...

AEX: Symmetrische driehoek

2 augustus 2008, 18:45 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Afgelopen week een hoge volatiliteit op indexniveau zon­der dat er echt richt­ing gekozen werd. Reken­ing houdende met het patroon dat nu gevor­md wordt moeten we er reken­ing mee houden dat er op korte ter­mi­jn richt­ing zal gekozen wor­den. De dal­ende euro/​usd en de dal­ende oliepri­js (afne­mende inflatie en inflatie is een lag­ging indi­ca­tor) in aan­merk­ing genomen kun­nen we veron­der­stellen dat de index­en moeten sti­j­gen. Ook het feit dat de stroom aan­houdend negatief nieuws niet tot een nieuwe val van de index­en heeft geleid kan als posi­tief gegeven beschouwd wor­den. Vol­gende week cijfers van For­tis en Aegon en de week erna de cijfers van ING zullen voor wat de aex betre­ft hopelijk klaarheid bren­gen…

AEX: Sym­metrische driehoek

In de point-and-fig­ure grafiek zijn er in vergelijk­ing met vorige week geen wijzigin­gen. De ste­un- en weer­stand­sniveaus staan mid­dels hor­i­zon­tale lijn­t­jes aangegeven. Een dal­ing onder 390 geeft een verkoopsig­naal met koers­doel 385 en ver­vol­gens de bodem op 374. Een sti­jging boven 408 geeft een koopsig­naal met als eerstvol­gende doe­len 411, 413, 418 en 423. 400 en 403 geven bij sti­jging een tussen­liggende weerstand.

De kwartaal­grafiek: geen wijzigin­gen in vergelijk­ing met die van vorige week. De grafiek bli­jft negatief met een koers­bar onder de gemid­delden en een verkoopsig­naal in de macd maar wan­neer de low van de huidi­ge can­dle kan stand­houden dan valt het niet uit te sluiten dat de dal­ing van de laat­ste vier kwartal­en een cor­rec­tie zal blijken te zijn. De dal­ende weer­stand­sli­jn ligt op een niveau van 450.

De maand­grafiek kun­nen we bezwaar­lijk als posi­tief in aan­merk­ing nemen maar er zijn een paar licht­pun­t­jes. De juli­can­dle is posi­tief hoewel we niet echt van een ham­mer kun­nen spreken, daar­voor is de body van de can­dle te groot. De afs­tand van de index tot de gemid­delden is heel groot en dit vraagt om een con­ver­gen­tie. Er is bin­nen het dal­ende kanaal ruimte naar bene­den maar zolang de index niet onder de hor­i­zon­tale lijn komt te liggen is er vanu­it de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een sti­jging kan vol­gen die ons min­i­maal over de juli­top­pen zou brengen.

Neem ik in de koers­grafiek als ref­er­en­tiepun­ten voor het trekken van de Fiboniveaus de top van okto­ber en de bodem van novem­ber 2007 in aan­merk­ing dan zien we dat de low bij een aex van 374 het 161.8 niveau heeft gehaald. Dit is dus een belan­grijke ste­un. Die mogelijke ste­un wordt beves­tigd door de diver­gen­ties in de dmi en een mogelijke” diver­gen­tie in opbouw in de macd. De vast­stelling dat de macd hoger bli­jft dan de vorige bodem in vergelijk­ing met een lagere bodem in de index wijst op een posi­tiev­er momen­tum. De grote afs­tand tussen koers en gemid­delden vraagt om een sti­jging. De doji’s wijzen op afname aan momen­tum van de dal­ende trend. De opeen­vol­ging van de doji’s wijst op ofwel een keer­punt ofwel een zijwaartse trend.

Groot­ste punt van onzek­er­heid bli­jft de dag­grafiek en zolang we hier geen duidelijkheid kri­j­gen over de richt­ing valt er geen zin­nige uit­spraak over te mak­en. Er zijn immers, zolang er geen richt­ing gekozen wordt een aan­tal mogelijkhe­den. Stel dat we met een wim­pel hebben te mak­en (rode lijn­t­jes) dan is de aex drin­gend aan een uit­braak toe omdat we al redelijk ver naar de punt van de wim­pel zijn opgeschoven. In de regel is een wim­pel een ver­vol­gpa­troon maar ook een half­mast. Bereken je het doel van die half­mast dan komen we bij een index van 496 — 374 = 122. Die 122 bren­gen we in min­der­ing van 408: dus 408 — 122 geeft een doel van 286. Nemen we de koers­figu­ur in aan­merk­ing als zijnde een vlag dan hebben we dezelfde impli­caties als bij de wim­pel. Om dat doel van 286 te bereiken, lijkt me moet er echt wel een bom vallen. De vraag is ook: is het ondanks de korte tijds­du­ur wel een wim­pel of een vlag­pa­troon? Het kan net zo goed een sym­metrische driehoek zijn. In het geval van een sym­metrische driehoek kun­nen we er niet zomaar vanu­it gaan dat we met een ver­vol­gpa­troon hebben te mak­en. Dergelijke driehoek kan op deze plaats in de koers­grafiek best een omkeer­pa­troon zijn en dan zijn de impli­caties natu­urlijk totaal anders dan bij de wim­pel. In principe kun je dan een forse sti­jging verwacht­en maar ook dat is op dit ogen­blik niet zek­er want de index kan best de grensli­j­nen door­breken om ver­vol­gens zijwaarts te gaan bewe­gen. We zien dat de polar­ized frac­tal effi­cien­cy op het punt staat de 0‑lijn naar boven toe te door­breken en daarom ga ik er van uit dat we een posi­tief ver­volg kri­j­gen op de koer­son­twik­kel­ing van de afgelopen dagen. Sti­j­gen dus richt­ing het 40daags gemid­delde. Dat 40daags gemid­delde ligt nu op het niveau van de maart­bo­dem. Dus 414 lijkt me een richt­punt. Breken we de ste­un­li­jn oner de bodems dan sluit dit en sti­jging niet uit maar dan mogen we er van uit gaan dat we een niveau 385 en mogelijks 374 zullen zien. Komen we onder een niveau van 374 dan is het hek van de dam. 365 kan dan hopelijk nog de meube­len red­den. Zoni­et zijn ze echt op weg naar de kelder. Bedenk in dat geval ook maar eens welke brede maatschap­pelijke gevol­gen dergelijke dre­un op de beurs kan hebben. Mas­sale afdankin­gen en fail­lisse­menten??? Nog een pak meer crim­i­naliteit en geweld…alsof we daar nog niet genoeg van hebben??? Armoede, oplopende inflatie, sti­j­gende belastingen…noem maar op. We mogen hopen dat het zo ver niet hoeft te komen.

Waar ik me de komende week (weken) zou op richt­en dat zijn de gemid­delden. Gemid­delden zijn nog steeds de beste indi­ca­tor voor het aangeven van een koer­strend. Geven die een posi­tief sig­naal dan zou ik instap­pen. Bij het min­ste gevaar of onduidelijkheid: weg­wezen en één­maal ingestapt zek­er uw pijn­grens bepalen. Laat het ver­lies niet oplopen want dan loop je het gevaar opgezadeld te zit­ten met een ongewil­de langetermijnbelegging.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in de index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.