Analyse: AEX en SP500
Ik toon hier een daggrafiek van de SP500 met een zig-zag op 8%. Het valt op dat steun-en weerstandsniveaus in de index maar al te dikwijls samenvallen met eerdere toppen of bodems van een zig-zag of tradingband. De rode horizontale lijn die ik in de koersgrafiek trek vormt dus vanuit die vaststelling een weerstandsniveau. Een volgende weerstand zien we liggen tegen de lijn die de toppen van 04 november en 06 januari verbindt. Waar ik het meest naar kijk is het feit dat de stijging van de afgelopen dagen terug te brengen valt tot een hertest van een eerder doorbroken steunlijn (dat is de scherp stijgende lijn die ik hier teken). We zien verder dat de index zijn dalend gemiddelde heeft bereikt en dat we tegen horizontale weerstandsniveaus aanduwen. Ik heb in de SP500 dus een cluster van weerstanden en dat is voor mij voldoende reden om er van uit te gaan dat we op korte termijn een reactie zullen krijgen op de stijging. Ook bij andere indexen zijn er voldoende aanwijzingen die er op wijzen dat we, meest logisch, een reactie op korte termijn moeten krijgen voorlaeer de stijging op langere termijn kan hernemen.
Over naar de aex-analyse dan:
Wat opvalt in de kwartaalgrafiek is de zeer lage stochastics. Het diepste punt zover als mijn koershistoriek reikt. Verder geef ik al maanden aan dat het patroon absoluut niet positief is voor de lange termijn want we zijn door de bodem van 2003 gezakt. Dit is vanzelfsprekend negatief. Het volgende Fibo-correctieniveau (referentiepunten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware horizontale zone liggen met als bovenzijde 188 en als onderzijde 170. Dit zijn zware horizontale steunniveaus. Stel dat we met de low van de candle van maart bij een aex van 195 de low zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-correctieniveaus mogelijke doelen van 252÷294÷333÷377 en 440. Verder geven de rode lijnen extremen aan: aan de onderkant voor het hudig kwartaal komen we uit bij 135 en aan de bovenkant hebben we 345.
In de maandgrafiek kijk ik naar het dalend trendkanaaltje. 245 daar ligt de weerstandslijn en op 250 ligt een Fibo-correctieniveau. Het is duidelijk dat de zone 245 – 250 een niet te onderschatten weerstandszone is temeer omdat we weten dat in de daggrafiek een gap ligt bij 246. De stochastics geeft een koopsignaal, dus dit is positief voor deze grafiek die de langere termijn beoogt. Komen we boven de 250 uit dan is er verdere stijgingsruimte naar de top van de candle van 27⁄02 op 264, vervolgens de top van de candle van 30⁄01 op 272 en dan de candle van 28⁄011 op 291. Bij 291 ligt trouwens ons volgende Fibo-correctieniveau.
Ook in de weekgrafiek zien we het belang van de weerstandszone zoals aangegeven in de maandgrafiek. De weerstandslijntjes van het dalende kanaal liggen hier op 242⁄244. Komen we boven die zone uit dan breken we de weerstandslijn en dan ontstaat er ruimte om de volgende weken naar de hogergelegen weerstandslijn toe te gaan bij 270 waar we eveneens een horizontale weerstand zien. Omdat de macd mooi positief evolueert hou ik voorlopig niet echt rekening met een daling maar uitsluiten kun je het nooit, vandaar toch maar even wijzen op het belang van een aex 211. Komen we daaronder dan is dat een negatief signaal. 211 kan dus gebruikt worden als stopniveau voor longs.
In een eerste daggrafiek gebruik ik dezelfde grafiek als in de SP500. De zeer korte RSI (5‑daagse RSI) laat een negatieve divergentie zien en we zien aan de horizontale lijnen in de koersgrafiek dat we dichtbij een weerstandszone liggen. We hebben ook een stijgend weerstandslijntje over de meest recente toppen en de index ligt vlakbij een dalend 100-daags gemiddelde. Redenen te over dus om aan te nemen dat we rekening moeten houden met een correctie op de stijging van de afgelopen dagen.
In een tweede dagrafiek zien we een macd die door de 0‑lijn breekt. Duidelijk positief dus wat het betekent dat we een golden-cross hebben tussen het 12- en het 26 daags gemiddelde. Een longsignaal dus. We zien echter ook dat we het 61.8 Fibo-niveau hebben gehaald tussen de top van 09⁄02 en de bodem van 09⁄03 en dit is dan nog maar eens een signaal dat we desondanks rekening moeten houden met een kleine correctie vooraleer de stijging zich kan verderzetten.
Mijn verwachting is dus duidelijk: een korte correctie die spoedig van start moet gaan maar positief voor de iets langere termijn. De mogelijke gevaren echter nooit uit het oog verliezen en in deze grafiek zullen de bears er wel eentje zien om hun vingers bij af te likken -) . Stel dat we tellen vanuit de top van 06 januari dan zitten we momenteel in een vierde golf. En… stel dat de aex door de steunlijn valt van het stijgend kanaal. Wat hebben we dan in deze grafiek? Inderdaad: een berenvlag. Dat is voor de aex de mogelijke adder onder het gras. Hou dus die 211 maar aan als uiterste stop.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft geen posities op de sp500. Wel posities op de aex.