg hebben bereikt en die top­pen vor­men een hor­i­zon­tale weer­stand samen met het 61.8 Fibo-niveau. (ref­er­en­tiepun­ten novem­ber 2007 en okto­ber 2008) Het niveau waar­van sprake ligt op 3690 en de index noteert nu 3470.

In de week­grafiek zien we de sto­chas­tics vlakker ver­lopen in vergelijk­ing met de sti­jging van de index. Afname van momen­tum dus en dit wijst op een naderende ommes­lag. We zien trouwens dat ook de afs­tand tussen koers en langer­lopende gemid­delden behoor­lijk groot is gewor­den. Dit geeft aan dat we met con­ver­gen­tie reken­ing dienen te houden.

In mijn fil­ter­sys­teem een verkoopsig­naal met de atr-lijn en een negatieve diver­gen­tie in de dmi-lij­nen. De macd sti­jgt wel nog en bijgevolg bli­jft de sti­j­gende trend in de index gehand­haafd maar we moeten ter­dege reken­ing houden met een naderend keerpunt.

Voor de Shangai dus: longs zek­er bescher­men en vanzelf­sprek­end geen nieuwe longs aan­gaan. Voor shorts lijkt het nog iet­sje te vroeg. Spec­u­latief kun­nen shorts wel ingenomen wor­den maar dan met een ruime stop (min­i­maal boven de top­pen van april-mei 2008 bli­jven en die liggen op 3705)

Edwin Van­damme

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en op de Shangai. Geen posi­ties op overige in deze tekst ver­melde waarden.

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.