Analyse: AEX — Nasdaq100
In de weekgrafiek van de Nas 100 zien we een stijgende wig en de stijging van de afgeloepn weken in de index is in wezen een terugtest van de eerder doorbroken steunlijn. Die steunlijn wordt nu nagenoeg bereikt en we zitten tevens tegen een Fibo-niveau aan. De ruimte voor een verdere stijging is dus nagenoeg opgebruikt en we merken trouwens dat het macd-histogram de stijging in de index niet langer ondersteunt.
We zagen de laatste weken bij de VS-indexen een rotatie van de oude markt naar de technologie en vandaar dat ik momenteel de Nasdaq eerder als leidinggevend beschouw. Omdat de Nasdaq 100 dus nog nauwelijks ruimte heeft om te stijgen moeten we ook van de aex nog weingi verwachten aan de bovenkant. Hou ook in het achterhoofd dat de Nas 45% gestegen is vanaf de maartbodem en de aex 38%. Dit zijn bewegingen die procentueel te ver zijn doorgeschoten en die vragen om winstnemingen.
In de maandgrafiek neem ik er de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. Bij een correctie zien we dat de doorbroken weerstandslijn steun geeft op 235. Houd deze weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 273. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307 en op de candlelow van september 2008 op 310. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken zal mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken vandeze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top. Gaat de huidige stijging verder zonder een correctie rond de huidige niveaus dan zou ik er rekening mee houden dat we later op het jaar fors zullen terugvallen.
In de weekgrafiek laat ik de dalende weerstandslijn die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde staan. Een tweede belangrijke lijn is de horizontale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de oktobercandle en die low ligt op 310. 310 wordt eveneens een belangrijk niveau bij een verdere stijging van de aex. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 231. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde op 251. Dus we mogen aannemen dat het niveau 231 en 251 steun zullen geven bij een correctie. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen en ook het histogram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn maar het macd-histogram geeft een negatieve divergentie. Er is dus niet langer een bevestiging van het stijgingsmomentum.
In een tweede weekgrafiek neem ik de schaalverdeling niet logaritmisch maar lineair en dan zien we dat we afgelopen vrijdag de weerstandslijn van dit kanaal hebben bereikt. Het is een opnieuw een aanwijzing die aangeeft dat we wel degelijk voor een correctie staan.
We zien ook nog een ontwikkeling die we best in het achterhoofd houden. Verbinden we de bodem van 23 januari met de top van 08 mei dan geeft die stijgende lijn samen met de steunlijn onder de bodems van de afgelopen weken een breed wigpatroon weer. Krijgt dit patroon uitwerking dan moeten we helemaal terug naar de bodem van maart.
In een eerste daggrafiek laat ik de wig zien waarvan de bovenkant zich situeert nabij de januaritop. Zoals in mijn inleiding aangegeven is er nog ruimte wat tijd betreft en dus kan de aex zich nog een week ophouden binnen dit patroon vooraleer naar beneden uit te breken maar we zijn anderzijds wel al ver genoeg opgeschoven binnen het patroon om op elk moment een uitbraak te kunnen verwachten. Blijven we inderdaad binnen de wig dan zijn licht hogere niveaus niet uitgesloten maar ik zie dan wel een aex-stand van maximaal 276 want dit is zowat het hoogste punt wat ik kan meten in de veronderstelling dat we werkelijk tot in de punt van de wig kruipen. De oorsprong van de wig ligt bij de bodem van 14 mei op 247.46 en het 50-daags gemiddelde ligt op 250. Ik neem aan dat het 50-daags gemiddelde dus de daling zal stoppen mede omdat we vlak onder dat gemiddelde ook het 100-daags zien liggen op 245. Komen we onder dat niveau dan hebben we de dalende lijn over de toppen van 06 januari en 09 februari als steunlijn en die lijn ligt momenteel op 238.
In een tweede daggrafiek laat ik zien dat de aex nagenoeg tegen zijn 200-daags gemiddelde aanzit. De stochastics 50/2/2 is al geruime tijd overgekocht. Twee indicaties dus die er op duiden dat we een terugval kunnen verwachten.
In een derde grafiek zien we de aex op dagbasis met de dmi. We zien zowel in de plus als in de min dmi divergentie terwijl het histogram eveneens lagere topjes neerzet. Duidelijke afname van momentum.
Als slotgrafiek voor deze analyse laat ik nog even de point-and-figure zien. Een steunniveau wat niet zo opvalt bij de grafieken die we normalerwijze gebruiken ligt op 265. Op uur en kwartiergrafieken is dat niveau duidelijk zichtbaar. Vallen we door die 265 dan zijn lagere niveaus voorhanden en in deze grafiek zien we 246 liggen als duidelijke steun.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op de Nas 100. Wel posities op de aex.