Zonet was er op TV een europarlementariër die ronduit stelde dat de toestand op economisch vlak veel beter was in Europa dan in de VS. En hij werd bij het doen van die uitspraak niet eens rood -)). Wie de beurs de afgelopen maanden volgde weet wel beter. Wanneer de VS-beurzen dalen dan dalen we in Europa steevast een stuk harder en bij correcties lopen we achterop bij de VS. Hoezo, we doen het beter? Ik toon in deze analyse eerst even een grafiekje van de SP500 met de Fibo-correctieniveaus van de recente stijging. In deze daggrafiek is het niet te zien maar op 4‑uursgrafiek zien we een vijfgolf. Afgelopen vrijdag zagen we een eerste correctiegolfje, we moeten dus met de SP500 even kortstondig omhoog om vervolgens nog een dalingsgolfje te krijgen. Na die correctie kunnen we verder stijgen richting 840/860…
AEX: zijwaarts met stijgende ondertoon
In de grafiek van de SP500 er eerst even op wijzen dat de weerstandslijn in de macd opwaarts werd doorbroken. Dat is alvast positief voor de komende periode. In de grafiek neem ik als referentiepunten de bodem van 06⁄03 en de top van 19⁄03 om de correctieniveaus te bepalen. We zien op 767, 746, 730, 715 en 695 de mogelijke correctieniveaus liggen. 746 en 730 zijn de meest logische niveaus wanneer ik rekening houd met het beeld uit de 4‑uursgrafiek. Vanaf die niveaus zou ik de start van een nieuwe stijgingsgolf mogen verwachten die ons richting 840⁄860 brengt. Wanneer we die zone bereiken zou de aex er toch wel in moeten slagen ook eens het 50-daags gemiddelde te halen bij 228⁄230. Gebeurt dit dan zouden we zo maar eventjes meer dan 10% achteroplopen met de AEX. Altijd goed om weten wanneer politici zeggen dat dit een teken is van sterkte.
We bekijken naar wekelijkse gewoonte een aantal grafieken van de aex van lange naar korte termijn.
We beginnen zoals steeds met de kwartaalgrafiek:
Wat opvalt is de zeer lage stochastics. Het diepste punt zover als mijn koershistoriek reikt. Verder geef ik al maanden aan dat het patroon absoluut niet positief is voor de lange termijn want we zijn door de bodem van 2003 gezakt. Dit is vanzelfsprekend negatief. Het volgende Fibocorrectieniveau (referentiepunten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware horizontale zone liggen met als bovenzijde 188 en als onderzijde 170. Dit zijn zware horizontale steunniveaus. Stel dat we met de low van de huidige candle bij een aex van 195 de low van dit kwartaal zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-correctieniveaus mogelijke doelen van 252÷294÷333÷377 en 440.
In de maandgrafiek valt de macd op. De afstand tussen indicator en signaallijn is relatief gezien te groot. Macd is een toepassing op de gemiddeldenanalyse en net zoals we bij gemiddelden in een koersgrafiek een altijd weerkerende beweging zien van convergentie en divergentie is dat ook bij de macd het geval. We mogen bij de hudige relatief overspannen toestand tussen macd en signaalijn er van uit gaan dat beide lijnen naar elkaar toe moeten evolueren. Dit kan gebeuren door in de koersgrafiek een zijwaartse of stijgende trend te krijgen. Een lichtpuntje is dat het histogram ombuigt. In de koersgrafiek zien we een hammer. De maand is nog niet voorbij en dus zal deze candle nog veranderen.
In de weekgrafiek een koopsignaal in de macd. Het kortlopende kanaal heeft een weerstandslijn die overeenstemt met de bodem van 23 januari. Breken we dus dat niveau dat op 228 ligt dan mogen we ons richten op het bredere kanaal wat betekent dat er bij doorbraak van de 228 ruimte is naar 242⁄250. Keren we terug naar de onderkant van het kanaal en breken we de low op 195 dan is er ruimte naar 193 en 185.
In een tweede weekgrafiek zien we de positieve divergentie in de macd. Waar ik in deze grafiek de aandacht wens op te vestigen is dat we mogelijks bezig zijn met een koersontwikkeling binnen een dalende wig. Breken we dus de bodem van 23⁄01 op 228 opwaarts dan breken we hier de weerstandslijn van de wig en dit zou onder aanname van geldigheid van dit patroon heel bullishe implicaties hebben. Koersdoelen van 300 en hoger zijn dan nog steeds niet uit te sluiten.
In een eerste daggrafiek toon ik een vlagpatroontje waarmee de aex afgelopen week bezig was. Nu kan een vlagpatroon vlot een paar weken in beslag nemen vooraleer het is afgewerkt. Daalt de aex ietsje wat logisch is gezien de verwachte correctie van de SP500 dan kunnen we binnen dit vlagpatroon nog terug naar een zone 200⁄204. Breken we aan de bovenkant uit het patroon dan kunnen we een koersdoelzone berekenen van 228⁄234.
In een tweede daggrafiek zien we in het breder kanaal nog steeds mogelijkheid tot een bodem bij 193⁄188. Breken we het vlagpatroon aan de bodenkant dan liggen er uiteraard mogelijkheden naar boven naar de zone 228⁄334 in eerste instantie en daarna hoger richting het 100daags gemiddelde. Waar ik in deze grafiek wens op te wijzen is dat de macd een positief signaal gaf. De weerstandslijn in de indicator werd eerder al gebroken en later succesvol teruggetest. De macd blijft nu nog stijgen en ondersteunt de aanname voor hogere koersen.
Verwachting: de SP500 moet ietsje corrigeren eb dus zal de aex volgen maar ik verwacht dat die correctie niet verder gaat dan de onderkant van de vlag. Vervolgens kunnen we weer gaan stijgen. Breken we dan het vlagpatroon naar boven dan is er ruimte naar 228⁄234.
Een breuk van de 228/234-zone geeft ruimte richting 242⁄250 maar bij doorbraak 228⁄234 krijgen we mogelijks te maken met de uitname van een dalende wig en dan zijn koersdoeln van 300 nog steeds niet uit sluiten.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.