Analyse: Bovespa, Sensex en Shangai
Even ter info dus de aex-grafiek: de macd een negatieve cross en let bij een doorgaande daling daar op de stijgende steunlijn in de indicator. Breekt deze lijn dan zit er dik kans in dat we die 300 en hoger voor een hele tijd in de koelkast mogen stoppen. Voorlopig is het nog niet zover: we hebben wel een verkoopsignaal in de dmi (negatieve krachten nemen de overhand) maar de atr-lijn in de koersgrafiek ligt op 282 en werd dus nog niet doorbroken. Let wel: die 282 is geen vast niveau want de atr-lijn die ik gebruik beweegt mee met de volatiliteit. Op lineaire grafiek ligt mijn 50-daags gemiddelde op 279. Dus 282 ongeveer en 279 zijn mijn koersdoelen voor de volgende dagen bij de aex. Komen we onder de 279 dan mogen we een daling naar 272 verwachten maar hou er rekening mee dat er op 276 een tussenliggend steunniveau is. Onder de 272 ziet het er echt wel slecht uit voor de AEX. Boven 293 sluiten betekent dat de beleggers die long zitten weer lucht krijgen…
We kijken in deze analyse naar de Bovespa, de Sensex en de Shangai.
In de maandgrafiek van de Bovespa zien we zowel de Price Oscillator als de Macd positief evolueren. Lange termijn is er bij de Bovespa dus geen signaal dat op een daling zou moeten wijzen. We bevinden ons aan de bovenkant wel dichtbij een Fibo-niveau terwijl we net onder de huidige indexstand de gemiddelden zien liggen. Een zijwaartse beweging na de lange voorafgaande stijging is waarmee ik rekening zou houden.
Op weekbasis zien we in de koersgrafiek vanaf de bodem in 2008 een duidelijke vijfgolf-structuur. Dit betekent dat we logischerwijs mogen aannemen dat er nu een abc-correctie zou moeten volgen. De Price Oscillator die de eigenschap heeft ietsje voor te lopen op de macd-ontwikkelingen toont een negatieve divergentie. Wie kort op de bal speelt mag dus shorts innemen waarbij ik de stop minimaal boven het Fibo-niveau op 60000 zou houden.
Kijken we nog naar de daggrafiek dan zien we hier eenzelfde beeld zoals bij de aex-grafiek hierboven. Macd en dmi staan op verkoop maar de atr-lijn werd nog niet doorbroken. Vlak onder de atr-lijn is er ook nog horizontale steun van de toppen van juni. De short-positie vermeld in de weekgrafiek dient dus echt wel met voorzichtigheid te worden aangegaan. Dit is vooralsnog geen positie voor de rustige belegger.
De maandgrafiek van de Sensex laat weinig verschil zien ten opzichte van die van de Bovespa. Ook deze index ligt dicht tegen een Fibo-niveau aan terwijl ietsje onder de index we de gemiddelden zien liggen. Het histogram van de PPO en de Macd buigen om van stijgend naar vlak. Ook bij de Sensex verwacht ik dus een zijwaarts beweging. In deze lange-termijn grafiek is van een verkoopsignaal geen sprake.
In de weekgrafiek zien we een verzwakkende macd en een negatieve divergentie in de Price Oscillator. Short gaan zou ik bij de Sensex niet doen en het waarom toon ik in de volgende grafiek.
Positieve en negatieve krachten spelen hier zoals we aan de dmi-lijnen kunnen merken een kat- en muisspelletje met elkaar en in de koersgrafiek werd er nog maar net een koopsignaal gegeven middels de kruising van index en atr-lijn. De macd divergeert wel negatief maar vooraleer een shortpositie te overwegen wil ik dus wel eerst die steunlijn onder de bodems van juli-augustus zien breken.
De maandgrafiek van de Shangai (2683): die ziet er niet zo mooi uit. De PPO en de Macd stonden op het punt hun 0‑lijn te breken maar de bearish engulfing in de koersgrafiek maakt dat beide indicatoren plots vlak gingen lopen. Hun histogram evolueert ook negatief trouwens en ik verwacht dan ook dat de index verder terugkan naar de steun van de top van 2001 op 2250.
In de weekgrafiek zien we dat het 40-weeks gemiddelde neerwaarts werd doorbroken. Beide indicatoren, zowel PPO als Macd geven hier een verkoopsignaal. Shorts innemen kan maar is niettemin speculatief zolang de juli-zone uit 2008 niet neerwaarts wordt doorbroken want die zone geeft steun. Een stop voor shorts houden we boven de augustustop.
Waarom ik shorts speculatief vind kan ik aantonen in de daggrafiek. Wie short wilde gaan had daartoe de gelegenheid maar is daarvoor nu mijns inziens al te laat. Er mag dan wel nog enig koerspotentieel zijn, mijn koersdoel uit de maandgrafiek in aanmerking genomen, maar we zien in deze grafiek dat de macd al in een versnelling zit en versnellingen geven maar al te dikwijls het einde van de daling aan. Ook de dmi-lijnen lijken het momentum van de laatste dalingsdagen niet te bevestigen terwijl de relatieve afstand te groot wordt. Wie shorts heeft zou ik aanraden de positie goed op te volgen met het oog op winstname maar nieuwe shortposities innemen vind ik dus nogal speculatief.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft op de Shangai en de AEX posities. Geen posities op overige vermelde waarden.