...

Analyse: AEX - SP500

30 augustus 2009, 22:24 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Ik toon in een eerste grafiek in mijn aex-analyse de point-and-fig­ure op lin­eaire schaal. Die grafiek vind ik het duidelijkst om aan te geven dat we ons tegen de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal bevin­den. Sen­ti­mentsindi­ca­toren waren tot voor een paar weken niet onverdeeld qua richt­ing maar nu is daar veran­der­ing in gekomen in die zin dat alle indi­ca­toren die ik in deze cat­e­gorie volg duidelijk aangeven dat de markt zwaar over­bought is. Dit is een beves­tig­ing voor wat ik hier al tij­den aangeef namelijk dat elke verdere sti­jging in de markt moet aange­grepen wor­den om aan­de­len te verkopen. Een eigen­schap va, sen­ti­mentsindi­ca­toren is dat ze bij bodems in de markt V‑spikes lat­en zien. Bij top­pen kun­nen ze zoals nu het geval is lan­gere tijd op hoog niveau bli­jven hangen. De huidi­ge over­bought-sig­nalen in de sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn dus geen verkoopsig­naal op zich. Wel geven ze aan dat de mark­ten overgekocht zijn, het wordt dus zaak alert te zijn naar verkoopsig­nalen bij de index­en…

Analyse: AEX — SP500

Ik zou aan mijn inlei­d­ing kun­nen toevoe­gen: de index­en tonen zich heel sterk maar de onderliggende kracht verzwakt. 

De sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn daarin duidelijk en dat zijn wat mij betre­ft de meest betrouw­bare indi­ca­toren omdat ze de actie van de markt in haar geheel weergeven (ik bek­ijk de sen­ti­mentsindi­ca­toren van de NYSE). Al deze indi­ca­toren verzwakken en hun macd liet een verkoopsig­naal zien. Vol­ume is ook een vorm van weer­gave van sen­ti­ment en in onder­staande grafiek van de spy zien we dat sinds de bodem in maart we dan wel 6 maand reeds achtereen­vol­gend hogere koersen hebben neergezet maar het vol­ume is elke maand verder afgenomen. Negatieve diver­gen­tie dus tussen vol­ume en koer­son­twik­kel­ing. We bereiken een Fibo-niveau en we zit­ten dicht bij het 20-maands dal­end gemid­delde. Op dezelfde hoogte zien we dat we een hor­i­zon­taal weer­stand­sniveau bereiken uit 2004. Kor­tom: de kans op een cor­rec­tie star­tend vanu­it de huidi­ge zone mag niet veronachtza­amd worden.

Bij de aex de point and fig­ure: deze laat duidelijk een mooi even­wi­jdig sti­j­gend kanaal zien waar­van de bovenkant nage­noeg wordt bereikt. Er is nog ruimte voor enkele pun­ten hoger tot de hor­i­zon­tale weer­stand bij 310. Bij terug­val kri­j­gen we al een negatief sig­naalt­je onder de 296. Dan kun­nen we daaron­der naar 292,286,278,272.

Die 310 uit de XO heb ik maan­den terug al meerdere malen als poten­tiëel koers­doel aangegeven en op maand­grafiek zien we dat deze koers samen­valt met de bodem­can­dle van sep­tem­ber 2008 en met de weer­stand­sli­jn die loopt onder de bodems van jan­u­ari en juli. Ik beschouw deze lijn als een zware weer­stand­sli­jn. In de zone rond 310 kri­j­gen we ook duidelijk weer­stand hor­i­zon­taal van de koer­sniveaus die in 2002 tot 2004 wer­den neergezet.

De week­grafiek: ik neem er hier even de ishares bij om de vol­umes te kun­nen weergeven. Net als bij de Spy zien we hier een diver­gen­tie tussen vol­ume en koersen. Een dubbel­top in het vol­ume en toch hogere koer­sniveaus geven aan de sti­jging niet wordt gedra­gen door toen­e­mende koop­in­ter­esse. Dit is vanzelf­sprek­end een negatief sig­naal. Het sluit een verdere sti­jging van de markt nooit uit maar het geeft aan dat de sti­jging op zand is gebouwd. De denkwi­jze van het sen­ti­ment is heel posi­tief” en we gaan dus zomaar verder naar boven” zou ik dus maar met een ferme kor­rel zout nemen.

Dag­gafriek: koersen zijn in ijle lucht terecht gekomen en we moeten dus ter­dege reken­ing houden met een mogelijke cor­rec­tie maar wan­neer ik naar mijn fil­ter­sys­teem kijk dan zie ik daar ook wel de waarschuwingssig­nalen maar van een daad­w­erke­lijk verkoopsig­naal is er nog geen sprake. Shorts innemen houd dus nog wel nog risi­co in.

In deze dag­grafiek zien we negatieve diver­gen­tie in de adx (afne­mende trend­matigheid in de index), in de dmi-lij­nen en in de macd maar om van een daad­w­erke­lijk verkoopsig­naal te kun­nen spreken moet de macd een verkoopsig­naal geven. Dat is er niet en er is ook nog geen sprake van een con­ver­gen­tie in de dmi-lij­nen en ook is er geen sprake van een cross met de atr-lijn in de koers­grafiek. Kor­tom: het oran­je knip­per­licht is er voor de index maar het kan nog wel een tijd­je duren vooraleer het licht op rood springt.

Een een­voudig grafiek­je dat ik regel­matig bek­ijk omdat het heel objec­tief aangeeft wat er met de index gebeurt is het vol­gende: een sto­chas­tic-momen­tu­min­dex met twee koers­grafiek­jes waar­van het boven­ste met een zig-zagli­jn op 8% en het onder­ste een korte Welles-lijn op 2 keer de atr. Die onder­ste koers­grafiek is korte ter­mi­jn gericht en ik moet dus met de index het niveau 290 breken vooraleer koers en atr-lijn zullen kruisen. De boven­ste koers­grafiek kan beves­tig­ing geven van het sig­naal op de atr en dat kan pas gebeuren bij een aex lager dan 276. Zolang de aex boven bei­de lij­nen bli­jft moet de niet-spec­u­latieve beleg­ger geen shorts hebben.

Wie het toch eerder op haar­speld­w­erk” begrepen heeft zal zijn gad­ing wel vin­den bij de piv­ots. R1, R2 en R3 liggen voor de korte ter­mi­jn op 309÷317÷338 en S1, S2 en S3 liggen op 285÷271÷249.

Als slot nog even deze om U eventueel van de over­tuig­ing af te helpen dat koersen maar enkel naar omhoog kun­nen: de BBW (Bollinger­Band­With), dus de volatiliteit begint te sti­j­gen, heel licht­jes maar er sluipt wel onzek­er­heid en ner­vosi­tieit in de markt en dit sluit dan weer aan bij de vast­stellin­gen uit de sen­ti­mentsindi­ca­toren. Voorzichtigheid is dus gebo­den in deze markt en dat zow­el voor long als voor shortposities.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op de sp500 of spy. Wel posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.