...

Analyse: Apple, Google, IBM

18 juni 2008, 21:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Van­daag een forse klap voor de index­en. Er zijn sig­nalen die er inder­daad op wijzen dat we nog lager moeten en de crashroepers zijn present. Met drie Hin­den­burg Omen sig­nalen op amper veer­tien dagen hebben ze een punt maar er zijn ook sig­nalen die al even betrouw­baar zijn en die er op wijzen dat we dez­er dagen weleens een defin­i­tieve bodem zouden kun­nen zetten. Wat bv. te denken van het feit dat in de dal­ing van een week terug de bear­ish con­sen­sus afnam en het upside/​downside vol­ume een hogere bodem neerzette? We zit­ten in de VS ook bij een zware ste­un­zone en we hertesten door­bro­ken ste­un­li­j­nen. Ik durf er bijgevolg mijn hand niet voor in het vuur steken dat dit, zoals som­mi­gen aangeven, het begin van een enorme dal­ing zou moeten zijn…

Analyse: Apple, Google, IBM

In deze analyse bek­ijken we drie aan­de­len, met name Apple, Google en IBM. De analyse gebeurt tevens in deze volgorde.

We gaan van start met de analyse van Apple waar we een sterke kwartaal­grafiek zien. De macd is wel zwaar overgekocht en in de koers­grafiek geven de doji-can­dles aan dat we een zijwaartse trend en mogelijks een cor­rec­tie kun­nen verwachten.

In de maand­grafiek gin­gen we even onder de ste­un­li­jn maar het bleek om een valse uit­braak te gaan. We zien wel dat de macd de laat­ste beweg­ing niet meer bevestigd.

In de week­grafiek is het vooral het dal­ende vol­ume wat me veron­trust. Het is een sig­naal dat we bij Apple wel degelijk met een dubbel­top kun­nen te mak­en hebben. De macd beves­tigd ook hier de koer­son­twik­kel­ing niet.

In de dag­grafiek zien we dat de macd na een dubbel­top is gaan dalen en zijn 0‑lijn naar bene­den toe door­breekt. Een duidelijk verkoopsig­naal dus ware het niet dat de koers van het aan­deel nog mooi boven de sti­j­gende gemid­delden bli­jft. De dal­ing zou dus wel eens beperkt kun­nen bli­jven hoewel ik dit niet als zek­er­heid zou aan­nemen. Apple kopen zou ik per­soon­lijk niet doen en shorts lijkn me niet echt veilig. Wie wel short­posi­ties heeft of inneemt zou best een stop aanhouden.

Bij de analyse van Google geen kwartaal­grafiek van­wege de te beperk­te his­to­riek. In de maand­grafiek zien we een verkoopsig­naal in de macd en een door­braak van de ste­un­li­jn. De laat­ste drie can­dles hertesten de door­bro­ken lijn.

In de week­grafiek zien we een nog steeds sterke koer­son­twik­kel­ing maar de macd kampt met weerstand.

In de dag­grafiek zien we een dal­end vol­ume en dus kan het in de koers­grafiek best wel om een onder­brek­ing van de korte sti­j­gende trend gaan. Ondanks de sig­nalen uit de maand- en week­grafiek zou ik het dus niet aan­dur­ven hier short­posi­ties in te nemen.

In de kwartaal­grafiek van IBM zien we een door­bro­ken ste­un­li­jn. De koers vond ste­un op de gemid­delden en sti­jgt nu in een lagergele­gen kanaal. Vanu­it dergelijk stand­punt bekeken gaat het om een verzwakking van de trend­matigheid maar dit sluit niet uit dat we in de komende kwartal­en geen hogere top in het aan­deel kun­nen neerzetten. De macd bli­jft alvast positief.

Ook de maand­grafiek wijst op die mogelijkheid want we namen recent de hor­i­zon­tale weer­stand uit naar boven toe en de macd bli­jft sterk posi­tief. De koers ligt mooi boven zij gemid­delden en we zien een nakende golden-cross.

De week­grafiek is iets min­der posi­tief met een macd die de sti­jging in het aan­deel niet vol­gt. Ook het vol­ume neemt af in de sti­jging. We mogen er dus reken­ing mee houden dat we voor een hertest van de door­bro­ken hor­i­zon­tale ste­un­zone uit de maand­grafiek staan.

In de dag­grafiek kri­j­gen we een beves­tig­ing voor een terug­val in het aan­deel. Niet enkel is er een negatieve diver­gen­tie in de macd, we zien ook een vol­ume­di­ver­gen­tie. Een terugtest van het 120-niveau is dus een logis­che aan­name. Rond dit niveau zou ik gezien het beeld uit de langeter­mi­jn­grafieken uitk­ijken naar een bodemvorming.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­tie in de geanaly­seerde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.