Analyse: AEX-VIX-SP500
Ik toon eerst even de VIX op weekbasis. De grafiek op dagbasis kunt U steeds terugvinden op de TA-sectie op deze site onder de grafiek van de SP500. Die TA-sectie werk ik bij op woensdag en in het WE. Op die daggrafiek zult U kunnen vaststellen dat de macd een positieve divergentie geeft. In deze weekgrafiek zien we een positieve candle maar waar mijn grootste aandacht naar uit gaat is het feit dat de macd hier het dalingsmomentum niet meer bevestigt. Het histogram is trouwens al geruime tijd aan het stijgen maar er is nog geen doorbraak van de 0‑lijn. We hebben dus bij de VIX een, nog vroegtijdige, waarschuwing die aangeeft dat de SP500 kan corrigeren. (stijgende volatiliteit gaat normalerwijze gepaard met dalende indexen)
Wie wil inspelen op de volatiliteit kan daarvoor turbos gebruiken of opties (hier wel goede informatie inwinnen want de opties hebben niet de koers van de vix als onderliggende waarde doch wel het 30-daags gemiddelde) en in usd hebben we de trackers VXX en VXZ.
Bij de daggrafiek van de SP500 wijs ik op de toppingcandles: dergelijke candles wijzen op onzekerheid en op afname van momentum. Mijn weerstandslijntjes geven wel de mogelijkheid aan voor een nog iets hogere index tot 1005 (momenteel 988) vooraleer een correctie zou moeten starten. Kijkt U nu eens naar de relatieve afstand tussen de gemiddelden en vergelijk deze toestand eens met die van begin juni. De afstand tussen de gemiddelden is relatief groot en dit vraagt om een convergentie.
Kijken we in de volgende grafiek even naar de dlmi dan zien we een negatieve divergentie in de DI+. Afname van momentum dus en een indicatie dat we voor een correctie staan. Nu stelde ik de vorige weken dat ik verwacht dat een correctie beperkt zal zijn. Kijken we hier naar de DI — dan zien we dat deze niet stijgt. Dus: geen toename van negatieve kracht en dat is voor mij de reden dat ik ook nu nog steeds geen diepe terugval verwacht. De macd vertelt ons eveneens dat er van een echte kering in de trend nog geen sprake kan zijn want deze indicator blijft stijgen.
Neem ik bij de AEX nu dezelfde grafiek als hierboven waarbij ik kijk naar de i‑Shares dan zie ik dat ook hier de DI — niet stijgt maar dat dat de DI + wel een negatieve divergentie laat zien. De conclusie is dus dezelfde voor de aex als voor de SP500 maar wat opvalt bij de i‑Shares is het hoge volume van vrijdag. Hoge volumes na een lange voorafgaande trend zijn in de regel te beschouwen als een exhaustion-move, einde beweging dus.
In deze daggrafiek wijs ik op het stijgend wigpatroontje. De koersen zijn in de wig ver genoeg opgeschoven tot op een punt waar we volgens de theorie op elk moment een neerwaartse uitbraak mogen verwachten. Wel is er nog ietsje ruimte naar boven richting 290 en dat niveau kan dus nog bereikt worden wanneer de SP500 eveneens nog eerst naar 1005 moet. In tijd gezien is er dus nog een paar dagen ruimte voorlaeer we de apex breiken. Naar de onderkant toe hebben we steun bij de vorige top op 272 en vervolgens bij het 20-daags gemiddelde op 268. Komt een reactie fel in koers en kort in tijd tot deze niveaus dan kan dit best al de gehele correctie betekenen. Echter: om de afstanden tussen de gemiddelden te verkleinen, dus een convergentie te krijgen mogen we niet de mogelijkheid uitsluiten voor een zijwaartse beweging die enkele weken kan aanhouden.
De weekgrafiek: het 50-weeks gemiddelde werd bereikt en dat geeft weerstand. Net boven dit gemiddelde ligt de top van de candle van 07 november op 291. De candles van 09⁄01 en 05⁄06 tonen duidelijk de steun op 272. De weekcandle op zich is positief maar dit kan ook een hanging man worden in geval we volgende week een rode candle krijgen.
De Heikin-Ashi maandgrafiek: daar geef ik aan de hand van de price oscillator even aan waarom we na een correctie toch nog hogere indexstanden mogen verwachten. Die indicator is vergelijkbaar qua opbouw met de macd maar op de langere timeframes komen zijn signalen ietsje vroeger en we zien hier dat deze indicator een koopsignaal heeft gegeven. Het histogram van de PPO heeft de 0‑lijn trouwens naar boven toe doorbroken. In de koersgrafiek zien we ook dat de aex met de huidige niveaus weerstand heeft bereikt bij de candle van september 2002 (low = 282.72), de candle van oktober 2002 (low = 285.82) en de candle van juli 2003 ( low = 284.28)
Als afsluitertje voor deze analyse nog even de XO-grafiek: altijd leuk wanneer we een grafiekje hebben waar we duidelijk de steun- en weerstandsniveaus op een objectieve manier kunnen terugvinden -)
Conclusie: de korte termijn indicatoren blijven overgekocht en geven aan dat long gaan op de index met de huidige indexstand niet de voorkeur krijgt. Ook de c/p ratio geeft aan dat we een terugval moeten krijgen. De vix begint te stijgen en dit geeft aan dat de volatiliteit stijgt…anticipatie op dalende koersen. Ik verwacht dus hooguit 290 en aan de onderkant 272⁄268. Verder hou ik in het achterhoofd dat een correctie gezien de relatieve afstand tussen de gemiddelden mogelijks langere tijd in beslag zal nemen middels een zijwaartse beweging.
En.…voor wie er in wil geloven.…over een paar dagen (05÷08) is het volle maan.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.