Analyse: Aex naar lagere niveaus — Vix
Ik toon bij de vix twee grafieken: de week- en de daggrafiek.
In de weekgrafiek zien we een duidelijke hammer en een positieve divergentie in de stochastics. De trend van de vix is dalende en dat moet positief zijn voor een verder verloop van de aandelenmarkten op langere termijn maar het is duidelijk dat we voor de korte termijn wel even een stijging in de indicator moeten krijgen. Die stijging van de vix op korte termijn zal normalerwijze samenvallen met een daling van de indexen.
Uit het verloop van de stochastics op daggrafiek kan ik afleiden dat een daling van de aandelenindexen beperkt zal blijven want de stochastics stijgt heel snel vergeleken bij de stijging in de vix. Let er maar eens op wanneer een indicator heel snel stijgt (of daalt) terwijl dat bij de onderligende waarde niet het geval is. De stijging of de daling in de onderliggende waarde zet dan niet echt door. Ik neem dus aan dat de stijging in de vix zal doodlopen tegen de dalende weerstandslijn.
De kwartaalgrafiek laat ik niet elke week zien maar deze keer toch wel want we zien dat, in geval we eind juni een koers bereiken van 249 of hoger (de openingskoers van de maartcandle) we dan een bullish engulfing zullen neerzetten. In combinatie met de toch wel zeer lage stochastics zou dit zonder meer een positief signaal betekenen voor het koersverloop de komende maanden. (de huidige candle is natuurlijk maar definitief einde juni want elke candle behelst het koersverloop over een periode van drie maanden)
In de maandgrafiek neem ik er even de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. In de verdere correctie die we verwachten zien we dat de bovenkant van het stijgend kanaal steun geeft op 235. Houd deze weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 270. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken zal mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken vandeze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top.
In de weekgrafiek laat ik de dalende weerstandslijn die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde staan. Een tweede belangrijke lijn is de horizontale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de oktobercandle en die low ligt op 310. 310 wordt eveneens een belangrijk niveau bij een verdere stijging van de aex. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 238. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde. Dus we mogen, omdat we drie steunzones hebben, aannemen dat het niveau 238 iets is om in de gaten te houden bij een verdere correctie van de index. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen. De macd geeft eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn.
Voor wat betreft de iets langere termijngrafieken (week- en maandgrafiek) kunnen we dus vaststellen dat de uitbraakniveaus nog niet teruggetest werden. De daggrafieken (korte termijn) geven aan dat we terdege rekning dienen te houden met een nakende daling die deze uitbraakniveaus zal terugtesten.
Ik toon hier even de grafiek van de Ishares dit met de bedoeling het volume te kunnen weergeven. We zien bij de top van 20 mei een duidelijk lager volume dan bij de top van 8 mei. Dit is een negatieve divergentie want hogere koersen moeten vergezeld worden door een hoger volume. Dit is één van de basisregels uit de TA. Nu zien we ook dat noch de macd, noch de aroon-oscillator de stijging van de index bevestigen en ook die indicatoren geven dus aan dat er geen bevestiging is van momentum. Dit is eveneens een vorm van negatieve divergentie. Moet de terugval sterk zijn in de index? Niet noodzakelijk want we zien een steunlijn met drie punten: 09 maart, 01 en 28 april is de lijn onder de bodems van de uptrend en qua hellingsgraad is deze lijn heel aanvaardbaar want de graad van stijging situeert zich tussen 25 en 30° wat heel aanvaardbaar is voor een trend. Bovendien loopt deze lijn nagenoeg evenwijdig met het gemiddelde over 20 dagen wat de belangrijkheid van de steunlijn onderstreept. Ik ga er dus van uit dat het niveau 255 niet zomaar kan doorbroken worden.
Ik neem er voor de duidelijkheid en het vervolg van mijn analyse een tweede daggrafiek bij. We zien dat de stohastics een negatieve divergentie geeft en ook dat pleit dus voor een te verwachten correctie. Wat me hier vanzelfsprekend meer interesseert is waar we naar toe kunnen wanneer de lijn waarvan sprake in de eerste grafiek wel doorbroken wordt. Welnu, dan kunnen we terug naar de lijn die loopt onder de low van 12 februari en door de high van 17 april. Op dat niveau zien we ook het 40-daags gemiddelde liggen. Gaan we nog iets dieper dan neem ik aan dat het diepste punt van de correctie bij 240 ligt want daar krijgen we steun van het 100-daags gemiddelde maar ook van een driepuntenlijn. Die lijn verbindt de toppen van 06 januari en 9 februari en loopt vervolgens door de high van de gap van 04 mei. In deze zone zien we ook een significante horizontale steunzone. Ik neem bijgevolg aan dat 240 zowat het diepste punt is wat we kunnen verwachten.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op andere vernoemde waarden.