Analyse: AEX — Sp500 en XLF
Ik toon in deze analyse eerst even de tracker op de financials, de XLF (13.02). We bereiken de weerstandszone oktober-november 2008 en we bereiken nagenoeg de top van de candle van december 2008 (13.82). We zien ook dat we dicht bij het 61.8 Fibo-niveau zijn aangekomen en dat is de meest voorkomende verhouding bij een retracement. We zien ook dat we de weerstandslijn hebben bereikt onder de bodems maart-april. De stijging gebeurde onder afnemend volume en dat is dus iets om voorzichtig mee om te springen. Kortom: weerstand alom en veeleer de kans op een top dan op een verdergaande stijging. Het zou me niet verbazen wanneer de financials bij een terugval in de indexen opnieuw de voortrekkers zijn.
Kijken we naar de SP500 en dan neem ik er hier de SPY even bij dan zien we daar dezelfde signalen als bij de XLF. Wat mijn aandacht trekt is dat we hier ook de lijn naderen onder de bodems van augustus 2007 en januari 2008 die we vervolgens door het gap trekken van oktober. Dergelijke lijn, daarvan weet ik uit ervaring dat die heel belangrijk zijn en in de regel niet zomaar worden doorbroken. De lijn ligt nu op 950 en ik hou er rekening mee dat dit niveau kan behaald worden voordat een correctie begint. De invloed die dit op de aex kan hebben is dat we nog een weekje stigende koersen dan wel topvorming krijgen op hoog niveau want het is ook expiratieweek en mijn ervaring is dat in dergelijke week de koersen maar al te dikwijls hun richting van de voorbije dagen blijven aanhouden tot na expiratie.
Bij de aex neem ik er eerst de maandgrafiek bij. De lijn over de toppen van juni en septemeber valt samen met het 9‑maandsgemiddelde en dan spreken we dus over een weerstand op 273. Het lijntje over de toppen van november en februari geeft steun op 235. Dat zijn dus de grenzen die ik in de gaten hou voor wat betreft de grafiek op maandbasis. Komen we hoger als 273 dan kunnen we doorstijgen naar 290 en bij een correctie die dieper gaat als 235 kijken we naar 228 als volgend doel.
Op weekgrafiek valt op dat het dalend 40-weeks gemiddelde nagenoeg evenwijdig verloopt met de dalende weerstandslijn van het dalende kanaal. We hebben met de dalende weerstandslijn dus een dubbele weerstand. De top van negen januari op 272 zal dus zware weerstand geven en kan mijns inziens niet zomaar worden doorbroken. Positief is dat het 20-weeks gemiddelde opwaarts werd doorbroken en dit gemiddelde dat op 245 ligt zal bij een correctie dus steun geven. Rekening houdende met de indicatoren waarbij zowel macd als aroon positief evolueren verwacht ik nus niet dat een correctie dieper komt als 245. De weerstandslijn en het gemiddelde maken dat ik een stijging boven 272 niet waarschijnlijk acht.
In de daggrafiek zien we eveneens redenen om aan te nemen dat 272 het maximum haalbare wordt voor deze stijging. De afstand tussen de dmi-lijnen wordt behoorlijk overspannen en in de koersgrafiek is de relatieve afstand tussen atr-lijn en koers eveneens aan de hoge kant. Kijken we naar de macd dan wijs ik hier op een vaststelling die ik vroeger reeds heb neergeschreven in deze analyses. De macd maakt bij de aex blijkbaar graag eerst een hogergelegen topje voorlaeer een tegengestelde beweging op gang komt.
In een tweede daggrafiek toon ik even de aroon. Die indicator blijft het vertikken de stijging te bevestigen.
En kijken we naar de Bollingerband dan stellen we vast dat de aex reeds vijf dagen boven de band noteert. Ook dat is een reden om aan te nemen dat een correctie in de aex veel meer kans maakt dan een verdergaande stijging.
In deze grafiek zien we de aex met projectiebanden maar hier is het vooral de rsi 3 die de aandacht trekt. Vanaf januari is het nu de vierde maal dat deze rsi een waarde van 96 noteert en de vorige drie keren dat dit gebeurde kregen we een mooie terugval in de index. Ik mag aannemen dat dit ook nu weer het geval zal zijn.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities in de XLF en de SPY. Wel posities in de aex.