...

Analyse: AEX en SP500

5 april 2009, 14:40 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het zal wel in de aard van het beestje liggen want nu plots de meeste anal­is­ten heel posi­tief wor­den zoek ik weer naar de addert­jes onder het gras. Ook ik verwacht voor de lan­gere ter­mi­jn hogere index­s­tanden, dat was trouwens al een hele tijd mijn verwacht­ing en ik heb in mijn analy­ses meerdere malen aangegeven waarom we een sti­jging moesten kri­j­gen. De sen­ti­mentsindi­ca­toren gericht op de lan­gere ter­mi­jn bli­jven trouwens aangeven dat we hogere koersen mogen verwacht­en. Voor de korte ter­mi­jn verwacht ik echter hoo­gu­it nog een paar posi­tieve dagen vooraleer we een korte ter­mi­jn­re­ac­tie kri­j­gen. Ik geef er dan ook de voorkeur aan die reac­tie af te wacht­en vooraleer long in de markt te stap­pen. De reden waarom ik een reac­tie op korte ter­mi­jn verwacht geef ik aan in de grafiek van de SP500

Analyse: AEX en SP500

Ik toon hier een dag­grafiek van de SP500 met een zig-zag op 8%. Het valt op dat ste­un-en weer­stand­sniveaus in de index maar al te dik­wi­jls samen­vallen met eerdere top­pen of bodems van een zig-zag of trad­ing­band. De rode hor­i­zon­tale lijn die ik in de koers­grafiek trek vormt dus vanu­it die vast­stelling een weer­stand­sniveau. Een vol­gende weer­stand zien we liggen tegen de lijn die de top­pen van 04 novem­ber en 06 jan­u­ari verbindt. Waar ik het meest naar kijk is het feit dat de sti­jging van de afgelopen dagen terug te bren­gen valt tot een hertest van een eerder door­bro­ken ste­un­li­jn (dat is de scherp sti­j­gende lijn die ik hier teken). We zien verder dat de index zijn dal­end gemid­delde heeft bereikt en dat we tegen hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus aan­duwen. Ik heb in de SP500 dus een clus­ter van weer­standen en dat is voor mij vol­doende reden om er van uit te gaan dat we op korte ter­mi­jn een reac­tie zullen kri­j­gen op de sti­jging. Ook bij andere index­en zijn er vol­doende aan­wi­jzin­gen die er op wijzen dat we, meest logisch, een reac­tie op korte ter­mi­jn moeten kri­j­gen voor­laeer de sti­jging op lan­gere ter­mi­jn kan hernemen.

Over naar de aex-analyse dan:

Wat opvalt in de kwartaal­grafiek is de zeer lage sto­chas­tics. Het diep­ste punt zover als mijn koer­shis­to­riek reikt. Verder geef ik al maan­den aan dat het patroon absolu­ut niet posi­tief is voor de lange ter­mi­jn want we zijn door de bodem van 2003 geza­kt. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Het vol­gende Fibo-cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware hor­i­zon­tale zone liggen met als boven­z­i­jde 188 en als onderz­i­jde 170. Dit zijn zware hor­i­zon­tale ste­un­niveaus. Stel dat we met de low van de can­dle van maart bij een aex van 195 de low zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-cor­rec­tieniveaus mogelijke doe­len van 252÷294÷333÷377 en 440. Verder geven de rode lij­nen extremen aan: aan de onderkant voor het hudig kwartaal komen we uit bij 135 en aan de bovenkant hebben we 345.

In de maand­grafiek kijk ik naar het dal­end trend­kanaalt­je. 245 daar ligt de weer­stand­sli­jn en op 250 ligt een Fibo-cor­rec­tieniveau. Het is duidelijk dat de zone 245 – 250 een niet te onder­schat­ten weer­stand­szone is temeer omdat we weten dat in de dag­grafiek een gap ligt bij 246. De sto­chas­tics geeft een koopsig­naal, dus dit is posi­tief voor deze grafiek die de lan­gere ter­mi­jn beoogt. Komen we boven de 250 uit dan is er verdere sti­jgingsruimte naar de top van de can­dle van 2702 op 264, ver­vol­gens de top van de can­dle van 3001 op 272 en dan de can­dle van 28011 op 291. Bij 291 ligt trouwens ons vol­gende Fibo-correctieniveau.

Ook in de week­grafiek zien we het belang van de weer­stand­szone zoals aangegeven in de maand­grafiek. De weer­stand­sli­jn­t­jes van het dal­ende kanaal liggen hier op 242244. Komen we boven die zone uit dan breken we de weer­stand­sli­jn en dan ontstaat er ruimte om de vol­gende weken naar de hogergele­gen weer­stand­sli­jn toe te gaan bij 270 waar we eve­neens een hor­i­zon­tale weer­stand zien. Omdat de macd mooi posi­tief evolueert hou ik voor­lop­ig niet echt reken­ing met een dal­ing maar uit­sluiten kun je het nooit, van­daar toch maar even wijzen op het belang van een aex 211. Komen we daaron­der dan is dat een negatief sig­naal. 211 kan dus gebruikt wor­den als stop­niveau voor longs.

In een eerste dag­grafiek gebruik ik dezelfde grafiek als in de SP500. De zeer korte RSI (5‑daagse RSI) laat een negatieve diver­gen­tie zien en we zien aan de hor­i­zon­tale lij­nen in de koers­grafiek dat we dicht­bij een weer­stand­szone liggen. We hebben ook een sti­j­gend weer­stand­sli­jn­t­je over de meest recente top­pen en de index ligt vlak­bij een dal­end 100-daags gemid­delde. Rede­nen te over dus om aan te nemen dat we reken­ing moeten houden met een cor­rec­tie op de sti­jging van de afgelopen dagen.

In een tweede dagrafiek zien we een macd die door de 0‑lijn breekt. Duidelijk posi­tief dus wat het betekent dat we een gold­en-cross hebben tussen het 12- en het 26 daags gemid­delde. Een longsig­naal dus. We zien echter ook dat we het 61.8 Fibo-niveau hebben gehaald tussen de top van 0902 en de bodem van 0903 en dit is dan nog maar eens een sig­naal dat we des­on­danks reken­ing moeten houden met een kleine cor­rec­tie vooraleer de sti­jging zich kan verderzetten.

Mijn verwacht­ing is dus duidelijk: een korte cor­rec­tie die spoedig van start moet gaan maar posi­tief voor de iets lan­gere ter­mi­jn. De mogelijke gevaren echter nooit uit het oog ver­liezen en in deze grafiek zullen de bears er wel een­t­je zien om hun vingers bij af te likken -) . Stel dat we tellen vanu­it de top van 06 jan­u­ari dan zit­ten we momenteel in een vierde golf. En… stel dat de aex door de ste­un­li­jn valt van het sti­j­gend kanaal. Wat hebben we dan in deze grafiek? Inder­daad: een beren­vlag. Dat is voor de aex de mogelijke adder onder het gras. Hou dus die 211 maar aan als uiter­ste stop.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft geen posi­ties op de sp500. Wel posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.