...

AEX: stijgingen zijn verkoopkansen

24 augustus 2008, 12:29 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

En neen…analisten zijn geen waarzeg­gers. Dat is van toepass­ing op fun­da­menteel zow­el als op tech­nisch anal­is­ten maar wan­neer ik merk dat onder de huidi­ge omstandighe­den de beurs aanger­aden wordt als koop­waardig dan heb ik daar wel vraagtekens bij. Er zijn alti­jd uit­zon­derin­gen, kijkt U maar naar de phar­ma­sec­tor die tegen de stroom in sti­jgt maar het gros van de aan­de­len zijn niet koop­waardig. Bij uit­zon­der­ing toon ik U in deze analyse, aan de hand van een grafiek­je van de Dow Jones aan waarom ik de beurs niet koop­waardig acht…

AEX: sti­jgin­gen zijn verkoopkansen

In deze grafiek van de Dow ziet U een negatieve diver­gen­tie (aangegeven met de rode lij­nen) tussen vol­ume en koersver­loop. Het is één van de eerste regels in de TA dat vol­umes koers­be­weg­in­gen moeten beves­ti­gen. Bemerk hoe een hogere top hier gepaard gaat met een dal­end vol­ume. Beleg­gers zijn bij de hogere top niet bereid in te stap­pen en dat is een veeg teken. De mon­ster­sti­jging van vri­jdag is wat mij betre­ft niets meer als een terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn die van­wege het groot aan­tal raakpun­ten als degelijk mag wor­den beschouwd. Het zou uit­zon­der­lijk zijn wan­neer deze lijn opwaarts door­bro­ken wordt en vanu­it mijn opinie alleen maar duiden op wat ik al weken aangeef. De huidi­ge beurs is geen beurs meer waar we verwacht­en dat ze een weer­spiegeling is van de waarde van bedri­jven. Neen, het is een casi­no waar hoge heren op de knop­jes drukken naarge­lang het hen uitkomt omdat ze er de afgelopen tij­den een zoot­je van hebben gemaakt en nu niet meer weten van welk hout pijlen gemaakt. Zelfs een opwaartse breuk van de ste­un­li­jn zal er mij dus nog niet van kun­nen over­tu­igen dat het leed gele­den is. Vooraleer mijn mening te herzien zal ik toch aan­duidin­gen moeten hebben die daad­w­erke­lijk wijzen op een ommekeer.

In de weke­lijkse analyse van de AEX ga ik alti­jd van start met een plaat­je van de XO-grafiek.

De hor­i­zon­tale lij­nen geven ste­un dan wel weer­standen aan en die vin­den we terug bij 428÷425÷422÷418÷413÷410÷406÷404÷400÷396÷392÷390 en 386. Niveaus voor de iets lan­gere ter­mi­jn zijn duidelijk af te lezen in deze grafiek. We zien ook de kanalen aangegeven door de schuine lij­nen waar we ons kun­nen op richt­en en die mogelijks (geen zek­er­heid) aangeven bin­nen welke gren­zen de index zou moeten bew­gen. Een uit­braak boven 410 bv. kan de aex naar 422425 bren­gen maar wan­neer dit niet gebeurt dan zal het breken van de opeen­vol­gende ste­unen de aex heel wat lager bren­gen. De beren­vlag die we zien is in principe een half­mast en U kunt uitreke­nen waar die ons naar­toe kan bren­gen. Zon­der de bereken­ing hier neer te pen­nen want dat heeft vooral­snog geen nut kan ik U vertellen dat we laag in de 300-zone uitkomen.

In de kwartaal­grafiek zien we een ham­mer maar die can­dle wordt maar defin­i­tief eind sep­tem­ber. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hecht­en. De low van die can­dle rust op mijn ste­un­li­jn en is daarom wel belan­grijk. Breekt die low dan hebben we de dal­ing bijlange na nog niet gehad. Sti­jgingsruimte is er voor­lop­ig tot de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal en die ligt op 440.

De maand­grafiek kun­nen we bezwaar­lijk als posi­tief in aan­merk­ing nemen maar er zijn een paar licht­pun­t­jes. De juli­can­dle is posi­tief hoewel we niet echt van een ham­mer kun­nen spreken, daar­voor is de body van de can­dle te groot. De afs­tand van de index tot de gemid­delden is heel groot en dit vraagt om een con­ver­gen­tie. Er is bin­nen het dal­ende kanaal ruimte naar bene­den maar zolang de index niet onder de rode hor­i­zon­tale lijn komt te liggen (365) is er vanu­it de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een sti­jging kan vol­gen die ons min­i­maal over de juli­top­pen zou bren­gen. Voor­lop­ig is er hier ruimte voor sti­jging tot aan de hor­i­zon­tale zwarte lijn bij 430.

In de week­grafiek zien we een aan­tal zaken:

de beren­vlag die nog ruimte heeft naar boven toe en waar ik met de weer­stand­sli­jn van die vlag een kruis­ing van twee lij­nen heb die ons naar het 100-weeks gemid­delde kan bren­gen nabij een index­s­tand van 430. Die mogelijkheid kan van­wege de mogelijke” posi­tieve diver­gen­tie in de PFE en de Macd niet uit­ges­loten wor­den. Indi­ca­toren zijn echter een afgelei­de van gegevens betrokken uit een koers­grafiek en daarom hecht ik vooral­snog niet echt waarde aan die mogelijke diver­gen­tie. Het 9‑weeks gemid­delde werd bereikt en dat lijkt me belan­grijk­er. Een door­braak van dit 9‑weeks zal de index hoger bren­gen, mogelijks richt­ing 430 maar die bodem van maart (low van de can­dle 414.30) zal dan toch eerst moeten door­bro­ken wor­den. Gebeurt dit niet en gaat de index richt­ing zuiden (wat heel aan­nemelijk is gezien de vol­ume­on­twik­kel­ing bij de Dow) let dan op de ste­un­li­jn van de vlag. Komen we hieron­der dan is het hek van de dam en kun­nen we eens onder de 400 naar 396÷392÷390÷386 en 374. Onder de 374 lonkt 365. Daaron­der is het echt vlucht­en geblazen en kun­nen we met het over­schot aan waarde van aan­de­len in porte­feuille nog eens naar de frituur.

In een eerste dag­grafiek zien we in de PFE en de Macd duidelijke weer­stand. Nu stellen we vast dat die macd vwb de aex er nogal graag eerst een tweede hoger top­je gezet wordt vooraleer de zig­naal­li­jn door­bro­ken wordt. Dus vanu­it dit gegeven is een hogere index de komende dagen niet uit te sluiten.

Wat er me van moet weer­houden op die sti­jging in te spe­len is de sti­j­gende wig die naar bene­den toe door­bro­ken werd. Een hertest van de door­bro­ken weer­stand­sli­jn is naar de stud­ies van Bulkows­ki heel nor­maal en moet in het over­grote deel van de gevallen beschouwd wor­den als een kiss-of-death. Zoals aangegeven bij de grafiek van de Dow is het een unicum moest die weer­stan­dli­jn naar boven toe uitgenomen wor­den. We zien trouwens dat ook het 40-daags dal­end gemid­delde weer­stand geeft.

En een derde gegeven waarom ik erg scep­tisch sta tegen­over een verdere sti­jging zien we in de dmi. Van een posi­tieve cross is geen sprake.

Gaan we tegen alle regels van de log­i­ca in toch door de lijn van de wig naar boven dan is de groene lijn bij 430 een koers­doel. Maar ook hier zien we in de RSI en in de Williams Ulti­mate Oscil­la­tor dat de ste­un­li­j­nen wer­den door­bro­ken. De sti­jgin­gen in deze indi­ca­toren van de afgelopen dagen zijn een terugtest van door­bro­ken niveaus.

Mijn con­clusie voor de komende dagen (paar weken) is dan ook dat we mogelijks nog een stuk­je sti­jging kri­j­gen maar ik wantrouw elke sti­jging en ik heb in deze analyse aardig wat argu­menten aange­bracht die mijn stelling vanu­it de the­o­rie van de tech­nis­che analyse onder­s­te­unen. Sti­jgin­gen zijn niet te vertrouwen en vor­men veeleer een gele­gen­heid om uit te stappen. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties op de aex. Geen posi­ties op de Dow.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.