...

AEX: stilte voor de storm?

3 april 2007, 09:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Op de eerste han­dels­dag van april leek wel dat het adag­ium vrouwen bloot, han­del dood’ opgeld deed want de AEX-index leek niet vooruit te bran­den. Weliswaar steeg de index aan­vanke­lijk iets dankz­ij over­na­me­nieuws in de tele­com­sec­tor, maar uitein­delijk resteerde er een schamel plus­je van 0,3% op 512,02 pun­ten. Vorige week kwam de AEX-index ook al amper vooruit, waar­bij er wel belan­grijke ste­un- en weer­stands­gren­zen wer­den opge­zocht. De index bli­jft vooral­snog stu­ur­loos rond­dob­beren tussen de psy­chol­o­gisch belan­grijke ste­un rond 500 pun­ten en de lood­zware bar­rière op 517,4 pun­ten. Hier­mee is het pro­ces van hogere top­pen en lagere bodems nog steeds in volle gang. Mede door dit broad­en­ing for­ma­tion-patroon zouden we de komende tijd opnieuw behoor­lijke fluc­tu­aties kun­nen zien. Wellicht dat we ons nu in de stilte voor de storm bevinden. 
Beleg­gers wer­den aan­vanke­lijk ruw uit het bed gelicht door tegen­val­lende Japanse Tankan-cijfers. Het tanende onderne­mersvertrouwen in de staal­sec­tor zorgde vooral in Japan voor een negatieve stem­ming. Daar­naast bleek dat Amerikaanse inkoop­man­agers bin­nen de indus­triële sec­tor in de maand maart negatiev­er zijn gewor­den dan economen had­den voorzien. Economen had­den verwacht dat de index zou dalen van 52,3 naar 51,4. De ISM-index zak­te fors­er weg naar een stand van 50,9. Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de indus­trie groeit, ter­wi­jl een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimp­ing van de indus­trie in de Verenigde Staten.

Desal­ni­et­temin schud­den beleg­gers het negatieve nieuws van zich af en con­cen­treer­den zich meer op een oplaaiende con­sol­i­datiegolf in de tele­com­sec­tor. De Amerikaanse tele­comgi­gant AT&T is samen met de Mex­i­caanse aan­bieder van mobiele tele­fonie Amer­i­ca Movil, op stru­ikrover­spad gegaan in Ital­ië. Zij zijn in gesprek met het Ital­i­aanse Pirelli over de over­name van een belang in Olimpia, de houd­ster­maatschap­pij van Tele­com Italia. In Ned­er­land prof­i­teerde KPN van dit nieuws. Dur­fkap­i­tal­is­ten Kohlberg Kravis & Roberts baar­den opzien door First Data, een ver­w­erk­er van cred­it­card- en betal­ingstrans­ac­ties, mid­dels een lever­aged buy­out’ ter waarde van $ 29 mil­jard, weg te kapen. 



De index is bezig met een broad­en­ing for­ma­tion, waar­bij de bodems steeds lager komen te liggen en de top­pen steeds hoger. Dit beeld hebben we ook in de zomer­maan­den van 2005 gezien waar­bij de 400-pun­ten­grens veelvuldig werd getest. Steeds wer­den er hogere top­pen en lagere bodems gezet waar­na de AEX-index in novem­ber en decem­ber 2005 defin­i­tief de weg omhoog insloeg. De eerste aan­val op de 400-pun­ten­grens strandde in augus­tus 2005 op een stand van 402 waar­na een terug­val plaatsvond naar 385 pun­ten. De tweede aan­val stok­te bij 409 pun­ten waar­na de index opnieuw terug­ging naar 385 pun­ten. Een vergelijk­bare sit­u­atie doet zich momenteel voor. De derde maal was toen scheep­srecht waar­na de index door kon stoten tot 478 pun­ten in april 2006 voor­dat in juni de uit­braak suc­cesvol werd getest met een slot­stand van 412 punten.

Het is zeer de vraag welke kant de index op zal gaan, maar dat deze aan de vooravond staat van een sterke uit­braak, lijkt zeer waarschi­jn­lijk. We zouden de komende tijd opnieuw hogere top­pen kun­nen zien en tevens lagere bodems voor­dat de 500-pun­ten­grens defin­i­tief wordt door­bro­ken. De beweeglijkheid die de index de afgelopen weken heeft ver­toond, kan gevol­gd wor­den door nog veel heftigere beweg­in­gen. Waar­bij we zow­el een hogere top boven de 517 pun­ten kun­nen verwacht­en en zelfs nog een lagere bodem onder 473 pun­ten. Voor­lop­ig vormt de ste­un­zone tussen 500 en 502 pun­ten een eerste vangnet, ter­wi­jl de oplopende weer­stand­sli­jn bij 517,4 pun­ten nog steeds als een zwaard van Damo­cles ver­vaar­lijk boven de markt bli­jft zweven. 
Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.