Analyse: AEX — SP500 — VIX
Duidelijk is ook vanuit mijn inleiding dat ik blijf aanraden dat beleggers aandelenposities moeten afbouwen of toch zeker beperkt moeten houden in de stijging. Ik geef reeds een hele tijd aan “bouw af bij stijgingen” en hoe hoger we gaan des te meer we moeten verkopen. Liever te vroeg uit de markt dan gevangen te worden in een plotse trendommekeer.
Ik toon even de weekgrafiek van de VIX: bemerk hoe hier de macd reeds enkele weken de daling niet meer volgt. Dit signaal geeft dus bevestiging van de evolutie die we ook bij sentimentsindicatoren terugzien. De markt werkt naar een top van belang toe. Dit betekent dat professionelen eerder aan de verkoperskant staan. Het betekent echter niet dat de indexen morgen de afgrond moeten instorten. Sentimentsindicatoren lopen maar al te vaak ver vooruit op de bewegingen in de indexen en die professionelen moeten natuurlijk met mondjesmaat hun stukken kunnen slijten aan de goedgelovige burger die inmiddels weinig anders meer hoort dan dat de crisis voorbij is. Een alarmsignaal dat de crisis bijlange nog niet voorbij is zie ik in de objectieve vaststelling dat beleidsvoerders en vrienden hun zakken vullen dat het niet meer mooi is om aan te zien en uit de wetenschap dat straks de belastingen fors de hoogte zullen ingaan terwijl alsmaar meer mensen hun werk verliezen…
De weekgrafiek van de SPY (tracker op de SP500) Het volume blijft ondermaats. Stijgende koersen dienen gedragen te worden door stijgende volumes en dit is hier niet het geval. Het histogram van de macd laat een negatieve divergentie zien. Een vroeg signaal dat een komende daling aangeeft want er is nog geen doorbraak van de 0‑lijn. Dat het om een signaal van belang gaat mogen we aannemen omdat de macd geen korte termijn indicator is. In de koersgrafiek evolueren we in een stijgende wig…ook al gaan de koersen naar de bovenkant van mijn koersdoel toe, dan nog zal de wig blijven staan. Die wig is een eindpatroon en we zien vanaf de maartbodem trouwens duidelijk een abc-patroon. Vooralsnog mogen we de huidige stijging vanaf de maartbodem dus als correctief in aanmerking nemen (correctie op e grote daling van oktober 2007 tot maart 2009)
In zeer sterke trends is een exhaustion-move niet uitgesloten. Een plotse en laatste felle stijging die tegelijk het einde van de totale beweging kenmerkt en die in de regel al even snel weer omkeert. De versnelling van een beweging is maar al te dikwijls het einde van een beweging. In de XO-grafiek zien we inderdaad aanstalten om de weerstandslijn van het stijgend kanaal opwaarts te verlaten. Gebeurt dit dan ontstaat er ineens ruimte naar 348. Bij correcties kijken we als steun naar 310÷303÷295÷286÷280.
De kwartaalgrafiek: 50% is een normaal voorkomend niveau en bij deze grafiek gericht op de zeer lange termijn zien we dat in dat geval 330 kan bereikt worden. De stochastics kruipt trouwens nog maar net uit de koopzone.
In de maandgrafiek: de dalende weerstandslijn onder de bodems van januari en juli 2008 is van belang en ligt nu op 318. 318 kan dus mogelijks bereikt worden vooraleer een correctie inzet voor de kortere termijn. Het zou me ook nog steeds verbazen moesten de horizontale zones uit 2002/2003 en de bodem van augustus 2004 die we hebben bereikt niet voor een reactie zorgen.
De weekgrafiek van de ishares op lineaire schaal laat zien dat we nagenoeg in de punt van een wigpatroon zijn aanbeland en dat we de bovenkant van het stijgend kanaal bereiken. We bereiken ook de lijn uit de maandgrafiek die ik daar als belangrijk aangaf. Verder de vaststelling dat de laatste paar maanden het volume achterblijft en dit is zoals ik reeds meerdere malen heb aangegeven een waarschuwingssignaal.
De logaritmische weekgrafiek van de aex: hier dien ik de waste van de candle van 13 maart als overreactie in aanmerking te nemen om een evenwijdig stijgend kanaal te kunnen intekenen. In de stochastics een negatieve divergentie maar nog geen verkoopsignaal. Ik zou focussen op de stijgende wig in de koersgrafiek, die lijkt me het belangrijkst. Veel ruimte naar de apex is daar niet meer en vanuit deze vaststelling is het toch wel aannemelijk dat de index een correctie moet laten zien. Nu kun je stellen dat op de plaats in de koersgrafiek waar deze figuur zich voordoet het wel om een eindpatroon moet gaan maar let op met een val uit een stijgende wig. Even veel komt voor dat na de val uit de wig de doorbroken lijn wordt teruggetest en dan krijg je een hogere index terwijl het in feite om niets meer gaat als om een terugtest.
In de dagrafiek het korte termijn kanaal zoals ik dit zie. De bovenkant van het kanaal is bereikt maar bij een correctie is 303 als steun al onmiddellijk belangrijk. Breken we die steun dan kunnen we verder terugvallen tot op de niveaus aangegeven in de xo-grafiek. Breekt 303 niet dan kan de index weer zijn stijgende trend hernemen en dan zien we die 318 die ik in deze analyse al aanhaalde. Wat de indicatoren betreft: hogere koersen zullen bijna onvermijdelijk leiden tot een dubbele negatieve divergentie.
Hoe groot is de kans op een korte termijn correctie? Ik bekijk daarvoor een 3‑perioden rsi: we zien een dubbeltop hoog in de verkoopzne maar hou er rekening mee dat dit een zeer snelle indicator is. Vanuit deze indicator neem ik aan dat een correctie de eerstvolgende dagen onvermijdelijk is maar zoals aangegeven zal 303 als steun in de gaten moeten worden gehouden.
Samengevat: een korte termijn correctie ligt in de lijn der verwachtingen maar hou 303 in de gaten als steun. Stijgen we vanaf 303 dan zal de correctie wederom zeer beperkt blijven. Onder de 303-steun kunnen we naar de koersdoelen in de xo-grafiek vermeld. Voor de langere termijn houd ik aan hogere koersdoelen omdat ik nog geen afdoende signalen zie die op een grotere correctie wijzen.
Aaandachtspunt blijven de wiggen in de diverse koersgrafieken en de verzwakkende sentimentsindicatoren. Die maken me voorzichtig. Vanwege deze gegevens: bouw aaandelenbeleggingen af bij stijgende koersen en laar U niet verleiden tot het verhogen van posities bij correcties (buy-on-the-dips draagt niet mijn voorkeur)
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en op de vix. Geen posities op overige vermelde waarden.