AEX: topvorming
Wat die laatste zin uit mijn inleiding betreft: ik hou mijn hart vast voor wat de toekomst ons burgers nog brengen zal. We zitten immers opgezadeld met machtswellustelingen en geldzuchtigen die tot eigen profijt decennialang een destructief beleid hebben gevoerd. Nu komen diezelfden ons vertellen dat ze het allemaal eens netjes gaan oplossen…mogelijks wel, alleen is de vraag ten koste van wat .…
In deze analyse van de aex toon ik onderaan de analyse de grafieken waarvan sprake in de inleiding.
Ik werk zoals steeds als volgt: bovenaan de lange termijn grafieken en dan gaan we in stappen verder inzoomen. Dus we beginnen met de maandgrafiek, dan de week- en vervolgens de daggrafiek.
In de maandgrafiek geen wijziging in vergelijking met de grafiek van vorige week.
Ik neem er de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. Bij een correctie zien we dat de doorbroken weerstandslijn steun geeft op 235. Houd deze weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 271,44. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307 en op de candlelow van september 2008 op 310. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 320 en zij ligt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken zal mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken vandeze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top. Gaat de huidige stijging verder zonder een correctie rond de huidige niveaus dan zou ik er rekening mee houden dat we later op het jaar fors zullen terugvallen.
In de weekgrafiek laat ik de dalende weerstandslijn staan die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde. Een tweede belangrijke lijn is de horizontale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de oktobercandle en die low ligt op 310. 310 wordt eveneens een belangrijk niveau bij een verdere stijging van de aex. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 228. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde op 251. Dus we mogen aannemen dat het niveau 228 en 251 steun zullen geven bij een correctie. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen en ook het histogram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn maar het macd-histogram geeft een negatieve divergentie. Er is dus niet langer een bevestiging van het stijgingsmomentum.
In een tweede weekgrafiek neem ik de schaalverdeling niet logaritmisch maar lineair en dan zien we dat we de weerstandslijn van dit kanaal hebben bereikt. Het is weeral een aanwijzing die aangeeft dat we wel degelijk voor een correctie staan.
We zien ook nog een ontwikkeling die we best in het achterhoofd houden. Verbinden we de bodem van 23 januari met de top van 08 mei dan geeft die stijgende lijn samen met de steunlijn onder de bodems van de afgelopen weken een breed wigpatroon weer. Krijgt dit patroon uitwerking dan moeten we helemaal terug naar de bodem van maart.
In een eerste daggrafiek zien we dat de lijn die loopt vanaf de maartbodem zijwaarts werd verlaten. Rekening houdende met de verkoopsignalen in de macd en in het macd-histogram mogen we spreken van een verzwakking van de trend. Een daling van de aex zou meest logisch zijn.
De meest scherpe steunlijn van het wigpatroon geeft aan dat we neerwaarts zijn uitgebroken. Die uitbraak moet dan wel de volgende dagen een neerwaartse versnelling te zien geven. Zoniet is er gerechtvaardigde twijfel over de geldigheid van het patroon. In dat geval zou het best kunnen dat de grenslijn van het patroon moet worden verplaatst (dikke zwarte lijn is dan de nieuwe steunlijn van de wig). Dit is iets wat weinig voorkomt maar ik heb het voor alle zekerheid nog eens nagezien en Bulkowski heeft het in zijn “Encyclopedia of technical patterns” wel degelijk over die mogelijkheid. De failure rate bij een rising wedge bedraagt slechts iets van 25% en mogelijks hebben we dus met dergelijke failure rate te maken. Het gevolg zou zijn dat de wig van kracht blijft maar dat we mogelijks nog weken lang kunnen doorgaan met het gefriemel in de koersbeweging vooraleer de punt van de wig wordt bereikt. Uit veiligheid zou ik, wanneer ik naar mijn lijntjes kijk, rekening houden met een mogelijke hoogste stand van 276 want daar ligt de weerstandslijn van de wig.
Er is dus de twijfel over de geldigheid van de steunlijn van de wig maar wanneer ik naar de ishares kijk en daarbij gebruik maak van de heikin-ashi dan is er van duidelijkheid evenmin sprake want hier zien we dat we een stijgende rechthoekige driehoek hebben gevormd. Nu zal die driehoek vanuit de theorie althans niet leiden tot een opwaartse uitbraak gewoon omdat de koersen te ver tot in de punt van het patroon zijn opgeschoven. Bij dergelijke koersontwikkeling mogen we voor wat betreft een driehoek uitgaan van een te verwachten zijwaartse beweging. Een tradingrange dus.
Onder de koersgrafiek staat de bollinger band with die de afstand weergeeft tussen de bollingerbanden en die staat wel heel laag. Verwacht U dus maar aan een forse beweging. Ook de volumes die dalen geven de onzekerheid aan. Beleggers zijn duidelijk op hun hoede. Het gros van de indicatoren geeft een indicatie voor een nakende daling. Puur technisch bekeken geef ik persoonlijk eveneens meest kans aan een nakende daling die zelfs heel fors zou kunnen verlopen.
In een derde daggrafiek wijs ik eventjes op het verloop van de dmi-lijnen. Die convergeren (negatieve divergentie) steeds meer en geven daarmee aan dat we met afname aan kracht te maken hebben.
Als slotgrafiek voor deze analyse laat ik nog even de point-and-figure zien. Een steunniveau wat niet zo opvalt bij de grafieken die we normalerwijze gebruiken ligt op 265. Op uur en kwartiergrafieken is dat niveau duidelijk zichtbaar. Vallen we door die 265 dan zijn lagere niveaus voorhanden en in deze grafiek zien we 246 liggen als duidelijke steun. De opgaande lijn onder de bodems hebben we zoals we in een vorige grafiek konden merken ook hier zijwaarts verlaten.
Conclusie: Het zou me verbazen moest de aex boven de 271 uitkomen. Gebeurt dit wel dan voozie ik maximaal een stand van 276. Naar beneden toe verwacht ik bij een doorbraak van 265 een doel van 260⁄261; 258; 255 en mogelijks 246⁄248.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.