Analyse: AEX en SP500 — Nasdaq
Wat het korte termijnwerk bij het traden op de aex ook bemoeilijkt is het feit dat de koersuitslagen, die bepalend zijn, zich zelden of nooit voordoen tijdens de openingsuren van de Europese beurzen. Een ommekeer van de trend krijgen we als particuliere belegger overnight op ons bord en de volgende dag lopen we achter de feiten aan. Ook opvallend de laatste tijd zijn de zeer forse uitslagen bij de VS-indexen en dan vooral naar het einde van de handel toe. Het zijn allemaal zaken waar wij hier in Europa het nakijken bij hebben.
Particuliere beleggers starten hoe je het ook draait of keert altijd met een aantal zware handicaps: nieuwsfeiten van belang daarvan zijn we zelden op de hoogte op een ogenblik dat het er toe doet, hele en halve leugens krijgen we volop ons bord, inside-iinformatie bestaat natuurlijk niet -), we moeten de dikwijls overdreven spreads van aan- en verkoop overwinnen, we krijgen te maken met handelsplatformen die wonderbaarlijk op cruciale ogenblikken het laten afweten, vul het lijstje maar aan.…wie winst maakt in dit casino verdient een pluim en geen mens die jaloers hoeft te zijn op zijn succes, beleggen is hard werken en opboksen tegen mensen die ons het succes niet gunnen…
Kijken we naar de Nasdaq dan zien we dat we daar de top van 17 april hebben overschreden met een slotkoers. Nu is het bij een wig normaal dat die hogere koers er komt terwijl het in feite nog steeds om een terugtest gaat van de doorbroken steunlijn.
Passen we dezelfde lijnen toe op de grafiek van de SP500 dan zien we dat die index, in tegenstelling tot de Nasdaq, nog een stukje ruimte heeft vooraleer er een terugtest komt van de doorbroken steunlijn. Stel dat de SP500 eerst nog zijn steunlijn gaat testen dan kan de Nasdaq verder omhoog kruipen langs zijn doorbroken steun. Het kan ook natuurlijk, vanuit de gegevens van de sentimentsindicatoren waar we rekening mee houden, dat de Nasdaq leidend is en dat we onmiddellijk een correctie krijgen. Hoe dan ook, ik blijf rekening houden met een correctie op de stijging maar enkele dagen van nog hogere koersen voorafgaand aan de correctie mogen we niet uitsluiten.
In de maandgrafiek ligt de aex tegen de weerstandslijn aan te duwen van het dalend kanaal. Breekt de weerstandslijn dan gaat de index naar een volgend doel bij 276 waar we de weerstandslijn zien liggen over de toppen van juni en september 2008. Op dit niveau ligt ook het 9‑maands dalend gemiddelde. We zien dat de aroon-oscillator nog net geen koopsignaal geeft maar het histogram is wel reeds stijgende. OoK het macd-histogram buigt om. Komt er een zware correctie dan zien we het belang van de low van de februaricandle en van de aprilcandle. De low van de februaricandle ligt op 215 en die van de aprilcandle ligt op 213.
In de koersgrafiek op weekbasis zien we eveneens dat de aex tegen de weerstandlijn van zijn kanaal aanzit. Een opwaartse doorbraak van deze weerstandlijn geeft als doel het 40-weeks gemiddelde dat nu op 285 ligt. Hou er rekening mee dat dit gemiddelde daalt en dus elke week een paar punten lager komt te liggen. De macd ligt er positief bij maar we zien dat de aroon een verkoopsignaal heeft gegeven. Die tegengestelde beweging is merkwaardig en het geeft aan dat we er niet zomaar klakkeloos mogen van uitgaan dat na een correctie de index hoe dan ook verder zal stijgen. Breken we de weerstandslijn over de toppen dan komt dat koersdoel van 285 er natuurlijk niet zomaar. 250, 264, 268, 273 zullen op weg naar 285 voor weerstand zorgen.
In een tweede weekgrafiek toon ik de rsi en die beweegt in een stijgend kanaal boven zijn stijgend gemiddelde. De kans dat de aex gewoon door zijn dalende weerstandslijn breekt zonder enige noemenswaardige correctie mogen we dus zeker niet veronachtzamen ook al omdat de index zijn lijn die onder de bodems van 21 november en 23 januari loopt heeft doorbroken. Wie short zit kan veiligheidshalve maar beter zijn stops aanhouden want de aex overdrijft, naar ik lang gelden al heb vastgesteld, heel graag. In dalingen moet hij zo noodzakelijk altijd harder dalen. Bij stijgingen loopt hij graag achter om dan plots uit zijn krammen te schieten terwijl de VS-indexen in wezen aan het toppen zijn. De aex is geen gemakkellijke index in vergelijking met bijvoorbeeld de Dax. Daarom ook is het altijd nuttig de Dax samen met de aex te volgen waarbij ik de dax als leidinggevend in aanmerking neem.
In de daggrafiek zien we het stijgend kanaal en positief is alvast dat de aex boven zijn gemiddelden ligt. Ook de macd is nog positief maar het histogram zwakt af. Stel nu dat de SP500 nog naar zijn doorbroken steunlijn evolueert dan mogen we een aex richting 250 verwachten. In eerdere analyses echter heb ik er ook op gewezen dat het stijgend kanaal in de aex ook als vlagpatroon kan in aanmerking worden genomen en dan verandert het plaatje natuurlijk wel in negatieve zin. De kans dat de steunlijn breekt mag dus zeker niet uitgesloten worden want we kunnen de daling vanaf de top van 17 april naar 21 april bekijken als een eerste golfje en dat golfje bedraagt van top naar bodem 17 punten. Nemen we nu in vertikale telling en in de veronderstelling dat we vrijdag de top hebben gezien in de aex die 17 punten in mindering dan bekomen we een koersdoel van 223. Die aanname is realistisch omdat we bij die 223 terugvallen bij het niet volledig gesloten gap van 01 op 02 april.
Nu: hoe ga ik om met de vaststellingen en de veronderstellingen die we hebben? Shorts met stops onder 250 zijn gevaarlijk. Veiliger is 250 en hoger als stop. Met longs zit je redelijk safe zolang 223 niet naar beneden toe doorbroken wordt. Tussenliggend voor de zeer korte termijn traders zijn ook de gemiddelden en dan vooral het 20-daags en het 50-daags belangrijk op 231 en 230. Komen we toch lager als 223 dan is de bodem van 30 maart op 211 mijn ultieme grens om afscheid te nemen van longs.
Nieuwe longposities aangaan op dit niveau daar ben ik niet zo happig op vanwege de signalen in de sentimentsindicatoren. Ook al gaan we eerst nog eens hoger, een correctie is uiterst waarschijnlijk en het lijkt me dan ook beter even de kat uit de boom te kijken.
Ter info geef ik nog even de point-and-figure grafiek. Visueel is het in dit plaatje duidelijker waar de grenzen liggen waar we op korte termijn rekening dienen mee te houden.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op Nasdaq en SP500.