Analyse: AEX
Ik begin de aex-analyse even met de kwartaalgrafiek:
Spijts alle negatieve berichten stijgen de beurzen maar door en blijkbaar moeten we niet vrezen voor een terugval, althans niet onmiddellijk. We zien in deze grafiek immers dat de huidige candle de high van de candle van maart en juni opwaarts heeft uitgenomen en 270 is een duidelijke weerstand. 272 was ook een doorbraak in de daggrafiek. Dus al komt er een zwaardere terugval dan nog zal de 270-zone zwaar weerwerk bieden. Kijken we naar de Fibo-niveaus dan zien we ook dat de top op 300 inderdaad geen gemakkelijk te overwinnen weerstand is. Dit betekent natuurlijk ook dat wanneer we wel door die weerstand breken de kans enorm groot wordt dat de index doorstijgt richting het volgende Fibo-niveau op 330. Hoger dan 330 richting 360 wordt in dat geval trouwens niet onoverkomelijk want bij 360 ligt de lijn onder de bodems van 1987 en 2003. Kijken we naar de stochastics dan zien we dat deze nog maar pas een koopsignaal heeft gegeven. Dus de kans dat 270 het als steunniveau zal houden en dat de aex hoger gaat is een realistische aanname.
In de maandgrafiek kunnen we een stijgende steunlijn tekenen. Alleen, die hellingsgraad is te scherp en deze stijging gaat dus te vlug. Dit is geen aanwijzing dat we al onmiddellijk zouden moeten terugvallen met de index natuurlijk maar het is toch wel iets om rekening mee te houden. Momenteel ligt de aex dicht bij een weerstandszone en ook al slaagt hij er in verder door te stijgen, de kracht van die weerstandszone (aangegeven met de horizontale rode lijnen) mag geacht worden sterk te zijn want het duurde in 2003/2004 vele maanden vooraleer deze zone overwonnen werd. Dit kan ook nu het geval worden. Kijken we naar de macd dan is er pas een koopsignaal en ook de aroon laat nog maar pas een kruising zien. Meest realistische aanname is dus ook bij deze grafiek dat we terdege rekening moeten houden met een stijgende index.
Voor wat de langere termijn grafieken dus betreft mogen we uitgaan van een verder stijgende index maar wanneer we de weekgrafiek erbij nemen dan zien we dat er toch niet zomaar losjes mag omgesprongen worden met longposities. Op twee oren slapen is er niet bij want behalve de weerstandslijn van het stijgende kanaal die toch zal moeten overwonnen worden vooraleer de koersen hoger kunnen zien we nog een paar signalen die er op duiden dat deze stijgende trend mogelijks kan gestopt worden. Er is een wigpatroon zichtbaar en de koersen zijn dermate binnen die wig opgeschoven tot op een punt waar een neerwaartse uitbraak niet kan uitgesloten worden. De lijn onder de bodems van januari en juli 2008 ligt in dezelfde zone als de weerstandslijn van het stijgende kanaal en ook de punt van de wig ligt in dezelfde zone. De index kampt bijgevolg momenteel met een cluster aan weerstanden en de stochastics buigt om naar een verkoopsignaal. Duidelijk is dus dat de komende koersontwikkeling heel belangrijk zal worden…we zitten op een kruispunt…
Voor wat betreft de daggrafieken neem ik er even mijn filtersysteem terug bij. We zien dat de index zijn korte termijn steunlijn neerwaarts heeft doorbroken en de macd gaf een verkoopsignaal. Nu is het van belang dat de macd zijn steunlijnen niet doorbreekt want gebeurt dit wel dan is dit een bevestiging van het verkoopsignaal. De adx is dalende en geeft hiermee aan dat er van trendmatigheid in de index geen sprake meer is. De dmi-lijnen laten een negatieve divergentie zien maar geven nog geen duidelijk signaal wat betreft de kruising van de lijnen. Kortom: de beleggers zijn nogal terughoudend voor het ogenblik. In de weekgrafiek zagen we duidelijk waarom dat zo is.
Neem ik de daggrafiek met de ishares en het volume erbij dan zien we vanaf eind juli lagere volumes bij een hogere index. Volume is een leading indicator en de vaststelling dat de hogere index niet meer werd gedragen door de volumes is een ernstig te nemen negatieve divergentie tussen koers en volume. De doorbraak van de steunlijn in de index is dus ernstig te nemen. Horizontaal zien we de rode lijn liggen bij 296 en dit beschouw ik als een scheidingslijn: ofwel breken we hierdoor naar boven en is de correctie die we zien alweer voorbij ofwel wordt 296 weerstand die niet doorbroken kan worden, althans niet op korte termijn. Ik neem vanwege de dalende volumes (laatste drie volumebars) aan dat die 296 inderdaad niet zal doorbroken worden en dat de index dus een vlagje vormt. De daling vanaf de top van 25 augustus tot 2 september was 15 punten, dus aangenomen dat het komende topje bij 296 zou liggen kunnen we een koersdoel van 296 — 15 = 281 berekenen. Het 50-daags gemiddelde is een gemiddelde waarvan we weten dat het maar al te dikwijls als steun fungeert en dus zou het niveau 281 best wel de bodem van de correctie kunnen worden. Die veronderstelling haal ik uit het feit dat de new lows bij de nyse niet stijgen. Blijft dit het geval dan kan dus het niveau 281 de opzet worden voor een hernieuwde stijging.
Dat de breuk van de steunlijn ernstig dient genomen te worden zien we ook bij de spy. De doorbraak gebeurde daar immers bij een toch zeer hoog volume.
Nemen we er tot slot nog even de xo bij dan zien we in deze grafiek duidelijk de patstelling waar de index in gevangen zit. 280⁄285 is duidelijke steun en 296 is weerstand.
Samengevat: de langetermijngrafieken geven aan dat een verder stijgende index mag verwacht worden maar de korte termijngrafieken tonen dat er behoorlijk wat adders onder het gras zitten die de verwachte stijging de nek kunnen omwringen dan wel voor een oponthoud kunnen zorgen. Voor de komende week neem ik aan dat 280 haalbaar is aks steunniveau maar komen we boven de 296 dan wordt het zaak te kijken of die stijging niet de aanzet zal worden voor de doorbraak van de weerstandslijn van het stijgend kanaal.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.