...

Analyse: AEX - Sp500 en XLF

10 mei 2009, 13:20 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een sti­jging die niet lijkt te stop­pen en die nu al negen weken aan een stuk aan­houd. Maar het is ook een sti­jging waar we reeds een paar weken waarschuwingssig­nalen zien die aangeven dat een beleg­ger niet mag denken dat alles weer koek en ei is. Wat te denken bijvoor­beeld van de oblig­atieko­ersen die hun ste­un hebben gebro­ken (lange ter­mi­jn rente sti­jgt). De Mc Clel­lan oscil­la­tor bli­jft negatief diverg­eren ter­wi­jl de sum­ma­tionin­dex heel hoog staat. Wat me echter nog het meeste stoort is het feit dat de sti­jging gebeurt onder dal­end vol­ume en dat is echt wel iets om in de gat­en te houden want vol­ume en koers moeten elka­ar beves­ti­gen. Dat doen ze dus niet en dat maakt dat we voorzichtig moeten bli­jven met aan­de­len­posi­ties. Eén van de sec­toren die een voortekker­srol heeft gespeeld is de banken­sec­tor maar ook daar zien we dat de sti­jging gebeurde bij afne­mend vol­ume…

Analyse: AEX — Sp500 en XLF

Ik toon in deze analyse eerst even de track­er op de finan­cials, de XLF (13.02). We bereiken de weer­stand­szone okto­ber-novem­ber 2008 en we bereiken nage­noeg de top van de can­dle van decem­ber 2008 (13.82). We zien ook dat we dicht bij het 61.8 Fibo-niveau zijn aangekomen en dat is de meest voorkomende ver­houd­ing bij een retrace­ment. We zien ook dat we de weer­stand­sli­jn hebben bereikt onder de bodems maart-april. De sti­jging gebeurde onder afne­mend vol­ume en dat is dus iets om voorzichtig mee om te sprin­gen. Kor­tom: weer­stand alom en veeleer de kans op een top dan op een verder­gaande sti­jging. Het zou me niet ver­bazen wan­neer de finan­cials bij een terug­val in de index­en opnieuw de voortrekkers zijn.

Kijken we naar de SP500 en dan neem ik er hier de SPY even bij dan zien we daar dezelfde sig­nalen als bij de XLF. Wat mijn aan­dacht trekt is dat we hier ook de lijn naderen onder de bodems van augus­tus 2007 en jan­u­ari 2008 die we ver­vol­gens door het gap trekken van okto­ber. Dergelijke lijn, daar­van weet ik uit ervar­ing dat die heel belan­grijk zijn en in de regel niet zomaar wor­den door­bro­ken. De lijn ligt nu op 950 en ik hou er reken­ing mee dat dit niveau kan behaald wor­den voor­dat een cor­rec­tie begint. De invloed die dit op de aex kan hebben is dat we nog een week­je sti­gende koersen dan wel topvorm­ing kri­j­gen op hoog niveau want het is ook expi­ratie­week en mijn ervar­ing is dat in dergelijke week de koersen maar al te dik­wi­jls hun richt­ing van de voor­bi­je dagen bli­jven aan­houden tot na expiratie.

Bij de aex neem ik er eerst de maand­grafiek bij. De lijn over de top­pen van juni en septe­me­ber valt samen met het 9‑maandsgemiddelde en dan spreken we dus over een weer­stand op 273. Het lijn­t­je over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari geeft ste­un op 235. Dat zijn dus de gren­zen die ik in de gat­en hou voor wat betre­ft de grafiek op maand­ba­sis. Komen we hoger als 273 dan kun­nen we doorsti­j­gen naar 290 en bij een cor­rec­tie die dieper gaat als 235 kijken we naar 228 als vol­gend doel.

Op week­grafiek valt op dat het dal­end 40-weeks gemid­delde nage­noeg even­wi­jdig ver­loopt met de dal­ende weer­stand­sli­jn van het dal­ende kanaal. We hebben met de dal­ende weer­stand­sli­jn dus een dubbele weer­stand. De top van negen jan­u­ari op 272 zal dus zware weer­stand geven en kan mijns inziens niet zomaar wor­den door­bro­ken. Posi­tief is dat het 20-weeks gemid­delde opwaarts werd door­bro­ken en dit gemid­delde dat op 245 ligt zal bij een cor­rec­tie dus ste­un geven. Reken­ing houdende met de indi­ca­toren waar­bij zow­el macd als aroon posi­tief evolueren verwacht ik nus niet dat een cor­rec­tie dieper komt als 245. De weer­stand­sli­jn en het gemid­delde mak­en dat ik een sti­jging boven 272 niet waarschi­jn­lijk acht.

In de dag­grafiek zien we eve­neens rede­nen om aan te nemen dat 272 het max­i­mum haal­bare wordt voor deze sti­jging. De afs­tand tussen de dmi-lij­nen wordt behoor­lijk over­span­nen en in de koers­grafiek is de relatieve afs­tand tussen atr-lijn en koers eve­neens aan de hoge kant. Kijken we naar de macd dan wijs ik hier op een vast­stelling die ik vroeger reeds heb neergeschreven in deze analy­ses. De macd maakt bij de aex blijk­baar graag eerst een hogergele­gen top­je voor­laeer een tegengestelde beweg­ing op gang komt.

In een tweede dag­grafiek toon ik even de aroon. Die indi­ca­tor bli­jft het ver­tikken de sti­jging te bevestigen.

En kijken we naar de Bollinger­band dan stellen we vast dat de aex reeds vijf dagen boven de band noteert. Ook dat is een reden om aan te nemen dat een cor­rec­tie in de aex veel meer kans maakt dan een verder­gaande stijging.

In deze grafiek zien we de aex met pro­jec­tieban­den maar hier is het vooral de rsi 3 die de aan­dacht trekt. Vanaf jan­u­ari is het nu de vierde maal dat deze rsi een waarde van 96 noteert en de vorige drie keren dat dit gebeurde kre­gen we een mooie terug­val in de index. Ik mag aan­nemen dat dit ook nu weer het geval zal zijn.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties in de XLF en de SPY. Wel posi­ties in de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.