...

Analyse: AEX - SP500

28 juni 2009, 21:01 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Vanu­it het patroon gevor­md vanaf de top van juni lijkt het wel meest logisch een verdere dal­ing te verwacht­en. Maar er zit­ten enkele addert­jes onder het gras die die aan­name op de helling zetten. De vol­ume­on­twik­kel­ing de afgelopen dagen bij de SPY bijvoor­beeld, het vol­umepa­troon vanaf okto­ber dat wijst op de vorm­ing van een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er, de Mc Clel­lan oscil­la­tor die op het punt staat een koopsig­naal te geven, de ver­bor­gen diver­gen­tie waar ik vorige week in mijn analyse over schreef… Voor wat betre­ft de aex is er ook de vast­stelling dat we met de low van 23 juni het koers­doel van de de dal­ende wig hebben bereikt. Meest veilig vind ik het dus pas op een verdere dal­ing te bouwen wan­neer de bodem van 23 juni naar bene­den door­bro­ken wordt…


Analyse: AEX — SP500

In de week­grafiek van de SPY (track­er op de SP500) zien we de vol­umes telkens lager liggen bij de bodem van okto­ber en bij de bodem van maart. Dit is het vereiste vol­umepa­troon voor de omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. Nu mis ik wel de sym­me­trie die ken­merk­end is voor dit patroon en dit wil zeggen dat we een dal­ing naar zelfs 800 niet kun­nen uit­sluiten. Aan de andere kant geeft de the­o­rie duidelijk aan dat dergelijk patroon maar een hoge betrouw­baarheid heeft bij een daad­w­erke­lijke door­braak van de nek­li­jn. Kor­tom: het vol­umepa­troon geeft aan dat we hoogst­waarschi­jn­lijk met een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er hebben te mak­en maar we kun­nen nog alle hoeken van de kamer zien vooraleer we defin­i­tief uit­sluit­sel krijgen.

Een vast­stelling ook die maakt dat onzek­er­heid voor de lan­gere ter­mi­jn toch wat over­heerst is het patroon in deze dag­grafiek. Ook hier is er bijlange na nog geen uit­sluit­sel maar de koersvorm­ing tussen de zwarte lij­nen lijkt ver­dacht veel op de ontwik­kel­ing van een ver­bre­dende for­matie en dergelijke for­maties komen in de regel enkel voor als top­pa­troon. Wat koers­doel betre­ft heeft de kop-schoud­er een hoog koers­doel, de ver­bre­dende for­matie heeft een veel lager koers­doel maar in bei­de gevallen mogen we er dus van uit gaan dat de juni­top­pen opwaarts zullen door­bro­ken wor­den. Dit zal niet vol­gende week gebeuren maar op iets lan­gere ter­mi­jn moeten we dus met hogere index­s­tanden reken­ing houden. Voor wat de korte ter­mi­jn betre­ft is 920 (de close van don­derdag 2506) belan­grijk en ik hou er ter­dege reken­ing mee dat die 920 opwaarts zal wor­den uitgenomen. Ik leid dit af uit de vol­ume­on­twik­kel­ing waar we op 23 en 24 juni sti­j­gende vol­umes zien. Op 25 juni een nog hoger vol­ume en op vri­jdag 26 juni is er onzek­er­heid, een afwach­t­ende houd­ing met een lager vol­ume. Het geheel van de vol­ume­on­twik­kel­ing van de afgelopen dagen duidt op te verwacht­en hogere koersen en dus een uit­braak boven de hor­i­zon­tale weer­stand op 920. Bij een door­braak van de 920-weer­stand zal de aex vol­gende week dus hogere koersen lat­en zien.

De kwartal­grafiek: eind deze maand een afgew­erk­te can­dle. Het zou al vreemd moeten lopen willen we geen bull­ish engulf­ing zien. Een patroon is pas echt geldig wan­neer er ook beves­tig­ing komt met een vol­gende can­dle natu­urlijk maar bull­ish engulf­ing is een patroon met een hoge betrouw­baarheid. De sto­chas­tics staat boven­di­en in de koopzone.

In de maand­grafiek zien we een sti­j­gende trend maar de hellings­graad van de ste­un­li­jn is te scherp want de meest degelijke ste­un­li­j­nen lopen onder 30 tot 45 graden. Deze ste­un­li­jn is duidelijk scher­p­er en dus min­der betrouw­baar. In gaval deze ste­un­li­jn niet wordt door­bro­ken dan bli­jft de bodem op 247 van afgelopen week een sig­nif­i­cante ste­un. Gaan we onder 247 uit, dan kun­nen we terug richt­ing de zwarte ste­un­li­jn en die ligt op 225. Bij verdere sti­jging ligt de high van de can­dle van 30 jan­u­ari op 272 er als weer­stand. Ver­vol­gens hebben we 291 en 310 als weerstandsniveaus.

In de week­grafiek de door­bro­ken weer­stand­sli­jn die loopt over de top­pen van juni en sep­tem­ber 2008. Vallen we terug op die ste­un­li­jn dan kri­j­gen we een sym­me­trie in het veron­der­stelde omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er patroon. De ste­un­li­jn ligt op 238. 272 vormt hier net als in de maand­grafiek natu­urlijk de belan­grijk­ste weerstand.

In deze dag­grafiek een door­braak van het weer­stand­sli­jn­t­je over de top­pen van 12 en 22 juni en de duidelijke ste­un op 247 die boven­di­en op het 100-daags gemid­delde ligt. Het aroon- en het macd-his­togram buigen om en de aroon-oscil­la­tor ligt diep over­sold. Een onmid­del­lijke verdere dal­ing van de aex is dus duidelijk niet meer zo vanzelfsprekend.

Ook de dmi con­vergeert en is op weg naar een koopsignaal.

Dat de index dalen moet is dus vanu­it de boven­staande gegevens bijlane niet meer zo vanzelf­sprek­end, inte­gen­deel. Maar de XO-grafiek laat dan weer een reeks weer­standen zien op 258,261,263,265,268.

Als ik een prog­nose moet mak­en voor de zeer korte ter­mi­jn dan ga ik voor een hogere aex maar echt door­breken lijkt me niet real­is­tisch. We zullen wel bli­jven haperen bij één van die weer­standen die we in de point-and-fig­ure zien.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op de SP500. Wel posi­ties op de AEX.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.