AEX: We stijgen komende week
Aan de XO hoef ik net als de voorgaande twee weken geen wijzigingen aan te brengen. De index blijft binnen de zones van de voorgaande weken. De steun- en weerstandsniveaus staan middels horizontale lijntjes aangegeven. Een daling onder 404 geeft een verkoopsignaal met koersdoel 400 en 396 en vervolgens 390 en 385. Onder 385 kan de index naar 374. Een stijging boven 408 geeft een koopsignaal met als eerstvolgende doelen 411, 413, 418, 423, 428 en 435.
In de kwartaalgrafiek zien we een hammer maar die candle wordt maar definitief eind september. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hechten. De low van die candle rust op mijn steunlijn en is daarom wel belangrijk. Breekt die low dan hebben we de daling bijlange na nog niet gehad. Stijgingsruimte is er voorlopig tot de steunlijn van het stijgend kanaal en die ligt op 440.
De maandgrafiek kunnen we bezwaarlijk als positief in aanmerking nemen maar er zijn een paar lichtpuntjes. De julicandle is positief hoewel we niet echt van een hammer kunnen spreken, daarvoor is de body van de candle te groot. De afstand van de index tot de gemiddelden is heel groot en dit vraagt om een convergentie. Er is binnen het dalende kanaal ruimte naar beneden maar zolang de index niet onder de rode horizontale lijn komt te liggen is er vanuit de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een stijging kan volgen die ons minimaal over de julitoppen zou brengen. Voorlopig is er hier ruimte voor stijging tot aan de horizontale zwarte lijn bij 430.
Neem ik in de koersgrafiek als referentiepunten voor het trekken van de Fiboniveaus de top van oktober en de bodem van november 2007 in aanmerking dan zien we dat de low bij een aex van 374 het 161.8 niveau heeft gehaald. Dit is dus een belangrijke steun. Die mogelijke steun wordt bevestigd door de divergenties in de dmi en een “mogelijke” divergentie in opbouw in de macd. De vaststelling dat de macd hoger blijft dan de vorige bodem in vergelijking met een lagere bodem in de index wijst op een positiever momentum. De grote afstand tussen koers en gemiddelden vraagt om een stijging van de index. De doji’s wijzen op afname aan momentum van de dalende trend. De opeenvolging van de doji’s wijst op ofwel een keerpunt ofwel een zijwaartse trend. 435 is in de weekgrafiek een logisch koersdoel.
Tussenliggende Fibo-doelen op weekbasis worden in een tweede weekgrafiek weergegeven. De niveaus liggen op 416 (20weeks gemiddelde), 430 (40weeks gemiddelde), 446 en 466.
In de daggrafiek liggen de Fibo-niveaus op 415÷427÷440 en 458. 415 is een belangrijk niveau omdat daar het 40daags gemiddelde ligt. Wie liever het 50daags gemiddelde in aanmerking neemt, dat gemiddelde ligt op 419 (hou er wel rekening mee dat de gemiddelden dalen en dus elke dag ietsje lager komen te liggen)
Waar de indicaties betreffende de mogelijke koersfiguur vorige week nogal onduidelijk waren zien we voor volgende week duidelijk waar we rekening moeten mee houden. Vanuit de gegevens van de analyse van de Amerikaanse indexen die ik woensdag ll. plaatste op deze site neem ik aan dat we al spoedig uit de stijgende rechthoekige driehoek zullen breken die we in de aex kunnen waarnemen. Een koersdoel uitzetten vanuit dit patroon is eenvoudig en brengt me er toe uit te gaan van een stijging naar de weerstandslijn van het stijgend kanaal. Bij de daggrafiek met de Fibo-niveaus hierboven hebben we gezien dat het 50% niveau ligt bij 426. De bovenkant van mijn stijgend koerskanaal ligt eveneens bij 426. Zodra het 40daags gemiddelde uitgenomen wordt (en hiermee de horizontale van de stijgende rechthoekige driehoek) zal de aex stijgen naar de bovenkant van het kanaal bij 426. Maar let wel: een andere berekeningsmethode vanuit vertikale telling geeft me een mogelijkheid tot 430. Bijgevolg mik ik voor volgende week op een te bereiken zone 426⁄430 voor de aex.
De vraag is wat er na het bereiken van de zone kan gebeuren. We zullen met de zone 426⁄430 immers het 100daags gemiddelde naderen. Een terugval vanuit de zone zal dus logisch zijn maar de toekomst zal moeten uitwijzen of we met deze stijging een vlag afwerken (met veel lagere koersen in het verschiet EN een doorbraak wellicht van de 374 steun) of dat we de aanzet hebben voor een brede bodemvorming. Wanneer we opnieuw bakken negatief nieuws over ons uitgekieperd krijgen of bedrijven bv. hun winstvooruitzichten gaan verlagen dan kan het hek van de dam zijn. Daalt de olieprijs echter verder alsook de euro/usd en zet de opwaartse uitbraak bij de euro/yen zich door dan kunnen we de bodem gezien hebben.
Mij lijkt het, gezien de duidelijke weerstanden bij de VS-indexen, voorbarig aandelenbezit uit te breiden of posities in aandelen in te nemen (tenzij duidelijke signalen in het aandeel zelf) Gaat het om bodemvorming dan krijgen we als aandeelhouder nog kansen genoeg. Ik zou nog niet bevreesd zijn de boot te missen. De daling die we gehad hebben keert normalerwijze niet zomaar om.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in de aex. (geen posities in de VS-indexen)