...

Analyse: AEX - SP500 - VIX

20 september 2009, 22:19 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

In mijn analy­ses van vorige week op deze site wees ik er op dat de sen­ti­mentsindi­ca­toren die ik volg een teken van verzwakking lat­en zien. Een kind weet dat een hausse zoals deze van de afgelopen maan­den niet in dergelijk tem­po kan vol­ge­houden wor­den maar nu zijn er in de sen­ti­mentsindi­ca­toren wel degelijk sig­nalen die aangeven dat deze markt naar een sig­nif­i­cante top gaat. Ik heb het dan wel degelijk over de hoofdtrend en die sti­j­gende trend is nog niet afgew­erkt. De indi­ca­toren mogen dan wel alle­maal overgekocht zijn en een korte ter­mi­jn cor­rec­tie lat­en ver­moe­den, echter door de afwezigheid van betrouw­bare verkoopsig­nalen ga ik er van uit dat het bij een korte ter­mi­jn cor­rec­tie zal bli­jven en dat we na dergelijke cor­rec­tie nog hogere top­pen zullen zien. Ik bli­jf dus bij mijn doel­zones zoals ik die al lange tijd aangeef van 330350 voor de AEX en 10761096 voor de SP500

Analyse: AEX — SP500 — VIX

Duidelijk is ook vanu­it mijn inlei­d­ing dat ik bli­jf aan­raden dat beleg­gers aan­de­len­posi­ties moeten afbouwen of toch zek­er beperkt moeten houden in de sti­jging. Ik geef reeds een hele tijd aan bouw af bij sti­jgin­gen” en hoe hoger we gaan des te meer we moeten verkopen. Liev­er te vroeg uit de markt dan gevan­gen te wor­den in een plotse trendommekeer.

Ik toon even de week­grafiek van de VIX: bemerk hoe hier de macd reeds enkele weken de dal­ing niet meer vol­gt. Dit sig­naal geeft dus beves­tig­ing van de evo­lu­tie die we ook bij sen­ti­mentsindi­ca­toren terugzien. De markt werkt naar een top van belang toe. Dit betekent dat pro­fes­sione­len eerder aan de verkop­er­skant staan. Het betekent echter niet dat de index­en mor­gen de afgrond moeten instorten. Sen­ti­mentsindi­ca­toren lopen maar al te vaak ver vooruit op de beweg­in­gen in de index­en en die pro­fes­sione­len moeten natu­urlijk met mond­jes­maat hun stukken kun­nen sli­jten aan de goedgelovige burg­er die inmid­dels weinig anders meer hoort dan dat de cri­sis voor­bij is. Een alarm­sig­naal dat de cri­sis bijlange nog niet voor­bij is zie ik in de objec­tieve vast­stelling dat belei­dsvo­erders en vrien­den hun zakken vullen dat het niet meer mooi is om aan te zien en uit de weten­schap dat straks de belastin­gen fors de hoogte zullen ingaan ter­wi­jl als­maar meer mensen hun werk verliezen…

De week­grafiek van de SPY (track­er op de SP500) Het vol­ume bli­jft onder­maats. Sti­j­gende koersen dienen gedra­gen te wor­den door sti­j­gende vol­umes en dit is hier niet het geval. Het his­togram van de macd laat een negatieve diver­gen­tie zien. Een vroeg sig­naal dat een komende dal­ing aangeeft want er is nog geen door­braak van de 0‑lijn. Dat het om een sig­naal van belang gaat mogen we aan­nemen omdat de macd geen korte ter­mi­jn indi­ca­tor is. In de koers­grafiek evolueren we in een sti­j­gende wig…ook al gaan de koersen naar de bovenkant van mijn koers­doel toe, dan nog zal de wig bli­jven staan. Die wig is een eind­pa­troon en we zien vanaf de maart­bo­dem trouwens duidelijk een abc-patroon. Vooral­snog mogen we de huidi­ge sti­jging vanaf de maart­bo­dem dus als cor­rec­tief in aan­merk­ing nemen (cor­rec­tie op e grote dal­ing van okto­ber 2007 tot maart 2009)

In zeer sterke trends is een exhaus­tion-move niet uit­ges­loten. Een plotse en laat­ste felle sti­jging die tegelijk het einde van de totale beweg­ing ken­merkt en die in de regel al even snel weer omkeert. De ver­snelling van een beweg­ing is maar al te dik­wi­jls het einde van een beweg­ing. In de XO-grafiek zien we inder­daad aanstal­ten om de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal opwaarts te ver­lat­en. Gebeurt dit dan ontstaat er ineens ruimte naar 348. Bij cor­rec­ties kijken we als ste­un naar 310÷303÷295÷286÷280.

De kwartaal­grafiek: 50% is een nor­maal voorkomend niveau en bij deze grafiek gericht op de zeer lange ter­mi­jn zien we dat in dat geval 330 kan bereikt wor­den. De sto­chas­tics kruipt trouwens nog maar net uit de koopzone.

In de maand­grafiek: de dal­ende weer­stand­sli­jn onder de bodems van jan­u­ari en juli 2008 is van belang en ligt nu op 318. 318 kan dus mogelijks bereikt wor­den vooraleer een cor­rec­tie inzet voor de kor­tere ter­mi­jn. Het zou me ook nog steeds ver­bazen moesten de hor­i­zon­tale zones uit 2002/2003 en de bodem van augus­tus 2004 die we hebben bereikt niet voor een reac­tie zorgen.

De week­grafiek van de ishares op lin­eaire schaal laat zien dat we nage­noeg in de punt van een wig­pa­troon zijn aan­be­land en dat we de bovenkant van het sti­j­gend kanaal bereiken. We bereiken ook de lijn uit de maand­grafiek die ik daar als belan­grijk aan­gaf. Verder de vast­stelling dat de laat­ste paar maan­den het vol­ume achterbli­jft en dit is zoals ik reeds meerdere malen heb aangegeven een waarschuwingssignaal.

De log­a­r­it­mis­che week­grafiek van de aex: hier dien ik de waste van de can­dle van 13 maart als over­re­ac­tie in aan­merk­ing te nemen om een even­wi­jdig sti­j­gend kanaal te kun­nen inteke­nen. In de sto­chas­tics een negatieve diver­gen­tie maar nog geen verkoopsig­naal. Ik zou focussen op de sti­j­gende wig in de koers­grafiek, die lijkt me het belan­grijkst. Veel ruimte naar de apex is daar niet meer en vanu­it deze vast­stelling is het toch wel aan­nemelijk dat de index een cor­rec­tie moet lat­en zien. Nu kun je stellen dat op de plaats in de koers­grafiek waar deze figu­ur zich voor­doet het wel om een eind­pa­troon moet gaan maar let op met een val uit een sti­j­gende wig. Even veel komt voor dat na de val uit de wig de door­bro­ken lijn wordt teruggetest en dan kri­jg je een hogere index ter­wi­jl het in feite om niets meer gaat als om een terugtest.

In de dagrafiek het korte ter­mi­jn kanaal zoals ik dit zie. De bovenkant van het kanaal is bereikt maar bij een cor­rec­tie is 303 als ste­un al onmid­del­lijk belan­grijk. Breken we die ste­un dan kun­nen we verder terug­vallen tot op de niveaus aangegeven in de xo-grafiek. Breekt 303 niet dan kan de index weer zijn sti­j­gende trend herne­men en dan zien we die 318 die ik in deze analyse al aan­haalde. Wat de indi­ca­toren betre­ft: hogere koersen zullen bij­na onver­mi­jdelijk lei­den tot een dubbele negatieve divergentie.

Hoe groot is de kans op een korte ter­mi­jn cor­rec­tie? Ik bek­ijk daar­voor een 3‑perioden rsi: we zien een dubbel­top hoog in de verkoopzne maar hou er reken­ing mee dat dit een zeer snelle indi­ca­tor is. Vanu­it deze indi­ca­tor neem ik aan dat een cor­rec­tie de eerstvol­gende dagen onver­mi­jdelijk is maar zoals aangegeven zal 303 als ste­un in de gat­en moeten wor­den gehouden.

Samengevat: een korte ter­mi­jn cor­rec­tie ligt in de lijn der verwachtin­gen maar hou 303 in de gat­en als ste­un. Sti­j­gen we vanaf 303 dan zal de cor­rec­tie wederom zeer beperkt bli­jven. Onder de 303-ste­un kun­nen we naar de koers­doe­len in de xo-grafiek ver­meld. Voor de lan­gere ter­mi­jn houd ik aan hogere koers­doe­len omdat ik nog geen afdoende sig­nalen zie die op een grotere cor­rec­tie wijzen.

Aaan­dacht­spunt bli­jven de wiggen in de diverse koers­grafieken en de verzwakkende sen­ti­mentsindi­ca­toren. Die mak­en me voorzichtig. Van­wege deze gegevens: bouw aaan­de­len­be­leg­gin­gen af bij sti­j­gende koersen en laar U niet ver­lei­den tot het ver­hogen van posi­ties bij cor­rec­ties (buy-on-the-dips draagt niet mijn voorkeur)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en op de vix. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.