...

Analyse: AEX

6 september 2009, 23:00 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Afgelopen week zagen we dat de AEX de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gende trend­kanaal sinds maart niet kon door­breken. De cor­rec­tie die er op vol­gde door­brak even het 20-daags gemid­delde naar bene­den maar daar vol­gde een sti­jging op die dit gemid­delde opnieuw naar boven uit­nam. Kijk ik naar de vol­umes bij de ishares dan is er reden om aan te nemen dat we bezig zijn met een vlag­pa­troon­t­je. De hoogte van dit patroon­t­je bedraagt 15 pun­ten. Stel dat we begin van vol­gende week 296-weer­stand respecteren dan kan er bijgevolg vanu­it dit half­mast­pa­troon­t­je een koers­doel van 281 geme­ten wor­den. Dit zou een terug­val beteke­nen tot op het 50-daags gemid­delde. Een diepere cor­rec­tie zie ik niet gebeuren en ik ga er van uit dat een cor­rec­tie niet het begin kan zijn van een down­trend want de new lows nemen niet toe en de advance/​decline daalt niet. Een cor­rec­tie zal onder de gegeven omstandighe­den dus de opzet wor­den voor een door­braak van de top van augus­tus…

Analyse: AEX

Ik begin de aex-analyse even met de kwartaalgrafiek:

Spi­jts alle negatieve bericht­en sti­j­gen de beurzen maar door en blijk­baar moeten we niet vrezen voor een terug­val, althans niet onmid­del­lijk. We zien in deze grafiek immers dat de huidi­ge can­dle de high van de can­dle van maart en juni opwaarts heeft uitgenomen en 270 is een duidelijke weer­stand. 272 was ook een door­braak in de dag­grafiek. Dus al komt er een zwaardere terug­val dan nog zal de 270-zone zwaar weer­w­erk bieden. Kijken we naar de Fibo-niveaus dan zien we ook dat de top op 300 inder­daad geen gemakke­lijk te over­win­nen weer­stand is. Dit betekent natu­urlijk ook dat wan­neer we wel door die weer­stand breken de kans enorm groot wordt dat de index doorsti­jgt richt­ing het vol­gende Fibo-niveau op 330. Hoger dan 330 richt­ing 360 wordt in dat geval trouwens niet onoverkomelijk want bij 360 ligt de lijn onder de bodems van 1987 en 2003. Kijken we naar de sto­chas­tics dan zien we dat deze nog maar pas een koopsig­naal heeft gegeven. Dus de kans dat 270 het als ste­un­niveau zal houden en dat de aex hoger gaat is een real­is­tis­che aanname.

In de maand­grafiek kun­nen we een sti­j­gende ste­un­li­jn teke­nen. Alleen, die hellings­graad is te scherp en deze sti­jging gaat dus te vlug. Dit is geen aan­wi­jz­ing dat we al onmid­del­lijk zouden moeten terug­vallen met de index natu­urlijk maar het is toch wel iets om reken­ing mee te houden. Momenteel ligt de aex dicht bij een weer­stand­szone en ook al slaagt hij er in verder door te sti­j­gen, de kracht van die weer­stand­szone (aangegeven met de hor­i­zon­tale rode lij­nen) mag geacht wor­den sterk te zijn want het duurde in 2003/2004 vele maan­den vooraleer deze zone over­won­nen werd. Dit kan ook nu het geval wor­den. Kijken we naar de macd dan is er pas een koopsig­naal en ook de aroon laat nog maar pas een kruis­ing zien. Meest real­is­tis­che aan­name is dus ook bij deze grafiek dat we ter­dege reken­ing moeten houden met een sti­j­gende index.

Voor wat de lan­gere ter­mi­jn grafieken dus betre­ft mogen we uit­gaan van een verder sti­j­gende index maar wan­neer we de week­grafiek erbij nemen dan zien we dat er toch niet zomaar los­jes mag omge­spron­gen wor­den met long­posi­ties. Op twee oren slapen is er niet bij want behalve de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gende kanaal die toch zal moeten over­won­nen wor­den vooraleer de koersen hoger kun­nen zien we nog een paar sig­nalen die er op duiden dat deze sti­j­gende trend mogelijks kan gestopt wor­den. Er is een wig­pa­troon zicht­baar en de koersen zijn der­mate bin­nen die wig opgeschoven tot op een punt waar een neer­waartse uit­braak niet kan uit­ges­loten wor­den. De lijn onder de bodems van jan­u­ari en juli 2008 ligt in dezelfde zone als de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gende kanaal en ook de punt van de wig ligt in dezelfde zone. De index kampt bijgevolg momenteel met een clus­ter aan weer­standen en de sto­chas­tics buigt om naar een verkoopsig­naal. Duidelijk is dus dat de komende koer­son­twik­kel­ing heel belan­grijk zal worden…we zit­ten op een kruispunt…

Voor wat betre­ft de dag­grafieken neem ik er even mijn fil­ter­sys­teem terug bij. We zien dat de index zijn korte ter­mi­jn ste­un­li­jn neer­waarts heeft door­bro­ken en de macd gaf een verkoopsig­naal. Nu is het van belang dat de macd zijn ste­un­li­j­nen niet door­breekt want gebeurt dit wel dan is dit een beves­tig­ing van het verkoopsig­naal. De adx is dal­ende en geeft hier­mee aan dat er van trend­matigheid in de index geen sprake meer is. De dmi-lij­nen lat­en een negatieve diver­gen­tie zien maar geven nog geen duidelijk sig­naal wat betre­ft de kruis­ing van de lij­nen. Kor­tom: de beleg­gers zijn nogal terughoudend voor het ogen­blik. In de week­grafiek zagen we duidelijk waarom dat zo is.

Neem ik de dag­grafiek met de ishares en het vol­ume erbij dan zien we vanaf eind juli lagere vol­umes bij een hogere index. Vol­ume is een lead­ing indi­ca­tor en de vast­stelling dat de hogere index niet meer werd gedra­gen door de vol­umes is een ern­stig te nemen negatieve diver­gen­tie tussen koers en vol­ume. De door­braak van de ste­un­li­jn in de index is dus ern­stig te nemen. Hor­i­zon­taal zien we de rode lijn liggen bij 296 en dit beschouw ik als een schei­d­ingsli­jn: ofwel breken we hier­door naar boven en is de cor­rec­tie die we zien alweer voor­bij ofwel wordt 296 weer­stand die niet door­bro­ken kan wor­den, althans niet op korte ter­mi­jn. Ik neem van­wege de dal­ende vol­umes (laat­ste drie vol­ume­bars) aan dat die 296 inder­daad niet zal door­bro­ken wor­den en dat de index dus een vlag­je vormt. De dal­ing vanaf de top van 25 augus­tus tot 2 sep­tem­ber was 15 pun­ten, dus aangenomen dat het komende top­je bij 296 zou liggen kun­nen we een koers­doel van 296 — 15 = 281 bereke­nen. Het 50-daags gemid­delde is een gemid­delde waar­van we weten dat het maar al te dik­wi­jls als ste­un fungeert en dus zou het niveau 281 best wel de bodem van de cor­rec­tie kun­nen wor­den. Die veron­der­stelling haal ik uit het feit dat de new lows bij de nyse niet sti­j­gen. Bli­jft dit het geval dan kan dus het niveau 281 de opzet wor­den voor een hernieuwde stijging.

Dat de breuk van de ste­un­li­jn ern­stig dient genomen te wor­den zien we ook bij de spy. De door­braak gebeurde daar immers bij een toch zeer hoog volume.

Nemen we er tot slot nog even de xo bij dan zien we in deze grafiek duidelijk de pat­stelling waar de index in gevan­gen zit. 280285 is duidelijke ste­un en 296 is weerstand.

Samengevat: de langeter­mi­jn­grafieken geven aan dat een verder sti­j­gende index mag verwacht wor­den maar de korte ter­mi­jn­grafieken tonen dat er behoor­lijk wat adders onder het gras zit­ten die de verwachte sti­jging de nek kun­nen omwrin­gen dan wel voor een opon­thoud kun­nen zor­gen. Voor de komende week neem ik aan dat 280 haal­baar is aks ste­un­niveau maar komen we boven de 296 dan wordt het zaak te kijken of die sti­jging niet de aanzet zal wor­den voor de door­braak van de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.