Voor het eerst zie ik bij deze hausse in de sentimentsindicatoren iets opvallends, niettegenstaande de hogere indexen neemt het aantal aandelen dat een hogere high neerzet niet toe. Dit is een signaal dat de stijging aan kracht begint in te boeten temeer daar ook de Mc Clellan oscillator zijn negatieve divergentie blijft behouden. Kijken we naar het volume bij de Spy en naar het volume bij de Ishares aex dan zien we dat die volumes blijven dalen. Ook dit is een signaal dat wijst op een ongezonde onderliggende situatie want stijgende koersen moeten gedragen worden door stijgende volumes. De indexen stijgen wel maar de fundamenten zijn dus niet wat ze zouden moeten zijn…
Analyse: AEX
Ik begin de analyse met de xo-grafiek. We zitten aan de bovenkant van het kanaal en horizontaal is er de weerstand van 310. Een niveau wat ik in vroegere analyses maar al te dikwijls heb aangegeven als potentieel koersdoel. Een correctie zal, duidelijk te zien, steun krijgen bij 303 en daaronder zijn 295, 286, 280 de steunniveaus. Breken we de 310-grens naar boven dan zien we dat er in feite geen enkele weerstand meer te bespeuren valt tot 345⁄348.
De kwartaalgrafiek: 50% is een normaal voorkomend niveau en bij deze grafiek gericht op de zeer lange termijn zien we dat in dat geval 330 kan bereikt worden. De stochastics kruipt trouwens nog maar net uit de koopzone.
In de maandgrafiek zitten we tegen de stijgende weerstandslijn aan en we zien dat we bezig zijn in de zevende maand van stijgende koersen vanaf de bodem van maart. Hier moet U toch even bij stilstaan…zeven maanden zonder enige tussentijdse correctie die wat tijd in beslag neemt is me wat van het goede te veel. Horizontaal heeft de aex de bodem van augustus 2004 bereikt en de zones 2002/2003 geven eveneens een horizontale weerstandszone aan. De stochastics komt in de verkoopzone maar vooralsnog is er van ombuiging geen sprake.
In de weekgrafiek zien we dat de aex de stijgende weerstandslijn bereikt maar met de huidige indexstand bereiken we ook de horizontale werstand van 03/10/08 op 310. Ook de lijn onder de bodems van januari en juli 2008 komt bij dit niveau te liggen. We hebben hier reeds een negende week van stijging vanaf de bodem van juli maar het histogram van de macd en de ppo laten verzwakking zien en dus neemt de kans op een correctie in de index alsmaar toe.
In een eerste daggrafiek laat ik het volume zien van de ishares. Dat volume blijft afnemen en dat is veruit mijn voornaamste waarschuwing dat de hele stijging op los zand berust. Ze is er natuurlijk wel en ze is zelfs heel fors maar de interesse van de massa is er niet. Deze tracker volgt de aex-index maar toch kent de grafiek een verloop dat net ietsje anders is als dat van de index. Hier zien we dat de tracker in wezen een stijgende wig heeft verlaten en dat we nu een terugtest hebben van de doorbroken steunlijn. Een paar punten hoger en blijven “slepen” tegen de weerstandslijn valt niet uit te sluiten maar een terugval kan net zo goed op elk moment van start gaan.
In deze daggrafiek laat ik de heel korte rsi zien als tradingindicator. Die rsi staat al enkele dagen in de verkoopzone en geeft dus aan dat de index inderdaad op korte termijn kan corrigeren. Bij die terugval mogen we rekening houden met steunniveaus in de koersgrafiek en met het aanzuigende effekt van nog openstaande gaps.
Samengevat: net als in alle vroegere analyses blijf ik voor de langere termijn rekening houden met nog hogere koersen voor de indexen maar wat de korte termijn betreft hou ik er terdege rekening mee dat er een correctie komen moet. Teveel signalen wijzen daar op. Hou er wel rekening mee dat een correctie in deze sterke markt beperkt kan blijven en de vorm kan aannemen van een lijn.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.