...

AEX-verwachting: daling op korte termijn

27 april 2008, 15:54 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Afgelopen week zagen we zijwaartse tot licht hogere index­en. Het wijzigt niets aan mijn vorige analyse. Ik bli­jf er dus bij dat er een topvorm­ing bezig is en dat de index­en ver­vol­gens zullen dalen. Er zijn in de grafieken een aan­tal gegevens die hierop wijzen. Dins­dag kan met de rentebesliss­ing van de Fed een belan­grijke dag wor­den. Het is nut­teloos te gis­sen naar de uitkomst van die besliss­ing van de Fed maar het zou me niet ver­bazen moest gezien de inflatie, de rente niet ver­laagd wor­den. Dat zou dan wel eens de aan­lei­d­ing kun­nen zijn voor een beurs­dal­ing…

AEX-verwacht­ing: dal­ing op korte termijn

Ik start de analyse naar gewoonte met de XO-grafiek:

We zien de hor­i­zon­tale weer­stand bij 480 en dit is een zwaar weer­stand­sniveau dat logis­cher­wi­jze niet zomaar kan uitgenomen wor­den. We zien ook de ste­un­li­jn bij 466 waar tevens een hor­i­zon­tale ste­un ligt. Dit niveau zal duidelijk van belang zijn vol­gende week. We zien ver­vol­gens de groene lij­nen die qua hellings­graad een licht sti­j­gend kanaal aangeven. Vanu­it een bear­ishe visie kan dit kanaal aanzien wor­den als zijnde een bear-flag. Het betekent dat bij door­braak van de ste­un­li­jn er fors lagere koersen op het bord zouden komen. De 400-grens zou in die visie wellicht geen stand houden.

De boven­ste groene lijn vormt samen met de sti­j­gende zwarte ste­un­li­jn een opgaande wig en ook dat is in principe bear­ish. Wan­neer 466 er moet aan geloven dan gaan we dus lager. Die dal­ing kan opgevan­gen wor­den door de dal­ende lijn over de top­pen wat een mogelijkheid van een aex 435 betekent. 458÷452÷447 en 445 zijn tussen­liggende ste­un­niveaus. Komen we, niet verwacht, boven de 480 dan zijn 486 en 495500 de vol­gende koersdoelen. 

In de kwartaal­grafiek geen wijzigin­gen ten opzichte van vorige week die de analyse zou kun­nen beïn­vloe­den. Zolang 400 niet neer­waarts wordt uitgenomen bli­jft de index lange ter­mi­jn sti­j­gend en is een niveau hoger dan dat van juli 2007 niet uitgesloten.

In de maand­grafiek een macd die nog geen teken van lev­en geeft vwb een mogelijke ker­ing. In de koers­grafiek een dal­end kanaal waar­bij de huidi­ge index­s­tand duidelijk weer­stand moet kri­j­gen van het dal­ende gemid­delde dat bij 486 ligt.

In de week­grafiek zien we dat de weer­stand­sli­jn werd uitgenomen. Van­daar het belang van de 460 – 466 zone want zolang we daar­boven bli­jven betekent een test van die zone tevens een terugtest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn. Bij 460 ligt trouwens ook het 20daags gemid­delde. We zien echter dat 480 een kan­jer van een weer­stand vormt: niet enkel liggen daar meerdere hor­i­zon­taal te verbinden ref­er­en­tieniveaus, ook de dal­ende gemid­delden liggen op dit niveau en op 474 ligt er een Fibo-lijn. Afgelopen week had de index duidelijk last van dit niveau en dat isook niet zo ver­won­der­lijk want we zien hier ook de lows van decem­ber 2006-maart2007 liggen. 

In een tweede week­grafiek toon ik de bear-flag die we in de point-and-fig­ure kon­den zien en dan wordt wel duidelijk waarom ik de door­braak van de weer­stand­sli­jn vooral­snog niet onvoor­waardelijk als betrouw­baar in aan­merk­ing neem.

In de vol­gende dag­grafiek dezelfde opmerk­ing vwb de macd als verleden week. Een terug­val in de index wordt in de indi­ca­tor blijk­baar steeds weer voorafge­gaan door een hoger top­je. Dat hogere top­je is zich nu aan het vormen.

In de koers­grafiek zien we dat het top­je van 1804 op 476.31 samen­viel met een Fibo-niveau. 

In deze tweede dag­grafiek een duidelijke negatieve diver­gen­tie in de sto­chas­tics die ook zijn sig­naal­li­jn reeds neer­waarts heeft gekruist. In de koers­grafiek de mogelijkheid van een sti­j­gende wig waar­van ik de weer­stand­sli­j­nen op twee ver­schil­lende manieren kan trekken. Het veran­dert bij een door­braak van de ste­un­li­jn echter niets aan de uitkomst want wan­neer deze wig doorzet kan de gap van 2021 maart alsnog ges­loten wor­den en die ligt op 427433.

Met mijn lij­nen geef ik nog eens het belang aan van het 460niveau en van het 480-niveau.

In een laat­ste dag­grafiek zien we een dubbel­top in de rsi en een door­braak van de korte sti­j­gende ste­un­li­jn. We zien tevens een ulti­mate oscil­la­tor die zijn sti­j­gend kanaal heeft verlaten.

Con­clusie: ik hou ter­dege reken­ing met een mogelijkheid tot verdere topvorm­ing maar die moet gevol­gd wor­den door een dal­ing. Meest bear­ish is dat we met een bear­ish flag hebben te mak­en die ons naar de ste­un­li­jn van dat patroon en dieper kan terugs­turen maar ik ga er voorzichtighei­d­shalve vanu­it dat bij een door­braak van 466460 we een terug­val kri­j­gen die de ste­unen 447445 zal weten te respecteren (zie point-and-figure)

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.