AEX-verwachting: daling op korte termijn
Ik start de analyse naar gewoonte met de XO-grafiek:
We zien de horizontale weerstand bij 480 en dit is een zwaar weerstandsniveau dat logischerwijze niet zomaar kan uitgenomen worden. We zien ook de steunlijn bij 466 waar tevens een horizontale steun ligt. Dit niveau zal duidelijk van belang zijn volgende week. We zien vervolgens de groene lijnen die qua hellingsgraad een licht stijgend kanaal aangeven. Vanuit een bearishe visie kan dit kanaal aanzien worden als zijnde een bear-flag. Het betekent dat bij doorbraak van de steunlijn er fors lagere koersen op het bord zouden komen. De 400-grens zou in die visie wellicht geen stand houden.
De bovenste groene lijn vormt samen met de stijgende zwarte steunlijn een opgaande wig en ook dat is in principe bearish. Wanneer 466 er moet aan geloven dan gaan we dus lager. Die daling kan opgevangen worden door de dalende lijn over de toppen wat een mogelijkheid van een aex 435 betekent. 458÷452÷447 en 445 zijn tussenliggende steunniveaus. Komen we, niet verwacht, boven de 480 dan zijn 486 en 495⁄500 de volgende koersdoelen.
In de kwartaalgrafiek geen wijzigingen ten opzichte van vorige week die de analyse zou kunnen beïnvloeden. Zolang 400 niet neerwaarts wordt uitgenomen blijft de index lange termijn stijgend en is een niveau hoger dan dat van juli 2007 niet uitgesloten.
In de maandgrafiek een macd die nog geen teken van leven geeft vwb een mogelijke kering. In de koersgrafiek een dalend kanaal waarbij de huidige indexstand duidelijk weerstand moet krijgen van het dalende gemiddelde dat bij 486 ligt.
In de weekgrafiek zien we dat de weerstandslijn werd uitgenomen. Vandaar het belang van de 460 – 466 zone want zolang we daarboven blijven betekent een test van die zone tevens een terugtest van de doorbroken weerstandslijn. Bij 460 ligt trouwens ook het 20daags gemiddelde. We zien echter dat 480 een kanjer van een weerstand vormt: niet enkel liggen daar meerdere horizontaal te verbinden referentieniveaus, ook de dalende gemiddelden liggen op dit niveau en op 474 ligt er een Fibo-lijn. Afgelopen week had de index duidelijk last van dit niveau en dat isook niet zo verwonderlijk want we zien hier ook de lows van december 2006-maart2007 liggen.
In een tweede weekgrafiek toon ik de bear-flag die we in de point-and-figure konden zien en dan wordt wel duidelijk waarom ik de doorbraak van de weerstandslijn vooralsnog niet onvoorwaardelijk als betrouwbaar in aanmerking neem.
In de volgende daggrafiek dezelfde opmerking vwb de macd als verleden week. Een terugval in de index wordt in de indicator blijkbaar steeds weer voorafgegaan door een hoger topje. Dat hogere topje is zich nu aan het vormen.
In de koersgrafiek zien we dat het topje van 18⁄04 op 476.31 samenviel met een Fibo-niveau.
In deze tweede daggrafiek een duidelijke negatieve divergentie in de stochastics die ook zijn signaallijn reeds neerwaarts heeft gekruist. In de koersgrafiek de mogelijkheid van een stijgende wig waarvan ik de weerstandslijnen op twee verschillende manieren kan trekken. Het verandert bij een doorbraak van de steunlijn echter niets aan de uitkomst want wanneer deze wig doorzet kan de gap van 20⁄21 maart alsnog gesloten worden en die ligt op 427⁄433.
Met mijn lijnen geef ik nog eens het belang aan van het 460niveau en van het 480-niveau.
In een laatste daggrafiek zien we een dubbeltop in de rsi en een doorbraak van de korte stijgende steunlijn. We zien tevens een ultimate oscillator die zijn stijgend kanaal heeft verlaten.
Conclusie: ik hou terdege rekening met een mogelijkheid tot verdere topvorming maar die moet gevolgd worden door een daling. Meest bearish is dat we met een bearish flag hebben te maken die ons naar de steunlijn van dat patroon en dieper kan terugsturen maar ik ga er voorzichtigheidshalve vanuit dat bij een doorbraak van 466⁄460 we een terugval krijgen die de steunen 447⁄445 zal weten te respecteren (zie point-and-figure)
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de aex.