In de vorige drie analyses liep ik er telkens op te hameren dat de beurzen moesten corrigeren. Ik verwees daarbij telkens weer naar het gedrag van de sentimentsindicatoren. De Mc Clellan Summation was veel te hoog geklommen en keert nu terug maar er is nog heel wat ruimte naar beneden vooraleer we een steunniveau bereiken. De divergentie in de Mc Clellan oscillator begon zichtbaar te worden einde maart en nu is deze oscillator onder zijn 0‑lijn gevallen. We kunnen dus vanuit de summation verwachten dat deze daling nog pootjes zal krijgen maar de oscillator bereikt wel reeds significante steunniveaus. Kijk ik naar de Russel 2000 dan zie ik daar in de rsi een verborgen divergentie. Dat de markten momenteel op een kruispunt staan is een feit. Om van een “veilig” vervolg van de stijging die zich inzette begin maart te kunnen uitgaan moeten we eerst de mei-top doorbreken en zolang dat niet gebeurt valt de kans op een negatieve beurs niet uit te sluiten. De Mc Clellan oscillator en de verborgen divergentie in de Russell 2000 laten me echter besluiten dat een opwaarts vervolg meer kans maakt dan een diepe val…
Analyse: AEX en SP500/Russell 2000
In een eerste grafiek dus even de lijngrafiek van de Russell 2000 met de rsi. De rsi op standaardinstelling 14 dagen maakt een lagere bodem terwijl dat bij de index niet het geval is. Dit is een bullish signaal. Het wijst er op dat we, na een zelfs diepergaande correctie, een opwaarts vervolg krijgen. Let wel: dit is geen signaal voor de traders die niet zonder hun dagdagelijkse adrenalinestoot kunnen leven hoor. Een verdere terugval naar de horizontale lijn van de stijgende rechthoekige die we eerder hebben doorbroken is heel goed mogelijk. Komen we niet onder die horizontale lijn dan is er sprake van een terugtest en het vervolg hierop zal dan positief uitpakken voor het verloop van de beurzen voor de komende weken. Ten opzichte van het huidig niveau van deze index geeft een terugtest van de horizontale een verdere correctie aan van een vijftal procent. (475 huidig niveau en 450 is het niveau van de horizontale.…verschil tussen de twee standen is ongeveer 5 procent)
Bij de SP500 (ik toon hier de tracker spy om het volume te kunnen weergeven) even verwijzen naar een waarschuwing voor een komende correctie die er reeds langer stond. Het volume bevestigde de stijging van de afgelopen weken niet. Stijgende koersen moeten in de regel gepaard gaan met stijgende volumes en het feit dat dit niet gebeurde was dus iets dat er op wees dat de stijging onvoldoende onderliggende kracht in zich had. We zien dat we recent een verkoopsignaal hebben in de macd. Dit pleit voor een verdere correctie bij de sp500 en dan wordt het inschatten tot hoe ver deze correctie kan doorzetten. Kijk ik naar de gemiddelden dan zie ik het 20-daags liggen op het hudig niveau. We mogen aannemen dat dit 20-daags zal doorbroken worden en dan krijgen we als doelzone het 50- en het 100-daags die op 854 – 844 liggen. Gaan we dieper als deze gemiddelden dan kijk ik naar de steunlijnen van het stijgende kanaal waarbij ik de bodem van 06 maart mogelijks als overshoot buiten beschouwing zal moeten laten. Bij doorbraak van de gemiddelden ligt de zone waar een correctie tot stilstand kan komen dus bij 820⁄800. Trek ik de Fibo-projectieniveaus dan heb ik een lijn liggen bij 850 en een volgende bij 800. Dit stemt dus overeen met het niveau van de gemiddelden of met het niveau van de steunlijn van het kanaal. Een doorbraak van de top van 07 mei betekent een te verwachten vervolg op de stijging maar vanwege het verkoopsignaal in de macd verwerp ik die mogelijkheid voor de korte termijn.
Samengevat: korte termijn een verdere correctie maar vanwege ondermeer de disproportional displacement in de rsi bij de Russell een vervolg van de stijging nadat de huidige daling is afgewerkt.
Vanuit dit gegeven kan ik dus aannemen dat de indexen sinds de maartbodem in feite bezig zijn met de vorming van een bodem. Visueel denk ik dit meest duidelijk te kunnen maken met behulp van de XO-grafiek.
We herinneren ons nog de symmetrische driehoek waar we in de laatste zware daling naar onderen uitvielen. De stijging van de afgelopen weken bracht ons terug boven deze lijn. Die lijn geeft de aex nu steun bij 238. Vallen we, wat ik niet echt verwacht, toch onder deze lijn dan ligt de steunlijn van het stijgend kanaal bij 230. Zolang we niet onder dit laatste niveau komen blijf ik de evolutie beschouwen in het kader van een brede bodemvorming. Ik zou me pas echt zorgen maken wanneer we onder de horizontale lijnen vallen die we op 225 en 218 zien liggen omdat we in dat geval lagere bodems neerzetten. Zolang we boven 230 blijven zitten we in een stijgend kanaal en breken we de meitop dan kunnen we naar de weerstandslijn die momenteel op 280 ligt
In de maandgrafiek neem ik er even de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. In de verdere correctie die we verwachten zien we dat de bovenkant van het stijgend kanaal steun geeft op 235. Houd deze weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 272. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 325 en zij lgt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken zal mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken vandeze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top.
In de weekgrafiek laat ik de lijnen die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde staan. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 238. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde. Dus we mogen, omdat we drie steunzones hebben, aannemen dat het niveau 238 iets is om in de gaten te houden bij een verdere correctie van de index. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen. De macd geeft eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn.
In de daggrafiek zien we een stijgend kanaal maar wat hoe dan ook storend is aan deze stijging vanaf de maartbodem zijn de voortdurend overlappende bewegingen. Stijgingen zien we liever impulsmatig verlopen en dat was bij de aex behalve de stijging vanaf 29 april niet het geval. Die overlappende structuur maakt dat we zelfs bij de positieve vooruitzichten waar we van uitgaan een diepere correctie niet bij voorbaat mogen uitsluiten. Dat we een verdere terugval krijgen mogen we afleiden uit het verkoopsignaal in de macd. Ook de aroon-oscillator vertikt het al enige tijd de stijging van de index te bevestigen.
De low van donderdag lag op 247.46. Komen we de volgende dagen onder deze low dan moeten we lager. Mijn richtpunten liggen voor wat de gemiddelden betreft dan bij het 20-daags op 246.5 — het 40-daags op 240 en het 100-daags op 238. Let er op dat deze gemiddelden stijgen en dat bij het respecteren van deze lijnen ondanks een terugval de trend op dagbasis dus stijgend blijft. Vallen we terug tot om en bij het 40- en 100-daags gemiddelde dan maken we daar veel kans een bodem te zetten want de steunlijn van de eerder doorbroken symmetrische driehoek komt eveneens bij deze zone te liggen. Bovendien ligt deze zone bij een horizontale steunzone. Een reden om aan te nemen dat deze zone kan bereikt worden ligt ook in het feit dat we nog een openstaande gap zien die gevormd werd van 29 op 30 april. Die gap ligt op 238.72÷240.72.
Komen we boven de low van 11 mei en die ligt op 254.95 dan ga ik er van uit dat er een stijging volgt naar de mei-top. Die top zal dan vervolgens uitgenomen worden waarna de index dus kan doorstijgen naar 272 (9‑maandsgemiddelde) in eerste instantie.
Samengevat: ik ga in een positief scenario uit van een daling naar 238 – 235. Houd deze zone dan verwacht ik een nieuwe stijgingsgolf naar de meitop en naar de zone 272 – 280.
Als extraatje -) eventjes een pivotgrafiek. Bemerk hoe koersen mooi gevangen blijven tussen de pivot-lijnen. Dus voor diegenen die zonder adrenalinestoot niet leven kunnen -) even wat materiaal om verder op te studeren. De vijf lijntjes in het midden zijnde de pivot-lijn en dan de s1 en s2 en de r1 en de r2, die lijnen verhinderen de koersen als het ware uit te breken. De dikke zwarte lijnen zijn e s3 en de r3 en die geven de uitersten. Maar let er eens op: wanneer die s3 of r3 wordt bereikt dan keren de koersen kort nadien toch terug naar hun normaal niveau.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op vermelde indexen behalve op de aex.