Analyse: AEX — SP500
Ik zou aan mijn inleiding kunnen toevoegen: de indexen tonen zich heel sterk maar de onderliggende kracht verzwakt.
De sentimentsindicatoren zijn daarin duidelijk en dat zijn wat mij betreft de meest betrouwbare indicatoren omdat ze de actie van de markt in haar geheel weergeven (ik bekijk de sentimentsindicatoren van de NYSE). Al deze indicatoren verzwakken en hun macd liet een verkoopsignaal zien. Volume is ook een vorm van weergave van sentiment en in onderstaande grafiek van de spy zien we dat sinds de bodem in maart we dan wel 6 maand reeds achtereenvolgend hogere koersen hebben neergezet maar het volume is elke maand verder afgenomen. Negatieve divergentie dus tussen volume en koersontwikkeling. We bereiken een Fibo-niveau en we zitten dicht bij het 20-maands dalend gemiddelde. Op dezelfde hoogte zien we dat we een horizontaal weerstandsniveau bereiken uit 2004. Kortom: de kans op een correctie startend vanuit de huidige zone mag niet veronachtzaamd worden.
Bij de aex de point and figure: deze laat duidelijk een mooi evenwijdig stijgend kanaal zien waarvan de bovenkant nagenoeg wordt bereikt. Er is nog ruimte voor enkele punten hoger tot de horizontale weerstand bij 310. Bij terugval krijgen we al een negatief signaaltje onder de 296. Dan kunnen we daaronder naar 292,286,278,272.
Die 310 uit de XO heb ik maanden terug al meerdere malen als potentiëel koersdoel aangegeven en op maandgrafiek zien we dat deze koers samenvalt met de bodemcandle van september 2008 en met de weerstandslijn die loopt onder de bodems van januari en juli. Ik beschouw deze lijn als een zware weerstandslijn. In de zone rond 310 krijgen we ook duidelijk weerstand horizontaal van de koersniveaus die in 2002 tot 2004 werden neergezet.
De weekgrafiek: ik neem er hier even de ishares bij om de volumes te kunnen weergeven. Net als bij de Spy zien we hier een divergentie tussen volume en koersen. Een dubbeltop in het volume en toch hogere koersniveaus geven aan de stijging niet wordt gedragen door toenemende koopinteresse. Dit is vanzelfsprekend een negatief signaal. Het sluit een verdere stijging van de markt nooit uit maar het geeft aan dat de stijging op zand is gebouwd. De denkwijze van “het sentiment is heel positief” en “we gaan dus zomaar verder naar boven” zou ik dus maar met een ferme korrel zout nemen.
Daggafriek: koersen zijn in ijle lucht terecht gekomen en we moeten dus terdege rekening houden met een mogelijke correctie maar wanneer ik naar mijn filtersysteem kijk dan zie ik daar ook wel de waarschuwingssignalen maar van een daadwerkelijk verkoopsignaal is er nog geen sprake. Shorts innemen houd dus nog wel nog risico in.
In deze daggrafiek zien we negatieve divergentie in de adx (afnemende trendmatigheid in de index), in de dmi-lijnen en in de macd maar om van een daadwerkelijk verkoopsignaal te kunnen spreken moet de macd een verkoopsignaal geven. Dat is er niet en er is ook nog geen sprake van een convergentie in de dmi-lijnen en ook is er geen sprake van een cross met de atr-lijn in de koersgrafiek. Kortom: het oranje knipperlicht is er voor de index maar het kan nog wel een tijdje duren vooraleer het licht op rood springt.
Een eenvoudig grafiekje dat ik regelmatig bekijk omdat het heel objectief aangeeft wat er met de index gebeurt is het volgende: een stochastic-momentumindex met twee koersgrafiekjes waarvan het bovenste met een zig-zaglijn op 8% en het onderste een korte Welles-lijn op 2 keer de atr. Die onderste koersgrafiek is korte termijn gericht en ik moet dus met de index het niveau 290 breken vooraleer koers en atr-lijn zullen kruisen. De bovenste koersgrafiek kan bevestiging geven van het signaal op de atr en dat kan pas gebeuren bij een aex lager dan 276. Zolang de aex boven beide lijnen blijft moet de niet-speculatieve belegger geen shorts hebben.
Wie het toch eerder op “haarspeldwerk” begrepen heeft zal zijn gading wel vinden bij de pivots. R1, R2 en R3 liggen voor de korte termijn op 309÷317÷338 en S1, S2 en S3 liggen op 285÷271÷249.
Als slot nog even deze om U eventueel van de overtuiging af te helpen dat koersen maar enkel naar omhoog kunnen: de BBW (BollingerBandWith), dus de volatiliteit begint te stijgen, heel lichtjes maar er sluipt wel onzekerheid en nervositieit in de markt en dit sluit dan weer aan bij de vaststellingen uit de sentimentsindicatoren. Voorzichtigheid is dus geboden in deze markt en dat zowel voor long als voor shortposities.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft geen posities op de sp500 of spy. Wel posities op de aex.