...

Analyse: Bovespa, Sensex en Shangai

2 september 2009, 21:08 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In mijn WE-analyse van de AEX wees ik op de sterk over­bought-toe­s­tand van de index­en. De cor­rec­tie is inmid­dels ingezet. Eer­gis­teren was er een negatieve cross in de macd vol­gende op een negatieve diver­gen­tie in die indi­ca­tor. Van­daag kri­j­gen we er een verkoopsig­naal bij mid­dels een negatieve cross in de dmi-lij­nen en een breuk van het 20-daags gemid­delde (lin­eair). De atr op 1.8, dus korte ter­mi­jn geeft eve­neens een verkoopsig­naal. De sig­nalen staan dus op rood maar het valt nog te bezien de vol­gende dagen in hoev­erre de cor­rec­tie zal doorzetten. De Mc Clel­lan-oscil­la­tor staat inmid­dels al terug bij bodem­niveaus eve­nals de advance/​decline en met enkele degelijke ste­un­niveaus kort­bij in de koers­grafieken is het de vol­gende dagen voor de baissiers nog even oplet­ten. Ik toon in deze analyse ter info even de koers­grafiek van de aex met mijn fil­ter­sys­teem…

Analyse: Boves­pa, Sen­sex en Shangai

Even ter info dus de aex-grafiek: de macd een negatieve cross en let bij een door­gaande dal­ing daar op de sti­j­gende ste­un­li­jn in de indi­ca­tor. Breekt deze lijn dan zit er dik kans in dat we die 300 en hoger voor een hele tijd in de koelka­st mogen stop­pen. Voor­lop­ig is het nog niet zover: we hebben wel een verkoopsig­naal in de dmi (negatieve kracht­en nemen de over­hand) maar de atr-lijn in de koers­grafiek ligt op 282 en werd dus nog niet door­bro­ken. Let wel: die 282 is geen vast niveau want de atr-lijn die ik gebruik beweegt mee met de volatiliteit. Op lin­eaire grafiek ligt mijn 50-daags gemid­delde op 279. Dus 282 ongeveer en 279 zijn mijn koers­doe­len voor de vol­gende dagen bij de aex. Komen we onder de 279 dan mogen we een dal­ing naar 272 verwacht­en maar hou er reken­ing mee dat er op 276 een tussen­liggend ste­un­niveau is. Onder de 272 ziet het er echt wel slecht uit voor de AEX. Boven 293 sluiten betekent dat de beleg­gers die long zit­ten weer lucht krijgen…

We kijken in deze analyse naar de Boves­pa, de Sen­sex en de Shangai.

In de maand­grafiek van de Boves­pa zien we zow­el de Price Oscil­la­tor als de Macd posi­tief evolueren. Lange ter­mi­jn is er bij de Boves­pa dus geen sig­naal dat op een dal­ing zou moeten wijzen. We bevin­den ons aan de bovenkant wel dicht­bij een Fibo-niveau ter­wi­jl we net onder de huidi­ge index­s­tand de gemid­delden zien liggen. Een zijwaartse beweg­ing na de lange vooraf­gaande sti­jging is waarmee ik reken­ing zou houden. 

Op week­ba­sis zien we in de koers­grafiek vanaf de bodem in 2008 een duidelijke vijf­golf-struc­tu­ur. Dit betekent dat we logis­cher­wi­js mogen aan­nemen dat er nu een abc-cor­rec­tie zou moeten vol­gen. De Price Oscil­la­tor die de eigen­schap heeft iet­sje voor te lopen op de macd-ontwik­kelin­gen toont een negatieve diver­gen­tie. Wie kort op de bal speelt mag dus shorts innemen waar­bij ik de stop min­i­maal boven het Fibo-niveau op 60000 zou houden.

Kijken we nog naar de dag­grafiek dan zien we hier een­zelfde beeld zoals bij de aex-grafiek hier­boven. Macd en dmi staan op verkoop maar de atr-lijn werd nog niet door­bro­ken. Vlak onder de atr-lijn is er ook nog hor­i­zon­tale ste­un van de top­pen van juni. De short-posi­tie ver­meld in de week­grafiek dient dus echt wel met voorzichtigheid te wor­den aange­gaan. Dit is vooral­snog geen posi­tie voor de rustige belegger.

De maand­grafiek van de Sen­sex laat weinig ver­schil zien ten opzichte van die van de Boves­pa. Ook deze index ligt dicht tegen een Fibo-niveau aan ter­wi­jl iet­sje onder de index we de gemid­delden zien liggen. Het his­togram van de PPO en de Macd buigen om van sti­j­gend naar vlak. Ook bij de Sen­sex verwacht ik dus een zijwaarts beweg­ing. In deze lange-ter­mi­jn grafiek is van een verkoopsig­naal geen sprake.

In de week­grafiek zien we een verzwakkende macd en een negatieve diver­gen­tie in de Price Oscil­la­tor. Short gaan zou ik bij de Sen­sex niet doen en het waarom toon ik in de vol­gende grafiek. 

Posi­tieve en negatieve kracht­en spe­len hier zoals we aan de dmi-lij­nen kun­nen merken een kat- en muis­spel­let­je met elka­ar en in de koers­grafiek werd er nog maar net een koopsig­naal gegeven mid­dels de kruis­ing van index en atr-lijn. De macd divergeert wel negatief maar vooraleer een short­posi­tie te over­we­gen wil ik dus wel eerst die ste­un­li­jn onder de bodems van juli-augus­tus zien breken.

De maand­grafiek van de Shangai (2683): die ziet er niet zo mooi uit. De PPO en de Macd ston­den op het punt hun 0‑lijn te breken maar de bear­ish engulf­ing in de koers­grafiek maakt dat bei­de indi­ca­toren plots vlak gin­gen lopen. Hun his­togram evolueert ook negatief trouwens en ik verwacht dan ook dat de index verder terugkan naar de ste­un van de top van 2001 op 2250.

In de week­grafiek zien we dat het 40-weeks gemid­delde neer­waarts werd door­bro­ken. Bei­de indi­ca­toren, zow­el PPO als Macd geven hier een verkoopsig­naal. Shorts innemen kan maar is niet­temin spec­u­latief zolang de juli-zone uit 2008 niet neer­waarts wordt door­bro­ken want die zone geeft ste­un. Een stop voor shorts houden we boven de augustustop.

Waarom ik shorts spec­u­latief vind kan ik aan­to­nen in de dag­grafiek. Wie short wilde gaan had daar­toe de gele­gen­heid maar is daar­voor nu mijns inziens al te laat. Er mag dan wel nog enig koerspo­ten­tieel zijn, mijn koers­doel uit de maand­grafiek in aan­merk­ing genomen, maar we zien in deze grafiek dat de macd al in een ver­snelling zit en ver­snellin­gen geven maar al te dik­wi­jls het einde van de dal­ing aan. Ook de dmi-lij­nen lijken het momen­tum van de laat­ste dal­ings­da­gen niet te beves­ti­gen ter­wi­jl de relatieve afs­tand te groot wordt. Wie shorts heeft zou ik aan­raden de posi­tie goed op te vol­gen met het oog op win­st­name maar nieuwe short­posi­ties innemen vind ik dus nogal speculatief.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft op de Shangai en de AEX posi­ties. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.