
Analyse: Aegon, Fortis, Ing
Vele beleggers zullen zaken zoals hierboven vernoemd niet in hun beleggingsstrategie betrekken. Het blijft maar stijgen zeggen ze en dus stappen ze in de markt. Maar zoals zo dikwijls worden ze als laatsten in de markt gezogen. Ik meen dat het begin 2005 was toen ik in TKA de TPHD heb beschreven. Het eerste deel van de figuur staat er en kan nooit meer wegecijferd worden. Het tweede deel van het patroon heeft zich nooit voltrokken maar in deze markt is het zeker niet uit te sluiten dat we vlak voor die Domed House staan. In een correctie is het dus van groot belang dat de opgebouwde steunniveaus bij de indexen houden. Zoniet kunnen we heel zwaar onderuit. Ik herinner me ooit een grafiek te hebben gezien waarin een index op amper veertien dagen tijd zowaar 30% terugviel. Voor wat betreft de aex zouden we in dergelijk scenario dus op amper een paar weken bij 360⁄340 kunnen staan. Hou dus maar rekening met deze mogelijkheid en vlucht maar wanneer je ziet dat belangrijke steunen breken. Voor wie niet vlucht is er in principe het goede nieuws dat dergelijke Domed House de bodem markeert voor een nieuwe lange termijn stijgende trend.
Dit gezegd zijnde:
De analyse van drie financials:
Kijkt U even naar de kwartaalgrafiek van Aegon. Ik heb in rode lijntjes een dakje getekend omdat ik geen boogjes kan trekken met mijn programma. De figuur die we zien duiden we inderdaad aan als “boogje trekken”. Het is een omgekeerde schotel die we zien. Nu kunnen we pas na de uitbraak met zekerheid stellen dat we inderdaad met een schotel hadden te maken maar de kans is hier levensgroot omdat het volumepatroon beantwoord aan de theoretische vereisten. Dat volume neemt eerst af en vervolgens weer toe en toont dus een verloop tegengesteld aan het koersverloop. De implicaties voor een schotel zijn uiterst negatief. Dat is voor wie het boek “The Encyclopedia of Chart Patterns” van Bulkowski heeft gelezen geen geheim. We zien in de koersgrafiek tevens dat we een stijgende wig hebben verlaten en ook dat is negatief. Het kenmerkend koersverloop voor een schotel is dat de koersen er keihard uitknallen om vervolgens als een raket terug omhoog te schieten. Vooraleer je dus bij wijze bekomen bent van de klap staan de koersen terug waar ze vandaan komen.
De maandgrafiek laat duidelijk zien dat we wel degelijk met een wig te maken hadden want het volume verliep volgens het boekje. 8 Euro is steun maar het valt niet uit te sluiten dat dit niveau er zal moeten aan geloven.
Op weekgrafiek zien we een koopsignaal in de macd maar we zien ook dat de stijging gepaard gaat met een dalend volumeverloop. Negatieve divergentie dus tussen koers- en volumeverloop en dat is verre van gezond. In de koersgrafiek heb ik met rode lijntjes aangegeven hoe ik het koersverloop zie. Ik catalogeer de huidige stijging als zijnde een vierde golf. Ik heb de waarheid niet in pacht maar ik hou er dus terdege rekening mee dat we nog een vijfde dalende golf krijgen die ons richting 8 euro en wellicht dieper zal brengen.
In de daggrafiek valt opnieuw dat dalende volumeverloop op. De macd zet een dubbeltop en slaagt er de laatste dagen niet in het momentum te bevestigen. Negatieve divergentie dus en ik hou bij Aegon dan ook rekening met een daling.
In de kwartaalgrafiek van Fortis zien we dat we uit een stijgend kanaal zijn gevallen. De januaribodem lag exact op een Fibo-niveau en daarom is het ook van groot belang dat we daar niet meer onder duiken. Veel lagere koersen liggen dan in het verschiet. Houden we de huidige steunen dan kunnen we de volgende kwartalen mogelijks een terugtest krijgen van de doorbroken steunlijn.
Opvallend in de maandgrafiek zijn de dalende volumes bij stijgende koersen. Het doet me besluiten dat we de mogelijkheid van een terugtest van de bodems niet mogen uitsluiten. Nu hoeven we daarbij niet onmiddellijk te denken aan de januaribodem want er liggen nog een paar tussenliggende steunniveaus te wachten. Worden die gebroken dan ziet het er niet goed uit natuurlijk.
In de weekgrafiek, hoe kun je het raden -) , dalende volumes. Bij 18 zitten we tegen een Fibo-lijn aan en ik ben eerlijk gezegd van mening dat deze, gezien het volumeverloop, niet onmiddellijk kan uitgenomen worden. Verwacht U dus aan een correctie op de stijging van de afgelopen weken. Het wordt dan van belang te kijken of die correctie al dan niet een hogere en dus koopwaardige bodem oplevert.
In de dagrafiek zien we een stijgende wig waarvan de steunijn neerwaarts werd doorbroken. We bewegen nu zijwaarts maar gezien de dalende volumes bij de stijging en het beeld in de macd ga ik er van uit dat een koerscorrectie noet lang meer op zich zal laten wachten. De zone 15.5÷16 euro wordt een belangrijke test. Calls schrijven op aandelen in bezit of de aandelen verkopen lijkt aangewezen.
In de kwartaalgrafiek van Ing zien we net hetzelfde als bij Aegon: boogje trekken. Negatief dus maar wel duidelijk niet in dezelfde mate negatief als bij Aegon. Bij Aegon evolueert de koers nl onder dalende gemiddelden en dat is niet het geval bij Ing. Net als bij Fortis zijn we teruggevallen op een Fibo-niveau maar dan wel een etage hoger -) We zouden dus kunnen stellen dat Ing sterker is als Fortis.
Hoewel niet als positief in aanmerking te nemen zien we dat het bij Ing in de maandgrafiek nogal meevalt met dat dalende volume dat zo kenmerkend is bij Fortis en Aegon.
In de weekgrafiek van Ing zien we dat we af te rekenen hebben met een Fibo-niveau en gezien de dalende volumes ga ik er net als bij Fortis vanuit dat dit niet kan uitgenomen worden zonder voorafgaande correctie. De macd mag dan wel een koopsignaal hebben gegeven. De koersgrafiek is bij een analyse nog steeds het belangrijkst en die dalende gemiddelden vlak boven de koers zijn er wat mij betreft teveel aan.
In de daggrafiek zien we dat we een dubbeltop hebben geplaatst en ook hier weer valt het dalende volume op.
Ik ga er dus vanuit dat de financials zullen dalen. Dat is voor alledrie de besproken aandelen het geval maar naar mijn mening het meest uitgesproken voor Aegon.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft constructies in Ing en In Fortis