AEX: stijgingen zijn verkoopkansen
In deze grafiek van de Dow ziet U een negatieve divergentie (aangegeven met de rode lijnen) tussen volume en koersverloop. Het is één van de eerste regels in de TA dat volumes koersbewegingen moeten bevestigen. Bemerk hoe een hogere top hier gepaard gaat met een dalend volume. Beleggers zijn bij de hogere top niet bereid in te stappen en dat is een veeg teken. De monsterstijging van vrijdag is wat mij betreft niets meer als een terugtest van de doorbroken steunlijn die vanwege het groot aantal raakpunten als degelijk mag worden beschouwd. Het zou uitzonderlijk zijn wanneer deze lijn opwaarts doorbroken wordt en vanuit mijn opinie alleen maar duiden op wat ik al weken aangeef. De huidige beurs is geen beurs meer waar we verwachten dat ze een weerspiegeling is van de waarde van bedrijven. Neen, het is een casino waar hoge heren op de knopjes drukken naargelang het hen uitkomt omdat ze er de afgelopen tijden een zootje van hebben gemaakt en nu niet meer weten van welk hout pijlen gemaakt. Zelfs een opwaartse breuk van de steunlijn zal er mij dus nog niet van kunnen overtuigen dat het leed geleden is. Vooraleer mijn mening te herzien zal ik toch aanduidingen moeten hebben die daadwerkelijk wijzen op een ommekeer.
In de wekelijkse analyse van de AEX ga ik altijd van start met een plaatje van de XO-grafiek.
De horizontale lijnen geven steun dan wel weerstanden aan en die vinden we terug bij 428÷425÷422÷418÷413÷410÷406÷404÷400÷396÷392÷390 en 386. Niveaus voor de iets langere termijn zijn duidelijk af te lezen in deze grafiek. We zien ook de kanalen aangegeven door de schuine lijnen waar we ons kunnen op richten en die mogelijks (geen zekerheid) aangeven binnen welke grenzen de index zou moeten bewgen. Een uitbraak boven 410 bv. kan de aex naar 422⁄425 brengen maar wanneer dit niet gebeurt dan zal het breken van de opeenvolgende steunen de aex heel wat lager brengen. De berenvlag die we zien is in principe een halfmast en U kunt uitrekenen waar die ons naartoe kan brengen. Zonder de berekening hier neer te pennen want dat heeft vooralsnog geen nut kan ik U vertellen dat we laag in de 300-zone uitkomen.
In de kwartaalgrafiek zien we een hammer maar die candle wordt maar definitief eind september. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hechten. De low van die candle rust op mijn steunlijn en is daarom wel belangrijk. Breekt die low dan hebben we de daling bijlange na nog niet gehad. Stijgingsruimte is er voorlopig tot de steunlijn van het stijgend kanaal en die ligt op 440.
De maandgrafiek kunnen we bezwaarlijk als positief in aanmerking nemen maar er zijn een paar lichtpuntjes. De julicandle is positief hoewel we niet echt van een hammer kunnen spreken, daarvoor is de body van de candle te groot. De afstand van de index tot de gemiddelden is heel groot en dit vraagt om een convergentie. Er is binnen het dalende kanaal ruimte naar beneden maar zolang de index niet onder de rode horizontale lijn komt te liggen (365) is er vanuit de telling nog steeds de mogelijkheid dat de index bezig is met een vierde golf. Dit betekent dat er in dat geval een stijging kan volgen die ons minimaal over de julitoppen zou brengen. Voorlopig is er hier ruimte voor stijging tot aan de horizontale zwarte lijn bij 430.
In de weekgrafiek zien we een aantal zaken:
de berenvlag die nog ruimte heeft naar boven toe en waar ik met de weerstandslijn van die vlag een kruising van twee lijnen heb die ons naar het 100-weeks gemiddelde kan brengen nabij een indexstand van 430. Die mogelijkheid kan vanwege de “mogelijke” positieve divergentie in de PFE en de Macd niet uitgesloten worden. Indicatoren zijn echter een afgeleide van gegevens betrokken uit een koersgrafiek en daarom hecht ik vooralsnog niet echt waarde aan die mogelijke divergentie. Het 9‑weeks gemiddelde werd bereikt en dat lijkt me belangrijker. Een doorbraak van dit 9‑weeks zal de index hoger brengen, mogelijks richting 430 maar die bodem van maart (low van de candle 414.30) zal dan toch eerst moeten doorbroken worden. Gebeurt dit niet en gaat de index richting zuiden (wat heel aannemelijk is gezien de volumeontwikkeling bij de Dow) let dan op de steunlijn van de vlag. Komen we hieronder dan is het hek van de dam en kunnen we eens onder de 400 naar 396÷392÷390÷386 en 374. Onder de 374 lonkt 365. Daaronder is het echt vluchten geblazen en kunnen we met het overschot aan waarde van aandelen in portefeuille nog eens naar de frituur.
In een eerste daggrafiek zien we in de PFE en de Macd duidelijke weerstand. Nu stellen we vast dat die macd vwb de aex er nogal graag eerst een tweede hoger topje gezet wordt vooraleer de zignaallijn doorbroken wordt. Dus vanuit dit gegeven is een hogere index de komende dagen niet uit te sluiten.
Wat er me van moet weerhouden op die stijging in te spelen is de stijgende wig die naar beneden toe doorbroken werd. Een hertest van de doorbroken weerstandslijn is naar de studies van Bulkowski heel normaal en moet in het overgrote deel van de gevallen beschouwd worden als een kiss-of-death. Zoals aangegeven bij de grafiek van de Dow is het een unicum moest die weerstandlijn naar boven toe uitgenomen worden. We zien trouwens dat ook het 40-daags dalend gemiddelde weerstand geeft.
En een derde gegeven waarom ik erg sceptisch sta tegenover een verdere stijging zien we in de dmi. Van een positieve cross is geen sprake.
Gaan we tegen alle regels van de logica in toch door de lijn van de wig naar boven dan is de groene lijn bij 430 een koersdoel. Maar ook hier zien we in de RSI en in de Williams Ultimate Oscillator dat de steunlijnen werden doorbroken. De stijgingen in deze indicatoren van de afgelopen dagen zijn een terugtest van doorbroken niveaus.
Mijn conclusie voor de komende dagen (paar weken) is dan ook dat we mogelijks nog een stukje stijging krijgen maar ik wantrouw elke stijging en ik heb in deze analyse aardig wat argumenten aangebracht die mijn stelling vanuit de theorie van de technische analyse ondersteunen. Stijgingen zijn niet te vertrouwen en vormen veeleer een gelegenheid om uit te stappen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de aex. Geen posities op de Dow.