...

Analyse: AEX - Nasdaq100

7 juni 2009, 21:30 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In mijn analyse van vorige week gaf ik aan dat de aex in een sti­j­gende wig bezig was. Nu zijn de koersen bin­nen het patroon ver genoeg opgeschoven om op elk ogen­blik een neer­waartse uit­braak te kun­nen verwacht­en maar theroretisch bekeken kan de aex nog verder opschuiv­en tot in de punt van de wig. In die veron­der­stelling kan de aex er nog een week over doen vooraleer uit te breken en omdat de weer­stand­sli­jn van het patroon natu­urlijk sti­jgt is een aex van max­i­maal 276 dan geen onmo­gelijkheid. Ik toon in mijn analyse even de Nas­daq 100 om aan te tonen dat we daad­w­erke­lijk tegen het einde van deze maan­den­lange sti­jging in de index­en aan­lopen…

Analyse: AEX — Nasdaq100

In de week­grafiek van de Nas 100 zien we een sti­j­gende wig en de sti­jging van de afgeloepn weken in de index is in wezen een terugtest van de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn. Die ste­un­li­jn wordt nu nage­noeg bereikt en we zit­ten tevens tegen een Fibo-niveau aan. De ruimte voor een verdere sti­jging is dus nage­noeg opge­bruikt en we merken trouwens dat het macd-his­togram de sti­jging in de index niet langer ondersteunt.

We zagen de laat­ste weken bij de VS-index­en een rotatie van de oude markt naar de tech­nolo­gie en van­daar dat ik momenteel de Nas­daq eerder als lei­d­inggevend beschouw. Omdat de Nas­daq 100 dus nog nauwelijks ruimte heeft om te sti­j­gen moeten we ook van de aex nog wein­gi verwacht­en aan de bovenkant. Hou ook in het achter­hoofd dat de Nas 45% geste­gen is vanaf de maart­bo­dem en de aex 38%. Dit zijn beweg­in­gen die pro­centueel te ver zijn doorgeschoten en die vra­gen om winstnemingen.

In de maand­grafiek neem ik er de macd en de aroon-oscil­la­tor bij. Het his­togram bij bei­de indi­ca­toren evolueert posi­tief. De macd-indi­ca­tor staat nog ver van een koopsig­naal maar bij de aroon-oscil­la­tor is dat niet het geval. Die indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven en zijn his­togram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat posi­tief is. Bij een cor­rec­tie zien we dat de door­bro­ken weer­stand­sli­jn ste­un geeft op 235. Houd deze weer­stand­sli­jn dan kun­nen we ons in een daaropvol­gende sti­jging richt­en op in eerste instantie het 9‑maands gemid­delde en dat ligt op 273. Passeren we dit niveau (dat zal hoogst­waarschi­jn­lijk weer­al niet onder slag of stoot gebeuren) dan richt­en we ons op de can­dlelow van 31 augus­tus 2004 op 307 en op de can­dlelow van sep­tem­ber 2008 op 310. Pas daar­boven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, jan­u­ari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervar­ing is heel belan­grijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemid­delde. Een sti­jging de vol­gende weken zal mijns inziens doo­d­lopen op deze lijn. Van­daar ook mijn opmerk­ing in eerdere analy­ses dat naar­mate de index­en verder sti­j­gen beleg­gers hun aan­de­len­bezit­tin­gen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van­deze niveaus mogen verwacht­en aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een sig­nif­i­cante top. Gaat de huidi­ge sti­jging verder zon­der een cor­rec­tie rond de huidi­ge niveaus dan zou ik er reken­ing mee houden dat we lat­er op het jaar fors zullen terugvallen.

In de week­grafiek laat ik de dal­ende weer­stand­sli­jn die ik in de maand­grafiek als belan­grijk bestem­pelde staan. Een tweede belan­grijke lijn is de hor­i­zon­tale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de okto­ber­can­dle en die low ligt op 310. 310 wordt eve­neens een belan­grijk niveau bij een verdere sti­jging van de aex. Wat posi­tief is in deze week­grafiek is dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari duidelijk naar boven toe door­bro­ken hebben en deze lijn geeft nu ste­un op 231. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemid­delde op 251. Dus we mogen aan­nemen dat het niveau 231 en 251 ste­un zullen geven bij een cor­rec­tie. Bij een sti­jging is de grafiek zo klaar als een klon­t­je: op 270 ligt een duidelijk definieer­baar weer­stand­sniveau. Kijken we naar de aroon-oscil­la­tor dan zien we dat we hier een koopsig­naal hebben gekre­gen en ook het his­togram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eve­neens een koopsig­naal mid­dels de door­braak van een weer­stand­sli­jn maar het macd-his­togram geeft een negatieve diver­gen­tie. Er is dus niet langer een beves­tig­ing van het stijgingsmomentum.

In een tweede week­grafiek neem ik de schaalverdel­ing niet log­a­r­it­misch maar lin­eair en dan zien we dat we afgelopen vri­jdag de weer­stand­sli­jn van dit kanaal hebben bereikt. Het is een opnieuw een aan­wi­jz­ing die aangeeft dat we wel degelijk voor een cor­rec­tie staan. 

We zien ook nog een ontwik­kel­ing die we best in het achter­hoofd houden. Verbinden we de bodem van 23 jan­u­ari met de top van 08 mei dan geeft die sti­j­gende lijn samen met de ste­un­li­jn onder de bodems van de afgelopen weken een breed wig­pa­troon weer. Kri­jgt dit patroon uitwerk­ing dan moeten we hele­maal terug naar de bodem van maart.

In een eerste dag­grafiek laat ik de wig zien waar­van de bovenkant zich situeert nabij de jan­u­ar­i­top. Zoals in mijn inlei­d­ing aangegeven is er nog ruimte wat tijd betre­ft en dus kan de aex zich nog een week ophouden bin­nen dit patroon vooraleer naar bene­den uit te breken maar we zijn anderz­i­jds wel al ver genoeg opgeschoven bin­nen het patroon om op elk moment een uit­braak te kun­nen verwacht­en. Bli­jven we inder­daad bin­nen de wig dan zijn licht hogere niveaus niet uit­ges­loten maar ik zie dan wel een aex-stand van max­i­maal 276 want dit is zowat het hoog­ste punt wat ik kan meten in de veron­der­stelling dat we werke­lijk tot in de punt van de wig kruipen. De oor­sprong van de wig ligt bij de bodem van 14 mei op 247.46 en het 50-daags gemid­delde ligt op 250. Ik neem aan dat het 50-daags gemid­delde dus de dal­ing zal stop­pen mede omdat we vlak onder dat gemid­delde ook het 100-daags zien liggen op 245. Komen we onder dat niveau dan hebben we de dal­ende lijn over de top­pen van 06 jan­u­ari en 09 feb­ru­ari als ste­un­li­jn en die lijn ligt momenteel op 238.

In een tweede dag­grafiek laat ik zien dat de aex nage­noeg tegen zijn 200-daags gemid­delde aanz­it. De sto­chas­tics 50/2/2 is al geruime tijd overgekocht. Twee indi­caties dus die er op duiden dat we een terug­val kun­nen verwachten.

In een derde grafiek zien we de aex op dag­ba­sis met de dmi. We zien zow­el in de plus als in de min dmi diver­gen­tie ter­wi­jl het his­togram eve­neens lagere top­jes neerzet. Duidelijke afname van momentum.

Als slot­grafiek voor deze analyse laat ik nog even de point-and-fig­ure zien. Een ste­un­niveau wat niet zo opvalt bij de grafieken die we nor­maler­wi­jze gebruiken ligt op 265. Op uur en kwartier­grafieken is dat niveau duidelijk zicht­baar. Vallen we door die 265 dan zijn lagere niveaus voorhan­den en in deze grafiek zien we 246 liggen als duidelijke steun.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op de Nas 100. Wel posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.