...

AEX: zijwaarts met stijgende ondertoon

22 maart 2009, 22:13 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Zonet was er op TV een europar­lemen­tar­iër die ron­duit stelde dat de toe­s­tand op economisch vlak veel beter was in Europa dan in de VS. En hij werd bij het doen van die uit­spraak niet eens rood -)). Wie de beurs de afgelopen maan­den vol­gde weet wel beter. Wan­neer de VS-beurzen dalen dan dalen we in Europa steev­ast een stuk hard­er en bij cor­rec­ties lopen we achterop bij de VS. Hoe­zo, we doen het beter? Ik toon in deze analyse eerst even een grafiek­je van de SP500 met de Fibo-cor­rec­tieniveaus van de recente sti­jging. In deze dag­grafiek is het niet te zien maar op 4‑uursgrafiek zien we een vijf­golf. Afgelopen vri­jdag zagen we een eerste cor­rec­tiegolf­je, we moeten dus met de SP500 even kort­stondig omhoog om ver­vol­gens nog een dal­ings­golf­je te kri­j­gen. Na die cor­rec­tie kun­nen we verder sti­j­gen richt­ing 840/860


AEX: zijwaarts met sti­j­gende ondertoon

In de grafiek van de SP500 er eerst even op wijzen dat de weer­stand­sli­jn in de macd opwaarts werd door­bro­ken. Dat is alvast posi­tief voor de komende peri­ode. In de grafiek neem ik als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van 0603 en de top van 1903 om de cor­rec­tieniveaus te bepalen. We zien op 767, 746, 730, 715 en 695 de mogelijke cor­rec­tieniveaus liggen. 746 en 730 zijn de meest logis­che niveaus wan­neer ik reken­ing houd met het beeld uit de 4‑uursgrafiek. Vanaf die niveaus zou ik de start van een nieuwe sti­jgings­golf mogen verwacht­en die ons richt­ing 840860 brengt. Wan­neer we die zone bereiken zou de aex er toch wel in moeten sla­gen ook eens het 50-daags gemid­delde te halen bij 228230. Gebeurt dit dan zouden we zo maar even­t­jes meer dan 10% achtero­plopen met de AEX. Alti­jd goed om weten wan­neer politi­ci zeggen dat dit een teken is van sterkte.

We bek­ijken naar weke­lijkse gewoonte een aan­tal grafieken van de aex van lange naar korte termijn.

We begin­nen zoals steeds met de kwartaalgrafiek:

Wat opvalt is de zeer lage sto­chas­tics. Het diep­ste punt zover als mijn koer­shis­to­riek reikt. Verder geef ik al maan­den aan dat het patroon absolu­ut niet posi­tief is voor de lange ter­mi­jn want we zijn door de bodem van 2003 geza­kt. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Het vol­gende Fibo­cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware hor­i­zon­tale zone liggen met als boven­z­i­jde 188 en als onderz­i­jde 170. Dit zijn zware hor­i­zon­tale ste­un­niveaus. Stel dat we met de low van de huidi­ge can­dle bij een aex van 195 de low van dit kwartaal zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-cor­rec­tieniveaus mogelijke doe­len van 252÷294÷333÷377 en 440.

In de maand­grafiek valt de macd op. De afs­tand tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn is relatief gezien te groot. Macd is een toepass­ing op de gemid­delde­n­analyse en net zoals we bij gemid­delden in een koers­grafiek een alti­jd weerk­erende beweg­ing zien van con­ver­gen­tie en diver­gen­tie is dat ook bij de macd het geval. We mogen bij de hudi­ge relatief over­span­nen toe­s­tand tussen macd en sig­naal­i­jn er van uit gaan dat bei­de lij­nen naar elka­ar toe moeten evolueren. Dit kan gebeuren door in de koers­grafiek een zijwaartse of sti­j­gende trend te kri­j­gen. Een licht­pun­t­je is dat het his­togram ombuigt. In de koers­grafiek zien we een ham­mer. De maand is nog niet voor­bij en dus zal deze can­dle nog veranderen. 

In de week­grafiek een koopsig­naal in de macd. Het kort­lopende kanaal heeft een weer­stand­sli­jn die overeen­stemt met de bodem van 23 jan­u­ari. Breken we dus dat niveau dat op 228 ligt dan mogen we ons richt­en op het bredere kanaal wat betekent dat er bij door­braak van de 228 ruimte is naar 242250. Keren we terug naar de onderkant van het kanaal en breken we de low op 195 dan is er ruimte naar 193 en 185.

In een tweede week­grafiek zien we de posi­tieve diver­gen­tie in de macd. Waar ik in deze grafiek de aan­dacht wens op te ves­ti­gen is dat we mogelijks bezig zijn met een koer­son­twik­kel­ing bin­nen een dal­ende wig. Breken we dus de bodem van 2301 op 228 opwaarts dan breken we hier de weer­stand­sli­jn van de wig en dit zou onder aan­name van geldigheid van dit patroon heel bull­ishe impli­caties hebben. Koers­doe­len van 300 en hoger zijn dan nog steeds niet uit te sluiten.

In een eerste dag­grafiek toon ik een vlag­pa­troon­t­je waarmee de aex afgelopen week bezig was. Nu kan een vlag­pa­troon vlot een paar weken in beslag nemen vooraleer het is afgew­erkt. Daalt de aex iet­sje wat logisch is gezien de verwachte cor­rec­tie van de SP500 dan kun­nen we bin­nen dit vlag­pa­troon nog terug naar een zone 200204. Breken we aan de bovenkant uit het patroon dan kun­nen we een koers­doel­zone bereke­nen van 228234.

In een tweede dag­grafiek zien we in het bred­er kanaal nog steeds mogelijkheid tot een bodem bij 193188. Breken we het vlag­pa­troon aan de bodenkant dan liggen er uit­er­aard mogelijkhe­den naar boven naar de zone 228334 in eerste instantie en daar­na hoger richt­ing het 100daags gemid­delde. Waar ik in deze grafiek wens op te wijzen is dat de macd een posi­tief sig­naal gaf. De weer­stand­sli­jn in de indi­ca­tor werd eerder al gebro­ken en lat­er suc­cesvol teruggetest. De macd bli­jft nu nog sti­j­gen en onder­s­te­unt de aan­name voor hogere koersen.

Verwacht­ing: de SP500 moet iet­sje cor­rigeren eb dus zal de aex vol­gen maar ik verwacht dat die cor­rec­tie niet verder gaat dan de onderkant van de vlag. Ver­vol­gens kun­nen we weer gaan sti­j­gen. Breken we dan het vlag­pa­troon naar boven dan is er ruimte naar 228234.

Een breuk van de 228/234-zone geeft ruimte richt­ing 242250 maar bij door­braak 228234 kri­j­gen we mogelijks te mak­en met de uit­name van een dal­ende wig en dan zijn koers­doeln van 300 nog steeds niet uit sluiten.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.