...

Analyse: Aegon, Fortis, Ing

7 mei 2008, 22:51 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ik kijk de laat­ste weken met steeds meer ver­baz­ing naar het ver­loop van de index­en. Er zijn een aan­tal zak­en die hoe­ge­naamd niet te rij­men zijn met een sti­jging van de aan­de­len­mark­ten en dat maakt deze sti­jgin­gen onbe­trouw­baar. Dit is trouwens wat ik in mijn WE-analyse voor de aex al een dri­etal weken aangeef. Wat te denken bv. van een sti­j­gende langeter­mi­jn­rente bij sti­j­gende index­en, vol­umes die dal­end zijn en dus een negatieve diver­gen­tie geven met het koersver­loop, sen­ti­mentsindi­ca­toren die in hun ver­loop aan­to­nen dat de koerssti­jgin­gen niet door de brede markt wor­den gedra­gen…

Analyse: Aegon, For­tis, Ing

Vele beleg­gers zullen zak­en zoals hier­boven ver­noemd niet in hun beleg­gingsstrate­gie betrekken. Het bli­jft maar sti­j­gen zeggen ze en dus stap­pen ze in de markt. Maar zoals zo dik­wi­jls wor­den ze als laat­sten in de markt gezo­gen. Ik meen dat het begin 2005 was toen ik in TKA de TPHD heb beschreven. Het eerste deel van de figu­ur staat er en kan nooit meer wege­ci­jferd wor­den. Het tweede deel van het patroon heeft zich nooit voltrokken maar in deze markt is het zek­er niet uit te sluiten dat we vlak voor die Domed House staan. In een cor­rec­tie is het dus van groot belang dat de opge­bouwde ste­un­niveaus bij de index­en houden. Zoni­et kun­nen we heel zwaar onderuit. Ik herin­ner me ooit een grafiek te hebben gezien waarin een index op amper veer­tien dagen tijd zowaar 30% terugviel. Voor wat betre­ft de aex zouden we in dergelijk sce­nario dus op amper een paar weken bij 360340 kun­nen staan. Hou dus maar reken­ing met deze mogelijkheid en vlucht maar wan­neer je ziet dat belan­grijke ste­unen breken. Voor wie niet vlucht is er in principe het goede nieuws dat dergelijke Domed House de bodem mar­keert voor een nieuwe lange ter­mi­jn sti­j­gende trend.

Dit gezegd zijnde:

De analyse van drie financials:

Kijkt U even naar de kwartaal­grafiek van Aegon. Ik heb in rode lijn­t­jes een dak­je getek­end omdat ik geen boog­jes kan trekken met mijn pro­gram­ma. De figu­ur die we zien duiden we inder­daad aan als boog­je trekken”. Het is een omge­keerde scho­tel die we zien. Nu kun­nen we pas na de uit­braak met zek­er­heid stellen dat we inder­daad met een scho­tel had­den te mak­en maar de kans is hier lev­ens­g­root omdat het vol­umepa­troon beant­wo­ord aan de the­o­retis­che vereis­ten. Dat vol­ume neemt eerst af en ver­vol­gens weer toe en toont dus een ver­loop tegengesteld aan het koersver­loop. De impli­caties voor een scho­tel zijn uiterst negatief. Dat is voor wie het boek The Ency­clo­pe­dia of Chart Pat­terns” van Bulkows­ki heeft gelezen geen geheim. We zien in de koers­grafiek tevens dat we een sti­j­gende wig hebben ver­lat­en en ook dat is negatief. Het ken­merk­end koersver­loop voor een scho­tel is dat de koersen er kei­hard uitk­nallen om ver­vol­gens als een raket terug omhoog te schi­eten. Vooraleer je dus bij wijze bekomen bent van de klap staan de koersen terug waar ze van­daan komen. 

De maand­grafiek laat duidelijk zien dat we wel degelijk met een wig te mak­en had­den want het vol­ume ver­liep vol­gens het boek­je. 8 Euro is ste­un maar het valt niet uit te sluiten dat dit niveau er zal moeten aan geloven.

Op week­grafiek zien we een koopsig­naal in de macd maar we zien ook dat de sti­jging gepaard gaat met een dal­end vol­umev­er­loop. Negatieve diver­gen­tie dus tussen koers- en vol­umev­er­loop en dat is verre van gezond. In de koers­grafiek heb ik met rode lijn­t­jes aangegeven hoe ik het koersver­loop zie. Ik cat­a­lo­geer de huidi­ge sti­jging als zijnde een vierde golf. Ik heb de waarheid niet in pacht maar ik hou er dus ter­dege reken­ing mee dat we nog een vijfde dal­ende golf kri­j­gen die ons richt­ing 8 euro en wellicht dieper zal brengen.

In de dag­grafiek valt opnieuw dat dal­ende vol­umev­er­loop op. De macd zet een dubbel­top en slaagt er de laat­ste dagen niet in het momen­tum te beves­ti­gen. Negatieve diver­gen­tie dus en ik hou bij Aegon dan ook reken­ing met een daling.

In de kwartaal­grafiek van For­tis zien we dat we uit een sti­j­gend kanaal zijn gevallen. De jan­u­ari­bo­dem lag exact op een Fibo-niveau en daarom is het ook van groot belang dat we daar niet meer onder duiken. Veel lagere koersen liggen dan in het ver­schi­et. Houden we de huidi­ge ste­unen dan kun­nen we de vol­gende kwartal­en mogelijks een terugtest kri­j­gen van de door­bro­ken steunlijn.

Opval­lend in de maand­grafiek zijn de dal­ende vol­umes bij sti­j­gende koersen. Het doet me besluiten dat we de mogelijkheid van een terugtest van de bodems niet mogen uit­sluiten. Nu hoeven we daar­bij niet onmid­del­lijk te denken aan de jan­u­ari­bo­dem want er liggen nog een paar tussen­liggende ste­un­niveaus te wacht­en. Wor­den die gebro­ken dan ziet het er niet goed uit natuurlijk.

In de week­grafiek, hoe kun je het raden -) , dal­ende vol­umes. Bij 18 zit­ten we tegen een Fibo-lijn aan en ik ben eerlijk gezegd van mening dat deze, gezien het vol­umev­er­loop, niet onmid­del­lijk kan uitgenomen wor­den. Verwacht U dus aan een cor­rec­tie op de sti­jging van de afgelopen weken. Het wordt dan van belang te kijken of die cor­rec­tie al dan niet een hogere en dus koop­waardi­ge bodem oplevert. 

In de dagrafiek zien we een sti­j­gende wig waar­van de ste­u­ni­jn neer­waarts werd door­bro­ken. We bewe­gen nu zijwaarts maar gezien de dal­ende vol­umes bij de sti­jging en het beeld in de macd ga ik er van uit dat een koer­scor­rec­tie noet lang meer op zich zal lat­en wacht­en. De zone 15.5÷16 euro wordt een belan­grijke test. Calls schri­jven op aan­de­len in bez­it of de aan­de­len verkopen lijkt aangewezen.

In de kwartaal­grafiek van Ing zien we net het­zelfde als bij Aegon: boog­je trekken. Negatief dus maar wel duidelijk niet in dezelfde mate negatief als bij Aegon. Bij Aegon evolueert de koers nl onder dal­ende gemid­delden en dat is niet het geval bij Ing. Net als bij For­tis zijn we teruggevallen op een Fibo-niveau maar dan wel een etage hoger -) We zouden dus kun­nen stellen dat Ing sterk­er is als Fortis.

Hoewel niet als posi­tief in aan­merk­ing te nemen zien we dat het bij Ing in de maand­grafiek nogal mee­valt met dat dal­ende vol­ume dat zo ken­merk­end is bij For­tis en Aegon.

In de week­grafiek van Ing zien we dat we af te reke­nen hebben met een Fibo-niveau en gezien de dal­ende vol­umes ga ik er net als bij For­tis vanu­it dat dit niet kan uitgenomen wor­den zon­der vooraf­gaande cor­rec­tie. De macd mag dan wel een koopsig­naal hebben gegeven. De koers­grafiek is bij een analyse nog steeds het belan­grijkst en die dal­ende gemid­delden vlak boven de koers zijn er wat mij betre­ft teveel aan.

In de dag­grafiek zien we dat we een dubbel­top hebben geplaatst en ook hier weer valt het dal­ende vol­ume op.

Ik ga er dus vanu­it dat de finan­cials zullen dalen. Dat is voor alledrie de bespro­ken aan­de­len het geval maar naar mijn mening het meest uit­ge­spro­ken voor Aegon.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft con­struc­ties in Ing en In Fortis


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.