![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
AEX: tot waar gaan we corrigeren
Ik toon net als verleden week de kwartaalgrafiek. De 400 was de bodem van het kanaal en die 400 raakte ook het gemiddelde. Waar ik vorige week niet had op gelet is het feit dat we in deze grafiek een stijgende wig kunnen intekenen. Nu is een eigenschap van de wig dat ze de koersen terugstuurt naar de oorsprong van de figuur en dan is een stand van 360 vanuit die optiek wel mogelijk. Een andere eigenschap van de wig is dat er vaak een terugtest gemaakt wordt van de doorbroken steunlijn en in dat geval betekent het dat de wig wel blijft staan maar dat er niettegenstaande een hogere top neergezet wordt in de koersgrafiek. Een beweging naar 600 toe is dus net zo min uit te sluiten als een verdere daling naar 360.
We gaan verder met de maandgrafiek en daarin zien we voor januari een enorm grote candle. Nog zo’n vast regeltje in de TA is dat dergelijke grote candles veelal voor de helft goedgemaakt worden. Passen we die regel toe op de aex dan is een koers van 480 niet uit te sluiten. Op dit niveau ligt er een trendlijn en het is tevens het horizontaal niveau waar de index is doorgevallen en dit wordt nu zoals we weten zware weerstand.
In de weekgrafiek zien we een forse hammer waarvan de schaduw pal op het zware horizontaal niveau van 400 terechtkwam. Een hammer is een redelijk betrouwbaar omkeerpatroon maar het moet wel bevestigd worden natuurlijk en dat zullen we pas de volgende weken weten. Neem ik ook hier de regel in aanmerking dat grote candles voor de helft worden goedgemaakt dan is een koers van net boven de 460 niet uit te sluiten.
Eveneens op weekbasis toon ik de grafiek om aan te geven waar de macd zich inmiddels situeert. We zien dat deze indicator zeer zwaaar oververkocht is en dat hij een steunlijn nadert. Die dalende steunlijn stemt overeen met het tpje in de macd van begin 2003.
Op daggrafiek toon ik de adx. Het is voorlopig een vaststelling maar de adx is boven de 40 uitgestegen. We hebben dus te maken met een sterke trendmatigheid en bij zulke vaststellingen heb ik nogal vlug de neiging contrair te gaan denken. In dit geval: dergelijke trendmatigheid kan logischerwijs niet volgehouden worden, zeker niet wanneer we zien dat de relatieve afstand in de dmi zo groot is.
In de macd zien we een knikje. Het heeft vooralsnog niets te betekenen maar het sluit niet uit natuurlijk dat dit de aanzet is voor een ommekeer.
In de volgende daggrafiek zijn enkele gegevens af te lezen: We zijn 21.58% gedaald vanaf de top. Deze week stegen we 9.28% vanaf de bodem. Dat is geschiedenis natuurlijk maar het toont wel aan dat we met een rotvaart alle kanten kunnen opgaan.
Voor volgende week heb ik de Fibo-correctieniveaus ingetekend omdat we er (zeker na het slot van de VS op vrijdag) mogen vanuitgaan dat een beweging van 9.28% zal moeten gecorrigeerd worden (maandagmorgen voor de zekerheid wel even checken wat Azië doet). Zolang het om een correctie gaat zie ik niet in waarom daar nog maar eens een portie paniek zou moeten aan te pas komen maar dat zal wel gebeuren natuurlijk want het is dezer dagen bon ton zwartgallig door het leven te gaan als belegger.
De grafieken zijn echter belangrijker. Zolang we de bodem van 400 niet naar beneden toe doorbreken liggen de niveaus voor volgende week aangegeven door de Fibo-lijnen op 433÷426÷421 en 413. Wanneer deze niveaus houden is er niets dat een hogere bodem en een naar de toekomst stijgende beurs uitsluit.
Komen we onder de 400 dan is het aannemelijk dat we richting 360 gaan (zie kwartaalgrafiek). Echter: ook bij een eventuele doorbraak is het in de huidge omstandigheden opletten voor een eventuele valse doorbraak. Wie zegt er ons dat we dan geen beweging krijgen zoals bij de bodem op 401.…
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieposities op de index