![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
AEX: topvorming
Vorige week gaf ik aan een stijging te verwachten tot 420⁄425 en met een high van 417.42 werd mijn niveau nagenoeg gehaald. We draaien er onze handen niet meer voor om met procenten tegelijk te schommelen in enkele uren tijd. Volatiliteit ten top dus en vanuit mijn visie een teken van veel onzekerheid. Geen beurs dus om met gerust gemoed in aandelen te stappen wat anderen ook mogen beweren. De meest eenvoudige en nog steeds waardevolle indicatie voor de aanduiding van trend vinden we terug in het verloop van de gemiddelden. Kijkt U maar even een pak aandelen er op na, weinig aandelen kennen een koersverloop dat zich voltrekt boven stijgende gemiddelden (datgemiddelde kiest U zelf in functie van uw beleggingshorizon). Een langetermijnbelegger hoeft dus vanuit die visie niet gehaast te zijn in aandelen te stappen. De beurs is vooralsnog, breed genomen, zoals met mooie meisjes.… kijken maar niet aankomen -) Dan riskeer je het ook niet een oplawaai te krijgen -)
De point-and-figure: de horizontale niveaus geven steun dan wel weerstanden aan en die vinden we terug bij 422÷418÷410÷406÷404÷400÷392 en 386. Niveaus voor de iets langere termijn zijn duidelijk af te lezen in deze grafiek. We zien ook een opgaande wig ingetekend waaruit duidelijk wordt dat het koersoel wat ik verleden week aangaf op 420⁄425 zeker niet kan afgeschreven worden, integendeel: een ander opgaand kanaal geeft zelfs een mogelijkheid voor een indexstand in de buurt van 430. Het brede dalende kanaal met de groene weerstandslijn is een mogelijkheid waarvan in de toekomst zal moeten blijken of dit geldig is.
In de kwartaalgrafiek zien we een hammer maar die candle wordt maar definitief eind september. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hechten. De low van die candle rust op mijn steunlijn en is daarom wel belangrijk. Breekt die low dan hebben we de daling bijlange na nog niet gehad. Stijgingsruimte is er voorlopig tot de steunlijn van het stijgend kanaal en die ligt op 440.
De maandgrafiek kunnen we bezwaarlijk als positief in aanmerking nemen maar er zijn een paar lichtpuntjes. De julicandle is positief hoewel we niet echt van een hammer kunnen spreken, daarvoor is de body van de candle te groot. De afstand van de index tot de gemiddelden is heel groot en dit vraagt om een convergentie. Er is binnen het dalende kanaal ruimte naar beneden maar zolang de index niet onder de rode horizontale lijn komt te liggen is er vanuit de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een stijging kan volgen die ons minimaal over de julitoppen zou brengen. Voorlopig is er hier ruimte voor stijging tot aan de horizontale zwarte lijn bij 430.
In de weekgrafiek zien we een dalende trendlijn die de toppen van november en december 2007 verbindt. Een terugtest van die lijn brengt de aex onder het 400-niveau. Dit is een mogelijkheid die we niet over het hoofd mogen zien om volgende redenen:
- de meeste indexen kampen (zoals aangehaald in de inleiding) met hun dalend 50-daags gemiddelde.
- de doji van afgelopen week duidt op onzekerheid.
- we bereiken in deze weekgrafiek het 9‑weeks gemiddelde
- we hadden afgelopen week duidelijk last van de maartbodem die weerstand geeft.
- we zien een vlag waarvan de weerstandslijn amper enkele punten ruimte biedt. Dat is die 420⁄425 zone waar ik het verleden week over had en in die zone is er ook de weerstand van de candle van 15 februari waarvan de low op 425.35 ligt.
- Het enige wat mijn vermoeden voor een daling tegenspreekt is de positieve toename aan momentum in de macd maar van een koopsignaal is nog geen sprake. De Polarized Fractal Efficiëncy geeft eveneens een verbetering aan in het momentum maar buigt nog niet om.
Ik ga er dus van uit dat 420⁄425 nog steeds haalbaar is maar een daling richting de dalende steunlijn die de aex onder de 400 brengt acht ik heel reëel. Wanneer die visie uitkomt dan krijgen we volgende week behoorlijke schommelingen te verwerken.
In de daggrafiek zien we dat mijn WVS-filter één gegeven mankeert om van een koopsignaal te kunnen spreken en dat is de kruising van de DMI. Die is er niet en ik weet uit ervaring dat mijn filtersysteem na een cross van de WVS-lijn zoals we die hier hebben nogal graag de lijn terugtest. Gezien het feit dat de macd tegen de 0‑lijn is komen te liggen en die lijn een zekere weerstand vormt is een daling richting de WVS-lijn op 394 niet uitgesloten. Let wel: de lijn beweegt mee op de volatiliteit naar rato van 2.8 keer de average true range en 394 is dus een niveau waar een paar punten marge moet op genomen worden.
Ook de PFE op dagbasis bereikt net als de macd weerstand en de weerstandsniveaus in acht genomen in de koersgrafiek acht ik het dus niet onlogisch dat we een terugval krijgen.
Conclusie als geheel is dan ook wat mij betreft: nog steeds een mogelijkheid voor het behalen van 420⁄425 maar ook een ernstig risico op een terugval die ons richting 400⁄394 brengt.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in de aex en in Aziatische indexen. Geen positie in de Bel-20 of VS indexen.