...

Analyse: AEX en SP500 - Nasdaq

26 april 2009, 10:02 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Op zeer korte ter­mi­jn een inschat­ting mak­en welke richt­ing de index­en zullen uit­gaan is nooit makke­lijk. Er zijn meerdere aan­wi­jzin­gen die er op duiden dat we een cor­rec­tie op de sti­jging mogen verwacht­en. Ik kijk dan bijvoor­beeld naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren waar we bij de Mc Clel­lan oscil­la­tor een negatieve diver­gen­tie zien. Ook maakt de high-low-index een lagere top (min­der nieuwe highs in de sti­jging van de nyse) en ook bij het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags is er een negatieve diver­gen­tie. Daartegen­over staat de ontwik­kel­ing van het wig­pa­troon bij de VS-index­en. De Nas­daq gaat daar hoger dan de top van 17 april ter­wi­jl dat bij de SP500 niet het geval is. Iets hogere koersen vooraleer we een cor­rec­tie zien zijn dus niet uit­ges­loten…

Analyse: AEX en SP500 — Nasdaq

Wat het korte ter­mi­jn­werk bij het traden op de aex ook bemoeil­ijkt is het feit dat de koer­suit­sla­gen, die bepal­end zijn, zich zelden of nooit voor­doen tij­dens de open­ing­suren van de Europese beurzen. Een omme­keer van de trend kri­j­gen we als par­ti­c­uliere beleg­ger overnight op ons bord en de vol­gende dag lopen we achter de feit­en aan. Ook opval­lend de laat­ste tijd zijn de zeer forse uit­sla­gen bij de VS-index­en en dan vooral naar het einde van de han­del toe. Het zijn alle­maal zak­en waar wij hier in Europa het nakijken bij hebben. 

Par­ti­c­uliere beleg­gers starten hoe je het ook draait of keert alti­jd met een aan­tal zware hand­i­caps: nieuws­feit­en van belang daar­van zijn we zelden op de hoogte op een ogen­blik dat het er toe doet, hele en halve leu­gens kri­j­gen we volop ons bord, inside-iin­for­matie bestaat natu­urlijk niet -), we moeten de dik­wi­jls over­dreven spreads van aan- en verkoop over­win­nen, we kri­j­gen te mak­en met han­del­splat­for­men die won­der­baar­lijk op cru­ciale ogen­blikken het lat­en afweten, vul het lijst­je maar aan.…wie winst maakt in dit casi­no ver­di­ent een pluim en geen mens die jalo­ers hoeft te zijn op zijn suc­ces, beleggen is hard werken en opbok­sen tegen mensen die ons het suc­ces niet gunnen…

Kijken we naar de Nas­daq dan zien we dat we daar de top van 17 april hebben over­schre­den met een slotko­ers. Nu is het bij een wig nor­maal dat die hogere koers er komt ter­wi­jl het in feite nog steeds om een terugtest gaat van de door­bro­ken steunlijn.

Passen we dezelfde lij­nen toe op de grafiek van de SP500 dan zien we dat die index, in tegen­stelling tot de Nas­daq, nog een stuk­je ruimte heeft vooraleer er een terugtest komt van de door­bro­ken ste­un­li­jn. Stel dat de SP500 eerst nog zijn ste­un­li­jn gaat testen dan kan de Nas­daq verder omhoog kruipen langs zijn door­bro­ken ste­un. Het kan ook natu­urlijk, vanu­it de gegevens van de sen­ti­mentsindi­ca­toren waar we reken­ing mee houden, dat de Nas­daq lei­dend is en dat we onmid­del­lijk een cor­rec­tie kri­j­gen. Hoe dan ook, ik bli­jf reken­ing houden met een cor­rec­tie op de sti­jging maar enkele dagen van nog hogere koersen vooraf­gaand aan de cor­rec­tie mogen we niet uitsluiten.

In de maand­grafiek ligt de aex tegen de weer­stand­sli­jn aan te duwen van het dal­end kanaal. Breekt de weer­stand­sli­jn dan gaat de index naar een vol­gend doel bij 276 waar we de weer­stand­sli­jn zien liggen over de top­pen van juni en sep­tem­ber 2008. Op dit niveau ligt ook het 9‑maands dal­end gemid­delde. We zien dat de aroon-oscil­la­tor nog net geen koopsig­naal geeft maar het his­togram is wel reeds sti­j­gende. OoK het macd-his­togram buigt om. Komt er een zware cor­rec­tie dan zien we het belang van de low van de feb­ru­ar­i­can­dle en van de april­can­dle. De low van de feb­ru­ar­i­can­dle ligt op 215 en die van de april­can­dle ligt op 213.

In de koers­grafiek op week­ba­sis zien we eve­neens dat de aex tegen de weer­stan­dli­jn van zijn kanaal aanz­it. Een opwaartse door­braak van deze weer­stan­dli­jn geeft als doel het 40-weeks gemid­delde dat nu op 285 ligt. Hou er reken­ing mee dat dit gemid­delde daalt en dus elke week een paar pun­ten lager komt te liggen. De macd ligt er posi­tief bij maar we zien dat de aroon een verkoopsig­naal heeft gegeven. Die tegengestelde beweg­ing is merk­waardig en het geeft aan dat we er niet zomaar klakkeloos mogen van uit­gaan dat na een cor­rec­tie de index hoe dan ook verder zal sti­j­gen. Breken we de weer­stand­sli­jn over de top­pen dan komt dat koers­doel van 285 er natu­urlijk niet zomaar. 250, 264, 268, 273 zullen op weg naar 285 voor weer­stand zorgen.

In een tweede week­grafiek toon ik de rsi en die beweegt in een sti­j­gend kanaal boven zijn sti­j­gend gemid­delde. De kans dat de aex gewoon door zijn dal­ende weer­stand­sli­jn breekt zon­der enige noe­menswaardi­ge cor­rec­tie mogen we dus zek­er niet veronachtza­men ook al omdat de index zijn lijn die onder de bodems van 21 novem­ber en 23 jan­u­ari loopt heeft door­bro­ken. Wie short zit kan vei­lighei­d­shalve maar beter zijn stops aan­houden want de aex over­dri­jft, naar ik lang gelden al heb vast­gesteld, heel graag. In dalin­gen moet hij zo noodza­ke­lijk alti­jd hard­er dalen. Bij sti­jgin­gen loopt hij graag achter om dan plots uit zijn kram­men te schi­eten ter­wi­jl de VS-index­en in wezen aan het top­pen zijn. De aex is geen gemakkel­lijke index in vergelijk­ing met bijvoor­beeld de Dax. Daarom ook is het alti­jd nut­tig de Dax samen met de aex te vol­gen waar­bij ik de dax als lei­d­inggevend in aan­merk­ing neem.

In de dag­grafiek zien we het sti­j­gend kanaal en posi­tief is alvast dat de aex boven zijn gemid­delden ligt. Ook de macd is nog posi­tief maar het his­togram zwakt af. Stel nu dat de SP500 nog naar zijn door­bro­ken ste­un­li­jn evolueert dan mogen we een aex richt­ing 250 verwacht­en. In eerdere analy­ses echter heb ik er ook op gewezen dat het sti­j­gend kanaal in de aex ook als vlag­pa­troon kan in aan­merk­ing wor­den genomen en dan veran­dert het plaat­je natu­urlijk wel in negatieve zin. De kans dat de ste­un­li­jn breekt mag dus zek­er niet uit­ges­loten wor­den want we kun­nen de dal­ing vanaf de top van 17 april naar 21 april bek­ijken als een eerste golf­je en dat golf­je bedraagt van top naar bodem 17 pun­ten. Nemen we nu in ver­tikale telling en in de veron­der­stelling dat we vri­jdag de top hebben gezien in de aex die 17 pun­ten in min­der­ing dan bekomen we een koers­doel van 223. Die aan­name is real­is­tisch omdat we bij die 223 terug­vallen bij het niet volledig ges­loten gap van 01 op 02 april.

Nu: hoe ga ik om met de vast­stellin­gen en de veron­der­stellin­gen die we hebben? Shorts met stops onder 250 zijn gevaar­lijk. Veiliger is 250 en hoger als stop. Met longs zit je redelijk safe zolang 223 niet naar bene­den toe door­bro­ken wordt. Tussen­liggend voor de zeer korte ter­mi­jn traders zijn ook de gemid­delden en dan vooral het 20-daags en het 50-daags belan­grijk op 231 en 230. Komen we toch lager als 223 dan is de bodem van 30 maart op 211 mijn ultieme grens om afscheid te nemen van longs.

Nieuwe long­posi­ties aan­gaan op dit niveau daar ben ik niet zo hap­pig op van­wege de sig­nalen in de sen­ti­mentsindi­ca­toren. Ook al gaan we eerst nog eens hoger, een cor­rec­tie is uiterst waarschi­jn­lijk en het lijkt me dan ook beter even de kat uit de boom te kijken. 

Ter info geef ik nog even de point-and-fig­ure grafiek. Visueel is het in dit plaat­je duidelijk­er waar de gren­zen liggen waar we op korte ter­mi­jn reken­ing dienen mee te houden.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op Nas­daq en SP500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.