...

Analyse: Aex naar lagere niveaus - Vix

24 mei 2009, 21:06 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Vanu­it de gegevens in de sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn er vol­doende rede­nen om aan te nemen dat de VS-index­en een cor­rec­tie moeten lat­en zien op de sti­jging die begin maart werd ingezet. De macd van de bull­ish per­cent geeft een verkoopsig­naal, de macd van het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags gemid­delde geeft eve­neens een verkoopsig­naal en dat na een negatieve diver­gen­tie, de record high staat lager dan het niveau van de SP500 van half april, de Mc Clel­lan oscil­la­tor zit onder de 0‑lijn en de Sum­ma­tion daalt vanu­it een extreem hoog niveau dat op 8 mei werd bereikt. Ook de Vix geeft een sig­naal maar vanu­it die indi­ca­tor meen ik te mogen aan­nemen dat de komende cor­rec­tie beperkt zal zijn…

Analyse: Aex naar lagere niveaus — Vix

Ik toon bij de vix twee grafieken: de week- en de daggrafiek.

In de week­grafiek zien we een duidelijke ham­mer en een posi­tieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics. De trend van de vix is dal­ende en dat moet posi­tief zijn voor een verder ver­loop van de aan­de­len­mark­ten op lan­gere ter­mi­jn maar het is duidelijk dat we voor de korte ter­mi­jn wel even een sti­jging in de indi­ca­tor moeten kri­j­gen. Die sti­jging van de vix op korte ter­mi­jn zal nor­maler­wi­jze samen­vallen met een dal­ing van de indexen.

Uit het ver­loop van de sto­chas­tics op dag­grafiek kan ik aflei­den dat een dal­ing van de aan­de­lenin­dex­en beperkt zal bli­jven want de sto­chas­tics sti­jgt heel snel vergeleken bij de sti­jging in de vix. Let er maar eens op wan­neer een indi­ca­tor heel snel sti­jgt (of daalt) ter­wi­jl dat bij de onderli­gende waarde niet het geval is. De sti­jging of de dal­ing in de onderliggende waarde zet dan niet echt door. Ik neem dus aan dat de sti­jging in de vix zal doo­d­lopen tegen de dal­ende weerstandslijn.

De kwartaal­grafiek laat ik niet elke week zien maar deze keer toch wel want we zien dat, in geval we eind juni een koers bereiken van 249 of hoger (de open­ingsko­ers van de maart­can­dle) we dan een bull­ish engulf­ing zullen neerzetten. In com­bi­natie met de toch wel zeer lage sto­chas­tics zou dit zon­der meer een posi­tief sig­naal beteke­nen voor het koersver­loop de komende maan­den. (de huidi­ge can­dle is natu­urlijk maar defin­i­tief einde juni want elke can­dle behelst het koersver­loop over een peri­ode van drie maanden)

In de maand­grafiek neem ik er even de macd en de aroon-oscil­la­tor bij. Het his­togram bij bei­de indi­ca­toren evolueert posi­tief. De macd-indi­ca­tor staat nog ver van een koopsig­naal maar bij de aroon-oscil­la­tor is dat niet het geval. Die indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven en zijn his­togram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat posi­tief is. In de verdere cor­rec­tie die we verwacht­en zien we dat de bovenkant van het sti­j­gend kanaal ste­un geeft op 235. Houd deze weer­stand­sli­jn dan kun­nen we ons in een daaropvol­gende sti­jging richt­en op in eerste instantie het 9‑maands gemid­delde en dat ligt op 270. Passeren we dit niveau (dat zal hoogst­waarschi­jn­lijk weer­al niet onder slag of stoot gebeuren) dan richt­en we ons op de can­dlelow van 31 augus­tus 2004 op 307. Pas daar­boven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, jan­u­ari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervar­ing is heel belan­grijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemid­delde. Een sti­jging de vol­gende weken zal mijns inziens doo­d­lopen op deze lijn. Van­daar ook mijn opmerk­ing in eerdere analy­ses dat naar­mate de index­en verder sti­j­gen beleg­gers hun aan­de­len­bezit­tin­gen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van­deze niveaus mogen verwacht­en aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een sig­nif­i­cante top.

In de week­grafiek laat ik de dal­ende weer­stand­sli­jn die ik in de maand­grafiek als belan­grijk bestem­pelde staan. Een tweede belan­grijke lijn is de hor­i­zon­tale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de okto­ber­can­dle en die low ligt op 310. 310 wordt eve­neens een belan­grijk niveau bij een verdere sti­jging van de aex. Wat posi­tief is in deze week­grafiek is dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari duidelijk naar boven toe door­bro­ken hebben en deze lijn geeft nu ste­un op 238. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemid­delde. Dus we mogen, omdat we drie ste­un­zones hebben, aan­nemen dat het niveau 238 iets is om in de gat­en te houden bij een verdere cor­rec­tie van de index. Bij een sti­jging is de grafiek zo klaar als een klon­t­je: op 270 ligt een duidelijk definieer­baar weer­stand­sniveau. Kijken we naar de aroon-oscil­la­tor dan zien we dat we hier een koopsig­naal hebben gekre­gen. De macd geeft eve­neens een koopsig­naal mid­dels de door­braak van een weerstandslijn.

Voor wat betre­ft de iets lan­gere ter­mi­jn­grafieken (week- en maand­grafiek) kun­nen we dus vast­stellen dat de uit­braakniveaus nog niet teruggetest wer­den. De dag­grafieken (korte ter­mi­jn) geven aan dat we ter­dege rekn­ing dienen te houden met een nakende dal­ing die deze uit­braakniveaus zal terugtesten.

Ik toon hier even de grafiek van de Ishares dit met de bedoel­ing het vol­ume te kun­nen weergeven. We zien bij de top van 20 mei een duidelijk lager vol­ume dan bij de top van 8 mei. Dit is een negatieve diver­gen­tie want hogere koersen moeten vergezeld wor­den door een hoger vol­ume. Dit is één van de basis­regels uit de TA. Nu zien we ook dat noch de macd, noch de aroon-oscil­la­tor de sti­jging van de index beves­ti­gen en ook die indi­ca­toren geven dus aan dat er geen beves­tig­ing is van momen­tum. Dit is eve­neens een vorm van negatieve diver­gen­tie. Moet de terug­val sterk zijn in de index? Niet noodza­ke­lijk want we zien een ste­un­li­jn met drie pun­ten: 09 maart, 01 en 28 april is de lijn onder de bodems van de uptrend en qua hellings­graad is deze lijn heel aan­vaard­baar want de graad van sti­jging situeert zich tussen 25 en 30° wat heel aan­vaard­baar is voor een trend. Boven­di­en loopt deze lijn nage­noeg even­wi­jdig met het gemid­delde over 20 dagen wat de belan­grijkheid van de ste­un­li­jn onder­streept. Ik ga er dus van uit dat het niveau 255 niet zomaar kan door­bro­ken worden.

Ik neem er voor de duidelijkheid en het ver­volg van mijn analyse een tweede dag­grafiek bij. We zien dat de sto­has­tics een negatieve diver­gen­tie geeft en ook dat pleit dus voor een te verwacht­en cor­rec­tie. Wat me hier vanzelf­sprek­end meer inter­esseert is waar we naar toe kun­nen wan­neer de lijn waar­van sprake in de eerste grafiek wel door­bro­ken wordt. Wel­nu, dan kun­nen we terug naar de lijn die loopt onder de low van 12 feb­ru­ari en door de high van 17 april. Op dat niveau zien we ook het 40-daags gemid­delde liggen. Gaan we nog iets dieper dan neem ik aan dat het diep­ste punt van de cor­rec­tie bij 240 ligt want daar kri­j­gen we ste­un van het 100-daags gemid­delde maar ook van een driepun­ten­li­jn. Die lijn verbindt de top­pen van 06 jan­u­ari en 9 feb­ru­ari en loopt ver­vol­gens door de high van de gap van 04 mei. In deze zone zien we ook een sig­nif­i­cante hor­i­zon­tale ste­un­zone. Ik neem bijgevolg aan dat 240 zowat het diep­ste punt is wat we kun­nen verwachten. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op andere ver­noemde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.