...

Analyse: AEX en SP500/Russell 2000

17 mei 2009, 18:30 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In de vorige drie analy­ses liep ik er telkens op te hameren dat de beurzen moesten cor­rigeren. Ik ver­wees daar­bij telkens weer naar het gedrag van de sen­ti­mentsindi­ca­toren. De Mc Clel­lan Sum­ma­tion was veel te hoog gek­lom­men en keert nu terug maar er is nog heel wat ruimte naar bene­den vooraleer we een ste­un­niveau bereiken. De diver­gen­tie in de Mc Clel­lan oscil­la­tor begon zicht­baar te wor­den einde maart en nu is deze oscil­la­tor onder zijn 0‑lijn gevallen. We kun­nen dus vanu­it de sum­ma­tion verwacht­en dat deze dal­ing nog poot­jes zal kri­j­gen maar de oscil­la­tor bereikt wel reeds sig­nif­i­cante ste­un­niveaus. Kijk ik naar de Rus­sel 2000 dan zie ik daar in de rsi een ver­bor­gen diver­gen­tie. Dat de mark­ten momenteel op een kruis­punt staan is een feit. Om van een veilig” ver­volg van de sti­jging die zich inzette begin maart te kun­nen uit­gaan moeten we eerst de mei-top door­breken en zolang dat niet gebeurt valt de kans op een negatieve beurs niet uit te sluiten. De Mc Clel­lan oscil­la­tor en de ver­bor­gen diver­gen­tie in de Rus­sell 2000 lat­en me echter besluiten dat een opwaarts ver­volg meer kans maakt dan een diepe val… 


Analyse: AEX en SP500/​Russell 2000

In een eerste grafiek dus even de lijn­grafiek van de Rus­sell 2000 met de rsi. De rsi op stan­daardinstelling 14 dagen maakt een lagere bodem ter­wi­jl dat bij de index niet het geval is. Dit is een bull­ish sig­naal. Het wijst er op dat we, na een zelfs dieper­gaande cor­rec­tie, een opwaarts ver­volg kri­j­gen. Let wel: dit is geen sig­naal voor de traders die niet zon­der hun dagdagelijkse adren­a­linestoot kun­nen lev­en hoor. Een verdere terug­val naar de hor­i­zon­tale lijn van de sti­j­gende rechthoekige die we eerder hebben door­bro­ken is heel goed mogelijk. Komen we niet onder die hor­i­zon­tale lijn dan is er sprake van een terugtest en het ver­volg hierop zal dan posi­tief uit­pakken voor het ver­loop van de beurzen voor de komende weken. Ten opzichte van het huidig niveau van deze index geeft een terugtest van de hor­i­zon­tale een verdere cor­rec­tie aan van een vijf­tal pro­cent. (475 huidig niveau en 450 is het niveau van de horizontale.…verschil tussen de twee standen is ongeveer 5 procent)

Bij de SP500 (ik toon hier de track­er spy om het vol­ume te kun­nen weergeven) even ver­wi­jzen naar een waarschuwing voor een komende cor­rec­tie die er reeds langer stond. Het vol­ume beves­tigde de sti­jging van de afgelopen weken niet. Sti­j­gende koersen moeten in de regel gepaard gaan met sti­j­gende vol­umes en het feit dat dit niet gebeurde was dus iets dat er op wees dat de sti­jging onvol­doende onderliggende kracht in zich had. We zien dat we recent een verkoopsig­naal hebben in de macd. Dit pleit voor een verdere cor­rec­tie bij de sp500 en dan wordt het inschat­ten tot hoe ver deze cor­rec­tie kan doorzetten. Kijk ik naar de gemid­delden dan zie ik het 20-daags liggen op het hudig niveau. We mogen aan­nemen dat dit 20-daags zal door­bro­ken wor­den en dan kri­j­gen we als doel­zone het 50- en het 100-daags die op 854 – 844 liggen. Gaan we dieper als deze gemid­delden dan kijk ik naar de ste­un­li­j­nen van het sti­j­gende kanaal waar­bij ik de bodem van 06 maart mogelijks als over­shoot buiten beschouwing zal moeten lat­en. Bij door­braak van de gemid­delden ligt de zone waar een cor­rec­tie tot stil­stand kan komen dus bij 820800. Trek ik de Fibo-pro­jec­tieniveaus dan heb ik een lijn liggen bij 850 en een vol­gende bij 800. Dit stemt dus overeen met het niveau van de gemid­delden of met het niveau van de ste­un­li­jn van het kanaal. Een door­braak van de top van 07 mei betekent een te verwacht­en ver­volg op de sti­jging maar van­wege het verkoopsig­naal in de macd ver­w­erp ik die mogelijkheid voor de korte termijn.

Samengevat: korte ter­mi­jn een verdere cor­rec­tie maar van­wege onder­meer de dis­pro­por­tion­al dis­place­ment in de rsi bij de Rus­sell een ver­volg van de sti­jging nadat de huidi­ge dal­ing is afgewerkt.

Vanu­it dit gegeven kan ik dus aan­nemen dat de index­en sinds de maart­bo­dem in feite bezig zijn met de vorm­ing van een bodem. Visueel denk ik dit meest duidelijk te kun­nen mak­en met behulp van de XO-grafiek.

We herin­neren ons nog de sym­metrische driehoek waar we in de laat­ste zware dal­ing naar onderen uitvie­len. De sti­jging van de afgelopen weken bracht ons terug boven deze lijn. Die lijn geeft de aex nu ste­un bij 238. Vallen we, wat ik niet echt verwacht, toch onder deze lijn dan ligt de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal bij 230. Zolang we niet onder dit laat­ste niveau komen bli­jf ik de evo­lu­tie beschouwen in het kad­er van een brede bodemvorm­ing. Ik zou me pas echt zor­gen mak­en wan­neer we onder de hor­i­zon­tale lij­nen vallen die we op 225 en 218 zien liggen omdat we in dat geval lagere bodems neerzetten. Zolang we boven 230 bli­jven zit­ten we in een sti­j­gend kanaal en breken we de meitop dan kun­nen we naar de weer­stand­sli­jn die momenteel op 280 ligt 

In de maand­grafiek neem ik er even de macd en de aroon-oscil­la­tor bij. Het his­togram bij bei­de indi­ca­toren evolueert posi­tief. De macd-indi­ca­tor staat nog ver van een koopsig­naal maar bij de aroon-oscil­la­tor is dat niet het geval. Die indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven en zijn his­togram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat posi­tief is. In de verdere cor­rec­tie die we verwacht­en zien we dat de bovenkant van het sti­j­gend kanaal ste­un geeft op 235. Houd deze weer­stand­sli­jn dan kun­nen we ons in een daaropvol­gende sti­jging richt­en op in eerste instantie het 9‑maands gemid­delde en dat ligt op 272. Passeren we dit niveau (dat zal hoogst­waarschi­jn­lijk weer­al niet onder slag of stoot gebeuren) dan richt­en we ons op de can­dlelow van 31 augus­tus 2004 op 307. Pas daar­boven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, jan­u­ari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervar­ing is heel belan­grijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemid­delde. Een sti­jging de vol­gende weken zal mijns inziens doo­d­lopen op deze lijn. Van­daar ook mijn opmerk­ing in eerdere analy­ses dat naar­mate de index­en verder sti­j­gen beleg­gers hun aan­de­len­bezit­tin­gen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van­deze niveaus mogen verwacht­en aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een sig­nif­i­cante top.

In de week­grafiek laat ik de lij­nen die ik in de maand­grafiek als belan­grijk bestem­pelde staan. Wat posi­tief is in deze week­grafiek is dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari duidelijk naar boven toe door­bro­ken hebben en deze lijn geeft nu ste­un op 238. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemid­delde. Dus we mogen, omdat we drie ste­un­zones hebben, aan­nemen dat het niveau 238 iets is om in de gat­en te houden bij een verdere cor­rec­tie van de index. Bij een sti­jging is de grafiek zo klaar als een klon­t­je: op 270 ligt een duidelijk definieer­baar weer­stand­sniveau. Kijken we naar de aroon-oscil­la­tor dan zien we dat we hier een koopsig­naal hebben gekre­gen. De macd geeft eve­neens een koopsig­naal mid­dels de door­braak van een weerstandslijn.

In de dag­grafiek zien we een sti­j­gend kanaal maar wat hoe dan ook storend is aan deze sti­jging vanaf de maart­bo­dem zijn de voort­durend over­lap­pende beweg­in­gen. Sti­jgin­gen zien we liev­er impuls­matig ver­lopen en dat was bij de aex behalve de sti­jging vanaf 29 april niet het geval. Die over­lap­pende struc­tu­ur maakt dat we zelfs bij de posi­tieve vooruitzicht­en waar we van uit­gaan een diepere cor­rec­tie niet bij voor­baat mogen uit­sluiten. Dat we een verdere terug­val kri­j­gen mogen we aflei­den uit het verkoopsig­naal in de macd. Ook de aroon-oscil­la­tor ver­tikt het al enige tijd de sti­jging van de index te bevestigen. 

De low van don­derdag lag op 247.46. Komen we de vol­gende dagen onder deze low dan moeten we lager. Mijn richt­pun­ten liggen voor wat de gemid­delden betre­ft dan bij het 20-daags op 246.5 — het 40-daags op 240 en het 100-daags op 238. Let er op dat deze gemid­delden sti­j­gen en dat bij het respecteren van deze lij­nen ondanks een terug­val de trend op dag­ba­sis dus sti­j­gend bli­jft. Vallen we terug tot om en bij het 40- en 100-daags gemid­delde dan mak­en we daar veel kans een bodem te zetten want de ste­un­li­jn van de eerder door­bro­ken sym­metrische driehoek komt eve­neens bij deze zone te liggen. Boven­di­en ligt deze zone bij een hor­i­zon­tale ste­un­zone. Een reden om aan te nemen dat deze zone kan bereikt wor­den ligt ook in het feit dat we nog een open­staande gap zien die gevor­md werd van 29 op 30 april. Die gap ligt op 238.72÷240.72.

Komen we boven de low van 11 mei en die ligt op 254.95 dan ga ik er van uit dat er een sti­jging vol­gt naar de mei-top. Die top zal dan ver­vol­gens uitgenomen wor­den waar­na de index dus kan doorsti­j­gen naar 272 (9‑maandsgemiddelde) in eerste instantie.

Samengevat: ik ga in een posi­tief sce­nario uit van een dal­ing naar 238 – 235. Houd deze zone dan verwacht ik een nieuwe sti­jgings­golf naar de meitop en naar de zone 272 – 280.

Als extraat­je -) even­t­jes een piv­ot­grafiek. Bemerk hoe koersen mooi gevan­gen bli­jven tussen de piv­ot-lij­nen. Dus voor diege­nen die zon­der adren­a­linestoot niet lev­en kun­nen -) even wat mate­ri­aal om verder op te stud­eren. De vijf lijn­t­jes in het mid­den zijnde de piv­ot-lijn en dan de s1 en s2 en de r1 en de r2, die lij­nen ver­hin­deren de koersen als het ware uit te breken. De dikke zwarte lij­nen zijn e s3 en de r3 en die geven de uiter­sten. Maar let er eens op: wan­neer die s3 of r3 wordt bereikt dan keren de koersen kort nadi­en toch terug naar hun nor­maal niveau.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op ver­melde index­en behalve op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.