![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
AEX: Symmetrische driehoek
In de point-and-figure grafiek zijn er in vergelijking met vorige week geen wijzigingen. De steun- en weerstandsniveaus staan middels horizontale lijntjes aangegeven. Een daling onder 390 geeft een verkoopsignaal met koersdoel 385 en vervolgens de bodem op 374. Een stijging boven 408 geeft een koopsignaal met als eerstvolgende doelen 411, 413, 418 en 423. 400 en 403 geven bij stijging een tussenliggende weerstand.
De kwartaalgrafiek: geen wijzigingen in vergelijking met die van vorige week. De grafiek blijft negatief met een koersbar onder de gemiddelden en een verkoopsignaal in de macd maar wanneer de low van de huidige candle kan standhouden dan valt het niet uit te sluiten dat de daling van de laatste vier kwartalen een correctie zal blijken te zijn. De dalende weerstandslijn ligt op een niveau van 450.
De maandgrafiek kunnen we bezwaarlijk als positief in aanmerking nemen maar er zijn een paar lichtpuntjes. De julicandle is positief hoewel we niet echt van een hammer kunnen spreken, daarvoor is de body van de candle te groot. De afstand van de index tot de gemiddelden is heel groot en dit vraagt om een convergentie. Er is binnen het dalende kanaal ruimte naar beneden maar zolang de index niet onder de horizontale lijn komt te liggen is er vanuit de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een stijging kan volgen die ons minimaal over de julitoppen zou brengen.
Neem ik in de koersgrafiek als referentiepunten voor het trekken van de Fiboniveaus de top van oktober en de bodem van november 2007 in aanmerking dan zien we dat de low bij een aex van 374 het 161.8 niveau heeft gehaald. Dit is dus een belangrijke steun. Die mogelijke steun wordt bevestigd door de divergenties in de dmi en een “mogelijke” divergentie in opbouw in de macd. De vaststelling dat de macd hoger blijft dan de vorige bodem in vergelijking met een lagere bodem in de index wijst op een positiever momentum. De grote afstand tussen koers en gemiddelden vraagt om een stijging. De doji’s wijzen op afname aan momentum van de dalende trend. De opeenvolging van de doji’s wijst op ofwel een keerpunt ofwel een zijwaartse trend.
Grootste punt van onzekerheid blijft de daggrafiek en zolang we hier geen duidelijkheid krijgen over de richting valt er geen zinnige uitspraak over te maken. Er zijn immers, zolang er geen richting gekozen wordt een aantal mogelijkheden. Stel dat we met een wimpel hebben te maken (rode lijntjes) dan is de aex dringend aan een uitbraak toe omdat we al redelijk ver naar de punt van de wimpel zijn opgeschoven. In de regel is een wimpel een vervolgpatroon maar ook een halfmast. Bereken je het doel van die halfmast dan komen we bij een index van 496 — 374 = 122. Die 122 brengen we in mindering van 408: dus 408 — 122 geeft een doel van 286. Nemen we de koersfiguur in aanmerking als zijnde een vlag dan hebben we dezelfde implicaties als bij de wimpel. Om dat doel van 286 te bereiken, lijkt me ‚moet er echt wel een bom vallen. De vraag is ook: is het ondanks de korte tijdsduur wel een wimpel of een vlagpatroon? Het kan net zo goed een symmetrische driehoek zijn. In het geval van een symmetrische driehoek kunnen we er niet zomaar vanuit gaan dat we met een vervolgpatroon hebben te maken. Dergelijke driehoek kan op deze plaats in de koersgrafiek best een omkeerpatroon zijn en dan zijn de implicaties natuurlijk totaal anders dan bij de wimpel. In principe kun je dan een forse stijging verwachten maar ook dat is op dit ogenblik niet zeker want de index kan best de grenslijnen doorbreken om vervolgens zijwaarts te gaan bewegen. We zien dat de polarized fractal efficiency op het punt staat de 0‑lijn naar boven toe te doorbreken en daarom ga ik er van uit dat we een positief vervolg krijgen op de koersontwikkeling van de afgelopen dagen. Stijgen dus richting het 40daags gemiddelde. Dat 40daags gemiddelde ligt nu op het niveau van de maartbodem. Dus 414 lijkt me een richtpunt. Breken we de steunlijn oner de bodems dan sluit dit en stijging niet uit maar dan mogen we er van uit gaan dat we een niveau 385 en mogelijks 374 zullen zien. Komen we onder een niveau van 374 dan is het hek van de dam. 365 kan dan hopelijk nog de meubelen redden. Zoniet zijn ze echt op weg naar de kelder. Bedenk in dat geval ook maar eens welke brede maatschappelijke gevolgen dergelijke dreun op de beurs kan hebben. Massale afdankingen en faillissementen??? Nog een pak meer criminaliteit en geweld…alsof we daar nog niet genoeg van hebben??? Armoede, oplopende inflatie, stijgende belastingen…noem maar op. We mogen hopen dat het zo ver niet hoeft te komen.
Waar ik me de komende week (weken) zou op richten dat zijn de gemiddelden. Gemiddelden zijn nog steeds de beste indicator voor het aangeven van een koerstrend. Geven die een positief signaal dan zou ik instappen. Bij het minste gevaar of onduidelijkheid: wegwezen en éénmaal ingestapt zeker uw pijngrens bepalen. Laat het verlies niet oplopen want dan loop je het gevaar opgezadeld te zitten met een ongewilde langetermijnbelegging.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in de index.