...

Analyse: AEX - SP500

5 juli 2009, 13:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vorige week gaf ik aan dat een onmid­del­lijke verdere dal­ing in de index­en niet zo vanzelf­prek­end was. Die dal­ing is er niet gekomen want uitein­delijk bleven we alleen maar zijwaarts bewe­gen om te eindi­gen met een slotko­ers die slechts 0.7 pun­ten lager lag dan de slotko­ers van de week voor­di­en. Ik ga er van­wege de koer­son­twik­kel­ing die we zien vanu­it dat er inder­daad een dal­ing komt, wellicht vol­gende week, maar die dal­ing zal beperkt bli­jven. Ik heb in eerdere analy­ses al gewezen op de vorm­ing van een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er maar ook op het bestaan van een ver­bor­gen diver­gen­tie en we hebben tenslotte een aan­tal ste­un­niveaus van belang die niet zomaar zullen door­bro­ken wor­den…

Analyse: AEX — SP500

In de analyse van vorige week wees ik op het ver­bre­dend patroon in de dag­grafiek van de SP500. Ik toon dit patroon opnieuw en we zien dat het vol­ume don­derdag lager was. Van echte verkoop­druk is er dus alsnog geen sprake maar wordt de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn door­bro­ken dan kan daar wel eens veran­der­ing in komen. Sti­jgt het vol­ume bij de door­braak van deze hor­i­zon­tale lijn dan is dat negatief. Breken we de lijn onder laag bli­jvend vol­ume dan zal de dal­ing die vol­gt in principe beperkt blijven.

Wan­neer ik naar de indi­ca­toren kijk in mijn fil­ter­sys­teem dan zal de hor­i­zon­tale lijn die dus op 880 ligt er inder­daad moeten aan geloven. De dmi geeft een negatief sig­naal en ook de macd is negatief. Ook de Welles-Volatiltyli­jn werd door­bro­ken. De adx ligt wel onder de 20-grens, dus van impuls­matigheid is er momenteel geen sprake.

Ik toon, omdat die alti­jd duidelijk de belan­grijk­ste niveaus aangeeft, even de XO van de SP500. 880 zien we duidelijk als ste­un en eens daaron­der zie ik de zone 820830 als max­i­maal haal­baar. Tuss­enin ligt er wel nog ste­un op 855 en 845. Dus die niveaus kun­nen een dal­ing, al dan niet tijdelijk, wel stoppen.

Voor wat betre­ft de SP500 ga ik er dus van uit dat er daad­w­erke­lijk een dal­ing komt maar ik zie die dus max­i­maal een zone 820830 bereiken.

Kijken we dan naar de XO van de AEX dan zien we dat we daar een vlag­pa­troon kun­nen herken­nen. Een vlag is een half­mast en zetten we die uit dan bekomen we 272 min 247 is 25. We nemen die 25 in min­der­ing van 262 en bekomen een koers­doel van 237. Een paar pun­ten afwijk­ing moet je natu­urlijk alti­jd incal­culeren en dan zie ik 235232 als een max­i­mum voor de dal­ing en met die zone komen we terecht op een vergelijk­baar niveau als bij de sp500 (in tijd gezien). Wel is het zaak reken­ing te houden met tussen­liggende niveaus en we zien dat 242 een niveau is dat belan­grijk zal wor­den. Bijgevolg: een dal­ing die er aan komt onder voor­waarde dat 247 door­bro­ken wordt met ste­un op 242 en breekt die 242 dan kun­nen we dalen tot max­i­maal 235232. Stel dat de aex weer eens, zoals we dat bij die index al meerdere malen hebben moeten vast­stellen, de super wil zijn en over­dreven gaat dalen in vergelijk­ing met de SP500 dan wordt de groene lijn op 227 in mijn grafiek echt wel het max­i­mum want de ste­un is op dit niveau heel groot.

Net als bij de SP500 haal ik mijn zek­er­heid betr­e­f­fende een te verwacht­en dal­ing uit de vol­gende dag­grafiek. Min­der uit­ge­spro­ken voor wat betre­ft de negatieve dmi in vergelijk­ing met wat we zien bij de sp500 maar die laat­ste loopt maar al te dik­wi­jls voor op de beweg­ing die komen moet. Dus ik ga er van uit dat de negatieve cross in de dmi zich zal doorzetten bij de aex. De macd is negatief en de WVS-lijn gaf een verkoopsig­naal. De aex geeft daar­ente­gen ook hier geen trend­matigheid aan.

In de dag­grafiek met can­dle­sticks zin we dat de lijn over de top­pen van 12 en 22 juni de ste­un aangeeft op 242, dat is het niveau dat ik ook in de XO-grafiek aangeef als belan­grijke ste­un. De zone bij 242 is ook belan­grijk omdat er eind april een nog open­staande gap werd gevor­md (238.72240.72). Dus die gap moet nog ges­loten worden.

Breken we 242 naar bene­den toe dan kun­nen we verder dalen richt­ing de lijn over de top­pen van november-februari-april.

Die lijn hoeft niet bereikt te wor­den. Ik toon deze grafiek eerder om aan te geven dat wan­neer we echt diep dalen we dan in wezen bezig zijn met de vorm­ing van een rechter­schoud­er van een omge­keerd kop-schoud­er­pa­troon en een diepe dal­ing zou ons dus naar sym­me­trie bren­gen met de linkerschouder.

Dat de dal­ing die we nu kri­j­gen de rechter­schoud­er zal vor­men van een omge­keerde kop-schoud­er leid ik af uit het vol­umev­er­loop bij de i‑shares waar we bij de novem­ber en de maart­bo­dem een vol­ume zien dat telkens lager komt te liggen. Ligt het vol­ume bij een eerstvol­gende bodem terug lager in vergelijk­ing met het vol­ume bij de bodem van maart dan zal me dit alleen maar sterken in mijn overuig­ing dat het daad­w­erke­lijk een omge­keerde kop-schoud­er betre­ft. Voor de lan­gere ter­mi­jn betekent dit dan dat we na deze cor­rec­tie een sti­jging zullen meemak­en die de juni­top­pen zal doorbreken.

Ter info: nog even de maand­grafiek. De macd buigt langza­am om naar boven maar het hist­gram is al mooi aan het sti­j­gen. Het wordt nog beter wan­neer de 0‑lijn moest breken -) Gebeurt dit dan bli­jf ik bij mijn eerdere mening. Naar­mate de index hoger gaat uit de aan­de­len te stap­pen want eens we die dal­ende maandgemid­delden bereiken is het vet van de soep.

En.…nu maar weer de tuin in…lekker in het zon­net­je een boek lezen…over tech­nis­che analyse-)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op de SP500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.