Vanuit het patroon gevormd vanaf de top van juni lijkt het wel meest logisch een verdere daling te verwachten. Maar er zitten enkele addertjes onder het gras die die aanname op de helling zetten. De volumeontwikkeling de afgelopen dagen bij de SPY bijvoorbeeld, het volumepatroon vanaf oktober dat wijst op de vorming van een omgekeerde schouder-kop-schouder, de Mc Clellan oscillator die op het punt staat een koopsignaal te geven, de verborgen divergentie waar ik vorige week in mijn analyse over schreef… Voor wat betreft de aex is er ook de vaststelling dat we met de low van 23 juni het koersdoel van de de dalende wig hebben bereikt. Meest veilig vind ik het dus pas op een verdere daling te bouwen wanneer de bodem van 23 juni naar beneden doorbroken wordt…
Analyse: AEX — SP500
In de weekgrafiek van de SPY (tracker op de SP500) zien we de volumes telkens lager liggen bij de bodem van oktober en bij de bodem van maart. Dit is het vereiste volumepatroon voor de omgekeerde schouder-kop-schouder. Nu mis ik wel de symmetrie die kenmerkend is voor dit patroon en dit wil zeggen dat we een daling naar zelfs 800 niet kunnen uitsluiten. Aan de andere kant geeft de theorie duidelijk aan dat dergelijk patroon maar een hoge betrouwbaarheid heeft bij een daadwerkelijke doorbraak van de neklijn. Kortom: het volumepatroon geeft aan dat we hoogstwaarschijnlijk met een omgekeerde schouder-kop-schouder hebben te maken maar we kunnen nog alle hoeken van de kamer zien vooraleer we definitief uitsluitsel krijgen.
Een vaststelling ook die maakt dat onzekerheid voor de langere termijn toch wat overheerst is het patroon in deze daggrafiek. Ook hier is er bijlange na nog geen uitsluitsel maar de koersvorming tussen de zwarte lijnen lijkt verdacht veel op de ontwikkeling van een verbredende formatie en dergelijke formaties komen in de regel enkel voor als toppatroon. Wat koersdoel betreft heeft de kop-schouder een hoog koersdoel, de verbredende formatie heeft een veel lager koersdoel maar in beide gevallen mogen we er dus van uit gaan dat de junitoppen opwaarts zullen doorbroken worden. Dit zal niet volgende week gebeuren maar op iets langere termijn moeten we dus met hogere indexstanden rekening houden. Voor wat de korte termijn betreft is 920 (de close van donderdag 25⁄06) belangrijk en ik hou er terdege rekening mee dat die 920 opwaarts zal worden uitgenomen. Ik leid dit af uit de volumeontwikkeling waar we op 23 en 24 juni stijgende volumes zien. Op 25 juni een nog hoger volume en op vrijdag 26 juni is er onzekerheid, een afwachtende houding met een lager volume. Het geheel van de volumeontwikkeling van de afgelopen dagen duidt op te verwachten hogere koersen en dus een uitbraak boven de horizontale weerstand op 920. Bij een doorbraak van de 920-weerstand zal de aex volgende week dus hogere koersen laten zien.
De kwartalgrafiek: eind deze maand een afgewerkte candle. Het zou al vreemd moeten lopen willen we geen bullish engulfing zien. Een patroon is pas echt geldig wanneer er ook bevestiging komt met een volgende candle natuurlijk maar bullish engulfing is een patroon met een hoge betrouwbaarheid. De stochastics staat bovendien in de koopzone.
In de maandgrafiek zien we een stijgende trend maar de hellingsgraad van de steunlijn is te scherp want de meest degelijke steunlijnen lopen onder 30 tot 45 graden. Deze steunlijn is duidelijk scherper en dus minder betrouwbaar. In gaval deze steunlijn niet wordt doorbroken dan blijft de bodem op 247 van afgelopen week een significante steun. Gaan we onder 247 uit, dan kunnen we terug richting de zwarte steunlijn en die ligt op 225. Bij verdere stijging ligt de high van de candle van 30 januari op 272 er als weerstand. Vervolgens hebben we 291 en 310 als weerstandsniveaus.
In de weekgrafiek de doorbroken weerstandslijn die loopt over de toppen van juni en september 2008. Vallen we terug op die steunlijn dan krijgen we een symmetrie in het veronderstelde omgekeerde schouder-kop-schouder patroon. De steunlijn ligt op 238. 272 vormt hier net als in de maandgrafiek natuurlijk de belangrijkste weerstand.
In deze daggrafiek een doorbraak van het weerstandslijntje over de toppen van 12 en 22 juni en de duidelijke steun op 247 die bovendien op het 100-daags gemiddelde ligt. Het aroon- en het macd-histogram buigen om en de aroon-oscillator ligt diep oversold. Een onmiddellijke verdere daling van de aex is dus duidelijk niet meer zo vanzelfsprekend.
Ook de dmi convergeert en is op weg naar een koopsignaal.
Dat de index dalen moet is dus vanuit de bovenstaande gegevens bijlane niet meer zo vanzelfsprekend, integendeel. Maar de XO-grafiek laat dan weer een reeks weerstanden zien op 258,261,263,265,268.
Als ik een prognose moet maken voor de zeer korte termijn dan ga ik voor een hogere aex maar echt doorbreken lijkt me niet realistisch. We zullen wel blijven haperen bij één van die weerstanden die we in de point-and-figure zien.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op de SP500. Wel posities op de AEX.