In de TA-sectie op deze site gebruikte ik tot op heden de adx/dmi en de macd samen met de Welles Volatiliylijn. Ik ben deze morgen andere grafieken gaan gebruiken nadat een vriend van me gewezen had op de interessante stochastics met een instelling 50/2/2. Die stochastics is nuttig wanneer we echt afwachten tot hij ofwel tegen de 100 aanzit voor het detecteren van verkoopsignalen of tot wanneer die werkelijk tegen de 0 aankomt voor het aangeven van koopsignalen. Nu is het enkel op die basis niet aangewezen zomaar posities in te nemen maar wanneer we die stochastics combineren met de macd-signalen dan vallen er mooie koop- en verkoopsignalen te ontdekken. De combinatie gebruiken in een scan is ook helemaal niet moeilijk. Op een 8000 aandelen in mijn scan had ik vandaag 15 koopsignalen en 35 verkoopsignalen die wel de moeite waard zijn ze volgende week verder op te volgen. Ik scan dus op waarden waarvan de stochastics zo goed als tegen de 100 of tegen de 0 aanzit en waarvan ook de macd een koop- of verkoopsignaal laat zien. In mijn analyse toon ik deze combinatie voor de aex bij de daggrafieken…
Analyse: AEX — Nasdaq100 — VIX
De beurzen stijgen nu reeds van begin maart zonder enige correctie die naam waardig. Nochtans blijven bepaalde indicatoren wijzen op een nakende correctie. Maar we zien dat de beurzen hoog gehouden worden en in de grafiek van de Nasdaq 100 (er zijn nog andere indexen die eenzelfde beeld geven) is het net of men een opwaartse uitbraak aanstuurt. Ook de vix blijft op verkopen en dus is een opwaartse uitbraak in de indexen niet uitgesloten. Stel dat we na de wekenlange stijging die we reeds achter de rug hebben een opwaartse uitbraak krijgen dan hou ik mijn hart vast voor het latere koersverloop. De indexen zouden dan in eerte instantie nog veel hoger kunnen, maar we weten dat de fundamenten nergens op trekken. Dergelijke verdere stijging als die er komt is wat mij betreft op drijfzand gebouwd en later op het jaar zouden we wel eens een klap van jewelste kunnen krijgen.
In de weekgrafiek van de Nasdaq 100 zien we dat de index boven stijgende gemiddelden ligt en we zien een stijgende rechthoekige driehoek. Er is nog geen uitbraak en rekening houdende met het beeld van de stochastics moeten we nog altijd rekening houden met een mogelijke dubbeltop. Breken we echter de horizontale lijn van de driehoek dan gaan alle indexen wellicht zonder omkijken nog veel hoger.
Wat de weekgrafiek va de vix betreft daar gaf ik een tijdje geleden al aan dat ik de positieve divergentie in de stochastics niet betrouwde dit vanwege de dalende trend in de indicator. We zien inderdaad dat de vix zijn dalende trend verderzet en komen we onder de low van vorige week (26.57) dan zal de volatiliteit nog verder afnemen. Dit zou natuurlijk niet stroken met een correctie die we verwachten in de indexen. Integendeel, een opwaartse uitbraak in de aandelenindexen wordt dan wellicht een feit.
In de maandgrafiek neem ik er de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. Bij een correctie zien we dat de doorbroken weerstandslijn steun geeft op 235. Houd deze weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 273. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken zal mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken vandeze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top. Zoals bij mijn commentaar bij de grafiek van de Nasdaq 100 aangegeven zou ik de stijging naar het 20-maands gemiddelde liever niet zien zonder eerst een degelijke correctie te hebben. Gaat de stijging toch verder zonder een correctie rond de huidige niveaus dan zou ik er rekening mee houden dat we later op het jaar fors zullen terugvallen.
In de weekgrafiek laat ik de dalende weerstandslijn die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde staan. Een tweede belangrijke lijn is de horizontale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de oktobercandle en die low ligt op 310. 310 wordt eveneens een belangrijk niveau bij een verdere stijging van de aex. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 233. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde op 248. Dus we mogen aannemen dat het niveau 233 en 248 steun zullen geven bij een correctie. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen en ook het histogram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn en het macd-histogram blijft positief.
In een tweede weekgrafiek toon ik even het volume op de ishares. Dat volume neemt af terwijl de index toch maar pogingen blijft ondernemen om opwaarts uit te breken maar stijgende koersen moeten gedragen worden door een stijgend volume en gebeurt dat niet, ja dan is een stijging nooit te vertrouwen. Ook de stochastics staat heel hoog en dit gegeven samen met het dalend volume pleit dan toch maar weer voor een te verwachten correctie.
In een eerste daggrafiek neem ik opnieuw de ishares erbij. Duidelijk te zien is dat terwijl er op 20 mei een hogere top werd gezet dan de top van 07 mei het volume lager gaat. Dit is verre van positief maar het is op zich geen signaal om al onmiddellijk een correctie te verwachten in de index. Vroeg of laat echter zal wanneer dergelijke volumeontwikkeling blijft aanhouden de index wel terugmoeten. Bekijk het zo: de index werd hoger gezet op 20 mei maar met minder kopers in de markt en dat pleit dus niet voor een gezonde koersontwikkeling. De stochastics 50/2/2 laat een dubbeltop zien en de macd geeft een verkoopsignaal. Bij een correctie hebben we steun op de gemiddelden: het 20-daags ligt op 258, het 50-daags ligt op 248 en het 100-daags ligt op 242. De stijgende steunlijn ligt momenteel op 255 en ook dat is natuurlijk een punt waar een correctie een bodem kan vormen. Weerstand ligt bij de top van 20 mei en dat is ook het niveau van de januaritop.
In een tweede daggrafiek zien we duidelijk de negatieve divergentie in de stochastics. Het 20-daags gemiddelde ligt hier op een ietsje ander niveau als bij de ishares maar veel scheelt dat natuurlijk niet. Het 20-daags gemiddelde ligt in de index dus op 256. Het 40- en het 100-daags gemiddelde liggen op hetzelfde niveau als bij de ishares (248 en 242). De lijn over de toppen van 06 januari en 09 februari loopt door de gap van 04 mei en deze lijn heeft dus drie steunpunten. Deze dalende lijn komt nu net onder het 100-daags te liggen en dat is dus zowat het diepste punt dat kan bereikt worden wanneer we een correctie krijgen. Ook de horizontale lijn die de low van 12 februari en de high van 17 april verbindt is een steunniveau. Deze lijn ligt op 245. Gaat de index hoger dan kijken we naar de lijn die de topjes van 07 en 20 mei verbindt. Die lijn kan de aex dus brengen naar een stand van 270⁄272. Stel dat de stijgende steunlijn en het lijntje over de topjes de vorming betekent van een stijgende wig dan kunnen we er van op aan dat er elk moment een terugval kan komen in de aex want de koersen zijn binnen het patroon al redelijk naar rechts opgeschoven. Maar indien het patroon volledig zou afgewerkt worden en de koersen dus echt naar de punt van de wig zouden opschuiven dan kunnen we zoals we zien nog enkele weken rond de huidige niveaus aanmodderen vooraleer we een correctie krijgen. Het volumeverloop bij de ishares geeft in ieder geval wel bevestiging voor het patroon van een stijgende wig.
In een laatste daggrafiek toon ik nog even de aroon-oscillator en de Fibo-niveaus in de koersgrafiek. Reeds twee maanden nu vertikt de osillator het de stijging in de index te bevestigen. De hele stijging is zoals we zien ook correctief qua gedrag want ze zit vol overlappingen. Het verbaast dus niet dat de meesten (waaronder ikzelf) zich afvragen waar die correctie blijft. Van de veronderstelling uitgaande dat de top van 20 mei en de bodem van 09 maart in aanmerking kunnen genomen worden als referentieniveaus voor het trekken van de Fibos bekomen we volgende correctieniveaus: 246,238,226,222 en 210.
Duidelijkheid wat betreft patroon en steun- en weerstandsniveaus van belang zien we altijd mooi terug in de XO-grafiek. We zien een stijgende rechthoekige driehoek maar er is nog geen uitbraak en het is niet uitgesloten dus dat het patroon zich transformeert naar bijvoorbeeld een rechthoek. Op 255÷253÷248 zien we (horizontale rode lijntjes) duidelijk de steunniveaus waar we in deze grafiek rekening mee houden. Weerstand ligt op 268 en op 272 (horizontale zwarte lijnen)
Conclusie: heel veel signalen die wijzen op een nakende correctie maar met de vreemde koerssprong van vrijdag bij het slot van de VS moeten we maandag nog steeds niet die correctie verwachten. Ik blijf dit een vreemde en gevaarlijke stijging vinden en het is net alsof de markt niet mag corrigeren want zowat alles krijgt een positieve uitleg. We weten echter dat de fundamentals alles behalve positief zijn en dat maakt deze stijging voor mij weinig betrouwbaar. Neem nu die stijgende euro er ook nog bij die echt wel is uitgebroken…weer zoiets waarvan je bezwaarlijk kunt stellen dat dit positief is voor de aandelemarkten.
Edwin Vaandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en op de euro/usd. Geen positie op de andere in deze analyse vermelde waarden.