...

Analyse: AEX en Dow Jones

29 maart 2009, 22:59 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vanaf de bodem van 06 maart hebben we in de VS een posi­tieve beurs die de koersen boven het 20- en het 50daags gemid­delde bracht. Ik ga er van uit dat de toon gezet is en dat we voor de iets lan­gere ter­mi­jn verder naar boven moeten. Om maar een paar feit­en te ver­noe­men, het verkoopsig­naal in de vix bli­jft en het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags voor de brede markt ligt nu reeds boven de jan­u­ar­i­top­pen. Posi­tieve diver­gen­tie dus. Op kor­tere ter­mi­jn zijn er een antal aan­wi­jzin­gen die er op duiden dat we de sti­jging die op 06 maart begon moeten cor­rigeren. Echter, er zit een mogelijk addert­je onder het gras.Dat is ook de reden waarom ik aan het begin van mijn analyse eerst even de grafiek van de Dow Jones toon…

Analyse: AEX en Dow Jones

Ik toon twee grafieken van de Dow, alle­bei op dag­ba­sis. De eerste is een jaar­grafiek en de tweede een 6‑maands grafiek.

In de eerste grafiek wens ik er op te wijzen dat de weer­stand­sli­j­nen in de macd opwaarts door­bro­ken wer­den. De richt­ing en het momen­tum zijn dus posi­tief. We zien wel dat we in de koers­grafiek de weer­stand­sli­jn naderen over de top­pen novem­ber-jan­u­ari. Samen met de hor­i­zon­tale weer­stand bij 8000 mogen we aan­nemen dat deze zone niet zomaar zal over­won­nen wor­den. Een eerder door­bro­ken, iets scher­pere weer­stand­sli­jn, kan bij terug­val voor ste­un zor­gen. Dit is de lijn over de top­pen van januari-februari.

In een tweede dag­grafiek waar­bij ik voor de duidelijkheid een 6‑maandsgrafiek gebruik zien we een sti­j­gende wig. Het vol­ume neemt af bij de vorm­ing van de wig. Tot daar aan toe dus een aan­tal aan­wi­jzin­gen die er op duiden dat we even terug moeten. Maar nu heb ik wel twi­jfel bij die wig in de zin van dat ik het moeil­ijk heb met de plaats waar deze in het geheel voorkomt. Er bestaan twee soorten wiggen amelijk lead­ing en end­ing diag­o­nals. Echter een end­ing diag­o­nal komt voor in een vijfde golf of een C‑golf. Nu zie ik de sti­jging vanaf 06 maart niet als een vijfde golf en het lijkt me ook geen C‑golf. Omdat we vanu­it een lagere bodem zijn ges­tart kan de sti­jging vanaf 06 maart dus wel eens een A‑golf zijn en lead­ing diag­o­nals komen voor in een golf 1 of in een golf A. Sluit met andere woor­den niet uit dat deze wig aan de bovenkant ver­lat­en wordt en als dat gebeurt dan zien we in dergelijke gevallen maar al te dik­wi­jls forse kracht achter de beweg­ing. Wie shorts inneemt of in bez­it heeft wil ik geen angst aan­ja­gen maar het gebruik van een stop is hier heel zek­er aangewezen. Het kan van­wege de figu­ur trouwens ook dat we slechts een beperk­te zijwaartse cor­rec­tie kri­j­gen. Ook dit zou in voorkomend geval voor short­ers een sig­naal zijn dat ze een opwaartse uit­braak moeten incalculeren.

Dit gezegd zijnde weet de lez­er al onmid­del­lijk wat mijn verwachtin­gen zijn voor wat betre­ft de AEX. Ik verwacht ook voor deze index een beperk­te cor­rec­tie gevol­gd door een nieuwe sti­jging. Die sti­jging kan na de cor­rec­tie fors uit­vallen en de recente highs uit­ne­men. Komen we onder de bodem van 1803 op 207 dan ga ik er van uit dat een verdere dal­ing moet vol­gen. Zolang we echter boven de 207 bli­jven geef ik meest kans aan mijn verwacht­ing voor een verdere sti­jging dit zodra de cor­rec­tie is afgerond.

We begin­nen voor het ver­volg van deze analyse van de aex zoals steeds met de kwartaalgrafiek:

Wat opvalt is de zeer lage sto­chas­tics. Het diep­ste punt zover als mijn koer­shis­to­riek reikt. Verder geef ik al maan­den aan dat het patroon absolu­ut niet posi­tief is voor de lange ter­mi­jn want we zijn door de bodem van 2003 geza­kt. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Het vol­gende Fibo-cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware hor­i­zon­tale zone liggen met als boven­z­i­jde 188 en als onderz­i­jde 170. Dit zijn zware hor­i­zon­tale ste­un­niveaus. Stel dat we met de low van de huidi­ge can­dle bij een aex van 195 de low van dit kwartaal zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-cor­rec­tieniveaus mogelijke doe­len van 252÷294÷333÷377 en 440.

In de maand­grafiek valt de macd op. De afs­tand tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn is relatief gezien te groot. Macd is een toepass­ing op de gemid­delde­n­analyse en net zoals we bij gemid­delden in een koers­grafiek een alti­jd weerk­erende beweg­ing zien van con­ver­gen­tie en diver­gen­tie is dat ook bij de macd het geval. We mogen bij de hudi­ge relatief over­span­nen toe­s­tand tussen macd en sig­naal­i­jn er van uit gaan dat bei­de lij­nen naar elka­ar toe moeten evolueren. Dit kan gebeuren door in de koers­grafiek een zijwaartse of sti­j­gende trend te kri­j­gen. Een licht­pun­t­je is dat het his­togram ombuigt. In de koers­grafiek zien we een ham­mer. De maand is nog niet voor­bij en dus zal deze can­dle nog veranderen. 

In een tweede maand­grafiek wens ik te wijzen op het nakend koopsig­naal in de sto­chas­tics. In de koers­grafiek een dal­ende wig. Voor­lop­ig is die dal­ende wig een mogelijkheid, geen zek­er­heid. Breken we echter de weer­stand­sli­jn (voor maart ligt die op 237 en voor april op 234) dan zijn fors hogere koersen te verwacht­en. Bij een dal­ing geeft dit patroon aan dat een bodem nipt onder de low van maart nog steeds mogelijk is (195 voor maart en 193 voor de maand april).

In de week­grafiek zien we de dal­ende wig waar we een paar weken terug aan de bove­nakant zijn uit­ge­bro­ken. Het komt heel veel voor dat na een uit­braak uit een wig de weer­stand­sli­jn wordt teruggetest. Dit zou in dit geval een lagere bodem beteke­nen (lager als 195 en voor vol­gende week een zone 188193). Echter die terugtest hoeft niet alti­jd voor te komen. De weer­stand­sli­jn van het scherpe dal­ende kanaalt­je werd vorige week bereikt en zal dus weer­stand geven. Breken we door dat dal­ende weer­stand­sli­jn­t­je (en mits de bodem op 227.53 van 2301 wordt door­bro­ken) dan is er ruimte voor een sti­jging naar 247. Op dat niveau ligt het break-out gap dat gevor­md werd op 16 – 17 feb­ru­ari. De macd bli­jft hier posi­tief en geeft alvast geen sig­naal dat op een forse dal­ing in de index zou moeten wijzen.

In een eerste dag­grafiek zien we dat zelfs bij verder sti­j­gende koersen we reken­ing zullen dienen te houden met de weer­stand­sli­jn van het driehoekspa­troon dat in feb­ru­ari neer­waarts werd ver­lat­en. Die weer­stand ligt nu bij 235. De macd liet begin maart een ges­laagde terugtest zien van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn en de indi­ca­tor staat nu op het punt een vol­gende weer­stand­sli­jn te breken. Dit is posi­tief temeer daar ook het his­togram sti­j­gend blijft.

De tweede dag­grafiek toont de overgekochte sto­chas­tics in com­bi­natie met de wig die we ook in de DJ zien. Dat het gap gevor­md op 2021 maart bij 213.33÷215.79 ges­loten wordt daar hou ik dus ter­dege reken­ing mee. Maar zoals in de analyse reeds aange­haald moeten we pas negatief wor­den op de aex wan­neer de bodem van 1803 op 206.93 neer­waarts door­bro­ken wordt. Dat zou een sig­naal zijn waar­bij we reken­ing moeten houden met een mogelijks iets lagere bodem (193÷188). Sti­j­gen we terug na het sluiten van het gap dan houden we reken­ing met mogelijks fors hogere niveaus (235247). De rede­nen voor die mogelijkheid wer­den eerder in deze analyse aange­haald bij de tweede grafiek van de Dow.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­tie op VS-indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.