...

Analyse: AEX - Nasdaq100 - VIX

30 mei 2009, 17:55 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

In de TA-sec­tie op deze site gebruik­te ik tot op heden de adx/​dmi en de macd samen met de Welles Volatiliyli­jn. Ik ben deze mor­gen andere grafieken gaan gebruiken nadat een vriend van me gewezen had op de inter­es­sante sto­chas­tics met een instelling 50/2/2. Die sto­chas­tics is nut­tig wan­neer we echt afwacht­en tot hij ofwel tegen de 100 aanz­it voor het detecteren van verkoopsig­nalen of tot wan­neer die werke­lijk tegen de 0 aankomt voor het aangeven van koopsig­nalen. Nu is het enkel op die basis niet aangewezen zomaar posi­ties in te nemen maar wan­neer we die sto­chas­tics com­bineren met de macd-sig­nalen dan vallen er mooie koop- en verkoopsig­nalen te ont­dekken. De com­bi­natie gebruiken in een scan is ook hele­maal niet moeil­ijk. Op een 8000 aan­de­len in mijn scan had ik van­daag 15 koopsig­nalen en 35 verkoopsig­nalen die wel de moeite waard zijn ze vol­gende week verder op te vol­gen. Ik scan dus op waar­den waar­van de sto­chas­tics zo goed als tegen de 100 of tegen de 0 aanz­it en waar­van ook de macd een koop- of verkoopsig­naal laat zien. In mijn analyse toon ik deze com­bi­natie voor de aex bij de daggrafieken…


Analyse: AEX — Nasdaq100 — VIX

De beurzen sti­j­gen nu reeds van begin maart zon­der enige cor­rec­tie die naam waardig. Nochtans bli­jven bepaalde indi­ca­toren wijzen op een nakende cor­rec­tie. Maar we zien dat de beurzen hoog gehouden wor­den en in de grafiek van de Nas­daq 100 (er zijn nog andere index­en die een­zelfde beeld geven) is het net of men een opwaartse uit­braak aanstu­urt. Ook de vix bli­jft op verkopen en dus is een opwaartse uit­braak in de index­en niet uit­ges­loten. Stel dat we na de weken­lange sti­jging die we reeds achter de rug hebben een opwaartse uit­braak kri­j­gen dan hou ik mijn hart vast voor het lat­ere koersver­loop. De index­en zouden dan in eerte instantie nog veel hoger kun­nen, maar we weten dat de fun­da­menten ner­gens op trekken. Dergelijke verdere sti­jging als die er komt is wat mij betre­ft op dri­jfzand gebouwd en lat­er op het jaar zouden we wel eens een klap van jew­el­ste kun­nen krijgen.

In de week­grafiek van de Nas­daq 100 zien we dat de index boven sti­j­gende gemid­delden ligt en we zien een sti­j­gende rechthoekige driehoek. Er is nog geen uit­braak en reken­ing houdende met het beeld van de sto­chas­tics moeten we nog alti­jd reken­ing houden met een mogelijke dubbel­top. Breken we echter de hor­i­zon­tale lijn van de driehoek dan gaan alle index­en wellicht zon­der omk­ijken nog veel hoger.

Wat de week­grafiek va de vix betre­ft daar gaf ik een tijd­je gele­den al aan dat ik de posi­tieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics niet betrouwde dit van­wege de dal­ende trend in de indi­ca­tor. We zien inder­daad dat de vix zijn dal­ende trend verderzet en komen we onder de low van vorige week (26.57) dan zal de volatiliteit nog verder afne­men. Dit zou natu­urlijk niet stro­ken met een cor­rec­tie die we verwacht­en in de index­en. Inte­gen­deel, een opwaartse uit­braak in de aan­de­lenin­dex­en wordt dan wellicht een feit.

In de maand­grafiek neem ik er de macd en de aroon-oscil­la­tor bij. Het his­togram bij bei­de indi­ca­toren evolueert posi­tief. De macd-indi­ca­tor staat nog ver van een koopsig­naal maar bij de aroon-oscil­la­tor is dat niet het geval. Die indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven en zijn his­togram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat posi­tief is. Bij een cor­rec­tie zien we dat de door­bro­ken weer­stand­sli­jn ste­un geeft op 235. Houd deze weer­stand­sli­jn dan kun­nen we ons in een daaropvol­gende sti­jging richt­en op in eerste instantie het 9‑maands gemid­delde en dat ligt op 273. Passeren we dit niveau (dat zal hoogst­waarschi­jn­lijk weer­al niet onder slag of stoot gebeuren) dan richt­en we ons op de can­dlelow van 31 augus­tus 2004 op 307. Pas daar­boven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, jan­u­ari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervar­ing is heel belan­grijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemid­delde. Een sti­jging de vol­gende weken zal mijns inziens doo­d­lopen op deze lijn. Van­daar ook mijn opmerk­ing in eerdere analy­ses dat naar­mate de index­en verder sti­j­gen beleg­gers hun aan­de­len­bezit­tin­gen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van­deze niveaus mogen verwacht­en aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een sig­nif­i­cante top. Zoals bij mijn com­men­taar bij de grafiek van de Nas­daq 100 aangegeven zou ik de sti­jging naar het 20-maands gemid­delde liev­er niet zien zon­der eerst een degelijke cor­rec­tie te hebben. Gaat de sti­jging toch verder zon­der een cor­rec­tie rond de huidi­ge niveaus dan zou ik er reken­ing mee houden dat we lat­er op het jaar fors zullen terugvallen.

In de week­grafiek laat ik de dal­ende weer­stand­sli­jn die ik in de maand­grafiek als belan­grijk bestem­pelde staan. Een tweede belan­grijke lijn is de hor­i­zon­tale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de okto­ber­can­dle en die low ligt op 310. 310 wordt eve­neens een belan­grijk niveau bij een verdere sti­jging van de aex. Wat posi­tief is in deze week­grafiek is dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari duidelijk naar boven toe door­bro­ken hebben en deze lijn geeft nu ste­un op 233. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemid­delde op 248. Dus we mogen aan­nemen dat het niveau 233 en 248 ste­un zullen geven bij een cor­rec­tie. Bij een sti­jging is de grafiek zo klaar als een klon­t­je: op 270 ligt een duidelijk definieer­baar weer­stand­sniveau. Kijken we naar de aroon-oscil­la­tor dan zien we dat we hier een koopsig­naal hebben gekre­gen en ook het his­togram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eve­neens een koopsig­naal mid­dels de door­braak van een weer­stand­sli­jn en het macd-his­togram bli­jft positief.

In een tweede week­grafiek toon ik even het vol­ume op de ishares. Dat vol­ume neemt af ter­wi­jl de index toch maar pogin­gen bli­jft onderne­men om opwaarts uit te breken maar sti­j­gende koersen moeten gedra­gen wor­den door een sti­j­gend vol­ume en gebeurt dat niet, ja dan is een sti­jging nooit te vertrouwen. Ook de sto­chas­tics staat heel hoog en dit gegeven samen met het dal­end vol­ume pleit dan toch maar weer voor een te verwacht­en correctie.

In een eerste dag­grafiek neem ik opnieuw de ishares erbij. Duidelijk te zien is dat ter­wi­jl er op 20 mei een hogere top werd gezet dan de top van 07 mei het vol­ume lager gaat. Dit is verre van posi­tief maar het is op zich geen sig­naal om al onmid­del­lijk een cor­rec­tie te verwacht­en in de index. Vroeg of laat echter zal wan­neer dergelijke vol­ume­on­twik­kel­ing bli­jft aan­houden de index wel terug­moeten. Bek­ijk het zo: de index werd hoger gezet op 20 mei maar met min­der kop­ers in de markt en dat pleit dus niet voor een gezonde koer­son­twik­kel­ing. De sto­chas­tics 50/2/2 laat een dubbel­top zien en de macd geeft een verkoopsig­naal. Bij een cor­rec­tie hebben we ste­un op de gemid­delden: het 20-daags ligt op 258, het 50-daags ligt op 248 en het 100-daags ligt op 242. De sti­j­gende ste­un­li­jn ligt momenteel op 255 en ook dat is natu­urlijk een punt waar een cor­rec­tie een bodem kan vor­men. Weer­stand ligt bij de top van 20 mei en dat is ook het niveau van de januaritop.

In een tweede dag­grafiek zien we duidelijk de negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics. Het 20-daags gemid­delde ligt hier op een iet­sje ander niveau als bij de ishares maar veel scheelt dat natu­urlijk niet. Het 20-daags gemid­delde ligt in de index dus op 256. Het 40- en het 100-daags gemid­delde liggen op het­zelfde niveau als bij de ishares (248 en 242). De lijn over de top­pen van 06 jan­u­ari en 09 feb­ru­ari loopt door de gap van 04 mei en deze lijn heeft dus drie ste­un­pun­ten. Deze dal­ende lijn komt nu net onder het 100-daags te liggen en dat is dus zowat het diep­ste punt dat kan bereikt wor­den wan­neer we een cor­rec­tie kri­j­gen. Ook de hor­i­zon­tale lijn die de low van 12 feb­ru­ari en de high van 17 april verbindt is een ste­un­niveau. Deze lijn ligt op 245. Gaat de index hoger dan kijken we naar de lijn die de top­jes van 07 en 20 mei verbindt. Die lijn kan de aex dus bren­gen naar een stand van 270272. Stel dat de sti­j­gende ste­un­li­jn en het lijn­t­je over de top­jes de vorm­ing betekent van een sti­j­gende wig dan kun­nen we er van op aan dat er elk moment een terug­val kan komen in de aex want de koersen zijn bin­nen het patroon al redelijk naar rechts opgeschoven. Maar indi­en het patroon volledig zou afgew­erkt wor­den en de koersen dus echt naar de punt van de wig zouden opschuiv­en dan kun­nen we zoals we zien nog enkele weken rond de huidi­ge niveaus aan­mod­deren vooraleer we een cor­rec­tie kri­j­gen. Het vol­umev­er­loop bij de ishares geeft in ieder geval wel beves­tig­ing voor het patroon van een sti­j­gende wig.

In een laat­ste dag­grafiek toon ik nog even de aroon-oscil­la­tor en de Fibo-niveaus in de koers­grafiek. Reeds twee maan­den nu ver­tikt de osil­la­tor het de sti­jging in de index te beves­ti­gen. De hele sti­jging is zoals we zien ook cor­rec­tief qua gedrag want ze zit vol over­lap­pin­gen. Het ver­baast dus niet dat de meesten (waaron­der ikzelf) zich afvra­gen waar die cor­rec­tie bli­jft. Van de veron­der­stelling uit­gaande dat de top van 20 mei en de bodem van 09 maart in aan­merk­ing kun­nen genomen wor­den als ref­er­en­tieniveaus voor het trekken van de Fibos bekomen we vol­gende cor­rec­tieniveaus: 246,238,226,222 en 210

Duidelijkheid wat betre­ft patroon en ste­un- en weer­stand­sniveaus van belang zien we alti­jd mooi terug in de XO-grafiek. We zien een sti­j­gende rechthoekige driehoek maar er is nog geen uit­braak en het is niet uit­ges­loten dus dat het patroon zich trans­formeert naar bijvoor­beeld een rechthoek. Op 255÷253÷248 zien we (hor­i­zon­tale rode lijn­t­jes) duidelijk de ste­un­niveaus waar we in deze grafiek reken­ing mee houden. Weer­stand ligt op 268 en op 272 (hor­i­zon­tale zwarte lijnen)

Con­clusie: heel veel sig­nalen die wijzen op een nakende cor­rec­tie maar met de vreemde koerssprong van vri­jdag bij het slot van de VS moeten we maandag nog steeds niet die cor­rec­tie verwacht­en. Ik bli­jf dit een vreemde en gevaar­lijke sti­jging vin­den en het is net alsof de markt niet mag cor­rigeren want zowat alles kri­jgt een posi­tieve uit­leg. We weten echter dat de fun­da­men­tals alles behalve posi­tief zijn en dat maakt deze sti­jging voor mij weinig betrouw­baar. Neem nu die sti­j­gende euro er ook nog bij die echt wel is uitgebroken…weer zoi­ets waar­van je bezwaar­lijk kunt stellen dat dit posi­tief is voor de aandelemarkten.

Edwin Vaan­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en op de euro/​usd. Geen posi­tie op de andere in deze analyse ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.